Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen."— Esityksen transkriptio:

1 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen Finnan konsortioryhmä 6.2.2015

2 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttörajoitetun metatiedon yksilöinti  Finnaan tulevan metatiedon kohdalla käyttöoikeuksien selventäminen tarkoittaa metatiedon, jota ei voida lisensoida CC0:lla, yksilöintiä > ns. käyttörajoitettu metatieto.  Koskee tämän hetkisen tiedon mukaan lähinnä kansainvälisiltä kustantajilta hankittujen e-kirjojen kuvailutietoja.  Kansalliskirjasto on julkaissut ohjeen käyttörajoitetun metatiedon tietue- ja kokoelmakohtaisesta yksilöinnistä.  Ohje tarkentuu, kun Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä vahvistaa tietuekohtaisen kuvailutavan. Todennäköisesti metatiedon käyttörajoitus merkitään MARC-kenttään 506.

3 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Digitaalisten objektien käyttöoikeuksien esittäminen Finnassa  Digitaalisten objektien käyttöoikeustietojen puute heikentää Finnan käytettävyyttä: käyttäjille on epäselvää, mitä Finnan verkossa vapaasti saatavilla olevilla aineistoilla saa tehdä.  Toteutettu tietue/kuvakohtainen malli esittää käyttöoikeustietoja sellaisten aineistojen yhteydessä, joista on Finnassa saatavissa ns. esikatselukuva.  Helsingin kaupunginmuseon, Museoviraston ja Svenska Litteratursällskapetin esimerkit ja esimerkki tietueesta, jossa ei ole organisaation tuottamaa tietoa käyttöoikeuksista. Helsingin kaupunginmuseonMuseoviraston Svenska Litteratursällskapetin esimerkki  Organisaatiokohtaisesti käyttöoikeustietoja voidaan jatkossa selventää Finnaan toteutettavalla organisaation omalla sivulla, mutta tietuekohtainen käyttöoikeuksien esittäminen on kestävämpi ratkaisu.

4 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Tietuekohtainen digitaalisten objektien käyttöoikeuksien esittäminen  Tietuekohtaisen käyttöoikeuksien esittämisen edut mm.  Aineisto/objektikohtaisesti sopiva käyttöoikeustieto (esim. Kansallisgallerian tekijänoikeuden piirissä olevat, sopimusteitse saataville tuotavat teokset vs. muut Kansallisgallerian teokset)  Haku tai rajaus käyttöoikeustiedon mukaan  Tietuekohtainen käyttöoikeuksien esittäminen edellyttää, että aineistojen kuvailutiedot sisältävät käyttöoikeusmetatietoa.  Kansalliskirjasto on laatinut ohjetta MARC-formaatin soveltamistavasta digitoitujen tai digitaalisena syntyneiden aineistojen käyttöoikeusmetatietoon. Työn tulokset raportoidaan tänä vuonna KDK-hankkeelle.  Muiden sektoreiden tilanne vastaavassa työssä?

5 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Tarve yhteisesti sovitulle ”käyttöoikeussalkulle” 1/2  Europeana edellyttää datan tarjoajiltaan digitaalisten objektien käyttöoikeustietoja. Käytössä on 13 standardoitua Rights Statement -vaihtoehtoa. Rights Statement  Vaihtoehtojen soveltuvuus suomalaiseen käyttöön? Vain CC0:sta ja CC 4.0 -sarjan lisensseistä on viralliset suomennokset.  Toisaalta sidos: Finnaan ja Europeanaan viedään tietoja samoista digitaalisista objekteista.  DPLA:n strategiassa 2015-17 yksi keskeinen tavoite päästä eroon Rights Statement -variaatiosta: nykyisestä 26 000:sta 15-20:een standardoituun vaihtoehtoon. Asiassa aiotaan tehdä myös kansainvälistä yhteistyötä.strategiassa

6 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Tarve yhteisesti sovitulle ”käyttöoikeussalkulle” 2/2  Miksi Suomessa tulisi sopia sektoreiden kesken yhteisestä, sektoreiden tarpeet kattavasta, mutta määrältään rajatusta joukosta digitaalisten objektien käyttöoikeustietojen merkitsemistapoja?  Jos asiasta ei sovita, seurauksena Finnan kannalta mm.  Hämmentävä kirjo erilaisia käyttöoikeusmerkintöjä, kun tietuekohtaiset käyttöoikeusmerkinnät alkavat yleistyä > ei edistä aineistojen asianmukaista käyttöä.  Käyttöoikeusmerkintöjen tulkinnanvaraisuus ja heikko haettavuus standardoitujen vaihtoehtojen puuttuessa.  Käyttöoikeusmerkintöjen heikko hyödynnettävyys, kun Finnan metadata avataan ns. avoimen datan rajapinnan kautta.

7 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Selvyyttä digitaalisten objektien käyttöoikeuksiin – asian edistäminen käytännössä?  Puutteet asiassa näkyvät ja konkretisoituvat käyttäjille Finnassa, mutta KDK-hankkeessa asia kuuluu metatietoryhmän tehtäviin osana ns. hallinnollisia metatietoja.  Muut sidokset ainakin: KDK-PAS, arkkitehtuuriryhmät, AHAA, Museo 2015.  Voiko asiaa edistää Finna-hankkeen tai -konsortion tasolla?  Eri sektoreiden työryhmänä tai asiaa työstävänä työpajatyöskentelynä? Mikä olisi tehtävänanto?  Hyödyntäminen sektoreiden tarpeiden kartoituksessa ja toisaalta asian jalkauttamisessa sektoreille?  Miten Finnaan liittyvät tarpeet välittyvät KDK-hankkeen tasolle ja muille sidosryhmille?  Keskustelua yllä olevista teemoista toivotaan!

8 KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut erkki.tolonen@helsinki.fi maria.virtanen@helsinki.fi


Lataa ppt "KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google