Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle."— Esityksen transkriptio:

1 17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7

2 Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle vai haitallinen?  Miksi on tärkeää, että ihmisellä on asioita, jotka tuottavat mielihyvää?  Miten mielihyvä ja sen tunteminen liittyy päihteisiin?

3 RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO 1.FYYSINEN RIIPPUVUUS - ihmisen on pakko saada ainetta, koska vieroitusoireet ovat niin suuret 2.PSYYKKINEN RIIPPUVUUS - ihminen ei koe mielihyvää ilman ainetta 3.SOSIAALINEN RIIPPUVUUS - aineen käytön avulla ihminen kokee yhteenkuuluvuutta tai saa ryhmän hyväksynnän

4 tyokalupakki.net Mistä tupakkariippuvuuden osa-alueesta on kyse? C. Tupakoinnin myötä aivoihin syntyy reseptoreita, jotka vaativat nikotiinia. Nikotiinin vieroitusoireena mm. päänsärky ja vapina A. Tupakointi on opittu tapa ja keino hallita tilanteita ja tunteita. Ihminen tarvitsee tupakkaa mm. stressaavissa tilanteissa. B. Tupakoija tarvitsee yhteisiä tupakointitilanteista ja niiden tuomia ihmissuhteita Tupakointi on nivoutunut osaksi arkea ja sosiaalista elämää TEHTÄVÄ Oma Syke teht. 3 s. 74

5  Riippuvainen ihminen ei pysty lopettamaan aineen käyttöä ja käyttää ainetta sen aiheuttamista ongelmista huolimatta.  Nuoren aivot ovat herkemmät riippuvuuksien synnylle kuin aikuisen.  Riippuvuuden kehittyminen on yksilöllistä.  TOLERANSSI – elimistön kyky sietää ainetta, kasvaa koko ajan (esim. humalaan pääsemiseen vaaditaan enemmän ja enemmän alkoholia)

6 TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 17 : Mielihyvä ja riippuvuus  Oma Syke teht. 3 s. 74

7 Riippuvuus yllättää kokeilevan nuoren  Riippuvuutta on vaikea ymmärtää ennen kuin sen kokee.  Nuoret eivät usko, että voivat itse tulla jostain asiasta riippuvaiseksi.  Miksi riippuvuus kehittyy nuorille helpommin kuin aikuisille?  Mistä asioista ikäisesi nuoret voivat olla riippuvaisia?

8 Listaa vihkoon. 1. Mitkä ovat tietokoneen hyviä puolia? 2. Mistä tunnistaa, että on riippuvainen tietokoneen käytöstä? 3. Mitä ikäviä seurauksia liiallisella tietokoneen käytöllä on? Oma syke tehtävä 5 s. 74

9 Tutustu tilastoon 8.- ja 9.-luokkalaisten nuorten ruutuajan käytöstä (oppikirjan s. 115). Mitä eroja huomaat tyttöjen ja poikien välillä? Vertaa tuloksia ruutuajasta annettuun suositukseen, joka on kaksi tuntia päivässä. Mitä huomaat? Mitä eroja on koulupäivien ja viikonlopun välillä? Millaisia selitysmalleja tälle tulokselle keksit?

10 Englannin kielessä kännykkäriippuvuutta kuvataan käsitteellä nomofobia. Se tulee sanoista ”no mobile fobia”, eli riippuvuuteen kuuluu pelko siitä, että joutuu olemaan ilman kännykkää. Kokeile olla päivä ilman puhelinta. Mitä huomaat?

11 KOTITEHTÄVÄT  OMA SYKE tehtävä 4 s. 74 – jos jäi kesken  OMA SYKE tehtävä 2 s. 73  Päivä ilman puhelinta - kokeilu


Lataa ppt "17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google