Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuka voi saada opintolainan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuka voi saada opintolainan"— Esityksen transkriptio:

1 Kuka voi saada opintolainan http://www.opintolaina.info

2 Opintolaina on velka, minkä vakuuttajana on Kela eli Suomen valtio. Mikä merkitsee sitä, että nostaaksesi opintolainaa et joudu hankkimaan keitään muita lainan vakuuttajia. Opintolainan valtiontakaus on osa opiskelijoille annettavaa tukea. Takaus on validi enintään 30 vuotta ensimmäisen osan lainastalainaerän ottamisesta.

3 Opiskelijan opintotuki koostuu kokonaisuudessaan opintolainasta, opintotuesta, asumistuesta ja ateriatuesta. Kelan opintotuen ajatuksena on turvata opiskelijan toimeentulo opintojen aikana.

4 LISÄÄ TIETOA AIHEESTA http://www.opintolaina.info

5 Ketä voi saada opintolainan Lainan takauksen voi saada aikuiskoulutustukea tai opintorahaa ansaitseva opiskelija. Valtion takaamaa opintolainaa ei ole pakko ottaa, vaikka opiskelija saisikin opintorahaa ja asumislisää. Jos tämä aihe on ajankohtainen niin tulisi selvästi selvittää tarkemmin kuinka opintolaina toimii.

6 Henkilö ei voi saada takausta opintolainalle, siinä tilanteessa kun hänellä on merkintä luottotiedoissa. Joskus tilanteessa sovelletaan muuta sääntöä. Silloin menettely on kiinni häiriön piirteistä ja lisäksi siitä, kuinka kauan aikaa merkinnästä on kulunut. Lainan takausta ei voida myöskään myöntää, mikäli valtio on joutunut maksamaan aikaisempia velkoja takaajana.

7 Kuinka opintolaina lunastetaan ja hoidetaan pois Niin kuin on jo todettu, opintolainan takaajana toimii valtio. Tästä huolimatta se ei meinaa sitä, jotta opintolainaa pyydetään Kelasta. Laina haetaan samasta paikasta, mistä muutkin luotot – pankista. Pankeilla on tarjonnassa opintolainoja, mistä johtuen edullisimpien sopimusten ja korkojen valitseminen jää tutkinnon suorittajan vastuulle. Hakijan ei tarvitse viedä dokumenttia opintolainan takauksen myöntämisestä, sillä nykyään pankit löytävät dokumentin vakuudesta sähköisistä järjestelmistään. Lainan antaja tekee ratkaisun tilanteen mukaan, tarjoaako lainaa ollenkaan. Myönteinen päätös lainalle tulee melkein aina, milloin vain lainan ehdot täyttyvät.

8 Tutkinnon suorittajalla on mahdollisuus ottaa 300 € lainaa aina tukikuukautta kohden. Aivan kuten jokainen muukin laina, myös tämäkin laina on pakko maksaa lainan antajalle takaisin. Velan takaisin maksu aloitetaan käytännössä aina kahden vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Kaikista takaisinmaksua koskevista asioista hyödyttää neuvotella lainan myöntäjän kanssa. Jos lainaaja on hoitanut opintonsa määräajassa, voi hän hyödyntää verotuksessa lainavähennystä. Opintoja suorittavan pitää olla startannut koulutuksensa 2006 päättyneen lukuvuoden jälkeen. Opintolainavähennyksen määräksi lasketaan kolmekymmentä prosentti 2500 € lainaosuuden yli menevästä osasta.

9 Millä keinolla opintolainan korko järjestetään - nopeasti läpi käytynä Lainaa hakiessa yksi keskeisimpiä mielenkiinnon kohteita on korko lainalle. Korot vaihtelevat pankkikohtaisesti, sen takia lainan ottajan tulisi olla tarkka sekä selvittää eri pankkien tarjoamia lainan korkoja. Hintahaitaria saattaa olla jossain määrin eri lainan tarjoajien välillä. Opintolainaa tarjoavilla pankeilla on usein lainan kanssa erilaisia korkokäytäntöjä.

10 Yleensä lainaan plussataan lainan antajan käyttämä viitekorko ja markkinakorko, joka on useimmin joko 12 kuukauden tai 3 kuukauden Euribor. Lainan myöntäjän oman viitekoron määrän ottaa pankin omilta sivuilta. Euriborin, EU:ssa olevien yhdessä sovitun viitekoron, nykyisen määrän pystyy tarkistaa muunmuassa Suomen pankin sivuilta.

11 Tutkinnon suorittamisen aikana maksat itse opintolainan tarjoajalle tasan prosentin korkoa. Jäljelle jäävä osa lainan korosta liitetään loppusummaan, eli pääomitetaan. Jos sinulle maksettavaksi pistettävä koron määrä on alle 15 euroa, koko korko pääomitetaan.

12 Koetan avata pääomittamista esimerkin kautta: Nostat 1900 euroa lainaa 6 prosentin korolla. Korkoa pitää maksaa tukinnon suorittamisen ajan yhden prosentin verran ja yli menevät viisi prosenttia ynnätään opintolainen jatkoksi, mikä tarkoittaa pääomittamista. Tällä tavalla lainasumma kasvaa pikkuhiljaa. Tämä ei ole valtion tai pankin valhe lainanottajaa kohtaan, vaan tällä tavalla tekeminen yksinkertaistaa arkeasi opintojen aikana.

13 Opintolainan korko, mikä on pääomitettu pystytään hyvittää verotuksessa. Siinä tapauksessa kun tehnyt opiskelusi ajanmukaisesti, voit hyödyntää opintolainavähennystä tutkinnon suorittamisen tehtyä.

14 JATKA LUKEMISTA Enemmän tieto tästä aiheesta löydät osoitteesta: http://www.opintolaina.info


Lataa ppt "Kuka voi saada opintolainan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google