Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

YLIOPISTO-OPISKELUN TAIDOT II

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "YLIOPISTO-OPISKELUN TAIDOT II"— Esityksen transkriptio:

1 YLIOPISTO-OPISKELUN TAIDOT II
FM Kaisa Heinlahti HY/Avoin yliopisto

2 Suunnittele tenttivastauksesi!
Kun saat kysymyspaperin eteesi, lue kaikessa rauhassa tarkasti, mitä kysytään. Huomaa erityisesti, jos tehtävässä pyydetään vertailemaan, analysoimaan tai pohtimaan ja rakenna sitten vastauksesi sen mukaan. Kysymykset nähtyäsi sinusta saattaa aluksi tuntua, ettet osaa vastata mihinkään. Muistissasi on kuitenkin kaikki opiskelemasi asiat - ne pitää vain saada esiin. Siihen auttaa tenttivastausten suunnittelu. Rauhoita siis hetki miettimiseen. Tenttivastauksen suunnittelu tarkoittaa sitä, että mietit, mitkä asiat kuuluvat mihinkin vastaukseen, missä järjestyksessä ja miten ne kannattaa esittää ja että huolehdit myös ajankäytöstä.

3 Asiasisältöjen "keräily"
Kerää kuhunkin kysymykseen liittyvät asiat oikeaan yhteyteen ranskalaisin viivoin tai piirrä kuhunkin kysymykseen liittyen käsitekartta, kuva, kaavio - mikä itsellesi tuntuu luontevalta. Laske, minkä verran sinulla on keskimäärin aikaa käytettäväksi kunkin vastauksen kirjoittamiseen. Etene helpoimmasta kysymyksestä vaikeimpaan Suunnittele kunkin vastauksen kohdalla, miten ja missä järjestyksessä kerrot asiat. Huolehdi, että vastaat kaikkiin kysymyksiin ja tarkista, että mukana on kaikki suunnittelemasi asiat (karsi turhat). Älä jumiudu vaikeilta tuntuvien kysymysten kohdalla. Jätä vaikea kysymys lepäämään.

4 Ensiapua hankaliin hetkiin
Jos et muista jotain asiaa minkä "tiedät tietäväsi": unohda pakonomainen pinnistely ja jätä asia hetkeksi lepäämään. Jos kyseessä on pieni yksityiskohta, sen merkitys tuskin on kokonaisuuden kannalta ratkaiseva. Isommat asiat löytyvät muistista yleensä keskittymällä ja päättelemällä. Jos aika uhkaa loppua kesken: kirjoita jäljellä oleviin kysymyksiin lyhyesti olennaiset asiat kokonaisin lausein. Jos muiden kirjoitusvauhti hirvittää: keskity vain omaan suoritukseesi. Jokaisella on oma tahtinsa ja tyylinsä. Et tiedä mitä toiset kirjoittavat. Ei se määrä vaan laatu! Jos väsyttää tai et jaksa keskittyä: pidä pieni tauko, syö eväitä, piirtele hetki kukkasia Tenttijännityksestä:

5 Tentistä voi kysyä palautetta
Tenttitulokset ovat saatavilla 1-4 viikon kuluttua tentistä. Tulokset saa opetuksen järjestävästä toimipisteestä tai opistosta. Tenttipaperit jäävät opettajalle. Tentistä kannattaa kysyä palautetta - erityisesti jos tentin arvosana on sinulle yllätys. Ota yhteyttä opettajaan vastaanottoaikana, sähköpostilla tai toimipisteen kautta. Varsinkin jos tentti ei mennyt läpi, kannattaa opettajan kanssa keskustella. Kyse voi olla jopa yksinkertaisesta tenttivastaustekniikkaan liittyvästä asiasta. Hylätyn tentin voi uusia ja tentin arvosanaa voi myös halutessaan korottaa annettujen tenttipäivien puitteissa. Tuloksista parempi jää voimaan.

6 Tenttien arvostelu Helsingin yliopistossa siirrytään uuteen arvosteluasteikkoon Siitä alkaen suoritukset arvostellaan joko hyväksytty/hylätty tai numeroasteikolla 0-5 0=hylätty 1=välttävä (osaa toistaa keskeisimmät tiedot aiheesta) 2=tyydyttävä 3=hyvä (osoittaa ymmärtävänsä kysymyksenasettelua yms.) 4=kiitettävä 5=erinomainen (osaa pohtia opin asemaa ja merkitystä…) Vanhat arvosanat muunnetaan automaattisesti uuden asteikon mukaisiksi.

7 Millainen on hyvä filosofian tenttivastaus?
Tenttivastauksesta tulee näkyä, että tentittävä kirja tai muu materiaali on luettu ja ymmärretty. Keskeisimmät tiedot aiheesta on osattava toistaa. Ymmärrystä voi osoittaa esimerkiksi muotoilemalla kirjoittajan ajatuksia omin sanoin ja sijoittamalla ne laajempaan asiayhteyteen. Hyvässä vastauksessa osataan hahmottaa asioiden välisiä suhteita ja tarkastella aihetta kriittisesti Esim. ko. opin asema ja merkitys filosofian historiassa, erilaiset tulkintamahdollisuudet, pätevyyteen liittyvät ongelmat.

8 Millainen on hyvä filosofian tenttivastaus?
Tenttivastauksen pitää vastata otsikkoon tai kysymykseen - mutta vain siihen. Älä kirjoita "varmuuden vuoksi" kaikkea minkä muistat, vaan malta rajata vastaus olennaiseen. Esim. Kysymyksen ”Descartesin metodinen epäily” vastaus ei ala ”Descartes tunnetaan miehenä, joka tykkäsi mietiskellä uunissa”. Hyvä vastaus on tiivis ja napakka, johdonmukainen ja selkeä. Älä jaarittele, sillä tenttivastauksen pituus ei ratkaise. Yhden sivun mittaisella vastauksella voi saada hyvän arvosanan – yli neljän sivun vastaus yhteen kysymykseen lähentelee tentaattorin kiusaamista!

9 Millainen on hyvä filosofian tenttivastaus?
Tenttivastauksessa voit aluksi aivan lyhyesti kertoa, minkä "isomman kokonaisuuden osa" kyseinen vastattavana oleva osio on, jolloin näytät että ymmärrät kokonaisuuden ja asiayhteyden. Filosofiassa luontevia ”isompia kokonaisuuksia” ovat Filosofian historian aikakaudet (esim. antiikki, uuden ajan alku) Koulukunnat (esim. stoalaiset, rationalistit, eksistentialistit, positivistit) Filosofian osa-alueet (esim. etiikka, ontologia) Peruskiistat (esim. monismi-dualismi, rationalismi-empirismi, determinismi-indeterminismi)

10 …Millainen on hyvä filosofian tenttivastaus?
Kerro asia lukijalle selkeällä suomen kielellä, kuitenkin oppiaineen keskeisiä käsitteitä ja teorioita käyttäen. Pelkkä arkiesimerkkien kuvailu ei yksin riitä. Muista määritellä ja selittää käsitteet ja teoriat! Esim. Epistemologialla eli tietoteorialla tarkoitetaan… Asiat ilmaistaan kokonaisilla lauseilla. Ranskalaiset viivat ja irralliset luettelot eivät kuulu tenttivastaukseen. Vastauksessa on kuitenkin hyvä käyttää jäsentäviä ilmauksia kuten ”ensinnäkin”, ”toiseksi”, ”tästä seuraa”, ”toisaalta”…

11 …Millainen on hyvä filosofian tenttivastaus?
Vastaus on selkeä ja jäsennelty Esim. Argumentti (väite ja sen puolesta/sitä vastaan esitetyt perustelut) Teoria tai näkemys ja sitä vastaan esitetty kritiikki Kronologinen järjestys Ongelman esittely ja sen keskeiset ratkaisuyritykset Tenttivastauksessa on suositeltavaa harjoitella kirjoituksen jäsentämistä johdantoon, pääkappaleisiin ja yhteenvetoon/loppukappaleeseen.

12 …Millainen on hyvä filosofian tenttivastaus?
Vastauksessa näkyy, kenen ajatuksia esitetään. Esim. Descartesin mukaan…, Aristoteles jaottelee…, Kantin esittämän Hume-kritiikin mukaan…, mielestäni… ”Yleinen tieto” on osattu erottaa kirjoittajan omista näkemyksistä. Esim. Platon on tunnettu ideaopistaan, vaikka Thesleff pitääkin nimitystä jossakin määrin harhaanjohtavana. Omia mielipiteitä on esitetty vain harkiten ja perustellen. Esim. Edellä esitettyä kartesiolaista dualismia on kritisoitu monin tavoin. Mielestäni vahvin sitä vastaan esitetyistä argumenteista on…, koska… Olennaista ei ole, mitä mieltä asiasta olet, vaan miten perustelet näkemyksesi. Mielipiteillä ei ole itseisarvoa.

13 Erilaisia tenttikysymyksiä
Platon. Descartesin metodinen epäily. Filosofian osa-alueet. Miten Kant kritisoi Humen näkemystä kausaliteetista? Mitä Berkeley tarkoittaa väitteellään ”Esse est percipi.” (Oleminen on havaituksi tulemista.) Pohdi, mitä on filosofia. Vertaile deduktiivista päättelyä induktiiviseen päättelyyn. Määritttele lyhyesti seuraavat käsitteet: Ontologinen argumentti Havaintojen teoriapitoisuus Reliabilismi Keksi itsellesi kysymykset ja vastaa niihin.

14 RAKENNA TENTTIVASTAUS
Kysymys: Materialismi Aloitus: Vastaa ontologiseen kysymykseen todellisuuden perusaineksesta eli substanssista. Materialismin mukaan todellisuus koostuu järjestyneestä aineesta eli materiasta. Käsittelykappaleet: vertailua idealismiin (molemmat monismia, erilaiset vastaukset alun kysymykseen), dualismi ja pluralismiin Mitä on (tai ei ole) materia? Esimerkkifilosofi: Thomas Hobbes ja mekaaninen materialismi Vahvuudet: ratkaisee mieli-ruumisongelman, materia on tutkittavissa empiirisesti Heikkoudet: Miten materialisti selittää tietoisuuden? Lopetus: esim. vahvuuksien ja heikkouksien yhteenveto Keskeiset käsitteet: materialismi, ontologia, idealismi, pluralismi, dualismi, (mekaaninen materialismi, kausaliteetti)


Lataa ppt "YLIOPISTO-OPISKELUN TAIDOT II"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google