Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luomuinstituutin esittely Luomupäivät 13.11.2013 Retki D Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutin johtaja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luomuinstituutin esittely Luomupäivät 13.11.2013 Retki D Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutin johtaja."— Esityksen transkriptio:

1 Luomuinstituutin esittely Luomupäivät 13.11.2013 Retki D Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutin johtaja

2 Suomalaisen ruokajärjestelmän ominaispiirteitä Suomalaisten syömä ruoka ei ole luomua eikä lähiruokaa Alkutuotanto on erikoistunutta Jalostus on keskittynyt suuriin yksiköihin Kauppa on keskittynyt kahdeksi ketjuksi Keräilyllä ja jakelulla on pitkä hiilijalanjälki Alkutuottajan ja kuluttajan yhteys on katkennut Suomeen tuodaan paljon ruokaa ja ruokaraaka-aineita Suomessa suositaan pitkälle jalostettua ja pitkään säilyvää ruokaa Kuluttaja uskoo suomalaisen ruoan turvallisuuteen Luomuraaka-aine joutuu ei-luomun joukkoon Luomutuonti kasvaa Valtiontalouden alijäämä kasvaa ja aluetaloudet heikkenevät Ruokajärjestelmämme ei tue kansanterveyttä

3 Luomuinstituutin taustaa Maabrändivaltuuskunnan raportti 2010 (pj. Jorma Ollila) Selvityshenkilötyö 2011 (Tarja Cronberg) Työryhmätyö (HY ja MTT) 2011 (pj. Juha Helenius) Luomututkimustyöryhmä (HY ja MTT) 2012 (pj. Anu Harkki) Yhteistyösopimus HY ja MTT 2.11.2012 (allek:t rehtori Thomas Wilhelmsson ja ylijohtaja Erkki Kemppainen)

4 Luomuinstituutin perustivat Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Luomuinstituutti on johdettu verkosto, jossa työskentelee noin 150 luomualan asiantuntijaa. Luomuinstituutti aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa ja sen koordinaatioyksikkö sijaitsee Mikkelissä.

5 Luomuinstituutti tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko elintarvikeketjussa monitieteisen tutkimuksen, tiedeviestinnän, koulutuksen ja kehittämishankkeiden keinoin.

6 Luomuinstituutin toiminnot Tutkimus Koulutus Kehittäminen Tiede- viestintä Elinkeinolähtöisyys Kansainvälisyys Vaikuttavuus alkutuotanto ympäristö elintarvikkeet yhteiskunta yliopisto-opetus täydennyskoulutus hanketoiminta www.luomuinstituutti.fi www.luomu.fi

7 Luomuinstituutin tutkimusalat Alkutuotanto Ympäristö Yhteiskunta ja markkinat Elin- tarvikkeet

8 Luomututkimusohjelma Valtakunnallinen Elinkeinolähtöinen ja luomuruokaketjun kehittymistä tukeva Monitieteinen Ei sisällä rahoitusinstrumenttia, vaan ohjaa rahoituksen hakua Valmistuu 2013 loppuun mennessä Laaditaan viisivuotiskaudelle 2014-2018 Päivittyvä

9 Luomuinstituutin tutkimusalajohtajat Alkutuotanto Erikoistutkija, Dr.Sc.Agr., Dipl. Ing. Agr., MMM, dosentti Winfried Schäfer, MTT Ympäristö Erikoistutkija, MMT Helena Kahiluoto, MTT Elintarvikkeet Tutkimusjohtaja, FT, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen, HY Yhteiskunta Tutkijatohtori, MMT Minna Mikkola, HY

10 Luomuinstituutin kumppanit Euroopassa ICROFS, Tanska (Foulum) FIBL, Sveitsi (Frick) Itävalta (Wien) ja Saksa (Frankfurt am Main) BIOFORSK, Norja, Tingvoll EPOK, Ruotsi (Uppsala) Newcastle, UK

11 Pietari

12 Luomuinstituutin strategiset tulostavoitteet 2013–2016 Suomen luomututkimus ja sen rahoitus kaksinkertaistuu Tutkimuksesta kaupallisia konsepteja Suomen Akatemian rahoittama luomututkimusohjelma / kohdennettu rahoitus EU:n puiteohjelmahankeosallistumisten lisääminen (Horizon 2020) Luomualan jatko-opiskelijoiden määrän kasvu

13 Luomuinstituutin ohjausryhmä Tutkimusjohtaja Anu Harkki, MTT, ohjausryhmän puheenjohtaja Ympäristötutkimuksen johtaja Jyrki Aakkula, MTT Varadekaani Juha Helenius, HY Johtaja Sami Kurki, HY Professori Johanna Mäkelä, HY Professori Raija Tahvonen, MTT

14 Koordinaatioyksikkö Mikkelissä Pirjo Siiskonen johtaja, professori Jaakko Nuutila tutkimuskoordinaattori, ETM Anne Hytönen viestintäsuunnittelija, VTM

15 Tutkittua tietoa luomusta www.luomuinstituutti.fi www.luomu.fi


Lataa ppt "Luomuinstituutin esittely Luomupäivät 13.11.2013 Retki D Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutin johtaja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google