Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ymmärtäminen, ajatteleminen peruskoululaisen kemian oppimisessa 3.3.06 3.3.06 Elsi Torn Elsi Torn.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ymmärtäminen, ajatteleminen peruskoululaisen kemian oppimisessa 3.3.06 3.3.06 Elsi Torn Elsi Torn."— Esityksen transkriptio:

1 Ymmärtäminen, ajatteleminen peruskoululaisen kemian oppimisessa 3.3.06 3.3.06 Elsi Torn Elsi Torn

2 Puheenvuorossa tulee esille KYSYMINEN … KYSYMINEN … YMMÄRTÄMINEN YMMÄRTÄMINEN POHJATIEDON KARTOITUS POHJATIEDON KARTOITUS ENNAKKOJÄSENTÄJÄ ENNAKKOJÄSENTÄJÄ SYKLI ja sen osat SYKLI ja sen osat JÄLKIJÄSENTÄJÄ JÄLKIJÄSENTÄJÄ TYÖRAUHA TYÖRAUHA

3 KYSYMYKSIÄ, KYSYMYKSIÄ… Kysymyssana virittää ajattelemaan. Kysymyssana virittää ajattelemaan. -opettaja kysyy -opettaja kysyy - oppilas kysyy - oppilas kysyy Jos ei tajuu, sit pitää kysyy.(Sipi) Jos ei tajuu, sit pitää kysyy.(Sipi)

4 YMMÄRTÄMINEN ymmärtäminen ykkössijalla ymmärtäminen ykkössijalla Hmmm.... hyvä numero ja sit, et mä tajuun noi asiat siit.... kyll mä ajattelen, et tajuunks mä sen asian. Jos mä en tajuu, sit mä yleensä luen himassa..(Saku) Hmmm.... hyvä numero ja sit, et mä tajuun noi asiat siit.... kyll mä ajattelen, et tajuunks mä sen asian. Jos mä en tajuu, sit mä yleensä luen himassa..(Saku) Oli ihana tunne, kun joskus tuli tällainen ahaa-elämys, kun todella ymmärsi jonkun asian. (Liisa) Oli ihana tunne, kun joskus tuli tällainen ahaa-elämys, kun todella ymmärsi jonkun asian. (Liisa)

5 POHJATIEDON KARTOITUS ajatusten virittäjänä ajatusten virittäjänä …Siin oli pakko alkaa aatella sitä. (Sanni) …Siin oli pakko alkaa aatella sitä. (Sanni)... ei keskity muuhun, vaan alkaa miettiin just sitä) (Saila)... ei keskity muuhun, vaan alkaa miettiin just sitä) (Saila)

6 ENNAKKOJÄSENTÄJÄ kokonaisuuden osat kokonaisuuden osat siihen voi palata. siihen voi palata. yhdessä rakennettuna sitouttaa tunteeseen: ” Tää on meidän juttu.” yhdessä rakennettuna sitouttaa tunteeseen: ” Tää on meidän juttu.” Kyll se auttaa, et näkee eka sen kokonaisuuden ja siit lähetään sit vasta ettiin. (Pirita) Kyll se auttaa, et näkee eka sen kokonaisuuden ja siit lähetään sit vasta ettiin. (Pirita)

7 JÄLKIJÄSENTÄJÄ taulukoita, kaavioita, missä riippuvuudet ja kemian loogisuus paistoi tajuntaan taulukoita, kaavioita, missä riippuvuudet ja kemian loogisuus paistoi tajuntaan Olennaista laatimisessa on puhuminen, kyselevä keskustelu. Olennaista laatimisessa on puhuminen, kyselevä keskustelu. Siin ainakin sitten tajus sen, jos ei ennen ollu tajunnu. (Salli) Siin ainakin sitten tajus sen, jos ei ennen ollu tajunnu. (Salli)

8 oppimissykli pohjatiedon kartoitus, josta pohjatiedon kartoitus, josta ennakkojäsentäjä ennakkojäsentäjä tutkimuksen tekeminen tutkimuksen tekeminen käsitteen muodostaminen käsitteen muodostaminen soveltaminen soveltaminen tiedon prosessointi oppimispäiväkirjaksi tiedon prosessointi oppimispäiväkirjaksi

9 tutkimuksen tekeminen lajittelutehtävät lajittelutehtävät Paras oppimisoivallukseni oli hiilivetyjä käsitellessä. Aluksi tuntui, että olin ihan pihalla koko asiasta, mutta sitten se vain loksahti paikoilleen ja asia olikin yksinkertainen ja helppo” Siin tajus, miten ne menee..” (Sanni) Paras oppimisoivallukseni oli hiilivetyjä käsitellessä. Aluksi tuntui, että olin ihan pihalla koko asiasta, mutta sitten se vain loksahti paikoilleen ja asia olikin yksinkertainen ja helppo” Siin tajus, miten ne menee..” (Sanni)

10 tutkimuksen tekeminen Mallintaminen Mallintaminen Rakentaessa molekyylimalleja tuli ´´nyt sen tajusin´´ tunne, kun huomasi, miten erilaiset molekyylit koostuvat ja tajusi, miten ne liittyvät ja liikkuvat. (Maria) Rakentaessa molekyylimalleja tuli ´´nyt sen tajusin´´ tunne, kun huomasi, miten erilaiset molekyylit koostuvat ja tajusi, miten ne liittyvät ja liikkuvat. (Maria)

11 tutkimuksen tekeminen laboratoriotöitä laboratoriotöitä …ja sit ku ite sai tehä laboratoriotöitä ja ite havaita jonkun asian, et hei se on näin, niin sen muistaa sit paremmin. (Liisa) …ja sit ku ite sai tehä laboratoriotöitä ja ite havaita jonkun asian, et hei se on näin, niin sen muistaa sit paremmin. (Liisa) Se on just sillai, et se on helpompaa oppia, ku joutuu tekeen sitä [laboratoriotyö]. Et ihan eri asia, ku et jos sä luet sen kirjasta. Siin ei opi niin hyvi. (Salli). Se on just sillai, et se on helpompaa oppia, ku joutuu tekeen sitä [laboratoriotyö]. Et ihan eri asia, ku et jos sä luet sen kirjasta. Siin ei opi niin hyvi. (Salli).

12 tutkimuksen tekeminen tiedon etsimistä tiedon etsimistä tiedon järjestämistä ryhmissä tiedon järjestämistä ryhmissä Mä just opin sillee, että kun löytää vaik paljon tietoo, niin niit pitää laittaa järjestykseen ja karsii turhaa pois. Niin sitähän joutuu käsitteleen siinä ja siin, ku sitä käsittelee, niin siin oppii. (Pauliina) Mä just opin sillee, että kun löytää vaik paljon tietoo, niin niit pitää laittaa järjestykseen ja karsii turhaa pois. Niin sitähän joutuu käsitteleen siinä ja siin, ku sitä käsittelee, niin siin oppii. (Pauliina)

13 tutkimuksen tekeminen käsittelyä yksin raportteihin ja tutkielmiin käsittelyä yksin raportteihin ja tutkielmiin No taas tulee tää tutkielma. Mut siinä mont kertaa mä tajusin, että ´´naps´´. (Lotta) No taas tulee tää tutkielma. Mut siinä mont kertaa mä tajusin, että ´´naps´´. (Lotta)

14 käsitteen muodostaminen demokraattista keskustelua, puhumista demokraattista keskustelua, puhumista Kyllähän se auttaa aina se, että kuulee mahdollisimman paljon kaikkien.. mielipiteitä ja sitte itekki sanoo siin. Kyllähän se auttaa aina se, että kuulee mahdollisimman paljon kaikkien.. mielipiteitä ja sitte itekki sanoo siin. ….kyllä se, kun kaikki keskustelee tuo enemmän näkökantoja siihen. (Pasi) ….kyllä se, kun kaikki keskustelee tuo enemmän näkökantoja siihen. (Pasi)

15 soveltaminen arkielämään viety kemia saa ajattelemaan ja siitä ymmärtämään. arkielämään viety kemia saa ajattelemaan ja siitä ymmärtämään. Joo sillai oppii noist käytännön asioista, ku oli ne pesuaineet tietää, mitä se on. Mut sitte tulee lisätietoo, se onki tollanen. Ku opittiin just ne muovit, että mikä on pöly..polyeteeni ja kaikki. Joka päivä katteelee, jee tost löytyy tollanen. Kivaa! Aina ettimässä lisää niitä, että millasii ne on. (Pinja) Joo sillai oppii noist käytännön asioista, ku oli ne pesuaineet tietää, mitä se on. Mut sitte tulee lisätietoo, se onki tollanen. Ku opittiin just ne muovit, että mikä on pöly..polyeteeni ja kaikki. Joka päivä katteelee, jee tost löytyy tollanen. Kivaa! Aina ettimässä lisää niitä, että millasii ne on. (Pinja)

16 oppimispäiväkirja pakottaa jäsentämään pakottaa jäsentämään …oppimispäiväkirjoja niit.. Niihin panostin. Must se et oli kirjottanu, se autto paljo. (Maria) …oppimispäiväkirjoja niit.. Niihin panostin. Must se et oli kirjottanu, se autto paljo. (Maria)

17 Sosiaaliryhmä …jos ei tiedä jotain asiaa, niin muut voi auttaa siinä asiassa ja.. Et sä ymmärrät sen asian. Keskustellaan aiheesta…ja aiheen vierestä. Kotiyryhmän koostumus on tärkee, koska siin tuntee ne ihmiset sillee. On oppinu tuntemaan ja on helppo puhua. Jos niit ruvettais sekottelemaan, niin ei se ois yhtään niin sama. (Sirkku) …jos ei tiedä jotain asiaa, niin muut voi auttaa siinä asiassa ja.. Et sä ymmärrät sen asian. Keskustellaan aiheesta…ja aiheen vierestä. Kotiyryhmän koostumus on tärkee, koska siin tuntee ne ihmiset sillee. On oppinu tuntemaan ja on helppo puhua. Jos niit ruvettais sekottelemaan, niin ei se ois yhtään niin sama. (Sirkku)

18 turvallisuus ja työrauha Tutkimisen sykkeeseen on taattava hiljaiseen ajatteluun rauhoittumista. Tutkimisen sykkeeseen on taattava hiljaiseen ajatteluun rauhoittumista. Siell pysty tekeen ja sit jaksokin tehdä, kun sai rauhassa tehä. (Liisa) Siell pysty tekeen ja sit jaksokin tehdä, kun sai rauhassa tehä. (Liisa)

19 KEMIA ON KIVAA Tutkimus luonnontieteellisesti lahjakkaiden peruskoulun 9. luokkalaisten käsityksistä kemian opetusjärjestelyistä Tutkimus luonnontieteellisesti lahjakkaiden peruskoulun 9. luokkalaisten käsityksistä kemian opetusjärjestelyistä http://ethesis.helsinki.fi http://ethesis.helsinki.fi http://ethesis.helsinki.fi Elsi Torn väitöskirja 3.12.2004 Elsi Torn väitöskirja 3.12.2004


Lataa ppt "Ymmärtäminen, ajatteleminen peruskoululaisen kemian oppimisessa 3.3.06 3.3.06 Elsi Torn Elsi Torn."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google