Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yukun Zhou 2014. * Ubuntu on vapaista ohjelmistosta koostuva Debian GNU/Linux-jakeluun perustuva käyttöjärjestelmä. * GNU/Linux-pohjaisia jakeluversioita.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yukun Zhou 2014. * Ubuntu on vapaista ohjelmistosta koostuva Debian GNU/Linux-jakeluun perustuva käyttöjärjestelmä. * GNU/Linux-pohjaisia jakeluversioita."— Esityksen transkriptio:

1 Yukun Zhou 2014

2 * Ubuntu on vapaista ohjelmistosta koostuva Debian GNU/Linux-jakeluun perustuva käyttöjärjestelmä. * GNU/Linux-pohjaisia jakeluversioita on monia: * Debian, SuSE, Red Hat ja Mandriva. * Ubuntun kehitystä tukee Mark Shuttleworthin perustama Canonical Oy. * Käyttää oletuksena Unityn nimistä työpöytäympäristöä. * Ubuntun nimi tulee eteläafrikkalaisesta ”Ubuntu”-ideologista (”Inhimillisyyttä muita kohtaan”) * Ubuntu on saatavana yli 55 eri kielelle. * Päämääränä on luoda työpöytäympäristössä toimiva täysin ilmainen käyttöjärjestelmä, jota kaiken tasoiset käyttäjät arvostavat.

3 * Ensimmäinen versio julkaistiin lokakuussa 2004. * Uusi versio julkaistaan aina puolen vuoden välein, josta joka neljäs versio on LTS-versio (Long Term Support), jota tuetaan 5 vuotta. * Julkaisut ovat aina ajoitettu GNOMEN ja X.orgin julkaisujen jälkeen. * Jokaisella julkaisulla on koodinimi sekä sen julkaisuversio, josta selviää julkaisuvuosi ja –kuukausi. (esim. 4.10 Warty Warthhog). * Tämän hetken uusin versio on 14.10 (Utopic Unicorn). Ubuntun julkaisuversiot

4 * Ubuntu on saavuttanut nopeasti suosiota käyttäjien parissa. * On tämän hetken yksi suosituimmista Linux-jakeluista. * Ubuntun sivuston mukaan, Ubuntua käyttää yli 20 milj. Distrowatchin tilasto

5 * Ubuntun asennus on nopeata ja helppoa. * Oletus asennuksen mukana tulee monia ohjelmia, kuten esim. LibreOffice ja Firefox sekä pieniä pelejä, esim. Sudoku ja Shakki.

6 * Palomuuria ei tarvita; Perusasetuksissa ei ole avoimia palveluita tai portteja internetiin. * Voi muokata palomuurin tai verkkoasetuksia sisäänrakennetulla verkkoyhteyksien hallinnalla. * Esim. Palomuuria voi hallita komentoriviltä, UFW- palomuuriohjelmalla tai sen graafisella käyttöliittymällä (Gufw) * Virukset eivät ole ongelma; Pieni vaikutus isäntäkoneen toimintaan. * CESG (The Communications-Electronics Security Group) rankasi Ubuntu 12.04 turvallisimmaksi työpöytäkäyttöjärjestelmäksi.

7 * Pakettihallinta on ohjelma, joka asentaa ja poistaa ohjelmia, sekä huolehtii kaikista eri ohjelmien tarvitsemista komponenteista. * Ubuntu hakee ja asentaa tarvittavat ohjelmat internetistä (Pakettivarastosta, eng. repositories) * Ubuntun pakettivarastoille on neljä eri ”aluetta”, mihin ohjelmat on jaettu. * 1. Main – Virallisesti tuetut sovellukset * 2. Restricted – Laitteiston ajurit * 3. Universe – Yhteisön ylläpitämät sovellukset * 4. Multiverse – Sovellukset, jotka ovat tekijäoikeudella rajattu. (esim. Flash-plugin ja Skypen plugin)

8 * APT (Advanced Packaging Tool) * Hoitaa ohjelmistopakettien asennuksen ja hallinnan * Ilmoittaa automaattisesti jos uusi ohjelmaversio on saatavilla. * Ubuntu voi asentaa ohjelmia pakettivarastosta, joko komentoriviltä ”apt-get” tai ”aptitude” –komennolla tai graafisella työkalulla: sovellusvalikoimasta (Ubuntu Software Center) ja Synapticista * Sovellusvalikoima on ohjelmakohtainen * Synaptic on pakettikohtainen * APT:n johdannaisversio APT-RPM toimii myös RPM-paketteja käyttävissä järjestelmissä

9

10 * Ubuntulla on monia variaatioita, niin virallisia kuin ei-virallisia. Ne kaikki eroavat Ubuntusta tietyllä tavalla. * Edubuntu on opetuskäyttöön suunnattu versio. * Kubuntu on Ubuntu KDE-työpöytäympäristössä. * Xubuntu on Ubuntu Xfce-työpöytäympäristössä. * Lubuntu on Ubuntu LXDE työpöytäympäristössä, kevyt ja nopea. * Macbuntu on Ubundu jossa on Mac OS X työpöytä

11 Edubuntu opetuskäyttöön suunnattu versio

12 Kubuntu on Ubuntu KDE-työpöytäympäristössä

13 Xubuntu on Ubuntu Xfce-työpöytäympäristössä

14 Lubuntu on Ubuntu LXDE-työpöytäympäristössä

15 * Ubuntua on helpompi käyttää, parempi UI ja isompi sovelluskirjasto. * Fedora on ”basic”-näköisempi, puhdas GNOME ja hieman vaativampi oppimiskäyrä. * Fedora käyttää yum pakettihallintaohjelmaa RPM-pohjaisiin Linux-jakeluihin, kun taas Ubuntu käyttämä apt on Debian-pohjaisiin Linux-jakeluihin.

16 * Pieniä eroja komennoissa.

17

18 * linkit: * https://insights.ubuntu.com/about/ * http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(operating_system) * http://fi.wikipedia.org/wiki/Ubuntu * http://wiki.ubuntu-fi.org/Esittely * http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/J%C3%A4rjestelm%C3%A4n_asetukset * http://wiki.ubuntu-fi.org/Tietoturva * http://linux.softpedia.com/blog/Ubuntu-12-04-Is-More-Secure-Than-Windows-8-and-Mac-OS-X-Says-UK- Goverment-416016.shtml * kuvat: * http://askubuntu.com/questions/22285/clarification-of-the-third-party-software-options-during-system- installation * http://distrowatch.com/images/slinks/edubuntu.png * http://distrowatch.com/images/slinks/kubuntu.png * http://en.wikipedia.org/wiki/Lubuntu#mediaviewer/File:Lubuntu_14.10_English.png * http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Xubuntu_14.10_English.png * http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Synaptic_screenshot.png * http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Ubuntu_14.10_Utopic_Desktop.png * http://linux.softpedia.com/blog/Remember-Ubuntu-14-04-Daily-Build-Is-Available-for-Download- 407687.shtml#sgal_0 * https://help.ubuntu.com/community/SwitchingToUbuntu/FromLinux/RedHatEnterpriseLinuxAndFedora


Lataa ppt "Yukun Zhou 2014. * Ubuntu on vapaista ohjelmistosta koostuva Debian GNU/Linux-jakeluun perustuva käyttöjärjestelmä. * GNU/Linux-pohjaisia jakeluversioita."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google