Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

EDUNVALVONNAN TEKIJÄT EDUNVALVONNAN TULEE OLLA: TEHOKASTA EDULLISTA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "EDUNVALVONNAN TEKIJÄT EDUNVALVONNAN TULEE OLLA: TEHOKASTA EDULLISTA."— Esityksen transkriptio:

1 EDUNVALVONNAN TEKIJÄT EDUNVALVONNAN TULEE OLLA: TEHOKASTA EDULLISTA

2 Edunvalvonnan tekijät Montako liittoa tarvitaan tekemään yksi TES?

3 Edunvalvonnan tekijät Tarvitaan yksi ja jokainen voikin kysyä itseltään mihin me tarvitsemme ne ”neljä” muuta Toimihenkilökenttää hallitsee hajaannus ja hyväntahtoinen usko siihen, että juuri me olemme parempia kuin kaikki muut tarjolla olevat.

4 Edunvalvonnan tekijät EDUNVALVONTA Toimihenkilölle on tarjolla Pro, IL, Tradenomit, Tek, Ylk (luonnontieteet ja yliopisto), Ria etc. Jokainen näistä esittää olevansa edunvalvoja toimihenkilöille. Jos edunvalvonta on kaikkia yhdistävä tekijä niin mikä estää yhdistämästä näitä kaikkia saman nimittäjän alle, jolloin edunvalvonta on yksituumaista ja yhdistävää meille kaikille.

5 Edunvalvonnan tekijät TEHOKKUUS Kaikki tarjolla olevat esittävät olevansa tehokkaita niin Pro, IL, Trad, Tek, kuin Ria:kin etc. Todellisuudessa ne leikkaavat toisiltaan tehoa pois hajaannuttamalla toimihenkilökenttää Jos tehokkuus on yhteinen tekijä näille kaikille niin mikä estää yhdistämästä näitä kaikkia saman nimittäjän alle, jolloin tehokkuus edunvalvonnassa on yksituumaista ja yhdistävää meille kaikille

6 Edunvalvonnan tekijät EDULLISUUS Toimihenkilö liitot ja järjestöt kilpailevat keskenään edullisuudella. Todellisuudessa kaikki rakentavat rinnakkaisia organisaatioita ja nostavat jäsenmaksujaan kustannusten tahdissa. Jos edullisuus on yhteinen tavoite niin miksi emme yhdistä näitä kaikkia yhden nimittäjän alle, jolloin olemme aidosti yksissätuumin toteuttamassa edullista ja tehokasta edunvalvontaa.

7 Edunvalvonnan tekijät Jos päätämme yhdistyä niin mihin me yhdistyisimme, mikä olisi kokoon vetävä taho? Mitä tekijää tulisi korostaa yhdentymisen päätekijänä?

8 Edunvalvonnan tekijät Tarkastellaan tilannetta työpaikalta katsoen. Työpaikka on ulkopuolisille suljettu yhteisö, johon pääsevät vain autorisoidut henkilöt ja edunvalvonta suoritetaan niiden valmiuksien pohjalta, jotka osapuolilla on ja joita autorisoidut henkilöt mukanaan työpaikalleen vievät. Työpaikan edunvalvonta on työnantajan ja siellä työskentelevien toimihenkilöiden välistä vuoropuhelua. AH TA Työpaikka

9 Edunvalvonnan tekijät Ilman lainsäädännöllistä velvoitetta työpaikalla vallitsisivat omistajan määrittelemät lait ja säännöt. Työntekijän vaikutusmahdollisuudet etujen kehittymiseen olisivat minimaaliset. Omistajan määrittelemät lait ja säännöt saattavat olla pääosassa nykyäänkin elleivät toimihenkilöt vie ja edusta työpaikallaan säädyllistä edunvalvontaa AH TA Työpaikka

10 Edunvalvonnan tekijät Jottei työpaikka olisi pelkästään työnantajan edunvalvontaa on lainsäätäjä antanut eräälle toimielimelle mahdollisuuden vaikuttaa työpaikalla vallitseviin ehtoihin työpaikan ulkopuolelta. Mikä tämä elin on? Yhdistys AH TA Laki Työehtosopimus- laki

11 Edunvalvonnan tekijät Työsopimuslaki sanoo yksiselitteisesti; työntekijöiden ja työnantajien yhdistyksillä on mahdollisuus sopia lakia paremmista työsuhteen ehdoista. Työntekijöiden yhdistyksen muodostavat samalla alalla, samantasoisissa tehtävissä toimivat toimihenkilöt. Yhdistys on lähellä työpaikkaa. Yhdistyksiä on monia ja nämä ovat rationalisoineet edunvalvontaansa perustamalla yhteenliittymän, jolle ne ovat luovuttaneet valtakirjansa sopia työsuhteen ehdoista. Tätä yhteenliittymää kutsutaan Liitoksi.

12 Laki Työehtosopimus- laki Pro Yhdistys (Lain suoma oikeus sopia työsuhteen ehdoista) Pron jäsen Pron jäsen Pron jäsen Pron jäsen TA Edunvalvonnan tekijät

13 Tehokkaan ja edullisen edunvalvonnan tuloksena syntyy TES; työehtosopimus jota työpaikalla on noudatettava ja sen pohjalta voidaan tasavertaisesti käydä vuoropuhelua työsuhteen ehdoista ja niiden kehittämisestä. Tällä hetkellä TES:t ovat ammattiliitto Pron hallinnassa.

14 Edunvalvonnan tekijät Lainsäädännön suoma oikeus TES:hin on muidenkin liittojen yhdistyksillä mutta miksi ne eivät saa aikaan tai pysty tuottamaan Työehtosopimuksia?

15 Edunvalvonnan tekijät Vastaus on niiden järjestäytymisperiaatteessa. Toisin kuin Pro, joka on järjestäytynyt ammatti- ja alaperusteisesti muiden järjestäytymisperuste on tutkinto. Tutkinto ei voi olla TES:n peruste. Tes tarkoittaa yleistä soveltamista ala- ja ammattikuntakohtaisesti. Tutkintoon sidottu TES olisi mahdoton koska tutkinnon omaavia ihmisiä on eri aloilla ja tehtävissä ja on vaikeaa kuvitella taksikuski-insinööriä ja projekti-insinööri samojen ehtojen alaisuuteen.

16 Laki Työehtosopimus- laki Pro Sopimusalan ulkopuoliset liitot IL,RIA, TARDENOMI JA JNE.. Yhdistys (Lain suoma oikeus sopia työsuhteen ehdoista) Pron jäsen Pron jäsen Pron jäsen Pron jäsen TA Rian jäsen IL jäsen Edunvalvonnan tekijät

17 Työehtosopimustoimintaan kuuluu niin sanottu 50 %:n sääntö. Mitä tämä sääntö tarkoittaa?

18 Edunvalvonnan tekijät Suomessa TES voi olla joko normaalisitova tai yleissitova. Yleissitova tarkoittaa sitä, että TES:iä on noudatettava kaikissa sopimuksen alaisissa yrityksissä Suomessa riippumatta siitä onko yrittäjä järjestäytynyt. Yleissitovuus syntyy kun alalla työskentelevistä toimihenkilöistä yli 50 % on järjestäytynyt TES:n taakse. Asia tarkistetaan säännöllisesti yleissitovuuden vahvistamislautakunnassa, joka on lakisääteinen. Normaalisitova tarkoittaa sitä, että työpaikalla päätetään noudatetaanko TES:iä vai ei. Vaikuttavuudeltaan paljon vaativampi työpaikan toimihenkilöille kuin yleissitova. Vaatii tiukkaa työpaikkakohtaista toimintatasoa toimihenkilöiltä toteutuakseen.

19 Edunvalvonnan tekijät Toimihenkilökentän hajanaisuus uhkaa TES:iemme yleissitovuutta ja se on otettava kaikissa liitoissa ja järjestöissä vakavasti. Yhdistyessä me emme vielä tiedä millä nimikkeellä kutsuisimme yhtenäistä edunvalvontaamme, sen saa selville vain kun yhdistämme voimat ja annetaan ihmisten päättää mikä sen nimi on. Se olisi kuitenkin selvää, että se olisi tehokasta ja se olisi edullista. Juuri sitä mitä jokainen jäsen toivoo.

20 Laki Työehtosopimus- laki Pro Sopimusalan ulkopuoliset liitot IL,RIA, TARDENOMI JA JNE.. Yhdistys (Lain suoma oikeus sopia työsuhteen ehdoista) Pron jäsen Pron jäsen Pron jäsen Pron jäsen TA Rian jäsen IL jäsen 50% Pron jäsen Pron jäsen Edunvalvonnan tekijät

21 Laki Työehtosopimus- laki Toimihenkilöiden edunvalvontaliitto Yhdistys (Lain suoma oikeus sopia työsuhteen ehdoista) jäsen TA 50% jäsen Edunvalvonnan tekijät

22 Sarjan nimikkeenä on edunvalvonnan tekijät. Tiedätkö kuka tai ketkä ovat nämä edunvalvonnan tekijät, jotka voivat tämän muutoksen saada aikaan?

23 Edunvalvonnan tekijät Sinä se olet. Monen muun kaltaisesi kanssa. Pistä toimeksi, ensimmäinen askel on järjestäytyä samaan paikkaan ja sen jälkeen päättää mistä yhteisesti päätetystä tunnuksesta meidät tunnistetaan. Järjestäytymisen perusta on TES, joka ohjatkoon valintaasi oikeaan suuntaan.


Lataa ppt "EDUNVALVONNAN TEKIJÄT EDUNVALVONNAN TULEE OLLA: TEHOKASTA EDULLISTA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google