Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kesäkreikka kl 20 (10 op).

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kesäkreikka kl 20 (10 op)."— Esityksen transkriptio:

1 kesäkreikka kl 20 (10 op)

2 Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee apuneuvojen avulla ymmärtämään Uuden testamentin alkukielistä tekstiä ja kykenee aktiivisesti käyttämään eksegeettistä kirjallisuutta. Kurssi sisältää Uuden testamentin kreikan muoto-opin ja lauseopin pääpiirteet harjoituksineen sekä valikoiman kreikankielisiä tekstejä: oppikirjan eeta-jakson harjoituksen ''Katkelmia Jeesuksen jäähyväispuheesta'', Markuksen evankeliumin luvut 1-6 ja 13 sekä 1. Korinttolaiskirjeen luvut 1-2. Nämä tekstit ovat myös kurssin loppukertauksen koealueena.

3 Välikertaus on voimassa vain kyseisen kurssin viimeiseen suorittamismahdollisuuteen saakka. Välikertaus järjestettiin luennon yhteydessä ja sen voi suorittaa vielä loppukertauksen ensimmäisessä uusinnassa

4 Loppuosa:  ma-to klo   Fabianinkatu 26, luentosali 115 Loppukertaus ke klo 17–20. Uusinnat la klo 9–12 ja ke klo 17–20.

5 Tehtävänä loppukertauksessa on kääntää katkelmia kurssialueen teksteistä sekä analysoida joidenkin katkelmissa esiintyvien sanojen muoto ja tunnistaa katkelmien sisältämiä kieliopillisia rakenteita. Loppukertauksessa saa käyttää Matti Liljeqvistin sanakirjaa tai sanastoa edellyttäen, että niihin ei ole tehty muita merkintöjä kuin alleviivauksia. Sanakirjat ja sanastot tarkastetaan kertauksen alussa. Muiden apuneuvojen käyttö on kielletty. Välikertausten rästeihin, loppukertaukseen sekä loppukertauksen uusintoihin ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston verkkopalvelussa vähintään 10 vuorokautta ennen tenttipäivää Omilla sivuilla kohdassa Osallistumistiedot.

6 kotitehtävät, opetusmateriaali (”materiaalit”-osiossa)

7 Infinitiivi kertaus + imperatiivi

8 Lämmittelyä Pari A: taivuta sana ὁ ἀπόστολος kaikissa sijamuodoissa, yksikössä ja monikossa. Pari B: Taivuta akt. ind. prees. kaikissa persoonissa μένω, pysyä.

9 Taivuta kaikissa sijamuodoissa, yksikössä ja monikossa ὁ ἀπόστολος, apostoli
yksikkö monikko N ὁ ἀπόστολος G τοῦ ἀποστόλου D τῷ ἀποστόλῳ A τὸν ἀπόστολον N οἱ ἀπόστολοι G τῶν ἀποστόλων D τοῖς ἀποστόλοις A τοὺς ἀποστόλους

10 Taivuta akt. ind. prees. kaikissa persoonissa μένω, pysyä
yks. 1 μένω yks. 2 μένεις yks. 3 μένει mon. 1 μένομεν mon. 2 μένετε mon. 3 μένουσιν

11 Infinitiivi, kertaus 30.7.2014 PÄÄLUOKKA TAPALUOKKA ELI MODUS
AIKALUOKKA ELI TEMPUS PERSOONA aktiivi indikatiivi preesens yks. 1 (minä) mediumi konjunktiivi imperfekti yks. 2 (sinä) passiivi imperatiivi aoristi yks. 3 (hän) optatiivi perfekti pluskvamperfekti mon. 1 (me) (infinitiivi) futuuri mon. 2 (te) (partisiippi) mon. 3 (he) Infinitiivi, kertaus

12 Infinitiivin muodostaminen
λαμβάνω λαμβάνειν (akt. inf. prees.) λαμβάνεσθαι (med./pass. inf. prees.) 2. aoristivartalo λαβ λαβεῖν (akt. inf. 2 aor.) λαβέσθαι (med. inf. 2 aor.) Imperfektillä ei ole infinitiiviä. Futuurilla ja perfektillä on. Preesens ja aoristi kuitenkin tavallisimmat. Verbin nominaalimuoto. Ei taivu persoonissa. MI-verbeillä pääte on nai-didonai, einai, med.pass. didosthai.

13 1 Kor 1:17 οὐ γὰρ ἀπεστειλέν με Χριστὸς βαπτίζειν ἀλλὰ εὐαγγελίζεσθαι
Sillä Kristus ei lähettänyt minua kastamaan vaan julistamaan evankeliumia ἀπεστειλέν akt. ind. 1. aor. yks. 3 ἀποστέλλω, lähettää βαπτίζειν akt. inf. prees. βαπτίζω, kastaa ἀλλά vaan εὐαγγελίζεσθαι med. inf. prees. εὐαγγελίζω, julistaa (evank.) finaalinen eli tarkoitusta ilmaiseva infinitiivi

14 Accusativus cum infinitivo, aci
Lauseenvastike tai sivulause, jossa infinitiivi toimii predikaattina ja akkusatiivi subjektina. Γινώσκειν δὲ ὑμᾶς βούλομαι, ἀδελφοί, ὅτι… (Fil. 1:12) βούλομαι med. dep. ind. prees. yks. 1 tahtoa Haluan teidän tietävän, veljet, että…. (TAI: Haluan, että te tiedätte…)

15 1 Kor 1:7 ὥστε ὑμᾶς μὴ ὑστερεῖσθαι ἐν μηδενὶ χαρίσματι
niin että teiltä ei puuttuisi mitään armolahjaa ACI= accusativus cum infinitivo ὑμᾶς akk. mon. 2 pers. pron. ὑμεῖς, te ὑστερεῖσθαι pass. inf. prees. ὑστερέω, kärsiä puutetta μηδενὶ (3. dekl) ntri yks. dat. μηδείς, μηδεμία, μηδέν ei kukaan, ei mikään χαρίσματι (3. dekl) ntri yks. dat. τὸ χάρισμα armolahja

16 ὥστε ὑμᾶς μὴ ὑστερεῖσθαι ἐν μηδενὶ χαρίσματι (aci)
ὥστε ὑμεῖς οὐχ ὑστερεῖσθε ἐν οὐδενὶ χαρίσματι UT:ssa aci (ja inf.) rakenteet konsekutiivilauseissa yleisempiä kuin finiittimuodot

17 Tehtävä Lue ja käännä parin kanssa lauseet 1-2 s. 143.
Pari A: Muistuta mieleen imperfektin muodostus. Lauseista 1-2 löytyy kaksi imperfektiä. Etsi ne ja selitä niiden muodostuminen. Pari B: Lauseessa 2 on ἵνα-alkuinen sivulause. Mitä lause tarkoittaa? Miten se on muodostettu? Lauseen predikaatti on supistumaverbi. Selitä sen muodostuminen.

18 Imperfekti augmentti + preesensvartalo + imperfektin pers. päätteet
λύω  ἔλυον (akt. ind. impf. yks. 1) ὑπό + μιμνῄσκω  ὑπεμίμνῃσκε παρά + καλέω παρεκάλει (έ+ε(ν))

19 ἵνα, jotta ἵνα νοῶσιν, jotta he tietäisivät ἵνα + konjunktiivi
finaalinen sivulause νοῶσιν akt. konj. prees. mon. 3 νοέω ymmärtää supistuma: νο-έ-ωσιν  νοῶσιν

20 Tehtävä Pari A: Etsi, määrittele ja selitä lauseessa 1 esiintyvä infinitiivi. Pari B: Etsi, määrittele ja selitä lauseessa 2 esiintyvä infinitiivi.

21 μένειν akt. inf. prees. μένω jäädä, pysyä
finaalinen inf. (tai inf. objektina) ἀναστρέφεσθαι med. inf. prees. elää, vaeltaa yksipersoonaisen verbin δεῖ kanssa: ”täytyy vaeltaa”

22 Imperatiivi

23 Imperatiivi Ilmaisee käskyjä, kehotuksia, kieltoja.
yks. ja mon. 2 ja 3. persoonissa (mene! menköön! menkää! menkööt!) ei mon. 1 persoonassa (menkäämme!), tämä ilmaistaan konjunktiivilla (πορευώμεθα!) Aikamuodoista käytetään preesensissä ja aoristissa (harvoin perfektissä).

24 Muodostus, λύω irrottaa akt. imperat. prees.
yks. 2 λῦε irrota yks. 3 λυέτω irrottakoon mon. 2 λύετε irrottakaa prees. näköinen! mon. 3 λυέτωσαν irrottakoot

25 Muodostus, λύω irrottaa med./pass. imperat. prees.
yks. 2 λύου irrota itsesi/tule irrotetuksi/irtoa yks. 3 λυέσθω irrottakoon itsensä/tulkoon irrotetuksi/irrotkoon mon. 2 λύεσθε irrottakaa itsenne/tulkaa irrotetuksi/irrotkaa mon. 3 λυέσθωσαν irrottakoot itsensä/tulkoot irrotetuksi/irrotkoot

26 akt. imperat. prees. δίδωμι
yks. 2 (δίδο-ε ) δίδου anna yks. 3 διδότω antakoon mon. 2 δίδοτε antakaa mon. 3 διδότωσαν antakoot

27 akt. imperat. 2 aor. λαμβάνω aoristivartalo λαβ
yks. 2 λάβε ota yks. 3 λαβέτω ottakoon mon. 2 λάβετε ottakaa mon. 3 λαβέτωσαν ottakoot

28 Imperatiivin tempus Preesensin aspekti μὴ ἁμαρτάνετε
älkää tehkö (jatkuvasti) syntiä Aoristin aspekti μὴ ἁμάρτητε älkää alkako tehdä syntiä, älkää tehkö (juuri nyt) syntiä, älkää koskaan tehkö syntiä Huom! Aoristin kielloissa käytetään konjunktiivia!


Lataa ppt "Kesäkreikka kl 20 (10 op)."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google