Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Alkoholi, nuoret ja ehkäisevä päihdetyö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Alkoholi, nuoret ja ehkäisevä päihdetyö"— Esityksen transkriptio:

1 Alkoholi, nuoret ja ehkäisevä päihdetyö
Media Seminar II Sankt-Peterburg Anu Jäppinen

2 A-klinikkasäätiö Suomen suurin päihdealan järjestö: yli 700 työntekijää, budjetti 35 miljoonaa euroa. Rahoitus: Raha-automaattiyhdistys, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden edistämisen keskus. Hoito- ja toimintayksiköiden palvelujen käytöstä maksaa asiakkaan oma asuinkunta. Vuosittain noin asiakasta, noin asiakaskäyntiä ja kävijää nettipalveluissa. Tehtävät päihdehoito ja -kuntoutus, koulutus, viestintä sekä kehittämis- ja tutkimustoiminta. Tavoitteet päihde- ja riippuvuushaittojen vähentäminen, ongelmista kärsivien ja heidän läheistensä auttaminen ja aseman parantaminen.

3 Viestintäosasto Viestintäosasto tukee säätiön tavoitetta
epäsuorasti: sisäinen ja ulkoinen tiedotus, julkaisutoiminta, vaikuttamistoiminta suoraan: ehkäisevä päihdetyö, hoitoon hakeutumisen kynnyksen mataloittaminen, itseavun tukeminen, haittojen vähentäminen Verkkopalvelut keskeisellä sijalla Viestinnän osa-alueet ennaltaehkäisevä työ ja julkaisutoiminta ulkoinen, säätiön toiminnasta kertova tiedotus säätiön työntekijöitä palveleva sisäinen tiedotus kansainvälisten verkostojen jäsenyydet (Prevnet, Encare, Fesat, Euridice, Psychonaut, Pompidou-ryhmä)

4 Viestintäosasto Toiminta-ajatus
ei vain tekoja, tapahtumia tai temppuja vaan pitkäjänteistä, systemaattista toimintaa prosessi, joka integroituu säätiön kokonaisuuteen yhdistää viestintä tiedotuspohjaiseen ehkäisevään päihdetyöhön pohjautuu tieteelliseen tietoon, hyviin käytäntöihin ja perustyön kokemuksiin kokonaisuutta kehitetään yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten toimijoiden kanssa. Päihdeviestinnän kehittämisen painopistealueet alkoholi- ja huumepolitiikkaan vaikuttaminen uusi tietoteknologia nettiriippuvuus ja ongelmapelaaminen perhe ja päihteet

5 Ehkäisevä päihdetyö - määrittelyä
Preventio Primaaripreventio: Päihteidenkäytön ennalta ehkäiseminen tai sen aloittamisen siirtäminen, päihteettömyyden edistäminen. Sekundaaripreventio: Varhainen puuttuminen, päihteidenkäytön puheeksi ottaminen, neuvonta käytön hallintakeinoista, tieto ja palaute terveysvaikutuksista. Tertiääripreventio: Hoitaminen, kuntoutus, tuki, haittojen vähentäminen, retkahdusten ehkäiseminen. Esityksessäni viittaan preventiolla ennen kaikkea primaari- ja sekundaaripreventioon.

6 Ehkäisevä päihdetyö - kohderyhmät
Yleinen tiedottaminen: kaikkien kansalaisten päihteiden käytön vähentämiseen tähtäävä (primaaripreventio) Riskiehkäisy: kohdistuu ryhmiin, joilla päihdeongelmien syntyminen on todennäköistä (sekundaaripreventio) Kohdennettu ehkäisy: yksilöille, joilla on ongelmia päihteiden kanssa ja päihteidenkäyttöön, joka voi johtaa terveys- tai riippuvuusongelmiin

7 Keinoja: painettu viestintä sekä media-, järjestö- ja kuntayhteistyö
Painettu viestintä: esitteet, julisteet, postikortit, tarrat, sarjakuvat, raportit ym., esimerkkejä: opas huumeista nuorten vanhemmille 11-16-vuotiaille suunnattu Varjomaailma-sarjakuva lasten elämästä päihdeongelmien varjossa. Mediayhteistyö, esimerkkejä: asiantuntijoiden välittäminen ja tiedotteet medialle, päihdetiedotusseminaarit. Yhteistyö muiden päihdejärjestöjen ja kuntien kanssa, esimerkkejä: Avec-verkosto tukee 24 järjestön erityisosaamisen jakamista ja toisiltaan oppimista nettiauttamisessa, perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia tukeva hanke kolmen järjestön yhteistyönä: toimintamalleja, materiaalia.

8 Keinoja: vertaistyö ja haittojen vähentämistyö
Vertaistyö, esimerkkejä: internetin vertaisryhmät, vertaisneuvonta huumeidenkäytön haittojen ehkäisyssä. Päihteidenkäytön yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen vähentäminen, esimerkkejä: terveysneuvonta, puhtaiden ruiskujen ja neulojen jakaminen sekä opiaattiriippuvaisten korvaushoito luotettavan asiantuntijatiedon jakaminen päihteistä, niiden vaikutuksista ja riskeistä sekä haittojen vähentämisestä.

9 Keinoja: sähköinen viestintä
Päihdelinkki-verkkopalvelu Toiminut vuodesta 1999, eri kävijää/kk Itsearviointitestit: seitsemän testiä, esimerkiksi: alkoholinkäytön riskeistä (nuorille erillinen palaute), alkoholiriippuvuudesta, juomatavoista, huumeiden- käytöstä sekä netinkäytöstä. Oma-apuvälineet, esimerkkejä: juomapäiväkirja, juomisen hallinnan välineitä esimerkiksi annoslaskuri. Tietopankki: Yli 140 asiantuntijoiden laatimaa tietoiskua, perustietoa päihteistä, animaatioita. Vertaiskeskustelut: Yhdeksän avointa tai ohjattua keskusteluryhmää liittyen eri riippuvuuksiin ja lisäksi ryhmiä läheisille. Osallistujien kirjoittamia riippuvuustarinoita. Neuvontapalvelu: päihdealan ammattilainen vastaa asiakkaiden ja työntekijöiden kysymyksiin.

10 Päihde-linkki Tietoa, testejä, oma-apuvälineitä, keskustelu-ryhmiä

11 Keinoja: sähköinen viestintä
Lasinen lapsuus- ja Varjomaailma -verkkopalvelut Tavoitteena on eheän elämän turvaaminen vanhempien päihteidenkäytöstä kärsiville lapsille. Lasinen lapsuus -sivusto: Lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten tueksi ja muille kiinnostuneille. Ohjeita kasvattajille päihdeasioiden käsittelyyn. Kotikanava: Ajatuksia vanhempien vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja keskustelua ongelmista, joihin törmätään kotona päihteiden kanssa. Varjomaailma: tietoa, mistä hakea apua, kun kotona on vaikeaa, tulossa myös keskustelupalsta. Varjomaailma-sivuilla voi kertoa oman tarinan tai lukea, mitä muut ovat kirjoittaneet.

12 Varjo-maailma Voi tehdä itse sarja-kuvia ja kertoa tarinoita siitä, kun kotona on vaikeaa

13 Keinoja: sähköinen viestintä
Voimapiiri Tekstiviesteillä ja verkossa toimivia vertaisryhmiä, joissa kirjoittajat esiintyvät nimimerkeillä. Ihmisille, jotka ovat huolestuneita omasta tai läheisen alkoholin tai huumeiden käytöstä ja haluavat ryhmän tukea ja muutosta ongelmiin. Erilaisia ryhmiä, mm. oma ryhmä lapsille ja nuorille, joissa päihdealan ammattilainen vastaa kysymyksiin. Erilaisia ajatuksia tai keinoja päihteiden käytön vähentämisestä tai lopettamisesta tilattavina viestisarjoina. Muistutuksia omista tavoitteista tms. voi tilata tekstiviesteinä. Tekstiviesteinä tietoa palvelupaikoista auttavista puhelimista ja nettipalveluista.

14 Voima-piiri Teksti- viestejä voi lukea ja kirjoittaa verkossa tai puhe-limella.

15 Keinoja: sähköinen viestintä
Apua.info nettikirjasto arkeen: työkaluja ja keskusteluryhmiä, ohjaa omaan elämäntilanteeseen sopivaan tietoon ja tukeen, 24 järjestön verkoston tuottamaa: opetus-, neuvonta- ja asiakastyön työvälineeksi ja tukiaineistoksi. Promillemittari tekstiviestillä ja verkossa toimiva veren alkoholimittari, laskee arvion alkoholin määrästä veressä ja sen kuinka monta tuntia kuluu, ennen kuin alkoholi on palanut verestä. DVD- ja CD-ROM julkaisut animaatioita päihdeviestinnän ja opetuksen tarpeisiin.

16 Promille-mittari Tarvit- tavat tiedot: Sukupuoli Paino Annosten määrä
Juomisen aloitusaika → ‰- määrä veressä

17 Keinoja: sähköinen viestintä
Psychonaut tuotetaan ammattilaisille tietokanta: tuoretta ja luotettavaa tietoa uusista huumausaineista ja käyttötrendeistä. kartoitetaan keskustelupalstoilta harvinaisempia ja tuntemattomia aineita sekä yhdistelmiä. määrittelyjä aineista, jotka luokitellaan uusiksi huumeiksi. tiedonseulontamenetelmä, jonka avulla uusista huumeista on helppo etsiä tietoa internetistä.

18 Miksi painotetaan sähköistä viestintää
Päihteiden käytön lisääntymisen vuoksi työtaakka kasvanut: kokeillaan päihdetyön uusia muotoja. Tarjotaan tiedotusorientoituneita ennaltaehkäisyn apuvälineitä päihdeongelmien vähentämiseksi. Auttaa ihmisiä hyödyntämään omia ja vertaistensa voimavaroja. Osallistuminen on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta. Ei pakkoa ongelman tarkkaan määrittelyyn ennen avun hakemista ja mahdollistaa arkojen asioiden käsittelemisen rehellisesti. Nimettömyys madaltaa kynnystä hakea apua. Tarjoaa mahdollisuuden välttää epämiellyttäviä kasvojen menettämisen tilanteita.

19 Korjaava ehkäisy – hoitopalveluja nuorisoasemilla
Tavoitteet päihteiden haittakäytön vähentäminen ja ennalta ehkäiseminen. hoitopalveluiden tuottaminen nuorille, jotka ovat huolissaan omasta tai läheistensä päihdekäytöstä tai pelaamisesta. Hoitopalvelut yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan ottaen huomioon asiakkaan omat tavoitteet ja tarpeet päivystysluonteiset käynnit, hoidon tarpeen arviot, korva-akupunktio avovieroitushoitona, erilaiset terapiaryhmät ja kurssit sekä yksilö-, pari- ja perheterapia, lääkärin palvelut. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

20 Mitä vielä voitaisiin tarjota?
Tukea ennen hoitoon pääsemistä, hoitokertojen välillä ja hoidosta kotiuduttaessa verkon kautta. Ammattilaisten tarjoamaa tukea ja seurantaa sähköisen palvelun välityksellä. Verkko- ja tekstiviestiajanvaraus hoitopalveluihin. Lisätietoa Päihdelinkki venäjäksi: Yhteystiedot Teuvo Peltoniemi p Anu Jäppinen p

21 Kiitos Kysymyksiä?


Lataa ppt "Alkoholi, nuoret ja ehkäisevä päihdetyö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google