Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sukupuolisensitiivinen ohjaus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sukupuolisensitiivinen ohjaus"— Esityksen transkriptio:

1 Sukupuolisensitiivinen ohjaus
Marjatta Lairio professori, Jyväskylän yliopisto Riina Tikkanen suunnittelija, opettaja, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia

2 Sukupuolisensitiivinen ohjaus
Koulun tasa-arvotyön lainsäädäntöpohja Sukupuoli koulun arjessa Koulumenestys ja koulun jälkeinen elämä Sukupuolisensitiivinen ohjaus

3 Laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta (L609/1986, L206/1995, L232/2005)
Opetuksen, tutkimuksen sekä oppiaineistojen on tuettava tasa-arvoa. Tasa-arvon edistämisvelvoite koskee myös opettajia. ”Koulutuksen kaikilla tasoilla on pyrittävä purkamaan ajattelutapoja ja käytäntöjä, jotka ohjaavat valitsemaan koulutuksen ja ammatin kaavamaisesti sukupuolen mukaan. Velvoite koskee […] erityisesti opinto-ohjausta ja ammatinvalintaohjausta.”

4 Uusi pykälä oppilaitoksille (2005)
6 b § Toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi oppilaitoksissa Oppilaitoksen tulee vuosittain yhteistyössä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajien kanssa laatia tasa-arvosuunnitelma Sisältövelvoitteita (henkilöstöpoliittinen suunnitelma, opiskelijavalinnat, opetuksen järjestäminen, opintosuoritusten arviointi, seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä)

5 Segregaation vähentäminen tärkeätä
Laki ammatillisesta koulutuksesta (630/1998): ”10§ Hakija saa kaksi lisäpistettä pyrkiessään koulutukseen, jossa koulutuksen järjestäjän päättämässä valintayksikössä ensisijaisista pyrkijöistä on alle 30 prosenttia samaa sukupuolta kuin hakija.

6 Kehyskertomus: Keväällä 2007 Nina/Niko on peruskoulun yhdeksännellä luokalla. Hän menestyy koulussa hyvin ja viimeisen todistuksen keskiarvo oli 8,3. Ninan/Nikon lempiaineita ovat matematiikka ja kielet. Hän harrastaa kavereiden kanssa roolipelejä verkossa, elokuvia ja liikuntaa. Nina/Niko on pelannut lentopalloa kuusi vuotta, mutta hän kokeilee mielellään uusia liikuntalajeja vuosittain. Tänä keväänä hän joutuu tekemään valintoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Nina ei vielä tiedä mille alalle hän suuntautuisi ja lukio tuntuu hänelle turvalliselta valinnalta. Vuonna 2025 Nina/Niko on 35-vuotias. Kerro mitä hänen elämäänsä kuuluu ja mitä hän on tehnyt peruskoulun jälkeen

7 Nina Nina kävi lukion (pitkä matematiikka ja ranskan kieli). Hakee kauppakorkeakouluun, muttei pääse. Hän lähtee Brysseliin au-pairiksi, epäonnistuu hankkeessa ja palaa takaisin Suomeen. Hän tekee satunnaisia työsuhteita. Hän pääsee Mikkelin amk:n opiskelemaan matkailualaa, josta valmistuu odotusajassa. Alan töitä ei löydy, mutta mies kuitenkin ja perhe perustetaan. Kaksi lasta tyttö ja poika. Mies insinöörinä kaupungilla, oma rivitalo, Nina tekee satunnaisia töitä matkailualalla ja toimistotöitä. Nina hakee uudestaan kauppakorkeaan ja pääsee sisään. Hän valmistuu maisteriksi pääaineena laskentatoimi. 35-vuotiaana kirjanpitäjänä pienessä tilitoimistossa, lapset 8- ja 10-vuotiaat. Nuoruuden harrastuksista jäi kipinä nettiin ja hän on pyörittänyt ruokaohjeiden nettisivuja, joilla on noin 30 vakituista käyttäjää ympäri maailmaa.

8 Niko Lukion jälkeen Niko harkitsee liikunnanopettajan koulutusta, mutta hän halusi pitää liikunnan harrastuksena ja vastapainona työlle. Lukion (pitkä matematiikka) hän päätyi lukemaan tietotekniikkaa. Opiskeluaikana hän harrastaa aktiivisesti yliopistoliikunnassa liikuntaa ja siellä hän tapaa englantilaisen tytön. Niko pääsee opiskelijavaihtoon Cambridgeen, joka on tytön kotiyliopisto. Lahjakkaana ja kielitaitoisena opiskelijana Niko saa töitä it-alan firmasta, johon hän tekee diplomityön. Nikon englantilainen tyttöystävä saa töitä saman firman kansainväliseltä osastolta. Kolmikymppisinä he avioituvat. Työt vievät välillä Englantiin. Vakituinen asunto hankitaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Tiiviin työtahdin lisäksi parilla on aikaa liikunnallisiin harrastuksiin. 35-vuotiaana Nikolla on parin vuoden ikäinen tyttö, hyvä ja haastava työ sekä monikulttuurinen koti.

9 Sukupuoli Sukupuolta ei tule tarkastella pelkkänä abstraktina ihmisen ominaisuutena tai roolina vaan suhteena, joka määrittyy konkreettisesti kussakin historiallisessa tilanteessa. Se mitä on määritelty maskuliiniseksi ja feminiiniseksi, on vaihdellut eri kulttuureissa ja eri aikoina.

10 Sukupuoli koulun arjessa
Tiedot perustuvat mm. seuraavien tutkijoiden tuloksiin: Tolonen 1999, Gordon, Holland & Lahelma 2000, Sunnari 2003, Palmu 2003, Lehtonen 2003). - Opettajien suhtautuminen tyttö- ja poikaoppilaisiin - Tyttöjen ja poikien koulumenestyksen erilainen tulkinta - Naisten näkymättömyys ja stereotypioita vahvistava sukupuolten kuvaaminen koulujen oppisisällöissä - Mediakeskustelu sukupuolikysymyksistä

11 Sankaritarina Niko menee peruskoulun jälkeen lukioon, jossa hän ei ehtinyt opiskella, vaan päivät menivät verkkopelaamisessa. Nikolla on paljon kavereita. Hän valjastaa koulut koneet vertaisverkkopalvelijaksi, jonka kautta levittää elokuvia, musiikkia, pelejä. Poliisi puuttuu asiaan tekijänoikeusmaksut. Niko erotetaan koulusta ja hän saa suuret sakot, muttei vankilatuomiota, koska ei ollut tehnyt tekoja ansaitsemismielessä. Niko hankkii töitä ja hän pääsee jonkun ulkomaalaisen it-firman palvelukseen kehittämään laillista ja maksullista vertaisverkko palvelua. 35-vuotiaana Niko on optiomiljonääri, joka viettää puolet ajastaa piilopirtissä Lapissa.

12 Tytöt pärjäävät koulussa ja pojat koulun jälkeen
Tytöt pärjäävät koulussa ja pojat koulun jälkeen! – sanonta todentuu kouluissa ja työelämässä. Suomessa koulutusalojen ja työelämän ammattien segregaatio EU-maiden korkein.

13

14 Koulutuksen segregaatio: tutkinnot aloittain

15 Tasavertaiset työmarkkinat -työryhmän muistio 2004:1, 42 (OPM):
Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kehittäminen on keskeinen keino lieventää segregaatiota. Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kehittäminen ei kuitenkaan kosketa ainoastaan opinto-ohjaajia vaan koko opettajakuntaa

16 Sukupuolisensitiivinen ohjaus
Sukupuolisensitiivinen ohjaaja tiedostaa ja ymmärtää, että maailma on monessa suhteessa erilainen naisille ja miehille ja kykenee huomioimaan tämän kohdatessaan opiskelijoitaan Sukupuolisensitiivinen ohjaaja kykenee tiedostamaan omia uskomuksiaan ja olettamuksiaan sekä arvioimaan tulkintojaan Sukupuolisensitiivisellä ohjaajalla on riittävästi tietoa sukupuoleen liittyvien konstruktioiden ja toimintojen kehittymistä säätelevistä tekijöistä

17 Sukupuolisensitiivinen ohjaus
Sukupuolisensitiivinen ohjaus tukee opiskelijaa tekemään mielekkäitä opiskeluvalintoja sekä suunnittelemaan omaa elämäänsä omista lähtökohdista käsin Sukupuolisensitiivisen ohjauksen tärkeä tehtävä on tukea erityisesti sukupuolelleen epätyypillisen koulutusalan valinneita Ohjauskeskustelussa pinttyneitä stereotypioita puretaan ja vahvistetaan esim matemaattisesti suuntautuneita tyttöjä kannustettiin valitsemaan ei perinteisiä aloja, mutta…(Juutilainen 2003)

18 Koko koulu ohjaa!


Lataa ppt "Sukupuolisensitiivinen ohjaus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google