Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuntakeskustojen kehittäminen Tampereen ympäristössä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuntakeskustojen kehittäminen Tampereen ympäristössä"— Esityksen transkriptio:

1 Kuntakeskustojen kehittäminen Tampereen ympäristössä
Seutujohtaja Päivi Nurminen Keskustakehittämisen konferenssi Tampere 29.8

2 Tampereen kaupunkisedun alue
8 kuntaa asukasta Kasvu 2011 as/1,3 % Kasvu as Kasvu vuoteen 2030 as Maankäytön suunnittelun merkitys kasvaa kilpailutekijänä. Hyvä yk-rakenne tarjoaa sujuvan arjen, ek-elämän ympäristön sekä veronmaksajille kohtuullisen verotaakan. Suomen nopeimmin kasvava seutu, asukasta, laajat maaseutumaiset alueet (kuntaliitosten kautta), asukkaille toiminnallinen seutu, kotiseutu, työssäkäyntiseutu, asiointiseutu. Yksi 17 kaupunkiseudusta, joiden maankäyttö on ollut erityisenä kiinnostuksen kohteena valtiolla. Toiminnallinen alue, rahoituksen riittävyys ja kestävä kasvu -> hyvän maankäytön suunnittelun periaatteet !!!!

3 Rakennesuunnitelma 2030 1. Väestön kasvuun varaudutaan
2. Yhdyskuntarakennetta tiivistetään 3. KESKUSTOJA KEHITETÄÄN 4. Asuntotuotantoa monipuolistetaan 5. Liikkumisen tapoja uudistetaan 6. Elinkeinoelämän kasvua tuetaan 7. Palvelut joustavat yli kuntarajojen Väestön kasvuun varaudutaan ( as) Yhdyskuntarakennetta tiivistetään Keskustoja kehitetään Asuntotuotannon monipuolisuutta lisätään Liikkumisen tapoja uudistetaan Elinkeinoelämän kasvua tuetaan Palvelujen saatavuutta yli kuntarajojen parannetaan. kestävän kasvun kriteerit Syntyi kuntien suunnittelun yhteensovittamisen ja kokonaisvaltaisen suunnittelun tarpeesta. Kasvua oli ohjattu paloittain osayleiskaavoilla ja asemakaavoilla. Määrällisiä tavoitteita: asukasta, asuntoa, työpaikkaa > % liikennettä Laadullisia tavoitteita: sujuva arki, energiatehokas alue, vakaa toimintaympäristö, ei kofliktihakuinen

4 Keskustabarometri 2012 - Keskustojen tila ja kehittämistarpeet
Barometri on selkeä ja yhteneväinen työkalu seudun suunnittelun tueksi Keskustojen seurantamittaristo eli keskustabarometri palvelee seudun keskustojen toimintojen ja elinvoimaisuuden arvioimista ja kehittämistä. Tarkastelussa mukana yksitoista keskustaa ja alakeskusta. Menetelmän tulee olla toistettava ja tulosten vertailtavia. Menetelmä: asukaskysely (nettityökalu) sekä asiantuntijahaastattelut

5 Keskustojen kehittämisen nykytila
Useassa kunnassa on keskustan uudistaminen meneillään tai suunnitteilla. Keskustoihin on sijoitettu uutta asuntotuotantoa, liiketilaa sekä julkista palvelutarjontaa. Tulevaisuuden kehityssuuntiin vaikuttavat myös lopullisia päätöksiä odottavat merkittävät joukkoliikennehankkeet. Keskustat kilpailevat ostovoiman saavuttamisessa keskustan ulkopuolella sijaitsevien kaupan suuryksikköjen kanssa.

6 Kuntakeskustojen luonnehdintaa 1 (2)
Kangasalla uusi uimahalli tuo lisää keskustan houkuttelevuutta vapaa-ajalla. Uusi kerrostaloasutus tuo kaupunkimaista luonnetta ja on kasvattanut asukastiheyttä. Ikäryhmistä yli 65-vuotiaiden osuus kasvanut. Lempäälässä kerrostaloasutus tuo kaupunkimaista luonnetta ja on kasvattanut asukastiheyttä. Tapahtumat elävöittävät keskustaa. Kanavaranta ja uimaranta houkuttelevat vapaa-ajan viettoon. Keskustan merkittävä uudistaminen käynnissä mm vanhojen teollisuustilojen osalta. Orivedellä taajamamainen tunnelma, palvelut ”pääkadun” varrella. Keskusta saavuttaa alueellisesti ostovoiman hyvin. Kesäasukkaat elävöittävät katukuvaa, iltaelämä hiljaista. Pirkkalassa merkittävä keskustan uudistaminen meneillään. Palvelut sijoittuvat tiiviille alueelle. Kerrostalot tuovat kaupunkimaista ilmettä ja ovat lisänneet huomattavasti asukastiheyttä. Kasvu jakautunut tasaisesti kaikkiin ikäryhmiin. Tapahtumat elävöittävät keskustaa. Vesilahden keskusta-alue on laaja: kylänraittimiljöö kirkon kohdalla ja uudet kaupalliset palvelut Vesilahdentien lähellä. Koulukeskus ja yleisötapahtumat elävöittävät keskustaa. Iltaisin hiljainen, kesäasukkaita kohtuullisen paljon.

7 Kuntakeskustojen luonnehdintaa 1 (2)
Ylöjärvellä palveluita on runsaasti tarjolla, mutta laajalla alueella. Kiertoliittymät rauhoittaneet liikenneympäristöä ja uusi kirjasto elävöittää kaupunkikuvaa. Keskusta-alueen väestö ikääntyvää. Hervannan asiointialue on tiivis alue, jossa runsaasti palveluita tarjolla. Nuori aikuisväestö (18-29 v) lisääntynyt merkittävästi keskustassa. Koiliskeskus on autoilun ehdoilla toteutunut marketalue, jonka palvelutarjontaa vähittäiskaupan suuryksiköt hallitsevat. Asukastiheys kasvanut hieman viime aikoina, mikä on hieman nuorentanut vanhenevaa ikärakennetta. Lielahti on seudullinen autoiluun perustuva marketalue, joka iltaisin on vähällä käytöllä. Kerää seudullisesti ostovoimaa oman alueensa ulkopuolelta. Teollisuusrakennusten muutos kohdentunut liikerakentamiseen. Tesoma on ainoa keskuksista, joissa asukastiheys on laskenut. Väheneminen kohdentunut vuotiaisiin. Esikaupunkimainen liikekeskus palveluineen tiiviillä alueella. Peruspalveluiden tarjonta kohtuullinen.

8 … ja vähän faktaa

9 Keskusta-alueen asukastiheys
Pirkkalassa, Lempäälässä ja Hervannassa uusi asuinrakentaminen keskustassa näkyy asukastiheyden kasvuna Lielahden vanhat teollisuustilat muuttuneet liiketiloiksi, ei niinkään asuinkäyttöön Nokialla ja Kangasalla yli 40 % keskusta-asukkaista on yli 65-vuotiaita

10 Keskusta-alueen aluetehokkuus
Rakennettu pinta-ala on kaikissa keskustoissa kasvanut Nokian keskustassa on hieman ja Hervannassa selvästi muita suurempi aluetehokkuus Ylöjärven ja Vesilahden keskustat ovat pinta-alaltaan suuria, jolloin tehokkuus jää pieneksi

11 Palvelutarjonta Hyvänä erikoiskaupan tarjontaa voi pitää, jos sen käytössä oleva pinta-alan osuus ylittää 50 % tarjonnasta. Päivittäistavarakauppojen puuttuminen keskustasta näkyy esimerkiksi Kangasalan korkeassa lukemassa (70%) Palveluiden osuus tarjonnasta on normaalisti keskustoissa noin % . Pieni prosentti kuvaa keskuksen poikkeavaa luonnetta. Esimerkiksi Lielahdessa painottuminen kaupallisena keskittymänä (12%)

12 Asiointialueiden tehokkuus ja tarjonta

13 Ostovoiman saavutettavuus
Negatiivinen luku = alueen asukkaiden ostovoimaa siirtyy muualle Päivittäistavarakaupassa Orivesi, Koilliskeskus ja Lielahti saavuttavat ostovoimaa myös muilta kuin omilta asukkailta Erikoiskaupassa keskustojen ulkopuolelle siirtyvä ostovoima merkittävä.

14 Keskustojen elinvoimaisuuden mittarit

15 … ja toiveita

16 Asukkaiden ja asiantuntijoiden kehittämisehdotukset
ASUMINEN PALVELUT LIIKKUMINEN KAUPUNKIKUVA, VIRKISTYS JA ULKOILU

17 Kehittämisehdotukset/asuminen
Asuntoja lisää keskusta-alueelle, niin lapsiperheille kuin ikääntyville. Vanhojen esim. teollisuusrakennusten, ostoskeskuksen tai ratapihan rakennusten ja tyhjien tonttien paikoille asuinrakentamista Torien ympäristön vanhojen rakennusten tilalle asuinrakentamista, yleensäkin torin ympäristön asuinrakentamisen tiivistäminen. Täydennys- ja tiivistämisrakentamista keskusta-alueelle.

18 Kehittämisehdotukset/palvelut
Erikoiskaupan palveluita, ravintoloita ja kulttuuritoimintoja keskustaan. Matkakeskuksen rakentaminen. Torin ja sen ympäristön elävöittäminen lisäämällä istutuksia, palveluita, penkkejä, tapahtumalavoja jne. Kahviloita lisää. Uusia palveluita marketin/ -en lähistölle. Kulttuurikeskuksen rakentaminen. Vanhan ostoskeskuksen uudistaminen lisäämällä asuinrakentamista ja palvelutoimintoja.

19 Kehittämisehdotukset/liikkuminen
Pysäköintijärjestelyjen parantaminen ja selkiyttäminen: mm. pysäköintilaitosten avulla Laajat ja epämääräiset pysäköintikentät järjestyneemmiksi Liikenneturvallisuuden parantaminen mm. hidasteiden ja turvallisten suojatiejärjestelyiden avulla. Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen, pyöräilyn pääreitit, reittien jatkuvuus ja reittien turvallisuus Pyöräpysäköintien rakentaminen solmupisteisiin ; asemille, kauppakeskusten, oppilaitosten jne. yhteyteen. Liityntäpysäköinnin (autot ja polkupyörät) rakentaminen asemien ja tärkeiden pysäkkien läheisyyteen.

20 Kehittämisehdotukset/kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu
Linja-autoaseman uudistaminen ja sen ympäristön kehittäminen viihtyisäksi. Torien ympäristöjen selkiyttäminen ja siistiminen. Kadunkalusteiden ja istutusten, leikkipaikkojen lisääminen. Julkisen tilan rajaaminen selkeämmäksi. Puistojen lisääminen ja rakentaminen Joutomaat joko asuinrakentamiseen tai selkeiksi puistoiksi → lisää viihtyisiä ja turvallisia oleskelupaikkoja. Pääkatujen muuttaminen ”bulevardimaisemmiksi”. Ulkoilureitistöt yhtenäisiksi, yhteydet mm. venesatamaan kuntoon ja viitoitus selkeäksi.

21 ”Keskustat ovat kuntien käyntikortteja ja etupihoja
”Keskustat ovat kuntien käyntikortteja ja etupihoja. Ne ovat hyvin saavutettavissa julkisin kulkuneuvoin ja pyörällä. Keskustojen kehittäminen on kokonaisvaltaista, yhtä hyvin kuntakuvan kuin asiointi- ja kulkutottumusten muuttamista.” Näkemystä ja rohkeutta työhönne!

22 Kehittämisehdotukset - Nokia
Nokian keskusta kaupunkimainen ja kaupallisia palveluja lukumääräisesti paljon. Keskustassa toteutetaan vuosittain suuri määrä yleisötapahtumia (280 tapahtumaa vuodessa). Asukasmäärä kasvanut maltillisesti keskusta-alueella, yli 75-vuotiaat suurin ikäryhmä. Asuminen Uusien asuinrakennusten toteuttaminen juna-aseman ympärille. Parantaa juna-aseman ympäristön viihtyisyyttä ja koettua turvallisuutta. Lapsiperheille soveltuvien asuntojen rakentaminen keskustaan. Tasapainottaa väestörakennetta. Poistuvien teollisuusalueiden muuttaminen asuinalueiksi. Parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja keskustan asuntotarjontaa. Ratapihan ympäristön täydennysrakentaminen. Kehittää juna-aseman ympäristöä ja viihtyisyyttä. Palvelut Matkakeskuksen toteuttaminen. Lisää keskustan palvelutarjontaa. Uusia kahviloita ja erikoispalveluita keskustaan. Lisää keskustan käytettävyyttä ja elinvoimaisuutta. Liikkuminen Pysäköintipaikkojen lisääminen juna-asemalle ja sairaalaan. Matkakeskuksen rakentaminen. Lisää keskustan saavutettavuutta. Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen ja verkon epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Lisää pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Pyöräilypysäköintikeskuksen rakentaminen linja-autoaseman ja kaupan yhteyteen. Lisää pyöräilyn houkuttelevuutta kauppa- ja liityntämatkoilla. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Uusia oleskelupaikkoja, penkkejä ja istutuksia mm. Härkitien ympäristöön. Parantaa keskustan viihtyisyyttä ja virkistysmahdollisuuksia. Yhtenäisten jalankulku- ja pyöräilyreittien toteuttaminen keskustan läpi ja ympärillä olevien vesistöjen yhteyteen. Parantaa keskustan virkistysmahdollisuuksia.

23 Kehittämisehdotukset - Kangasala
Kangasalla uusi uimahalli tuo lisää keskustan houkuttelevuutta vapaa-ajalla. Uusi kerrostaloasutus tuo kaupunkimaista luonnetta ja on kasvattanut asukastiheyttä. Ikäryhmistä yli 65-vuotiaiden osuus kasvanut. Asuminen Lisää vanhuksille sopivia asuntoja kasvavan kysynnän johdosta Parantaa edellytyksiä elää vanhuus omalla kotiseudulla pidempään omatoimisesti Lisää lapsiperheille sopivia asuntoja tasapainottamaan väestörakennetta Tasapainottaa väestörakennetta Palvelut Lisää erikoiskaupan palveluita, ravintoloita ja kulttuuritoimintoja (elokuvateatteri) Lisää keskustan iltakäyttöä, parantaa koettua turvallisuutta Torin elävöittäminen jäsentämällä selkeämmin ympäröiviä pysäköintipaikkoja ja lisäämällä palveluita ja istutuksia. Torin viereisten pysäköintipaikkojen ja läpiajon poistaminen. Lisää koettua viihtyisyyttä ja elävöittää keskustaa. Lisää kävelyn edellytyksiä. Parantaa kulttuuriympäristön jatkuvuutta keskustan läpi. Liikkuminen Torin ympäristön jalankulkijoiden turvallisuuden parantaminen poistamalla ajoreittejä torin ympäriltä. Lisää jalankulun turvallisuutta. Uuden pysäköintikeskuksen rakentaminen kaupan yhteyteen. Katupysäköinnin poistaminen. Elävöittää toria ja parantaa keskustan houkuttelevuutta. Kangasalantien liikenneturvallisuuden parantaminen hidasteilla tai muilla rauhoittavilla toimenpiteillä. Lisää jalankulkijoiden ja autoilijoiden turvallisuutta. Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen ja verkon epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Lisää pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Pyöräilypysäköintikeskuksen rakentaminen linja-autoaseman ja kaupan yhteyteen. Lisää pyöräilyn houkuttelevuutta kauppa- ja liityntämatkoilla. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Linja-autoaseman uudistaminen ja ympäristön kehittäminen viihtyisämmäksi rajaamalla liikennettä, uusimalla istutuksia ja rakennusten peruskorjauksella. Lisää joukkoliikenteen mahdollisuuksia liikkumismuotona ja lisää myös koettua viihtyisyyttä.

24 Kehittämisehdotukset - Lempäälä
Lempäälässä kerrostaloasutus tuo kaupunkimaista luonnetta ja on kasvattanut asukastiheyttä. Tapahtumat elävöittävät keskustaa. Kanavaranta ja uimaranta houkuttelevat vapaa-ajan viettoon. Keskustan merkittävä uudistaminen käynnissä mm vanhojen teollisuustilojen osalta. Asuminen Keskusta-alueen (mm. Ryynikkä) vanhojen teollisuusalueiden ja joutomaiden uudistaminen asuntoalueiksi. Monipuolistaa asuntotarjontaa ja kehittää kaupunkikuvaa merkittävästi. Palvelut Matkakeskuksen rakentaminen. Lisää palvelutarjontaa ja juna-aseman ympäristön viihtyisyyttä. Uusia kahviloita (esimerkiksi kesäkahvila kanavanrantaan), kirjasto ja kulttuuritoimintoja. Lisää keskustan viihtyisyyttä ja ympärivuorokautista käyttöä. Torin elävöittäminen jäsentämällä selkeämmin ympäröiviä pysäköintipaikkoja ja lisäämällä palveluita (erityisesti kahviloita) ja istutuksia. Lisää koettua viihtyisyyttä ja elävöittää keskustaa. Liikkuminen Tampereentien ja Lemponkadun liikenteen rauhoittaminen hidasteilla tai muilla rauhoittavilla toimenpiteillä Parantaa jalankulun turvallisuutta. Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen ja verkon epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Lisää pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Pyöräpysäköintikeskuksen rakentaminen linja-autoaseman ja kaupan yhteyteen. Lisää pyöräilyn houkuttelevuutta kauppa- ja liityntämatkoille. Liityntäpysäköintipaikkojen lisääminen esimerkiksi Piipon tehdasalueen ympäristössä. Lisää liityntäliikennettä ja poistaa joutomaita. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Julkisen tilan ja kadun rajaaminen rakentamiselle selkeämmiksi kokonaisuuksiksi. Siistimpi ympäristö. Selvempi jako yksityisen ja julkisen tilan välillä. Rakentamattomien avointen tilojen maisemointi ja uusien puistojen rakentaminen. Siistimpi ympäristö lisää viihtyisyyttä. Tampereentien muuttaminen bulevardimaiseksi puuistutuksin, kaistojen kaventamisin ja lisäämällä kahviloita. Viihtyisämpi kävely-ympäristö. Kadunkalusteiden lisääminen pääkävelyreiteille.

25 Kehittämisehdotukset - Orivesi
Taajamamainen tunnelma, palvelut ”pääkadun” varrella. Keskusta saavuttaa alueellisesti ostovoiman hyvin. Kesäasukkaat elävöittävät katukuvaa, iltaelämä hiljaista. Asuminen Uusia kerrostaloasuntoja erityisesti ikääntyville kuntalaisille. Parantaa asuntotarjontaa ja kääntää taantuvan keskustan kasvuun. Kerrostaloja torin ja puiston yhteyteen. Lisää sosiaalista valvontaa alueella. Palvelut Torialueen kehittäminen lisäämällä kahvila- ja erikoispalveluita sen yhteyteen ja rajaamalla tori selkeämmin erilleen kaduista. Lisää torin houkuttelevuutta ja jäsentää sen viihtyisämmäksi. Lisää sosiaalista valvontaa puistossa. Liikkuminen Keskustien liikenteen rauhoittaminen hidasteilla tai muilla rauhoittavilla toimenpiteillä. Parantaa jalankulun ja autoilun turvallisuutta. Kauppakujan läpiajon estäminen. Vähentää toriin ja puistoon kohdistuvaa liikenteen haittaa. Liikenneympyrän toteuttaminen Urheilutien ja Keskustien risteykseen. Parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen ja verkon epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Lisää pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Pyöräilypysäköintikeskuksen rakentaminen kaupan yhteyteen. Lisää pyöräilyn houkuttelevuutta kauppamatkoilla. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Puiston ja toriympäristön siistiminen katu- ja puistokalustein. Lisää oleskelun houkuttelevuutta keskusta-alueella.

26 Kehittämisehdotukset - Pirkkala
Merkittävä keskustan uudistaminen meneillään. Palvelut sijoittuvat tiiviille alueelle. Kerrostalot tuovat kaupunkimaista ilmettä ja ovat lisänneet huomattavasti asukastiheyttä. Kasvu jakautunut tasaisesti kaikkiin ikäryhmiin. Tapahtumat elävöittävät keskustaa. Asuminen Torin ympäristön vanhan rakennuskannan purkaminen ja korvaaminen uusilla palvelu- ja asuinrakennuksilla. Lisää keskustan sosiaalista valvontaa ja kehittää kaupunkikuvaa. Naistenmatkantien pohjoispuolisten metsien täydennysrakentaminen kerrostaloasunnoilla keskustan yleissuunnitelman mukaan. Palvelut Torialueen kehittäminen lisäämällä kahvila- ja erikoispalveluita sen yhteyteen ja rajaamalla tori selkeämmin erilleen kaduista. Lisää torin houkuttelevuutta ja jäsentää sen viihtyisämmäksi. Lisää sosiaalista valvontaa torilla. Liikkuminen Suupantien liikenteen rauhoittaminen hidasteilla tai muilla rauhoittavilla toimenpiteillä. Parantaa jalankulun ja autoilun turvallisuutta. Naistenmatkantien ja Lentoasemantien risteyksen liikennevalot. Torin ympäristön pysäköintijärjestelyiden keskittäminen Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen ja verkon epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Lisää pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Pyöräilypysäköintikeskuksen rakentaminen linja-autoaseman yhteyteen. Lisää pyöräilyn houkuttelevuutta kauppa- ja liityntämatkoilla. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Selkeämmän kevyenliikenteen reitin osoittaminen keskustan ja venesataman välille. Alikulun uudistaminen ja uuden ylikulun toteuttaminen. Lisää kevyenliikenteen viihtyisyyttä erityisesti Naistenmatkan alikulun kohdalla.

27 Kehittämisehdotukset - Vesilahti
Kylänraittimiljöö kirkon kohdalla ja uudet kaupalliset palvelut Vesilahdentien lähellä. Keskusta-alue on laaja. Koulukeskus toimintoineen ja yleisötapahtumat elävöittävät keskustaa. Iltaisin hiljainen kyläraitti. Kesäasukkaita kohtuullisen paljon. Asuminen Uutta asumista uuden palvelukeskuksen ympäristöön. Tukee uuden keskustan elinvoimaisuutta. Palvelut Uusien palveluiden osoittaminen S-marketin ympäristöön. Lisää palvelutarjontaa ja kehittää uuden keskustan ympäristöä. Liikkuminen Pyöräteiden jatkaminen Vesilahden ulkopuolelle. Lisää kevyenliikenteen kulkumuoto-osuutta. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Uuden kaupallisen keskuksen ja vanhan keskustan välisen kadun istuttaminen puilla ja muilla istutuksilla. Lisää kylänraitin viihtyisyyttä ja kävely-ympäristön mielekkyyttä. Puistojen ja katukalusteiden rakentaminen uuden kaupallisen keskuksen ympäristöön. Lisää torin viihtyisyyttä ja kaupallisen keskuksen vetovoimaisuutta.

28 Kehittämisehdotukset - Ylöjärvi
Palveluita on runsaasti tarjolla, mutta laajalla alueella. Kiertoliittymät rauhoittaneet liikenneympäristöä ja uusi kirjasto elävöittää kaupunkikuvaa. Keskusta-alueen väestö ikääntyvää. Asuminen Huonokuntoisen rakennuskannan purkaminen ja keskustan merkittävä täydennysrakentaminen kerrostaloilla ja kytketyillä pientaloilla. Parantaa keskustan asuntotarjontaa erityisesti ikääntyneelle väestönosalle. Parantaa keskustan sosiaalista kontrollia ja joukkoliikenteen järjestämisen edellytyksiä. Palvelut Uuden kulttuurikeskuksen rakentaminen kirjaston viereen. Parantaa kunnan palvelutarjontaa ja keskustan elinvoimaisuutta. Torin roolin korostaminen rakentamalla uusia palveluita sen yhteyteen. Parantaa keskustan palvelutarjontaa ja torin elinvoimaisuutta. Liikkuminen Uusia pysäköintipaikkoja Terveyskeskuksen yhteyteen. Parantaa keskustan saavutettavuutta. Pyöräilyverkon kokonaissuunnitelman tekeminen ja verkon epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Lisää pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Pyöräilypysäköintipaikkojen rakentaminen liikenteen solmukohtien yhteyteen. Lisää pyöräilyn houkuttelevuutta kauppa- ja liityntämatkoilla. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Istutusten ja katukalusteiden rakentaminen pitkin Kuruntietä. Katuympäristön muuttaminen kaupunkimaisemmaksi. Lisää kävely-ympäristön viihtyisyyttä. Uuden leikkipaikan rakentaminen keskustaan. Lisää perheellisen väestön virkistysmahdollisuuksia.

29 Kehittämisehdotukset - Hervanta
Keskustan asiointialue on tiivis alue, jossa runsaasti palveluita tarjolla. Nuori aikuisväestö (18-29 v) lisääntynyt merkittävästi keskustassa. Asuminen Lapsiperheille sopivien asuntojen kehittäminen keskustan yhteyteen. Tasapainottaa väestörakennetta. Liikkuminen Yhtenäisen jalankulku- ja pyöräilyreitistön suunnittelu ja epäjatkuvuuskohtien rakentaminen. Parantaa kävely-ympäristön houkuttelevuutta ja kasvattaa pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Kaupunkikalusteita Valtaraitin kevyenliikenteen reitille. Parantaa kävely-ympäristön houkuttelevuutta.

30 Kehittämisehdotukset - Koilliskeskus
Autoilun ehdoilla toteutunut marketalue, jonka palvelutarjontaa vähittäiskaupan suuryksiköt hallitsevat. Asukastiheys kasvanut hieman viime aikoina, mikä on hieman nuorentanut vanhenevaa ikärakennetta. Asuminen Väljästi rakennettujen alueiden täydennysrakentaminen kerrostalo- ja pientalokortteleilla. Monipuolistaa asuntotarjontaa ja uudistaa ympäristöä. Palvelut Vanhan ostoskeskuksen uudistaminen yhdistetyillä asuin- ja palvelutoimintojen korttelina. Tiivistää ympäristöä ja elävöittää alueen erikoispalvelutarjontaa. Parantaa alueen työpaikkatarjontaa. Liikkuminen Katuympäristön kehittäminen jalankululle sopivammaksi istutuksin ja katukalustein. Parantaa jalankulun houkuttelevuutta. Pysäköintikenttien (myös asukaspysäköinnin) jäsentäminen ja täydennysrakentaminen. Parantaa ympäristön viihtyisyyttä. Yhtenäisen pyöräilyreitistön suunnitteleminen ja rakentaminen. Kasvattaa pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Katuympäristön uudistaminen jalankulkua huomioivammaksi rauhoittamalla liikennettä ja uudistamalla kävely-ympäristöä katukalustein ja istutuksin. Parantaa kävelyliikenteen houkuttelevuutta.

31 Kehittämisehdotukset - Lielahti
Seudullinen autoiluun perustuva marketalue, joka iltaisin on vähällä käytöllä. Kerää seudullisesti ostovoimaa oman alueensa ulkopuolelta. Teollisuusrakennusten muutos kohdentunut liikerakentamiseen. Asuminen Alueen täydennysrakentaminen tehokkaalla asuntorakentamisella vajaakäytössä oleville teollisuuskiinteistöille. Parantaa kaupunkikuvaa ja alueen toimintojen monipuolisuutta. Palvelut Erikoispalveluiden toteuttaminen uusien kerrostaloalueiden lähelle nykyisten palveluiden yhteyteen. Monipuolistaa alueen palvelutarjontaa. Liikkuminen Katuympäristön uudistaminen jalankulkua huomioivammaksi rauhoittamalla liikennettä ja uudistamalla kävely-ympäristöä katukalustein ja istutuksin. Lisää kävelyliikenteen houkuttelevuutta. Yhtenäisen pyöräilyreitistön suunnitteleminen ja rakentaminen. Kasvattaa pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Puiden ja muiden istutusten lisääminen katukuvaan. Parantaa kävelyliikenteen viihtyisyyttä.

32 Kehittämisehdotukset - Tesoma
Ainoa keskuksista, joissa asukastiheys on laskenut. Väheneminen kohdentunut vuotiaisiin. Esikaupunkimainen liikekeskus palveluineen tiiviillä alueella. Peruspalveluiden tarjonta kohtuullinen. Asuminen Vanhojen ostoskeskusten purkaminen ja uudisrakentaminen kerrostaloasunnoilla ja palveluilla. Uudistaa alueen vanhaa rakennuskantaa ja monipuolistaa asuinmahdollisuuksia ja palveluita. Lisää sosiaalista kontrollia ja puolustettavaa kaupunkitilaa. Palvelut Nykyisten palveluiden sijoittaminen uudisrakennuksiin katutasolle. Parantaa lähialueen palvelutarjonnan viihtyisyyttä erityisesti jalankulkijoille. Liikkuminen Pysäköintialueiden uudelleen jäsentäminen uudisrakentamiseen sopivaksi pienimittakaavaisemmaksi. Parantaa kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä. Jalankulku- ja pyöräily-ylikulun rakentaminen Tesoman valtatien yli koululle. Parantaa kävelyn ja pyöräilyn turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Yhtenäisen pyöräilyreitistön suunnitteleminen ja rakentaminen. Kasvattaa pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Kaupunkikuva, virkistys ja ulkoilu Laajojen pysäköintipaikoitusalueiden jäsentäminen uudisrakennuksilla ja istutuksilla. Parantaa merkittävästi kävely-ympäristön viihtyisyyttä. Uusien puistojen rakentaminen asuinalueiden yhteyteen. Parantaa alueen virkistysmahdollisuuksia.


Lataa ppt "Kuntakeskustojen kehittäminen Tampereen ympäristössä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google