Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Keittokota
2
Koska rautakautisissa taloissa ei ollut savuhormeja, merkitsi tulen sytyttäminen talossa aina runsaan savun syntymistä ja kesällä kuumuutta ja vakavaa tulipalovaaraa. Sen vuoksi oli varsinkin lämpimänä kesäkautena parempi keittää ruoka ulkona erityisesti sitä varten tehdyssä keittokodassa. Rakennettu n.1800-luvulla.
3
Keittokota on rakennettu ohuista kuusen rangoista, jotka on osa halkaistu puoliksi. Rangat ovat yläpäästään sidottu vitsasilmukalla. Keskellä kotaa on tulisija ja tulisijan päälle asetetaan pata. Kodassa on tulisijan ympärillä tukeista tehtyjä penkkejä.
4
Keittokodassa laitettiin ruokaa, lämmitettiin vettä, pestiin pyykkiä ja tehtiin mm. lehmien haudetta. Keittokota oli tärkeä etenkin kesällä ja se toimi emäntien työpajana.
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.