Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Karttapalvelut netissä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Karttapalvelut netissä"— Esityksen transkriptio:

1 Karttapalvelut netissä
Digiopastus

2 Karttapalveluita Google Maps Google Earth Maanmittauslaitoksen karttapalvelu Metsähallituksen Retkikartta Fonecta Oulun karttapalvelu

3 Käyttö Tietokoneella käyttö yleensä selaimella Mobiililaitteella käyttö selaimella tai sovelluksella. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta (App Store tai Google Play)

4 Google Maps Googlen tuottama karttapalvelu, joka tarjoaa katu- ja satelliittikarttoja. Voit muun muassa suunnitella matkareittejä ja etsiä paikallisia yrityksiä. Kännykkäsovelluksessa navigointitoiminto

5 Google Earth Karttapalvelu, joka yhdistää satelliitti- ja ilmakuvia sekä paikkatietoja muodostaen maapallon kolmiulotteisen kuvan. Vaikutelma on karttapallomainen. Materiaali ei päivity jatkuvasti, joten kuvat saattavat olla useita vuosia vanhoja. Kuvia hankitaan erilaisilta satelliitti- ja ilmakuvausyrityksiltä.

6 Maanmittauslaitoksen karttapalvelu
Palvelussa pääset tutustumaan Maanmittauslaitoksen maastokarttoihin, ilmakuviin ja taustakarttoihin. Sisältää ajantasaiset kartat, ilmakuvat ja kiinteistörajat koko maasta. Voit myös ostaa painettuja karttoja sekä räätälöityjä karttatulosteita.

7 Metsähallituksen retkikartta
Mobiiliversio osoitteessa m.retkikartta.fi Palvelusta voit hakea Metsähallituksen retkeilyyn sopivia kohteita ja palveluita sekä metsästys- ja kalastuskohteita. Retkikartta näyttää myös kuntien retkeilypalveluja, kuten erilaisia reittejä. Kuntien retkeilypalvelut tuodaan Retkikarttaan Lipas Liikuntapaikat.fi-palvelusta.

8 Fonecta Selkeä peruskarttapalvelu, jossa sijainti- ja reittihaku sekä erilaiset palvelut

9 Karttatie, Oulun karttapalvelu
Oulun seudun paikkatietopohjainen karttapalvelu, joka sisältää kattavan osoitehakemiston ja laajan julkisten palveluiden hakemiston. Voit mitata etäisyyksiä ja luoda karttalinkkejä vaikkapa omille nettisivuille. Sisältää hyväksyttyjen asemakaavojen kaavakartat ja kaavamääräykset sekä yleiskaavadokumentit.

10 Etäisyyden mittaaminen Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa
1) Napauta harmaasta yläpalkista oranssia merkintätyökalujen kuvaketta a) Kaikissa järjestelmäversiossa tätä ei tarvita, vaan kohdan 2 valintapalkki on heti näkyvissä 2) Napauta sinisestä valintapalkista mittanauhasymbolia 3) Merkitse aloituspiste napauttamalla karttaa 4) Merkitse lopetuspiste napauttamalla karttaa 5) Lopeta mittaaminen napauttamalla uudelleen mittanauhasymbolia tai lopetuspistettä Jos lopetuspiste osuu karttaa käsitellessä väärään paikkaan, voit korjata sijainnin napauttamalla uudelleen. Jos korjaaminen ei onnistu, lopeta mittaus ja aloita uudelleen.

11 Peruseleet Google Mapsin mobiiliversiossa
Napautus Napauta näyttöä kerran. Vain yksi nopea kosketus. Sovelluksen, linkin, nimen tms. valinta Kaksoisnapautus Napauta näyttöä kahdesti. Kaksi nopeaa peräkkäistä kosketusta samaan kohtaan. Kartan lähentäminen (zoom in). Ks. myös liu’utus. Pitkä painallus Kuten napautus, mutta kosketus paljon pidempi. Paikan merkitseminen kartalle. Liu’utus Kosketa näyttöä ja liikuta samalla sormea haluamaasi suuntaan. Kartan siirtäminen haluttuun suuntaan. Jos jatkat kaksoisnapautuksesta suoraan liu’utukseen nostamatta sormea toisen napautuksen jälkeen, liu’utus alas/ylös toimii nipistyksen tapaan zoomina, mutta vaatii vain yhden sormen.

12 Peruseleet Google Mapsin mobiiliversiossa
Nipistys/Levitys Kosketa näyttöä samaan aikaan kahdella sormella ja nipistä sormia yhteen tai levitä erilleen. Kartan lähentäminen (zoom in) ja loitontaminen (zoom out). Pyöritys Kuten nipistys/levitys, mutta sormia pyöritetään ruudulla, ei vedetä yhteen tai erilleen. Kartan kääntäminen haluttuun suuntaan, oletuksena pohjoinen on aina ruudun ylälaidassa. Pyöritettäessä kartalle ilmestyy pohjoisen näyttävä kompassineula, jota napauttamalla karttaa palaa oletusasentoonsa. Kaksoisliu’utus Kosketa näyttöä samaan aikaan kahdella sormella ja liikuta molempia sormia alas tai ylös Perspektiivin kääntäminen kartalla.

13 Aineistolinkki ja muutama vinkki

14 Nämä aineistot tallennetaan nettiin
Oulun kaupunginkirjaston digiopastusten aineistot löytyvät netistä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen kohtaamispaikalta: Nämä aineistot tallennetaan nettiin YLE: Digikartat ovat mullistaneet elämämme YLE: Huijaavatko kartat, testaa tietosi Vinkki: Aiheesta lisää

15 Vinkki: Vuolteen opiston digitreffit

16 Kirjaston tietoiskujen jatko-ohjelma
Pääkirjaston tietoiskut, tapahtumatila Laituri: to 25.4 klo 13–14 Karttapalvelut netissä to 2.5 klo 13–14 Celian äänikirjapalvelut lukemisesteisille ke 8.5. klo 12–13.30 Älylaitteiden tietoturva – miten käytän älypuhelinta ja tablettia turvallisesti Varaa aika digitalkkarille Varaamossa tai paikan päällä kirjastossa! Kirjaston tietoiskujen jatko-ohjelma

17 Kiitokset! Heli Puustinen Hanna Oikarinen


Lataa ppt "Karttapalvelut netissä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google