Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HYTE -hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HYTE -hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen"— Esityksen transkriptio:

1 HYTE -hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Väliraportointi

2 Sisällysluettelo Työryhmän työn vaihe (dia 4) Riskienhallinta (dia 9)
Aikataulutettu tiekartta (dia 5) Tehtäväkokonaisuudet ja työn etenemisen vaihe (diat 6-8) Riskienhallinta (dia 9) Muut huomiot ja terveiset uudistusvalmistelulle (dia 10)

3 1. Työryhmän työn vaihe HYTE-työryhmä on jatkanut toimintaansa lähes samalla kokoonpanolla. Toimeenpanosuunnitelma sisältää 12 laajaa asiakokonaisuutta, joista neljää työryhmä voi työstää itsenäisesti eteenpäin. Muut kokonaisuudet tehdään yhteistyössä muiden ryhmien kanssa. Työryhmä on laatinut toimeenpanosuunnitelmasta aikataulutetun tiekartan ja jakanut kaikki tehtäväkokonaisuudet vastuuhenkilöille / pientyöryhmille. Yhdyspinnat muihin ryhmiin on kuvattu. Työryhmä perustaa tilannekohtaisia alatyöryhmiä, joissa ratkotaan erilliskysymyksiä. Pientyöryhmiä on nimetty kokonaisuuksiin: viestintä, maakunnan kunnille tarjoama tuki, yhteistyö ennaltaehkäiseviin sote-palveluihin, yhdyspintasopimus, HYTE-kannustinjärjestelmä, hyvien käytäntöjen juurrutus ja ympäristöterveydenhuolto. Alatyöryhmiin voi kutsua vapaasti jäseniä asiantuntijuusperusteella. Sidosryhmien ja työryhmien mukaan ottaminen. Ryhmät velvollisia osallistamaan järjestöt, yritykset ja asukkaita. Keinoina erilaiset työpajat ja foorumit. Työryhmä on edennyt muuten alkuperäisessä aikataulussa, mutta asukasosallisuus kokonaisuuden työ on käynnistynyt vasta Osallistuminen projektipäällikön aloitettua ja asiakokonaisuus käsitellään 4/2018 kokouksessa. Lisäksi on laadittu HYTE:n oma viestintäsuunnitelma, jonka toteutus sovittu uudistuksen viestinnän kanssa yhteistyössä Työryhmän keskeisimmät tehtävät ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen ja yhteistyön tekemisen rakenteiden kuvaaminen sekä kannustin- ja sopimusmallien laatiminen. Kansalaisviestintä on erittäin merkittävässä roolissa. Työ on tehty tähän saakka ilman erillistä työpanosta.

4 HYTE työryhmän kokousteemat 11/2017 - 6/2018
Versio väliraportti HYTE työryhmän kokousteemat 11/ /2018 Työryhmän toimeksianto, Tehtäväkokonai-suuden hahmottaminen, toimeenpano-suunnitelman konkretisointi. Tehtävien jako ja aikataulutus 5.12 Tiekartta, riskien tunnis-taminen. Tehtävien yhteensovittaminen muiden työryhmien kanssa. Aikataulutus. Kuntien tuen tarve Suuntimalla. Maakunnan HYTE-johtaminen ja johtamis-järjestelmä KOJO:n kanssa. Järjestäjän tehtävät ja organisointi-vaihtoehdot. HYTE-viestintä. 15.2. EVA koulutukset. Tietopohja strategiatyöhön ja yleispäämäärien tarkennus. HYTE:n linjattavat sisällöt maakuntastra-tegiaan. VESOTE-hanke. 15.3. Hyvinvointikerto-musprosessi. Yhdyspinnat kuntien HYTE-palvelut/ennalta ehkäisevät SOTE-palvelut Digitaaliset HYTE palvelut. EVA tietoisku koordinaatio-ryhmälle 11.4 Yhdyspintapal- velut/sopimus Kuntien tuen tarve. Asukasosalli-suusmallit yhdessä osallisuus työryhmän kanssa. 9.5 EVA-työpaja koordinaatio ryhmässä. Maakunnan hyvinvointira-kenteet, hyvinvointi ryhmä kokoonpano ja tehtävät Toukokuu Hyvien käytäntöjen juurrutus Hyte kannustinjärjes-telmä Ympäristö th-malli Kesäkuu Työryhmän tehtäväkokonai-suuden per Tulokset ja yhteenveto. 28.2. väli-raportti Marraskuu 2017 Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu 2018 30.6. loppu-raport-ti? HYTE:n poikkihallinnollisen ja strategisen johtamismallin luominen. EVA prosessi. Asukas/asiakasosallisuus. Alueellisen yhteistyön koordinaatio, rakenteet ja toimintatavat. Hyvinvointikertomusprosessin kuvaus. Kuntien hyvinvointipalvelut/ehkäisevät sote-palvelut, Agentit? Yhdyspintapalveluiden tunnistaminen ja suunnittelu. Yhdyspintasopimus Kannustinjärjestelmän luominen

5 Tehtäväkokonaisuudet ja työn etenemisen vaihe
1. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen poikkihallinnollinen ja strateginen johtamismalli luotu Työstetty HYTE:n näkökulmasta poliittisen ohjauksen ja maakunnan järjestämisen rakenteita työryhmän 1. valmisteluvaiheen laatiman hyvinvoinnin johtamisen rakenteiden mallin pohjalta. Osallistuttu Kojo alatyöryhmän työskentelyyn HYTE näkökulmalla. 2. Päätösten ennakkoarvioinnin prosessi kuvattu eri väestöryhmien osalta  (päätösten EVA) EVA-menetelmän käyttöönoton tukeminen koulutuksin maakunnan alueella mennessä etenee aikataulun mukaisesti HYTE-työryhmän kokouksessa esitetty suunnitelma kunnille ja maakunnalle kohdennettavasta EVA-koulutuksesta 3. Alueellisen yhteistyön koordinaatio, rakenteet ja toimintatavat määritelty mennessä laaditaan esitys maakunnan hyvinvointiryhmän sekä hyvinvointikoordinaattoreiden verkoston tehtävistä Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkoston ja Terveyden edistämisen neuvottelukunnan yhteisessä kokouksessa työstetty molempia aiheita. Jatkotyöstäminen HYTE-työryhmästä kootussa pientyöryhmässä. Kommentoinnit Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkostolta ja Terveyden edistämisen neuvottelukunnalta. Esittely HYTE-työryhmän kokouksissa/ sharepointiin kommentoitavaksi työvaiheissa.

6 4. Alueellisen hyvinvointikertomustyön käytännöt valmisteltu
mennessä laaditaan esitys hyvinvointikertomustyön organisoinnista ja vastuutahoista Olemassa valmis prosessi, rakenteet  ja verkostot, joilla yhdessä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa valmisteltu 2 alueellista hyvinvointikertomusta -> muokataan tähän valmisteluun sopivaksi Odottaa strategiavalmistelun linjauksia: miten alueellinen hyvinvointikertomus huomioidaan maakuntastrategian valmistelussa -> organisointi ja vastuutahot, aikataulutus 5. Maakuntien kunnille tarjoama tuki määritelty Suuntima-arviointityökalua testattu kerran kunnissa Pirkanmaan alueella Koottuun materiaaliin tutustuttu ja suunnittelu etenee  6. Maakuntastrategian mukaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteet HYTE:n strategisten tavoitteiden tuottaminen maakuntastrategian valmisteluun: Strategiatavoitteet perustuvat tilannekuvaan, joka luodaan alueellisen hyvinvointikertomuksen tietojen ja jatkossa tietoaltaan ajantasaistiedon sekä kuntien ja kaupunkiseutujen hyvinvointitietojen perusteella. Kuntalaisten osallistuminen valmisteluun. Kuntastrategiat ja kuntien tilannekuva pohjalla. Kuntien tukeminen nostetaan yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi (laki). Aihiot valmiina HYTE:n strategisten tavoitteiden tuottaminen sote-palvelustrategiaan ja palvelulupaukseen osana strategiakokonaisuutta Ennaltaehkäisevät palvelut/ matala kynnys/ lähipalvelut Sisällöissä näkyviin kunnan ja maakunnan yhdyspinnat 7. Ehkäisevien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä digitaalisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tukevien palveluiden järjestäminen ja tuottaminen suunniteltu. Yhdyspinta kuntien muihin hyvinvointipalveluihin rakennettu Ehkäisevien SOTE-palveluiden ja kuntien HYTEn yhdyspintapalveluiden kohderyhmänä lapsiperheet, mt-päihdeasiakkaat ja ikäihmiset osalta tutustuminen olemassa olevaan materiaaliin ja sen työstäminen aloitettu.

7 8. Malli asiakasosallisuuden käytännöistä
Malli asiakasosallisuuden käytännöistä tullaan laatimaan yhdessä osallisuustyöryhmän kanssa. Yhteistyö juuri käynnistynyt. 9. Yhdyspintapalvelut järjestetty Yhdyspintapalveluiden osalta tiivis yhteistyö maakunnan, kunnan ja muiden yhteistyö työryhmän kanssa käynnistetty, työnjaosta sovitaan. 10. HYTE-kannustinjärjestelmä-malli laadittu Strategian HYTE-toimenpiteet ja mittarit määritelty tavoitteiden saavuttamiseksi yhteistyössä Mittarien määrittely olemassa olevan tiedon perusteella Valtakunnalliset sopimusmallit tekeillä Laaditaan sopimusluonnos ja tehdään esitys laatukriteereistä, kannustimista ja sanktioista sopimuksiin yhdessä strateginen hankinta -työryhmän kanssa 11. Hyvien käytäntöjen käyttöönotto ja juurruttaminen koko maakuntaan Asiaa viedään eteenpäin Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattorien verkoston kautta kevään 2018 aikana Alustava suunnitelma olemassa, jota tarkennetaan verkoston kommenttien perusteella 12. Ympäristönterveydenhuollon palvelut järjestetty Ympäristöterveyden kolmen yksikön ja aluehallintoviraston ympäristöterveyden ja alkoholihallinnon yhdistäminen on suunniteltu. Laatujärjestelmä on luotu ja otettu käyttöön. Lisäksi nykyisten yksiköiden toimintatapoja ja menettelyitä yhtenäistetään

8 2. Riskienhallinta Riskienhallinta on valmisteltu sovitulla pientyöryhmällä ja käsitelty HYTE-työryhmän kokouksessa tammikuussa 2018. Puheenjohtajan, esittelijän ja riskienarviointiryhmän vastuulla on riskinarvioinnin ajantasaisuus jatkuvana prosessina. Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen työryhmän näkökulmasta keskeiset huomiot ovat Mahdollisuudet: HYTE työryhmän yhteisesti jaettu visio ja tavoitteet HYTE-työryhmän yhtenäisyys HYTE:n näkyvyys muutosviestinnässä Yhteistyö sidosryhmien kanssa Kuntien sitoutuminen yhteistyöhön Työryhmä on sitoutunut ja motivoitunut tavoitteiden onnistuneeseen toteuttamiseen. Viestintäaktiivisuus hyvä. Kuntien kanssa rakennetaan avoin, luottamuksellinen yhteistyö. Uhat: Valmistelun maakunnallinen konsensus HYTE:n tehtäväkokonaisuutta ei kyetä valmistelemaan oman työn ohella ilman projektipäällikön työpanosta Uhkana maakunnallinen konsensuksen horjuvuus. Muutosjohdon syksyinen työpanosvajauksen ja vaihtumisen jälkeen luottamuksen uudelleen rakentaminen tärkeää. HYTE on laaja ja koko uudistuksen onnistumisen kannalta olennainen kokonaisuus, minkä vuoksi erillisen työvoimapanoksen saaminen HYTE-työhön on välttämätöntä viimeistään kevään 2018 aikana. Yksityiskohtainen riskienhallinta on laadittuna HYTE-työryhmän sharepointin riskienhallintakansiossa.

9 3. Muut huomiot ja terveiset uudistusvalmistelulle
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, hyvinvointierojen kaventaminen on strategisesti merkittävä kokonaisuus uudistuksen onnistumiselle. Edellyttää ”hyvinvoivan pirkanmaalaisen” nostamisesta strategiseksi päämääräksi Resurssien allokoimista hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin Hyvää yhteistyötä ja luottamusta maakuntien, kuntien sekä muiden toimijoiden välillä Onnistunutta väestöviestintää HYTE on laaja-alainen kokonaisuus, joka on huomioitava kaikkien työryhmien työssä. HYTE:ssä korostuu työryhmien välinen koordinaatio ja tiedonjako. Valmistelun haasteena on työn tekeminen oman työn ohessa. Yhteistyö eri työryhmien kanssa sekä kokonaisuuden koordinaatio vaatii aikaa ja erillisen resurssin. Viestintä ja asukkaiden osallistuminen on työn keskiössä


Lataa ppt "HYTE -hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google