Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

I ISLAMILAINEN KULTTUURI

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "I ISLAMILAINEN KULTTUURI"— Esityksen transkriptio:

1 I ISLAMILAINEN KULTTUURI
SISÄLLYSLUETTELOON I ISLAMILAINEN KULTTUURI Tehtävien vastaukset Islamilainen suurvalta Kansallisuusaate ja islamilainen modernismi Islamilaisen maailman laajeneminen Muslimit ja länsimaistumisen uhka Kokoavat tehtävät

2 Islamilainen suurvalta
SISÄLLYSLUETTELOON Islamilainen suurvalta Luku I, s. 20

3 islam levinnyt laajalle alueelle (paikalliskulttuurit)
SISÄLLYSLUETTELOON 1. Perustele seuraava väite: ”Islamilainen kulttuuri on luonteeltaan monikulttuurista.” Väitteen puolesta: Väitettä vastaan: islam levinnyt laajalle alueelle (paikalliskulttuurit) uskonnollinen suvaitsevaisuus muita ”kirjan kansoja” kohtaan avoimuus muiden kulttuureiden vaikutteita kohtaan. uskonnon tärkeä rooli kulttuurissa arabian kielen keskeinen asema valtiovallan (esim. lainsäädäntö) ja uskonnon tiivis suhde.

4 Naisen asema oppikirjan mukaan:
SISÄLLYSLUETTELOON 2. a) Pohdi, miltä osin kirjan teksti vastaa käsityksiäsi naisten asemasta islamilaisessa maailmassa. b) Keskustele vierustoverisi kanssa, siitä miten omat käsityksenne islamilaisten maiden yhteiskunnasta ja kulttuurista ovat syntyneet. a) b) Naisen asema oppikirjan mukaan: Monet ammatit ovat naisille sallittuja (esim. kampaaja, ompelija, kätilö), mutta vieraiden miesten kohtaaminen on ongelmallista. Naisilla on oikeus henkilökohtaiseen omaisuuteen. Tyttöjen koulutus on vähäistä. Mahdollisia käsitysten lähtökohtia: henkilökohtaiset kokemukset media koulu matkailu perhe ja ystävät elokuvat, kirjallisuus muuta? Vinkki: Tutustu myös oppikirjan sivun 36 tekstiin Huntu sekä sivun 43 kokoavan tehtävän 4 dokumenttiin!

5 Islamilaisen maailman laajeneminen
SISÄLLYSLUETTELOON Islamilaisen maailman laajeneminen Luku I, s. 23

6 Uskonnon leviämisen reittejä: kansainväliset kauppasuhteet
SISÄLLYSLUETTELOON 1. Islam levisi Lähi-idästä muihin maanosiin. Millaisten kontaktien kautta uskonto levisi? Uskonnon leviämisen reittejä: kansainväliset kauppasuhteet valloitusretket muslimisiirtolaiset uskonnollisten tapojen samankaltaisuus arabian kieli ja kirjoitus.

7 Eurooppalaiset saivat runsaasti kulttuurivaikutteita:
SISÄLLYSLUETTELOON 2. Millaisia kulttuurivaikutteita keskiajan eurooppalaiset saivat arabinaapureiltaan? Eurooppalaiset saivat runsaasti kulttuurivaikutteita: maanviljelystekniikat (esim. keinokastelu) ja uudet viljelyskasvit (esim. riisi ja sitrushedelmät) tieteet (esim. kemia, lääketiede ja maantiede) ruokakulttuuri (esim. mausteet) taiteet (esim. musiikki ja kirjallisuus) kodinsisustaminen (esim. matto, sohva) tapakulttuuri (kahvilat).

8 Kansallisuusaate ja islamilainen modernismi
SISÄLLYSLUETTELOON Kansallisuusaate ja islamilainen modernismi Luku I, s. 27

9 Islamilainen modernismi Islamismi
SISÄLLYSLUETTELOON 1. Muslimit suhtautuivat ristiriitaisesti eurooppalaiseen kulttuuriin, kun se levisi islamilaiseen kulttuuripiiriin 18001900-luvuilla. Laadi taulukko eri suuntauksien suhtautumisesta eurooppalaiseen kulttuuriin. Tuo esiin myös suuntausten keskeiset väitteet ja tavoitteet. Islamilainen modernismi Islamismi Islamilaisen maailman nationalismi (esim. arabismi) Suhde eurooppalaiseen kulttuuriin Länsimaiden vaikutus kielteistä, mutta länsi islamilaista maailmaa edistyneempi Vahva kriittisyys koko länsimaista kulttuuria ja elämäntapaa (materialismi) kohtaan Länsimaisten aatteiden ja arvojen kopioiminen Keskeiset väitteet Muslimien hyväksyttävä lännen saavutukset ja opittava niistä Uudistukset tärkeitä, mutta mallit islamilaisesta perinteestä Kieli ja kansallisuus uskontoa tärkeämpiä (arabeja) yhdistäviä tekijöitä Tavoite Islamilaisen kulttuurin uusi kukoistus Kauttaaltaan islamilainen yhteiskunta Moderni kansallisvaltio Uskonnon rooli Islamin uudistuttava, mutta sekularismia vastustettava. Islam on uskonto, ideologia ja poliittinen ohjelma. Uskonto hajottaa kansallisen yhtenäisyyden.

10 Muslimit ja länsimaistumisen uhka
SISÄLLYSLUETTELOON Muslimit ja länsimaistumisen uhka Luku I, s. 40

11 Nuorisotyöttömyys (väestönkasvu)
SISÄLLYSLUETTELOON 1. Millaisia ongelmia siirtomaavallasta vapautuneilla muslimimailla on ollut? Hidas talouskasvu (kansainvälisen talousjärjestelmän rakenteet, uuskolonialismi) Suuret tuloerot Nuorisotyöttömyys (väestönkasvu) Vallan keskittyminen yhteiskunnan eliittiryhmille (näennäisdemokratia) Korruptio

12 SISÄLLYSLUETTELOON 2. Islamistien tavoitteet ja toimintatavat ovat herättäneet paljon kritiikkiä. a) Onko islamismissa piirteitä, joita sinun on vaikea hyväksyä? Perustele. Mahdollisia ongelmakohtia voivat olla esimerkiksi uskonnonvapaus sananvapaus naisten asema islamilainen laki (sharia). b) Pohdi, miksi länsimaisen ja islamilaisen kulttuurin välinen avoin dialogi on joskus vaikeaa. Syitä: keskinäiset ennakkoluulot (historia, kansainvälinen politiikka, terrori) riittämättömät tiedot ja paikkansa pitämättömät yleistykset uskonnollisten ja maallisten arvojen keskinäinen suhde tapakulttuurien eroavaisuudet c) Miksi jotkut islamistit ovat ryhtyneet väkivaltaisuuksiin tavoitteidensa saavuttamiseksi? Syitä: Turhautuminen yhteiskunnallisen kehityksen pysähtyneisyyteen Länsimaiden puuttuminen islamilaisten maiden asioihin Islamilaisen vallankumouksen toteuttaminen.

13 Muslimimaissa ei ole totuttu vapaisiin (sensuroimattomiin) viestimiin.
SISÄLLYSLUETTELOON 3. Useat muslimimaiden hallitukset suhtautuvat kielteisesti tai varauksellisesti internetiin. Arvioi, mistä tämä johtuu. Vallanpitäjät eivät voi kontrolloida internetin viestiliikennettä, minkä vuoksi he saattavat pitää internetiä uhkana vallitsevalle poliittiselle ja yhteiskunnalliselle järjestelmälle. Internetin pelätään entisestään vahvistavan läntistä kulttuurivaikutusta. Muslimimaissa ei ole totuttu vapaisiin (sensuroimattomiin) viestimiin.

14 Kokoavien tehtävien vastausohjeet
SISÄLLYSLUETTELOON Kokoavien tehtävien vastausohjeet Luku I, s. 4243

15 SISÄLLYSLUETTELOON 1. Ylioppilaskoetehtävä Islamilainen maailma nähdään nykyään usein kulttuurisesti yhtenäisenä. Arvioi näkemystä esimerkkien avulla. (Syksy 2006) Vastauksen rajaus: nykypäivä islamilainen maailma (maantieteellisesti ja kulttuurisesti) Aloituskappale: Nykypäivän islamilaisen maailman voi rajata kahdella eri tavalla: Islamilaiseksi maailmaksi voi rajata ne maailman alueet, jossa muslimit muodostavat enemmistön (Lähi- ja Keski-itä, Pohjois-Afrikka ja Indonesia). Käsitteeseen voi sisällyttää myös ne alueet, joissa muslimit muodostavat merkittävän vähemmistön (esim. Eurooppa ja Venäjä).

16 SISÄLLYSLUETTELOON 1. Ylioppilaskoetehtävä Islamilainen maailma nähdään nykyään usein kulttuurisesti yhtenäisenä. Arvioi näkemystä esimerkkien avulla. (Syksy 2006) Kulttuurinen yhtenäisyys Näkemyksen puolesta puhuvat esimerkiksi uskonnon suuri merkitys (islamilainen kulttuuri) ihanne muslimien yhteisöstä (umma) ihanteiden yhtenevyys tietyissä arvokysymyksissä (esim. yhteisöllisyys, ateismi, materialismi). Näkemystä horjuttavat alueen valtavasta laajuudesta johtuvat erovaisuudet (esim. kansallisuus, paikalliskulttuurit, yhteiskuntajärjestelmä) moniarvoisuus useissa kysymyksissä (esim. naisten asema, sananvapaus, suhde Yhdysvaltoihin). Yhteenveto voi sisältää esimerkiksi pohdintaa kulttuurisen yhteneväisyyden ongelmallisuudesta käsitteen ”islamilainen kulttuuri” kriittistä arviointia.

17 SISÄLLYSLUETTELOON 2. Tehtävä Kun vuonna 1927 otettiin ryhmäkuva maailman johtavien luonnontieteilijöiden kokouksesta, kaikki sen 29 osanottajaa olivat eurooppalaisia. Jos samanlainen kuva olisi otettu vuonna 1000, he olisivat todennäköisesti olleet arabiaksi kirjoittavia muslimeja. Vertaa toisiinsa islamilaista maailmaa ja länttä kyseisinä ajankohtina. Islamilainen maailma Eurooppa vuonna 1000 Islamilaisen kulttuurin kulta-aika tieteen, teknologian ja talouden etumatka suhteessa Eurooppaan Islamin jatkuva leviäminen kulttuurinen avoimuus ja suvaitsevaisuus poliittinen hajanaisuus Keskiaika kulttuurikehityksen osittainen taantuminen kristikunta puolustuskannalla kirkollisen yhtenäiskulttuurin suvaitsemattomuus 1900-luvun alussa Ottomaanien valtakunnan hajoaminen ja kalifaatin loppu Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä eurooppalaisten suurvaltojen siirtomaita eurooppalaisen kulttuurin leviäminen muslimimaailmaan Imperialismin aika teollistuneen lännen etumatka tieteissä, teknologiassa ja taloudessa lännen sotilaallinen ja poliittinen ylivalta maailmassa

18 a) Mikä on iskulauseen perusteella veljeskunnan lopullinen tavoite?
SISÄLLYSLUETTELOON 3. Tehtävä Egyptiläinen Hasan al-Banna perusti vuonna 1928 Muslimiveljeskunnan, jonka iskulause on: ”Jumala on toimeksiantajamme. Koraani on perustuslakimme. Profeetta on johtajamme. Taistelu on tiemme. Ja kuolema Jumalan edestä on suurin toiveemme.” a) Mikä on iskulauseen perusteella veljeskunnan lopullinen tavoite? b) Mitkä islamilaisen maailman ilmiöt vaikuttivat veljeskunnan syntyyn? ”Koraani on perustuslakimme” viittaa valtioon, jossa islam muodostaa valtion ja yhteiskuntajärjestelmän eettisen perustan (teokratia). Teksti viittaa myös väkivaltaan yhtenä keinona tavoitteen saavuttamiseksi. Huoli lännen poliittisen ja kulttuurisen vaikutuksen lisääntymisestä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä Modernisaation perinteiselle islamin tulkinnoille asettama haaste

19 c) Miten veljeskunnan toiminta näkyy nykymaailmassa?
SISÄLLYSLUETTELOON 3. Tehtävä Egyptiläinen Hasan al-Banna perusti vuonna 1928 Muslimiveljeskunnan, jonka iskulause on: ”Jumala on toimeksiantajamme. Koraani on perustuslakimme. Profeetta on johtajamme. Taistelu on tiemme. Ja kuolema Jumalan edestä on suurin toiveemme.” c) Miten veljeskunnan toiminta näkyy nykymaailmassa? Veljeskunta edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta muslimimaissa. Iran on islamistinen valtio, ja Afganistanin talebanit pyrkivät siihen. Aseelliset järjestöt ovat tehneet terrori-iskuja sekä muslimimaissa että lännessä. Veljeskunta ja islamistiset puolueet ovat ottaneet osaa vuoden 2011 arabikevääseen. Islamistinen liike on hyvin monipuolinen sisältäen keskenään erimielisiä suuntauksia.

20 Mielipidekirjoituksen tyypillinen rakenne:
SISÄLLYSLUETTELOON 4. Tehtävä Sharia-oikeuden käyttöä on perusteltu uskonnonvapaudella ja shariaan turvautumisen vapaaehtoisuudella. Sharia-tuomioistuinten kieltämistä puolestaan on pidetty muslimivastaisena ja todisteena islamin ja lännen vastakkainasettelusta. Laadi aiheesta perusteltu mielipidekirjoitus. Mielipidekirjoituksen tyypillinen rakenne: lähtökohta (esim. aiemmin esitetyt kannanotot aiheesta) eri mielipiteiden ja näkökulmien käsittely oman teesin tai näkemyksen esittely ja perusteleminen havainnolliset esimerkit suhde muihin näkemyksiin päätelmät koonti (esim. arviointi, perusteltu ratkaisuehdotus) Vinkki: Katso tehtäväpaketeista lisämateriaalia aiheesta tehtävistä Nainen islamilaisessa maailmassa ja Islamin laki.


Lataa ppt "I ISLAMILAINEN KULTTUURI"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google