Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työterveyslääkärin rooli TOIKEssa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työterveyslääkärin rooli TOIKEssa"— Esityksen transkriptio:

1 Työterveyslääkärin rooli TOIKEssa
Sinikka Karhu ja Miisa Visakorpi OTE7 vertaisoppimispäivät Tampere Miisa Visakorpi ja Sinikka Karhu

2 Lääkäri arvioi terveydentilan suhteessa työkykyyn …
Työterveyslääkäri toimii tiimissä lääketieteellisenä asiantuntijana ja määrittelee terveyden merkityksen toiminta- ja työkyvylle. Työterveyslääkäri tuntee terveydenhuollon palvelut ja verkostot. Työterveyslääkärillä on työterveyshuollon ja työelämän tuntemusta ja tietoa työn keventämismahdollisuuksista osatyökykyisille. Lääkärin vastaanotolle tullessaan henkilö on ollut ensilinjan työntekijän haastattelussa ja täyttänyt Kykyviisarin. Hänellä saattaa olla mukanaan aiempia B-lausuntoja ja muuta terveystietoa tai hänen tietonsa voivat näkyä eArkistossa tai Taysin potilastietojärjestelmässä. Lääkäri arvioi aiempien tutkimustietojen ja diagnoosien merkityksen ja tulkitsee ne potilaalle ja työryhmälle.

3 … ja laatii jatkosuunnitelmaa
Työterveyslääkäri arvioi vastaanotolla tutkittavan osatyökykyisen toiminta- ja työkykyä kokonaisvaltaisesti ja suunnittelee yhdessä ensilinjan työntekijöiden ja psykologin kanssa tutkittavalle työkykyä ja työuraa edistävän jatkosuunnitelman palveluineen. Toikessa työterveyslääkäri täyttää asiakkaan kanssa Suuntima-kyselyn. Työterveyslääkäri tekee tarvittaessa lähetteitä, konsultoi muita aloja ja laatii lausuntoja tutkittavan tarpeen mukaan. Käynneistä kootaan tieto tiedonkeruulomakkeelle ja oleelliset yhteenvedot potilaskertomukseen

4 Konsultaatiot ja muu tuki verkostolle
Työterveyslääkäri toimii konsulttina perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lääkäreille sekä muulle yhteistyöverkostolle työkykyyn ja kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Infotilaisuuksissa kerrotaan TOIKEn toiminnan lisäksi perustietoa osatyökykyisyydestä ja työelämässä jatkamisen mahdollisuuksista, kuten työpaikan varhaisen tuen malleista, osasairauspäivärahasta, osakuntoutustuesta ja ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista.

5 Suuntiman tausta TOIKEssa Suuntima on yksi asiakaspolkujen segmentoinnin työkalu. Suuntima on sähköisesti täytettävä kysely, joka antaa asiakkaan omatoimisuutta ja lääketieteellisen hoidon vaativuutta kuvastavan luokituksen. Suuntima-palvelu on kehitetty Kurkiaura-hankkeessa. Palvelun on tuottanut Hämeenmaan Sydänpiiri ja sitä ylläpitää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksikkö.

6 Suuntima: Asiakkuusstrategiat avuksi palvelujen oikeaan kohdentamiseen
Suuntima tehdään yhdessä asiakkaan kanssa Vaikuttaa hoidon järjestelyihin ja omahoidon tukikeinoihin (ajanvaraus, yhteydenpitokeinot, vastaanottovaihtoehdot, palvelut, koordinaattori), ei itse hoitoon Hiljaisen tiedon näkyväksi tekemistä Tarkistetaan systemaattisesti ja tarpeen mukaan Vaikeaa Asiakkaan arjessa pärjääminen/ Luottamus pärjäämiseen Helppoa Yhteisö- asiakkuudet Verkosto- asiakkuudet Omatoimi- asiakkuudet Yhteistyö- asiakkuudet Netistä matriisista: - Näytetään miten löytyy – etusivu: tavoitteet + mittarit Asiakkaan prosessin mukaan ”uimaradat”: tekemiset, tiedonkulku, omahoidon tuki Taudilla kaksi alkua: nopea ja hidas – avaa taulukko- näytä ami-erityispiirteitä (Sysa ohje) ja rasituskoe (linkitys TP) Tärkeitä asioita nostetaan matriisiin: vaaran arviointi, ak.ami toimintaohje Diagnoosin varmentaminen- alalinkkejä Potilasohjeet- extranettiin Ensimmäinen ajanvaraus- tiedonkulun ja proaktiivisuuden kehittämiseksi Ohjaus kuntoutumisvaiheessa- valtavasti tietoa Konsultaatio-ohjeet Hoitopoluista: Dg vaihe nopea tai hidas ja eläminen kr. sairauden kanssa Samat nuotit, eri soittajat Toista vaikuttaa järjestelyihin Esim. ajanvaraus, kuka sopeutumisvalmennukseen, kuka osaava asiakas-ohjelmaan, kuka sysa jälkipkl:lle, kuka muualle Yksinkertainen Monimutkainen Asiakkaan terveyden, sairauden tai sairauksien ja niiden hoidon tilanne Mukaellen Koivuniemi & Simonen 2011

7

8

9 Asiakastapaus (muokattu)
52- vuotias putkiasentaja. Yrittäjä. Selkä ollut kipeä 10 vuotta ja pahemmin kolme vuotta, miettii ettei näin kipeänä voi jatkaa yritystään. Ei työterveyshuoltoa. Sairauskuluvakuutus on ja käy satunnaisilla yksityislääkäreillä. Toimenpiteet TOIKEssa: luokituksena omatoimiasiakas. Kykyviisarissa nousi ongelmana vain selkäkipu ja sen vaikutus työkykyyn. Työkykypisteet 3 (0-10). Yksi yhteisvastaanotto, jatkona kaksi puhelua. Ohjattu nimetylle fysiatrille. Tämä tehnyt lisää diagnostiikkaa, otettu uusi selän magneettikuvaus, jossa epäily selkärankareumasta. Fysiatri sanonut, että ei ole kuntoutuksellakaan kuntoutettavissa nykytyöhönsä. Seuraavaksi reumalääkärin konsultaatio diagnostiikkaa ja hoitomahdollisuuksia varten ja sen selvittyä uusi harkinta TOIKEssa: ammatillinen kuntoutus eläkeyhtiön kautta, urasuunnittelu? Osatyökyvyttömyyseläkkeen mahdollisuus/hyöty? Lääkärin B-lausunto näihin mahdollisesti TOIKEsta tai viimeksi hoitaneelta yksityislääkäriltä.


Lataa ppt "Työterveyslääkärin rooli TOIKEssa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google