Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALINTOJEN STOORI päihdekasvatus-, tunne-, ja turvataitomenetelmä 6

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALINTOJEN STOORI päihdekasvatus-, tunne-, ja turvataitomenetelmä 6"— Esityksen transkriptio:

1 VALINTOJEN STOORI päihdekasvatus-, tunne-, ja turvataitomenetelmä 6
VALINTOJEN STOORI päihdekasvatus-, tunne-, ja turvataitomenetelmä 6.-luokkalaisille Perehdytys 2019

2 POHDINTAA Mitä muistat jos mietit omaa kuudetta luokkaasi
POHDINTAA Mitä muistat jos mietit omaa kuudetta luokkaasi? Mitä ajatuksia ylä-asteelle siirtyminen herätti?

3 MENETELMÄN TAVOITTEET
ymmärtää päihteiden kokeiluun ja käyttöön liittyviä seurauksia ja vaikutuksia pohtia toimintatapoja ja valintojen tekemistä hankalissa tilanteissa lisätä turvataitoja liittyen omiin rajoihin lisätä tunteiden ja käyttäytymisen syiden ja seurauksien ymmärtämistä harjoitella toimimista eri tilanteissa. herätellä ajatuksia valinnoista ja niiden vaikutuksista itseensä ja muihin

4 VALINTOJEN STOORIN KOKONAISUUS
opettaja Intro luokassa >päihteet >valintojen merkitys >huoli ystävästä Ohjaaja ja apuohjaaja Valintojen stoori-tunti >tunnetaidot >turvataidot >nettikiusaaminen Jatkotyöstö luokassa >palautteet Intro: Opettajan pitämä tunti ennen Valintojen stoori -tunnille osallistumista. Tunnilla pelataan A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin Hukkaputkipeli, joka on muokattu Valintojen stooriin sopivaksi. Valintojen stoori –tunti 60 min: Tunti pyritään toteuttamaan koulun lähinuorisotalolla. Ohjaajina toimivat mm. kuraattorit, psykologit, Klaari-koordinaattorit, kunnan ja seurakunnan nuoriso-ohjaajat ja alan opiskelijat. Tukioppilaat toimivat apuohjaajina. Tunti sisältää videon, keskustelua ja konkreettisia toimintatapoja ko. aiheista. Jatkotyöstö: Valintojen stoorin tunnilla nousevista aiheista opettaja jatkaa jatkotunnilla luokkansa kanssa. Jatkotunnit ovat eri järjestöjen tuottamat valmiit tai Valintojen stooriin muokatut tuntikokonaisuudet. Vanhemmat: Koko kaupungin tai alueellinen vanhempainilta vanhemmuuden tukemiseen ja Valintojen stoorin aiheisiin. netelmässä mukana: ohjaajina toimivat, nuoriso-ohjaajat(kunta ja seurakunta), kuraattorit, psykologit, kir

5 INTRO VALINTOJEN STOORIIN

6 VALINTOJEN STOORI –TUNTI
Valintojen stoori -tunti 60 min: Tunti pyritään toteuttamaan koulun lähinuorisotalolla. Tunti sisältää videon, keskustelua menetelmien kautta, myyttien purkua ja konkreettisia toimintatapoja ko. aiheista kuudesluokkalaisille. Ohjaajina toimivat mm. kuraattorit, psykologit, terveydenhoitajat, kunnan ja seurakunnan nuoriso-ohjaajat ja alan opiskelijat. Apuohjaajina voivat toimia yläasteikäiset.

7 JATKOTYÖSKENTELY Valintojen stoorin tunnilla nousevista aiheista opettaja jatkaa jatkotunnilla luokkansa kanssa. Jatkotunnit ovat eri järjestöjen tuottamat valmiit tai Valintojen stooriin muokatut tuntikokonaisuudet. Päihdekasvatus: Smoke free tietovisa/ Ehyt ry Tunnetaidot: Aseman lapset/ Friends Turvataidot: Omat rajat/ Exit ry Nettikiusaaminen: Ei nettikiusaamiselle/ MLL Ohjaaja muistuttaa opettajaa palautteen antamisesta. Ohjaaja voi halutessaan olla mukana jatkotunnilla.

8 VALINTOJEN STOORI –TUNNIN OHJAUS
”Tajusin vasta nyt kunnolla alkoholin vaikutuksista ihmiseen.” Palautteet Muutokset Uusi versio käytössä ja löytyy Klaarin nettisivuilta ”Mutta siel oppi vähä kaikkee uutta ja se video oli tehty hyvin ja siellä oli muutenki tosi kivaa.”

9 OHJEISTUS Käydään läpi tavoitteet ja tunnin kulku osio kerrallaan
katsotaan yhdessä läpi video ja osioiden tavoitteet keskustellaan videon osioiden välissä kysymyksistä ja tehtävistä Yleistä keskustelua liittyen menetelmän sisältöihin, ohjaukseen ja toteutukseen Keskustelut voidaan käydä myös pienissä ryhmissä.

10 OSA 1. ALOITUS JA LÄMMITTELY (5 MIN)
Tavoite: tutustua tarinan henkilöihin lämmitellä keskusteluihin luoda turvallinen ilmapiiri

11 OSA 2. ALKOHOLI, NUUSKA JA KAVERIPAINE (15MIN)
Tavoite: ymmärtää päihteiden kokeiluun ja käyttöön liittyviä seurauksia ja vaikutuksia pohtia toimintatapoja ja valintojen tekemistä hankalissa tilanteissa

12 OSA 3. TUNTEET JA TURVATAITO, LIITTYEN TUNTEISIIN JA OMIIN RAJOIHIN (35MIN)
Tavoite: lisätä turvataitoja liittyen omiin rajoihin lisätä tunteiden ja käyttäytymisen syiden ja seurauksien ymmärtämistä harjoitella toimimista eri tilanteissa herätellä ajatuksia valinnoista ja niiden vaikutuksista sekä itseensä ja muihin

13 OSA 3. Osio perustuu pääosin Väestöliiton seksuaalisuuden portaisiin

14 SEKSUAALISUUDEN PORTAAT, VÄESTÖLIITTO
Tykkään sinusta -porras, v. Nuori uskaltaa kertoa ihastuksen ja rakkauden tunteista niiden kohteelle ja kestää että tunteiden kohde tietää niistä. Nuori oppii tapoja kertoa ja osoittaa ihastuksen tai rakkauden tunteitaan ja tavoitella seurustelua. Nuorella on jo jonkinlainen kyky selvitä pettymyksistä ja torjutuksi tulemisesta. Nuori saa kokemuksia siitä, että uskaltaa toimia suhteessa ihastuksen tunteisiin, esim. lähestyä tunteiden kohdetta ja ehkä tulevaisuudessa solmia seurustelusuhteen hänen kanssaan. Nuori voi viestiä tunteistaan kirjelappusin, viestein tai kavereiden välityksellä, mutta ei vielä harrasta suoraa kommunikaatiota. Nuori opettelee viestimään tunteistaan kehon kielellä, esim. lähentyminen, katseet.

15 Käsi kädessä -porras, 12-16 v.
Nuori uskaltautuu tavoittelemaan kosketusta ihastuksen kohteen kanssa, esim. kädestä pitäminen. Nuori opettelee läheisyyteen liittyviä sääntöjä, kuten jokaisen seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Nuori opettelee, mitä seurustelu voisi olla ja miten selvitä erosta. Seurustelu saattaa tapahtua monella tasolla: seurustelun ajatteluna, viestitellen, kaveriporukassa oleillen tai kahdenkeskisesti vietettynä aikana. Nuori totuttelee hänelle tärkeän ihmisen kosketukseen, läheisyyden säätelyyn ja yhdessä oloon. Nuori oppii, että jokainen kehittyy yksilöllisessä vauhdissa. Toista ei saa painostaa, ja itsellä on lupa edetä omassa tahdissa. Nuorella opettelee kontrolloimaan omaa kehoaan. Nuori voi kokea seksuaalista kiihotusta ja kokeilla sooloseksiä.

16 HUOMIOITAVAA OSASSA 3 Yhdenvertaisuus Muistetaan, että 6.-luokkalaiset saattavat pohtia jo seksuaalista suuntautumistaan. Ei painoteta mitään seksuaalista suuntautumista tai anneta muitakaan valmiita malleja. Monikulttuurisuus Muistetaan, että aiheet saattavat olla arkaluontoisia joissakin kulttuureissa tai perheissä.

17 LOPETUS (5MIN) Kysytään mitä mieltä oppilaat olivat tunnista? (Peukku ylös - peukku alas) Tehtävä: turvaohjeet 1. Sano EI! 2. Poistu paikalta tai nettisivustolta. 3. Kerro luotettavalle aikuiselle. (Lajunen et al. 2005; Brusila et al ) Ohjaaja kertoo opettajalle, jos ryhmästä nousi esiin koulussa jatkettavia aiheita.

18 VALINTOJEN STOORIN AIKATAULU
Liitetään oman alueen aikataulut

19 OHJAAJAN MUISTILISTA luokan saapuessa kaikki ohjaajat ovat paikalla
Valintojen stoori -tunnin kesto on 60 min per luokka luokan saapuessa kaikki ohjaajat ovat paikalla ohjaajat toivottavat oppilaat tervetulleiksi ja esittäytyvät kerrotaan lyhyesti, mitä tunnin aikana tapahtuu kerrotaan, että tärkeintä on asioiden pohtiminen yhdessä, ei se, ovatko vastaukset oikein tai väärin siirrytään ryhmittäin ryhmille varattuihin tiloihin osioihin merkatut ajat ovat suuntaa antavia tekstistä löytyvät osiot, joissa on ohjaajan tueksi tietoa, vinkkejä ja apua ohjaukseen katkoviivojen välissä olevat kysymykset kysytään, jos on aikaa ohjaaja pitää mielessä Valintojen stoorin tavoitteet koko tunnin ajan

20 Materiaalit löytyvät Klaarin kotisivuilta
klaari.munstadi.fi


Lataa ppt "VALINTOJEN STOORI päihdekasvatus-, tunne-, ja turvataitomenetelmä 6"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google