Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mika Vestenius, Ilmatieteen laitos

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mika Vestenius, Ilmatieteen laitos"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteenveto vuoden 2015 EU‐raportoinnista ja eväitä tuleviin raportointeihin
Mika Vestenius, Ilmatieteen laitos Ilmanlaadun mittaajatapaaminen Kuopiossa

2 Sisältö Syksyllä 2016 EU:lle raportoidun datan esitys
(feat. AQportal demo) Kaasu- ja hiukkaslaitteet Suomessa IPR-asiaa Kysymyksiä (vastauksia?)

3

4

5

6

7

8 Kasvilisuuden suojeluarvo 20ugm-3

9

10

11

12

13

14

15 Ylitys! Yli tavoitearvon, mutta ei “virallinen” ylitys

16

17 Kaasulaitteet Suomessa

18

19

20 Hiukkaslaitteet

21 Hiukkaslaitteet

22 IPR-laatuvaatimukset
Raja-arvoa valvovien mittauksien laatuvaatimukset Tehdään ao. standardin mukaisesti. Mittausten ajallinen kattavuus, datan kattavuus Mittausepävarmuus Havaintorajat Vastaavuuden osoittaminen EU-vertailumenetelmään: Linkki vastaavuusdokumenttiin jos pitää osoittaa. Jäljitettävyyden ja epävarmuuden arvioinnin lyhyt kuvaus Linkki laatudokumenttiin Kiitos MKL:n päivityksestä, erityisesti laatudokumenteista!  Päivittäkää MKL:aa (jos ei ole vielä päivitetty) Metatiedot tarvitaan datan raportointiin Tarkistakaa onko olemassaolevat metatiedot ok. Erityisesti labramittausten metatiedot, ns. uudet komponentit MKL:ssa.

23

24 Kysymyksiä? Miten tulee ilmoittaa EU:lle se että menetelmä on jäljitetty kun käytetään muuta kuin referenssimenetelmää? Entä jos menetelmä ei ole jäljitetty ja on raja-arvoa valvova mittaus tai jos ei ole, mitä sitten tehdään? Raportoitaville mittauksille jäljitettävyys on pakollinen. Jos kaasuanalysaattoria ei ole tyyppitestattu, mitä sitten tehdään, miten se ilmoitetaan? Onko data tuolloin validia raportointiin? Tyyppitestattuja laitteita tulee käyttää. Onko ulkomainen, esim TUVin tyyppitestaus ok? Entä vertailtavuustestaus? Milloin pitää tehdä MKL:aan uusi menetelmä, milloin taas ei tarvitse?   Esim. tehdään uusi menetelmä aina kun muutetaan viittausta esim vertailtavuuteen. Mutta esim. jos vaihdetaan varalaite tilalle väliaikaisesti, tarviiko silloin uuden menetelmän? Ei viikon pätkiä. Katkeaako aikasarjakin sitten laitteen vaihdossa? Mistä tietää että menetelmä on vertailukelpoinen? Mitä jos laite ei ole ollut vertailumittauksessa mutta se on kuitenkin käytössä raja-arvoa valvovassa mittauksessa? Esim. TEOMit: 1400A/B vs 1405 vs 1405D? Miten ilmoitetaan mitä vertailun yhtälöistä on käytetty? Pelkkä linkki ei ole yksiselitteinen koska siellä on useita eri vaihtoehtoja. Milloin tulee ottaa uudet kertoimet käyttöön? Mittausten ajallinen kattavuus? Datan kattavuus?

25

26 Kiitos kaikille mittaajille yhteistyöstä!

27

28 -Ongelmia?

29 Mitä raportoidaan EU:lle?
B) Alueita ja taajamia koskevat tiedot (6 artikla) C) Arviointijärjestelmää koskevat tiedot (7 artikla) Aluetta koskevat tiedot (linkki B:hen) Epäpuhtaus Ympäristötavoite (tietotyyppi ”Ympäristötavoite”) Arviointikynnyksen saavuttaminen D) Arviointimenetelmiä koskevat tiedot (8 ja 9 artikla) kaikkia arviointimenetelmiä koskevat tiedot Kiinteitä mittauksia koskevat tiedot Suuntaa-antavia mittauksia koskevat tiedot Mallintamista koskevat tiedot Objektiivista arviointia koskevat tiedot E) Ensisijaisia validoituja arviointitietoja ja ensisijaisia ajantasaisia arviointitietoja koskevat tiedot (10 artikla) UTD-data, validoitu data, mallitulokset F) Tuotettuja yhdistettyjä tietoja koskevat tiedot (11 artikla) EEA:n tilastot G) Ympäristötavoitteiden saavuttamista koskevat tiedot (12 artikla) Ylitykset raportoitavana vuonna H) Ilmanlaatusuunnitelmia koskevat tiedot (13 artikla) I) Päästölähdekohtaista analyysia koskevat tiedot (13 artikla) lähteet J) Tavoitteen saavuttamisvuoden skenaariota koskevat tiedot (13 artikla) K) Toimenpiteitä koskevat tiedot (13 ja 14 artikla)

30 Milloin raportoidaan EU:lle?
Plans&programs H…K (X-2) DL Pre_B, Pre_C, D (X+1) DL 31.12 UTD-data (online) vuonna X Raportointi validoitu data B,C,D,E,G (X-1) DL 30.9. Validoitu data kantaan (vuosi X-1), mittaajien DL 15.3

31

32


Lataa ppt "Mika Vestenius, Ilmatieteen laitos"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google