Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus"— Esityksen transkriptio:

1 Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus

2 Sote- ja maakuntauudistus Valtioneuvoston viestintäosasto tiedote/2017
Hallitus päätti neuvottelussaan jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistus tulee voimaan alkaen. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018. Eduskunnan käsittelyssä oleviin lakiesityksiin tehdään perustuslakivaliokunnan lausunnon edellyttämät muutokset. Valinnanvapauslain osalta hallitus antaa uuden hallituksen esityksen alkuvuodesta Eduskunnan jo käsittelyssä oleviin sote-järjestämis- ja maakuntalakeihin tehdään PeV:n edellyttämät muutokset eduskunnan valiokunnissa ministeriöiden vastinemenettelyllä. Muilta osin sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset eivät ole auki. Perustusvaliokunnan toiveen mukaisesti maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait käsitellään eduskunnassa yhtäaikaisesti.

3 Sote- ja maakuntauudistus valtakunnallinen valmistelu
Sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen tähän asti erilliset projektiryhmät on yhdistetty yhteiseksi projektiohjausryhmäksi, jonka toimikausi on Projektiohjausryhmä on maakunta- ja sote-uudistuksen kokonaisuuden laajennettu virkamiesjohtoryhmä, joka vastaa uudistuksen lakivalmistelun ja toimeenpanon ohjauksesta ja toteutuksesta hallituksen linjausten mukaisesti ja siitä, että uudistusten tavoitteiden saavuttamiselle on edellytykset. Projektiohjausryhmä virkamiesjohdon tasolla muodostaa yhteistä tahtotilaa uudistuksen etenemisestä ja huolehtii valmistelun ja toimeenpanon organisoinnista. Projektinohjausryhmän puheenjohtaja Tuomas Pöysti raportoi sekä vastaa projektia koskevien asioiden esittelystä reformiministerityöryhmälle ja talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

4

5 Projektiohjausryhmän ensimmäinen kokous
Maakuntauudistuksen uusi projektiohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Kokouksessa käytiin läpi uudistuskokonaisuuden onnistuneen toteuttamisen edellyttämää johtamista, projektiohjausryhmän tehtäviä, ryhmän jäsenten rooleja sekä työskentelytapoja. Esityslistalla oli linjausesityksen tekeminen Luovan aloitusajankohdasta: projektiohjausryhmä ei päässyt tästä yhteiseen esitykseen. Linjaukset etenevät virkamiesvalmistelusta reformiministeriryhmän puollettavaksi. Projektiohjausryhmässä käytiin lisäksi läpi maku II- ja Luova -HE:n lausuntopalautetta ja asetettiin maakuntien järjestämisen valtakunnallinen valmisteluryhmä.

6 Valinnanvapauslakiesitys
PeV mukaiset muutokset virkamiestyönä Esityksen kääntäminen ruotsiksi, esitysluonnoksen viimeistely sisällöllisesti lausuntokierrokselle, lausuntopyynnön ja –kierroksen valmistelu – Esitys 6 viikon lausuntokierrokselle Lähettäminen lainsäädännön arviointineuvoston käsittelyyn Esitys viimeistelyyn Esitys eduskunnalle 03/2018 ja HE 47/2017 peruutus Lakikokonaisuus hyväksytään toukokuun loppuun 2018 mennessä Lait vahvistetaan ja voimaan 06/2018

7 Talous- ja henkilöstö palvelukeskus – Hetli Oy
tehtävänä on tuottaa taloushallinnon, maksuliikenteen ja kirjanpidon palveluita ja niihin välittömästi liittyviä muita palveluita sekä henkilöstö- ja palkkahallinnon asiantuntija- ja tukipalveluita ja niihin välittömästi liittyviä muita palveluita Hetli Oy:n valmistelua ohjaavat projektiryhmä, ohjausryhmä sekä palvelukeskusten valmistelun yhteinen johtoryhmä.  Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut tuottaa maakunnalle lähtökohtaisesti Hetli, jos palveluita ei ole yhtiöitetty maakunnalle siirtyvien toimintojen osalta. Maakunnissa on ryhdytty kevään 2017 aikana toimenpiteisiin talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusyhtiöiden (Hetli tai ns. MAKU TAHE - yhtiöt) valitsemiseksi tai mahdollisesti perustamiseksi. Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelutuotannossa on tavoitteena hyödyntää olemassa olevia rakenteita sekä suosia laajaa yhteistyötä yli maakuntarajojen.

8 Hetli Oy Yhtiön ensimmäisinä asiakkaina tulevat olemaan jo vuoden 2017 puolella Maakuntien tilakeskus sekä Vimana Oy. Näiden palvelukeskusyhtiöiden talous- ja palkkahallinnon palvelut tullaan tuottamaan keskitetysti Hetli Oy:stä yhtiöiden kanssa erikseen sovitulla sisällöllä ja aikataululla. Maakuntien käyttöön tarjottavien talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmien osalta aloitetaan syyskuun aikana esiselvitys- ja määrittelytyö. Tavoitteena on, että kilpailutus voidaan käynnistää alkuvuodesta 2018. Talous- ja henkilöstö (TAHE) -konsortion omistusneuvottelun osalta todettiin, että maakuntien talous- ja henkilöstöyhtiöiden (MAKU-TAHE) osakkeet tullevat siirtymään valtiovarainministeriön linjausten ja uudistuksen hengen mukaisesti vastikkeetta maakunnalta Hetli Oy:lle. Mikäli riittävän omistuksen syntyminen edellyttää osakeantia, arvioidaan tilanne tapauskohtaisesti. Hallituksen puheenjohtajana toimii Mia Hokkanen. Yhtiön toimitusjohtajan rekrytointi käynnistyy syyskuussa ja avataan Kuntarekryyn.

9 ICT palvelukeskus – Vimana Oy
Hallitus valtuutti ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksen (KEHA-keskus) perustamaan ICT-palvelukeskusyhtiön tulevien maakuntien käyttöön. Ennen yhtiön siirtymistä maakuntien omistukseen v on yhtiö valtio- omisteinen. Perustamisvaiheessa valtio myös rahoittaa sen toiminnan. Kun maakunnat ovat järjestäytyneet, 90 % osakekannasta siirtyy maakunnille loppujen 10%:n jäädessä valtiolle. Yhtiö vastaa perustietotekniikkaan ja yhteisiin tietojärjestelmäpalveluihin (maakuntahallinnon tietojärjestelmät) liittyvien hankkeiden ja hankintojen toteuttamisesta ja niitä tukevasta kehittämisestä ja tarjoaa mm. pakolliset, yhtenäiset järjestelmät jos yhtenäispolitiikka niin edellyttää. Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta toimija on SOTEDIGI-kehittämisyhtiö.

10 Vimana Oy Palvelukeskusyhtiön rakentuminen on vaiheittaista eikä toiminnan aloittaminen vaadi raskaita investointeja tai henkilöstöä. Myös toimintamalli on kevyt. Ennen maakuntauudistusta yhtiössä työskentelee arviolta alle 20 henkilöä toimien ympäri maata maakuntien organisaatioiden lähellä. Maakuntauudistuksen jälkeen henkilöstön määrä kasvaa maltillisesti. Tämä tieto täsmentyy nk. yhtiön tytäryhtiöksi perustettavan Kasvupalvelujen rakentumisen ja suunnittelun yhteydessä. Hallituksen kokoonpano: Mirjami Laitinen, verotusneuvos (VM), hallituksen pj Tiina Pesonen, tietojohtaja (STM) Harri Eskola, digijohtaja (TEM) Anna-Mari Ahonen, maakuntajohtaja (Häme) Pertti Mäkelä, johtaja (HUS tietohallinto) Juhani Heikka, tietohallintojohtaja, (Pohjois-Pohjanmaa) Toimitusjohtajan sekä tarvittavien alkuvaiheen avainhenkilöiden rekrytointi käynnistyi elokuussa.

11 Maakuntien tilakeskus Oy
Yhtiö on perustettu tammikuussa 2017 Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiöksi ja toimii tässä vaiheessa Senaatin rahoituksella. Toimitusjohtajana toimii Olavi Hiekka. Tehtävänä on turvata maakunnille paras kiinteistöjohtamisen osaaminen ja asiantuntemus sekä sitä kautta parhaat toimintaympäristöt niin sosiaali- ja terveydenhoidon palveluille kuin muillekin maakunnan toiminnoille. Yhtiö tarjoaa osaamista kiinteistöjen suunnitteluun, rahoitukseen ja investointeihin. Tavoitteena on, että tilat tukevat toimintaa ja ottavat huomioon tulevaisuuden tarpeet, kuten uuden hoitoteknologian ja digitalisaation. Tilakeskus turvaa merkittävällä hankintavolyymillä ja - osaamisella edellytykset kustannussäästöille.

12 Maakuntien tilakeskus Oy 09/2017 tilanne
Yhtiöön siirtyvän omaisuuden alustava arviointi tehty, vaatii edelleen merkittävästi tarkennettava. Omaisuuden arvo 9/2017 on arviolta 3,4 Mrd €, velat n. 2 Mrd €, tulevia hankkeita yli 4 Mrd €. On tehty alustava liiketoimintamalli, taloushallinnon perusselvitys, alustava ICT- arkkitehtuuri, palvelulupaus ja vuokrauksen perusteet. Rekrytoitu yhtiön hallinnon keskeisimmät johtajat ja muutamia muita henkilöitä. Käynnistetty kunnilta vuokrattavien tilojen selvitys (FSG-konsultointi). Luvattu vuokra-arviot simulointiprosessia varten sekä omasta taseesta että edelleenvuokrauksesta 5/2018. Viestitään aktiivisesti yhtiön valmistelusta ja toiminnasta lokakuussa avautuvien nettisivujen ( alueuudistus.fi-sivuston ja muiden viestintäkanavien kautta.

13 Maakuntien tilakeskus Oy
Koska yhtiö maksaa heti toiminnan alussa kaikki maakuntien tilatarpeista aiheutuvat kulut sekä henkilökunnan palkat, sillä tulee olla vuoden 2019 lopulla vähintään toimivat vuokrasopimukset ja maksujärjestelmä. On myös varmistettava, että sote- ja maakuntauudistukseen siirtymävaiheessa palvelut jatkuvat ongelmitta. Yhtiö huolehtii myös, että henkilöstö säilyttää siirtymähetkellä voimassa olevat työ- tai virkasuhteeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Yhtiössä työskentelee 13 henkilöä, osa heistä ympäri maata toimivien maakuntien organisaatioiden lähellä. Lisäksi yhtiö ”vuokraa” sairaanhoitopiireiltä ja erityishuoltopiireiltä asiantuntijoiden työaikaa. Valmisteluaikana yhtiön palveluksessa työskentelee muutamia kymmeniä henkilöitä. Maakuntauudistuksen jälkeen maakunnissa toimiva kiinteistöjen henkilökunta siirtyy yhtiön palvelukseen. Yhtiöön siirtyy tuolloin noin henkilöä. Yhtiön hallitukseen kuuluvat Jari Sarjo, (pj) Senaatti-kiinteistöt, Jorma Heinonen, Senaatti-kiinteistöt ja Riku Jylhänkangas, Valtiovarainministeriö.

14 Maakunta- ja soteuudistuksen esivalmistelu Etelä-Savossa

15 Laajennettu johtoryhmä
MAAKUNTAUUDISTUKSEN VALMISTELU ETELÄ-SAVOSSA Laaja ohjausryhmä Laajennettu johtoryhmä (Väliaikainen valmistelutoimielin) Poliittinen neuvottelukunta Henkilöstöryhmä Konsernipalvelut Talous ryhmä Työvaliokunta Kunnallisasiain työryhmä Hallintojaos Tila-hallinto ryhmä Tieto-hallinto ryhmä (Yhteistoimintaryhmä) Maakuntavaali- lautakunta Asiakas- ryhmä Sosiaali- ja terveydenhuolto Alatyöryhmät Alueiden kehittä-minen Alueiden käyttö Kasvu-palvelut Maatalous Pelastus-toimi Ympäristö-terveyden- huolto Viestintä- ryhmä

16 ES väliaikaishallinnon toimielin - VATE
toimii Laajennettuna johtoryhmänä uudistuksen esivalmistelun ajan ( saakka) Savonlinnan seutu: Janne Laine ja Kristiina Järvenpää Pieksämäen seutu: Tapio Turunen ja Mervi Simoska Mikkelin seutu: Timo Halonen ja Jukka Ollikainen Essote: Risto Kortelainen ja Merja Vihanto Sosteri: Panu Peitsaro ja Saara Pesonen Etelä-Savon TE-toimisto: Sirkka Rytkönen Etelä-Savon ELY-keskus: Pekka Häkkinen ja Maija Puurunen Vaalijala: Ilkka Jokinen Etelä-Savon pelastuslaitos: Seppo Lokka Etelä-Savon maakuntaliitto: Pentti Mäkinen ja Riitta Koskinen

17 Maakunta- ja soteuudistuksen tilanne Etelä-Savossa 10/2017
Valmistelutyöryhmät jatkavat toimintaansa Laajennettu johtoryhmä (= tuleva VATE) aloittanut toimintansa Laajennettu johtoryhmä asetti Työvaliokunnan kokouksessaan. Ohjausryhmä jatkaa toimintaansa. Lisäksi on asetettu poliittinen neuvottelukunta. Sote valinnanvapauspilotti –hakemusta valmistellaan maakunnallisena yhteistyönä. Haku mennessä. Päätökset mennessä. Pilotin aloitus 06/2018. Maakunnallisen TAHE –yhtiön tarveselvitys ja keskustelut meneillään. Talouden ja ohjauksen simulointiin valmistaudutaan. Lisäresurssien rekrytointeja valmistellaan. Uuden maakunnan strategiatyön suunnittelun aloittaminen.

18 ES maakuntauudistus Talousryhmä
Laajennettu johtoryhmä asetti Talousryhmän kokouksessaan. Talousryhmään pyydetään edustajat kaikista liittyvistä organisaatioista ml. henkilöstöjärjestöt ja kaksi kuntien edustajaa sekä heille kaikille varaedustajat. Ensimmäinen kokous , puheenjohtaja Saara Pesonen, Sosteri. Nimeämiset vielä kesken.


Lataa ppt "Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google