Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Gnome ja KDE Janessa Aulén / Eemi Seppälä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Gnome ja KDE Janessa Aulén / Eemi Seppälä."— Esityksen transkriptio:

1 Gnome ja KDE Janessa Aulén / Eemi Seppälä

2 Gnome

3 (GNU Network Object Model Environment)
GNOME pyrkii tekemään ja pitämään työpöytäympäristön fyysisesti ja loogis-ymmärrettävästi mukavana työrajoitteisille. GNOME on GNOME Project:in kehittämä ja osa GNU Project:ia. GNOME Project koostuu niin vapaaehtoistyöntekijöistä ja maksetuista avustajista, suurin yhtiö joka osallistuu tähän on Red Hat. Gnome (GNU Network Object Model Environment) GNOME was originally an acronym for GNU Network Object Model Environment but the acronym was dropped because it no longer reflected the vision of the GNOME project.[9] GNOME is developed by The GNOME Project, part of the GNU Project.[10] The GNOME Project is composed of both volunteers and paid contributors, the largest corporate contributor being Red Hat.[11][12] It is an international project that aims to develop software frameworks for the development of software, to program end-user applications based on these frameworks, and to coordinate efforts for internationalization and localization and accessibility of that software.

4 GNOME aloitettiin elokuun viidestoista päivä vuonna 1997 Miguel de Icazan toimesta ilmaisena ohjelmisto projektina työpöytäympäristön ja sen toimintojen kehittämiseen. GNOME oli alunperin lyhenne sanoista GNU Network Object Environment, mutta tämä lyhenne pudotettiin koska se ei enään kuvastanut GNOME Project:in näkemystä. Se kehityksen osasyynä oli K Desktop Environment, jonka suosio oli nousussa. GNOME on suurimmilta osin kirjoitettu käyttäen C, C++ ja Vala ohjelmointikieliä sekä Pythonia ja Javascriptiä. Kehitys Miguel de Icaza GNOME was started on August 15[38] 1997 by Miguel de Icaza and Federico Mena[39] as a free software project to develop a desktop environment and applications for it.[40] It was founded in part because K Desktop Environment, which was growing in popularity, relied on the Qt widget toolkit which used a proprietary software license until version 2.0 (June 1999).[41][42] In place of Qt, the GTK+ toolkit was chosen as the base of GNOME. GTK+ uses the GNU Lesser General Public License (LGPL), a free software license that allows software linking to it to use a much wider set of licenses, including proprietary software licenses.[43] GNOME itself is licensed under the LGPL for its libraries, and the GNU General Public License (GPL) for its applications.[44] GNOME is mainly written in C, C++, Vala, Python and JavaScript.[3] A number of language bindings are available.

5 Versiot GNOME:sta ovat käytössä suurimmissa osissa Linux jakeluissa joko oletusasetuksena tai asennettavana vaihtoehtona ja myös porttikokoelmina useimmissa BSD:ssä. Toukokuussa 2011 Lennart Poettering ehdotti systemd:tä GNOME riippuvaiseksi. Yhteensopivuus GNOME toimii Wayland ja X Window systeemeillä. Versions of GNOME are available in most Linux distributions either as the default desktop environment or as an installable option and also in the ports collections of most BSDs. In May 2011 Lennart Poettering proposed systemd as a GNOME dependency.[24] As systemd is available only on Linux, the proposal led to a discussion of possibly dropping support for other platforms in future GNOME releases. Since GNOME 3.2 multiseat support has been only available on systems using systemd.[25] In November 2012 the GNOME release team concluded that systemd can be relied upon for non-basic functionality.[26]

6 GNOME Shell:in yläpalkki sisältää Aktiviteetti nappulan, sovellusvalikon, kellon ja integroidun tila valikon. GNOME Shell pohjautuu Clutter:in näkyviin efekteihin ja laitteiston kiihdytykseen. GNOME Shell ylläpitäjän Owen Taylorin mukaan, se asennettiin Mutter:na lisäosana Javascriptillä kirjoitettuna ja käyttää GUI widgettejä jotka ovat GTK+ versio 3:n tarjoamia. GNOME Shell GNOME Shell on GNOMEn virallinen työpöytäkäyttöliittymä. GNOME Shell is the official user interface of the GNOME desktop environment. It features a top bar holding (from left to right) an Activities button, an application menu, a clock and an integrated system status menu.[15][16] The application menu displays the name of the application in focus and provides access to functions such as accessing the application's preferences, closing the application, or creating a new application window. The status menu holds various system status indicators, shortcuts to system settings, and session actions including logging out, switching users, locking the screen, and suspending the computer. It is based upon Clutter to provide visual effects and hardware acceleration[10] According to GNOME Shell maintainer[11] Owen Taylor, it is set up as a Mutter plugin largely written in JavaScript[12] and uses GUI widgets provided by GTK+ version 3.

7 1 Activity button 3 Notification area 5 Status menu
4 6 2 1 Activity button 3 Notification area 5 Status menu 2 Dash Search bar 6 Workspace list

8 Pääsovellukset GNOMEN pääsovevvulksiin kuuluu:
Graafinen kuori(Graphical shell) Asetukset(Configuration) Keskustelut(Conversations) Tiedostot(Files) Systeemi(System) Maailma(World) Työkalut(Utilities) Lisätietoja sovelluksista: Pääsovellukset

9 Kuitenkin GNOME:n yksittäisten moduulien ylläpitäjät koordinoivat työnsä saadakseen GNOME:lle tasaisen julkaisun noin puolen vuoden välein, sen taustalla toimivat kirjastot kuten GTK+ ja GLib. Jotain kokeellisia julkaisuja ei oteta huomioon näissä aikatauluissa. Julkaisu kierto GNOME:n jokaisella ohjelmiston osalla on oma versio numeronsa ja julkaisusuunnitelma. Each of the component software products in the GNOME project has its own version number and release schedule. However, individual module maintainers coordinate their efforts to create a full GNOME stable release on an approximately six-month schedule, alongside its underlying libraries such as GTK+ and GLib. Some experimental projects are excluded from these releases.

10 KDE Kehittäjä yhteisö KDE Kehittäjä yhteisö

11 Monikansallinen ilmainen softa yhteisö.
KDE Tunnetuimmat tuotteet: Plasma Desktop KDE Frameworks Cross-Platform sovelluksia, jotka pyörivät moderneilla Unixmaisilla ja Windows systeemeillä. KDE myös tarjoaa kehittäjille työkaluja ja dokumentaatiota, mikä auttavat heitä tekemään ohjelmistoja. Tällainen tukeminen tekee KDE:stä keskeisen devaus hubin ja kodin monille suosituille projekteille, kuten Kalligra Suite, Krita ja digiCam. Monikansallinen ilmainen softa yhteisö. KDE Monikansallinen ilmainen softa yhteisö. Tunnetuimmat tuotteet: Plasma Desktop KDE Frameworks Cross-Platform sovelluksia, jotka hölkkäävät/juoksevat/pyörivät moderneilla Unixmaisilla ja Windows systeemeillä. KDE myös tarjoaa kehittäjille työkaluja ja dokumentaatiota, mikä auttavat heitä tekemään ohjelmistoja. Tällainen tukeminen tekee KDE:stä keskeisen devaus hubin ja kodin monille suosituille projekteille, kuten Kalligra Suite, Krita ja digiCam.

12 KDE yleiskatsaus KDE yleiskatsaus
KDE softa on käännetty yli 108 kielelle ja sitä on saatavilla yli 114 virallisella FTP peilillä yli 34:sä maassa. Githubissa on kaikkien säilytyspaikkojen peili luettavissa. KDE on yksi suurimpia aktiivisia ilmaisen softan yhteisöjä. Yli 1800 tekijää on osallisena KDE:n kehittämisessä. Noin 20 uutta devaajaa lahjoittaa ensimmäisen koodinsa joka kuukausi. KDE ohjelmat koostuvat yli 6 miljoonasta rivistä koodia. KDE yleiskatsaus KDE on yksi suurimpia aktiivisia ilmaisen softan yhteisöjä. Yli 1800 tekijää on osallisena KDE:n kehittämisessä. Noin 20 uutta devaajaa lahjoittaa ensimmäisen koodinsa joka kuukausi. KDE ohjelmat koostuvat yli 6 miljoonasta rivistä koodia. KDE softa on käännetty yli 108 kielelle ja sitä on saatavilla yli 114 virallisella FTP peilillä yli 34:sä maassa. Githubissa on kaikkien säilytyspaikkojen peili luettavissa.

13 KDE:n historiaa KDE:n historiaa
KDE on perustettu Sen perusti silloin vielä yliopistossa opiskeleva Matthias Ettrich. Motiivi KDE:n perustamiseen lähti siitä, että Ettrichin mielestä silloinen Unixin työpöytäympäristö oli hankala ja käyttäjälle vaikeaselkoinen. Mikään ohjelmista ei näyttänyt, tuntunut tai toiminut samalla tavalla keskenään. KDE nimen oli tarkoitus olla sanaleikki nimestä Common Desktop Environment, mikä oli Unix systeemeille saatavilla ollut käyttöympäristö. Joten KDE:sta tuli K Desktop Environment ja myöhemmin KDE. KDE:n K-kirjain ei tarkoita mitään ja se ei myöskään ole lyhenne mistään. 2009 KDE:tä lähdettiin brändäämään ja aiemmasta KDE 4:sta syntyi Plasma Workspaces, KDE Applications ja KDE Platform Nykyään KDE:llä tarkoitetaan itse ohjelmia kehittävää yhteisöä. KDE:n historiaa Matthias Ettrich, yllään Wikipedia-paita KDE:n historiaa KDE on perustettu Sen perusti silloin vielä yliopistossa opiskeleva Matthias Ettrich. Motiivi KDE:n perustamiseen lähti siitä, että Ettrichin mielestä silloinen Unixin työpöytäympäristö oli hankala ja käyttäjälle vaikeaselkoinen. Mikään ohjelmista ei näyttänyt, tuntunut tai toiminut samalla tavalla keskenään. KDE nimen oli tarkoitus olla sanaleikki nimestä Common Desktop Environment, mikä oli Unix systeemeille saatavilla ollut käyttöympäristö. Joten KDE:sta tuli K Desktop Environment ja myöhemmin KDE. KDE:n K-kirjain ei tarkoita mitään ja se ei myöskään ole lyhenne mistään. 2009 KDE:tä lähdettiin brändäämään ja aiemmasta KDE 4:sta syntyi Plasma Workspaces, KDE Applications ja KDE Platform Nykyään KDE:llä tarkoitetaan itse ohjelmia kehittävää yhteisöä.

14 Yhteisö struktuuri Yhteisö struktuuri
KDE:n finanssi ja oikeudelliset asiat hoitaa KDE e.V, saksalainen voittoa tavoittelematon säätiö. Säätiö auttaa myös jäseniä järjestämään konferensseja ja tapaamisia.Se myös auttaa KDE yhteison serverien kanssa, sekä omistaa KDE tavaramerkin ja logon. KDE:lä on monissa maissa paikallisia haaroja, joiden tehtävänä on hostata ja ylläpitää alueellisia nettisivuja ja järjestää tapahtumia, kuten yhteisö tapaamisia. Yhteisön tiedotus välineinä toimivat sähköpostilistat, IRC, blogit, foorumit, uutistiedotteet, wikit ja konferenssit. Eri sovelluksilla on useimmiten omat sähköpostilistat. Yhteisöllä on omat käyttäytymissäännöt. KDE yhteisöllä on tunnistettavuus suositukset, mitkä auttavat yhteisöä ylläpitämään keskenäisen ja edustavan ilmeen. KDE:ksi tunnistautumiseen käytetään kolmea eri nimikettä: Powered by KDE, Built on the KDE Platform ja Part of the KDE family. The Powered by KDE label is used to show that an application derives its strength from the KDE community and from the KDE development platform. The Built on the KDE Platform label indicates that the application uses the KDE platform. The Part of the KDE family label is used by application authors to identify themselves as being part of the KDE community. Yhteisö struktuuri KDE:n finanssi ja oikeudelliset asiat hoitaa KDE e.V, saksalainen voittoa tavoittelematon säätiö. Säätiö auttaa myös jäseniä järjestämään konferensseja ja tapaamisia.Se myös auttaa KDE yhteison serverien kanssa, sekä omistaa KDE tavaramerkin ja logon. KDE:lä on monissa maissa paikallisia haaroja, joiden tehtävänä on hostata ja ylläpitää alueellisia nettisivuja ja järjestää tapahtumia, kuten yhteisö tapaamisia. Yhteisön tiedotus välineinä toimivat sähköpostilistat, IRC, blogit, foorumit, uutistiedotteet, wikit ja konferenssit. Eri sovelluksilla on useimmiten omat sähköpostilistat. Yhteisöllä on omat käyttäytymissäännöt. KDE yhteisöllä on tunnistettavuus suositukset, mitkä auttavat yhteisöä ylläpitämään keskenäisen ja edustavan ilmeen. KDE:ksi tunnistautumiseen käytetään kolmea eri nimikettä: Powered by KDE, Built on the KDE Platform ja Part of the KDE family.

15 Aktiviteetit Aktiviteetit Akademy Camp KDE Akademy Camp KDE
Akademy on vuosittainen huippukokous, joka järjestetään kesäisin eri puolin Eurooppaa. Sen päätavoitteet on olla yhteisöä rakentava tapahtuma, kertoa yhteisön saavutuksista ja antaa alusta yhteistyölle yritysten ja yhteisön välillä. Toissiajisina tavoitteina sillä on tuoda paikallisia jäseniä yhteen ja tarjota tila kirjoittaa koodia. Tapahtumassa myös palkitaan esille nousseita yhteisön myötä vaikuttajia. Camp KDE KDE:n myötä vaikuttajien vuotuinen konferenssi. Antaa mahdollisuuden innokkaille ja vaikuttajille kokoontua ja jakaa kokemuksia. Tällä pidetään huoli ettei KDE ole pelkästään Euroopan sisäinen. Esimerkiksi 2008 tapahtuma pidettiin Googlen päätoimistolla Kaliforniassa. Aktiviteetit Kaksi suurinta ovat Akademy ja Camp KDE Akademy Akademy on vuosittainen huippukokous, joka järjestetään kesäisin eri puolin Eurooppaa. Sen päätavoitteet on olla yhteisöä rakentava tapahtuma, kertoa yhteisön saavutuksista ja antaa alusta yhteistyölle yritysten ja yhteisön välillä. Toissiajisina tavoitteina sillä on tuoda paikallisia jäseniä yhteen ja tarjota tila kirjoittaa koodia. Tapahtumassa myös palkitaan esille nousseita yhteisön myötä vaikuttajia. Camp KDE KDE:n myötä vaikuttajien vuotuinen konferenssi. Antaa mahdollisuuden innokkaille ja vaikuttajille kokoontua ja jakaa kokemuksia. Tällä pidetään huoli ettei KDE ole pelkästään Euroopan sisäinen. Esimerkiksi 2008 tapahtuma pidettiin Googlen päätoimistolla Kaliforniassa.

16 KDE maskotti KDE maskotti
KDE:n maskotti on vihreä lohikäärme nimeltään Konqi. Hänellä on myös tyttöystävä nimeltään Katie. Heidän ulkomuodot julkaistiin 2010, ja myöhemmin uudelleen suunniteltiin Plasma 5 mukana. KDE:n aiempi maskotti oli velho Kandalf, mutta hänestä luovuttiin copyright ongelmien takia (muistutti liikaa Gandalfia). KDE maskotti KDE:n maskotti on vihreä lohikäärme nimeltään Konqi. Hänellä on myös tyttöystävä nimeltään Katie. Heidän ulkomuodot julkaistiin 2010, ja myöhemmin uudelleen suunniteltiin Plasma 5 mukana. KDE:n aiempi maskotti oli velho Kandalf, mutta hänestä luovuttiin copyright ongelmien takia (muistutti liikaa Gandalfia).

17 KDE Frameworks KDE Frameworks
Kokoelma kirjastoja ja sovelluskehyksiä (software frameworks), mitkä toimivat KDE Plasma 5:den ja KDE Applications:in pohjana. Mukaan sisältyvät frameworkit tarjoavat laajan valikoiman yleisesti tarvittavia toimintoja antaen ratkaisuja hardwaren rotuerottelun ratkaisemiseen, tiedostotyyppi tukeen, graafisiin ohjaus elementteihin, vehkeily toimintoihin(plotting functions), loitsujen tarkistukseen(spell checking) ja muuhun. Nämä frameworkit ovat saatavilla useille käyttöjärjestelmille. KDE Framework edustaa yritystä uudelleen työstää KDE Platform 4 yksittäisiin itsenäisiin moduuleihin, jotka kelpaavat eri alustoille, mitkä olisivat valmiina saatavana Qt-pohjaisille sovelluksille. KDE Platformin muuttaminen KDE Framework:ksi alkoi 2013 suurimpien KDE kehittäjien opastamana. Ensimmäisen KDE 5.0 julkaisun jälkeen, kehittäjät ovat keskittyneet lisäämään toimintoja komponentteihin. Pitäisi olla mahdollista asentaa KDE Frameworks 5 ja KDE Platform 4 samanaikaisesti, niin että sovellus saa päättää kumpaa haluaa käyttää. KDE Frameworks KDE Frameworks is a collection of libraries and software frameworks by KDE that serve as technological foundation for KDE Plasma 5 and KDE Applications distributed under the GNU Lesser General Public License (LGPL). The included individual frameworks offer a wide variety of commonly needed functionality providing solutions including hardware integration, file format support, additional graphical control elements, plotting functions, spell checking and more. The frameworks are available for multiple operating systems. KDE Frameworks represents an effort to rework KDE Platform 4 into a set of individual and independent, cross platform modules that will be readily available to all Qt-based applications. The transition from KDE Platform to KDE Frameworks began in August , guided by top KDE technical contributors.[7] After the initial release of KDE Frameworks 5.0 and without the stress of a strict deadline, the developers are focusing on adding features to the components in KDE Frameworks 5,[8] an example being better integration of Firefox into KDE.[9] It should be possible to install a KDE Frameworks 5 runtime alongside a KDE Platform 4 runtime so apps can use either one.[10]

18 Plasma Desktop Plasma Desktop KDE:n työympäristö KDE:n työympäristö
Tavallisen Plasma työpöydän neljä pääkomponenttia ovat: Paneeli tai “tehtäväpalkki”. Se antaa tilaa sovelluksen käynnistäjälle, ikkuna listalle, kellolle ja järjestelmä alustalle. Työpöytä, alue jolla työkalut ja ikonit sijaitsevat. Kansionäkymä. Työkalu, joka listaa kansion sisällön, antaen käyttäjälle nopean pääsyn tiedostojen ylläpitoon. Plasma toolbox. Tämä sijaitsee näytöllä ylävasemmalla ja paneelin lopussa. Näiden kautta pääsee konfiguraatio- ja muihin asetuksiin helposti ja luotettavasti. Kaikki nämä ovat täysin muokattavissa ja pystyvät sisältämään laajan valikoiman työkaluja ja sisältöä. Plasma Desktop KDE:n työympäristö Pienoisohjelmiin perustuva ympäristö Sen saa integroitua Androidille Se tarjoaa enemmän toimintoja, kuin muut Linuxin ympäristöt. Plasma Desktop KDE:n työympäristö Pienoisohjelmiin perustuva ympäristö Sen saa integroitua Androidille Se tarjoaa enemmän toimintoja, kuin muut Linuxin ympäristöt. Tavallisen Plasma työpöydän neljä pääkomponenttia ovat: Paneeli tai “tehtäväpalkki”. Se antaa tilaa sovelluksen käynnistäjälle, ikkuna listalle, kellolle ja järjestelmä alustalle. Työpöytä, alue jolla työkalut ja iconit sijaitsevat. Kansionäkymä. Työkalu, joka listaa kansion sisällön, antaen käyttäjälle nopean pääsyn tiedostojen ylläpitoon. Plasma toolbox. Tämä sijaitsee näytöllä ylävasemmalla ja paneelin lopussa. Näiden kautta pääsee konfiguraatio- ja muihin asetuksiin helposti ja luotettavasti. Kaikki nämä ovat täysin muokattavissa ja pystyvät sisältämään laajan valikoiman työkaluja ja sisältöä. The four key components of a default Plasma desktop are: The panel, sometimes referred to as "the task bar", it provides room for the application launcher, the list of windows (programs), clock and system tray; The desktop, the area where widgets and icons reside; The folder view, a widget that lists the content of a folder on your computer, giving you quick access to basic file management tasks; The Plasma toolbox This is located at the top left of the screen as well as at end of the panel. These are used to access configuration and other options quickly and reliably. All of these default items are fully configurable and can host a wide variety of tools and content.

19

20 Lähteet: Lähteet: https://en.wikipedia.org/wiki/KDE
Lähteet:


Lataa ppt "Gnome ja KDE Janessa Aulén / Eemi Seppälä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google