Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Musan Salaman valmennuslinja 2018

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Musan Salaman valmennuslinja 2018"— Esityksen transkriptio:

1 Musan Salaman valmennuslinja 2018

2 Miksi valmennuslinja? Seuran ja junioritoiminnan kannalta tärkeimpiä asioita, jolla taataan jatkuvuus seurassa ja joukkueissa. Antaa valmentajille työkalun, auttaa arjessa ja seuran on helppo seurata, että pysytään sovitussa linjassa. Seuran on myös helppo nostaa vaatimustasoa, kouluttaa ja sitouttaa valmentajia pidemmäksi ajaksi.

3 Lapsuusvaihe 7-11 vuotiaat
Lasten jalkapalloharjoituksissa korostuu iloinen liikkuminen ja innostus jalkapalloon kasvaa, luodaan perusteita urheilulliselle elämäntavalle ja rytmille niin, että pelaajille tulee hiki ja heillä on hauskaa. Hyvällä organisoinnilla ja positiivisella heittäytymisellä tilanteeseen tämä onnistuu! Lapsuusvaiheessa korostuvat runsas pelaaminen ja innostava harjoittelu pelaajien yksilölliset ominaisuudet ja taidot huomioon ottaen. Ensimmäisten vuosien aikana pyritään varmistamaan kipinän syttyminen. Harjoittelu alkaa palloon tutustumisella ja yksinkertaisten perustaitojen opettelulla. Perustaitojen kehittymisen myötä huomiota suunnattaan pelin havainnointiin, liikkumiseen, syöttämiseen ja joukkueena pelaamiseen. Valmentajan tulee muistaa, että kaikkia taitoja on mahdollista harjoitella innostavasti ja motivoivalla tavalla. Useampia taitoja voidaan lisäksi harjoitella pelinomaisesti. Loppujen lopuksi innostavalla toiminnalla ja pelaajien kehittymisellä on rajana vain valmentajan kekseliäisyys. Tavoitteena on että lasten joukkueiden vastuuvalmentajalla on suoritettuna minimissään valmentajakoulutuksen D- taso. Suosituksena on C-taso ainakin 9-11 vuotiailla. Tavoitteena on, että lasten joukkueiden apuvalmentajilla olisi suoritettu E-taso. YKSITTÄISTÄ VALMENTAJAA AUTTAVAT SEURAN VALMENNUKSESTA JA PELAAJAKEHITYKSESTÄ VASTAAVAT HENKILÖT!! LISÄKSI KUN UUSI IKÄKAUSI JOUKKUE PERUSTETAAN, NIIN SEURA JÄRJESTÄÄ KOKENEEN VALMENTAJN TAI HENKILÖN AUTTAMAAN ENSIMMÄISEN VUODEN TIIVIMMIN JOUKKUEESSA, ETTÄ SAADAAN HYVÄ LÄHTÖ TOIMINTAAN.

4 LAPSUUSVAIHE -U7 U8-U9 U10-U11 (2v2,3v3.4v4,5v5) (5v5) (8v8) Ikävaiheelle -Harjoittelu on hauskaa ja -Peliin ja palloon -Toimitaan joukkueena ominaista mielikuvitusta aktivoivaa tutustuminen jatkuu -Pelaajien välinen yhteistyö -Tekemisessä korostuu -Pallonkäsittely kehittyy runsas pelaaminen oppimisen myötä -Luottamus omiin taitoihin -Harjoitellaan yhteistyötä kasvaa -Harjoitellaan toimintaa joukkueena

5 Lapsuusvaihe -U7 U8-U9 U10-11 Vinkkejä -Varmista kipinän -Kotitehtävät -Pelaajan osaamisen Valmentajalle syttyminen ja onnistuminen -Keskustele avoimesti ja arviointi ilmapiiri kannusta keskustelemaan -Varmista paljon liikettä pallon kanssa -Kannusta pelirohkeuteen Yksilökeskeisyys -Tunne pelaajasi - Huomioi yksilö ja anna osaamista vastaavia haasteita harjoituksissa ja otteluissa - Auta oppimaan ja oivaltamaan, KYSY - Tuo esiin hyvät esimerkit ja anna positiivinen palaute - Anna pelaajan ajatella ja ratkaista itse

6 Lapsuusvaihe ORGANISOINTI - Suositus: 6 pelaajaa+1 valmentaja ( käytä helpoissa rasteissa vanhempia apuna) - Harjoittele pääsääntöisesti tasoryhmittäin( mutta seuraa koko ajan pelaajien kehitystä) - Harjoittele pääsääntöisesti pelaamalla, vältä jonoja. - Innosta pihapeleihin ja omatoimiseen harjoitteluun - Varmista hyvä yhteistyö perheiden kanssa - MUISTA KOULUJEN JA URHEILU SALIEN KÄYTTÖ TALVIHARJOITTELUSSA - OPETA PELAAJIA JA (VANHEMPIA) TULEMAAN HARJOITUKSIIN AJOISSA JA SITOUTUMAAN TOIMINTAAN MUKAAN!

7 LAPSUUSVAIHE HYÖKKÄÄMINEN U7-U11
Hyökkäyspelissä pelaajia rohkaistaan pitämään palloa oman joukkueen hallussa. Tämä voidaan tehdä joko kuljettamalla tai syöttämällä. Jokaisessa hyökkäyksessä tavoitteena tulee olla maalin tekeminen. Peliuran alkuvaiheessa osalle pelaajista kuljettaminen on luontevampi tapa hallita palloa, kun taas toisille se on syöttäminen. Pelaajan taitojen karttuessa hän pystyy itse arvioimaan tilanteen vaativan tekniikan. Tämä edellyttää sitä, että pelaaja pystyy havainnoimaan kenttää sekä pallottomana että pallon kanssa. Jokaisessa hyökkäyksen tavoite tulee olla maalin tekeminen. Alussa maalintekotilanteet syntyvät usein kuljetuksen päätteeksi, sillä pelaajan havainnointi ei ulotu kattamaan koko kenttää, vaan pelaaja valitsee etenemissuuntansa lähimmän pelaajan sijoittumisen perusteella. Tällöin pelaajaa tulee rohkaista kuljettamaan vapaaseen tilaan, kohti vastustajan maalia.

8 Lapsuusvaihe hyökkääminen U7-U11
AVAINASIAT Pidä pallo omalla joukkueella ja jos mahdollista pelaa eteenpäin. Kehitä hyökkäyspelissä monipuolinen 1v1 osaaminen. Pyri murtautumaan vastustajan puolustuksen läpi nopeasti ja yllättävästi. Kehitä pallonkäsittelytaitoa molemmilla jaloilla. Älä luovu pallosta helpolla ja löydä syötölle aina kohde. Harjoittele maalintekotilanteiden luomista ja kehitä maalintekotaitoja. Tilanteenvaihto: hyökkäyspelin ensimmäinen vaihe on pelata riiston jälkeen pallo eteenpäin omille tai kuljettaa eteenpäin. Muista vahvistaa aiemmin opittuja taitoja kertauksen kautta. Pelaajat voivat ottaa vastaan haastavampia tehtäviä tiedollisten valmiuksien kehittyessä.

9 LAPSUUSVAIHE HYÖKKÄÄMINEN U7-U11
U7 U8-U9 U10-U11 Ikävaiheen 1v1 –osaaminen . 1v1-ja 2v1-osaaminen . 3v2-osaaminen. tavoitteet Rohkea vastustajan Pelattavaksi liikkuminen, Kontrolloitu pallonhallinta ohittaminen 1v1 til. peliasento. Ja etäisyydet. Halu hallita palloa. Valita syötön tai Oikean tekniikan valinta. Pallonkäsittely ja kuljetuksen välillä. Peliä edistävät syötöt. kuljettaminen. Pyrkimys kontrolloituun Pelin painopisteen muutos Vapaan tilan pallonhallintaan. hyökkäyspelissä. ymmärtäminen. Pelaajien yhteistyö Pelaajien osallistuminen ja hyökätessä. vuorovaikutus kyselemällä. Omatoimisen harjoitteluun innostaminen ja kotitehtävät.

10 Lapsuusvaihe! Hyökkääminen U7-U11
Pelaajan taitojen karttuessa hän pystyy havainnoimaan kenttää myös kauemmas, jolloin hän voi valita kuljettaako itse vai syöttääkö pallon pelikaverilleen. Liikaa pallollisen pelaajan ohjausta pyritään välttämään, jotta pelaajat oppivat itse ratkaisemaan tilanteet. YHTEISTYÖ LISÄÄ VAIHTOEHTOJA! Pelaajan oppimisprosessi etenee yksilöstä kohti kollektiivista. Jalkapallotaipaleen alussa keskiössä on pelaaja ja pallo, mutta kun pelaajat oppivat luottamaan omaan taitoonsa ja uskaltavat kontrolloida palloa, on luonnollista alkaa opetella kahden ja edelleen useamman pelaajan yhteistyötä. Pelaajien taitotason karttuessa pelkkä pallon kuljettaminen, ei välttämättä johda maalintekotilanteisiin, vaan tällöin vaaditaan pelaajien välistä yhteistyötä. Pelaajia tulee rohkaista antamaan pallolliselle tilaa ja hakeutua itse pelattavaksi pois syöttövarjosta. Vapaa tila ei enää ole ainoastaan tila, jonne kuljetetaan pallo, vaan siihen voidaan pyytä syöttö oikea-aikaisella liikkeellä.

11 Lapsuusvaihe hyökkääminen U7-U11
Syötön tulee antaa vain silloin, kun sille on selkeä kohde. Jos syötölle löytyy useita kohteita, on paras syöttö se, joka vie pelin lähemmäksi vastustajan maalia ilman vaaraa, että pallo menetetään. Syötön kohde voi myös olla vapaa tila, jonne pelaaja tekee liikkeen. Peliä on helppo jatkaa vastaanotetun syötön jälkeen, jos pelaaja on oikeassa peliasennossa. Vaihtoehdot vastustajan puolustuslinjan murtamiseen monipuolistuvat, kun pelaajat oppivat liikkumaan pelattavaksi. Yllättävien harhautuksien ja ohitusten lisäksi syötöt auttavat joukkueita murtautumisessa. Maalintekoa tulee harjoitella paljon, sillä kertauksen kautta opitut mallit auttavat pelaajia viimeistelemään tehokkaammin. Lisäksi maalinteon harjoitus on hauskaa ja antaa onnistumisen elämyksiä.

12 Lapsuusvaihe puolustaminen U7-U11
Aktiivisella puolustuspelaamisella tarkoitetaan pelaajien kykyä reagoida pallonmenetyksen jälkeen ja riistää pallo madollisimman nopeasti omalle joukkueelle! Aktiivinen puolustuspelaaminen edellyttää kykyä sijoittua yksilönä ja joukkueena niin, että vastustaja on pakotettu pallonmenetykseen. Puolustajan tavoitteena on riistää pallo vastustajalta. Puolustaminen tapahtuu eteenpäin, kohti palloa ja alkaa ensimmäisen prässääjän riistoyrityksestä. Joukkueen muut pelaajat pyrkivät sijoittumaan pelin painopisteen mukaisesti niin, että voivat riistää pallon tai katkaista syötön jos ensimmäinen prässääjä ei siinä onnistu. Mitä lähempänä maalia riisto tapahtuu, sitä suurempi mahdollisuus joukkueella on päättää alkava hyökkäys maalintekoon. MUISTA ETTÄ PUOLUSTUSPELAAMISESSA ON PITKÄLTI KYSYMYS TAHDOSTA JA HALUSTA, JOTEN RUOKI SITÄ JO NUORENA!!!

13 LAPSUUSVAIHE PUOLUSTAMINEN U7-U11
AVAINASIAT Aktiivinen puolustuspelaaminen kohti palloa Välitön reagointi pallonmenetykseen Estä vastustajan eteneminen ja puolusta tilanne loppuun saakka Riistä pallo takaisin vastustajalta mahdollisimman nopeasti Anna pelaajan reagoida ja tehdä valinnat itse Muista vahvistaa edellisten vaiheiden jatavoitteiden oppimista -U7 U8-U9 U10-U11 -aktiivinen puolustaminen -prässi ja tukeminen -reagointi pallonmenetykseen kohti palloa -pelaajien yhteistyö -joukkueen tasapaino ja -välitön prässi puolustustilanteessa tiiviys Aktiivisella puolustus pelaamisella nostetaan merkittävästi peliin tempoa, jolloin pelaajilta vaaditaan nopeampia ratkaisuja, jottei pallo päädy vastustajan haltuun. Jos pelaaja tottuvat jo lapsuusvaiheessa pelaamaan aktiivista, prässäävää vastustajaa vastaa, kehittää se pelaajia enemmän kuin pelaaminen passiivista vastustajaa vastaan. Toiset ovat luonnostaan valmiimpia aktiiviseen puolustuspelaamiseen kuin toiset. Osalla lapsia oppimisprosessi on hitaampi, mutta sitä voidaan nopeuttaa rohkaisulla ja positiivisella palautteella sekä nostamalla hyviä esimerkkejä esiin.

14 Lapsuusvaihe fysiikka U7-U11
Jalkapallo on monipuolinen laji, jolla voidaan kehittää monipuolisia liikuntataitoja, kaikkia taitavuuden osa- alueita sekä lukuisia fyysisiä ominaisuuksia. Samalla lasten fyysinen harjoitettavuus kehittyy. Jalkapallon fyysisten harjoitteiden tavoitteena on kehittää taitavia, ketteriä ja nopeita pelaajia. Alle 10-vuotiailla tasapaino-ja liikkuvuusharjoitteet voidaan sisältää joukkueharjoituksiin, mutta ei ole huono asia ottaa yksi selkeä harjoitus omana harjoitustapatumana. Yli 10-vuotiaille säännöllinen oheisharjoittelu fyysisten ominaisuuksien kehittämiseksi voidaan toteuttaa esim. ennen joukkueharjoituksia. Sama tässä ikäluokassa suosittelen selkeä harjoitus omana harjoitustapahtumana. Motoristen valmiuksien vahvistamiseksi valmentajan tulee kannustaa lapsia liikunnalliseen aktiivisuuteen ja omalla ajalla tapahtuvaan harjoitteluun ja pelaamiseen. Päivittäin omalla ajalla tapahtuva pallollinen harjoittelu kehittää pallonkäsittelyn fyysisiä edellytyksiä sekä pelaajan fyysisiä ominaisuuksia. Yli 10-vuotiaiden tulee päivittäin käyttää omalla ajallaan tunti pallonkäsittelyyn ja jalkojen liiketaitovalmiuksien kehittämiseen. Lasten liikunnassa on tärkeää tukea hermoston kehittymistä monipuolisella ja taitojen oppimista aktivoivalla liikunnalla selvästi ennen murrosikää.

15 Lapsuusvaihe fysiikka U7-U11
-U7 U8-U9 U10-U11 Kehitettävät TASAPAINO LIIKKUVUUS KETTERYYS Perusliikuntataidot LIIKKUVUUS KETTERYYS RYTMIKYKY Ikäkaudella RYTMIKYKY KOORDINAATIO KOORDINAATIO KIMMOISUUS NOPEUS NOPEUS NOPEUS REAKTIONOPEUS REAKTIONOPEUS REAKTIONOPEUS LIIKE-JA ASKELTIHEYS LIIKE-JA ASKELTIHEYS Kasvuvaihe= yksilöllistä kasvupyrähdyksenalku tytöillä alkaa 8-10v ja pojilla 10-12v. Tytöillä kasvun huippuvaihe 11-12v

16 Lapsuusvaihe harjoittelu U7-U11
Lasten joukkueharjoitus koostuu alkuverryttelystä tai oheisharjoittelusta, itse harjoituksesta sekä harjoituksen jälkeen tehtävistä oheisharjoituksista. On tärkeää, että joukkueelle varattu harjoitusaika voidaan hyödyntää tehokkaasti eikä kenttäaikaa tarvitse käyttää niihin harjoituksen osioihin, jotka voidaan suorittaa kentän ja varsinaisen joukkueharjoituksen ulkopuolella. Kotitehtävät voidaan ottaa omatoimista harjoittelua aktivoivaksi osa-alueeksi. Kotitehtävät voivat olla harjoitusjakson teemaan liittyviä jalkapallotaitoa tukevia tehtäviä. VALMENTAJA, MUISTATHAN TARKISTAA KOTITEHTÄVIÄ AIKA AJOIN!!!!

17 LAPSUUSVAIHE HARJOITTELU U7-U11
Oheisharjoittelulla tarkoitetaan varsinaiseen joukkueharjoituksiin valmistavia tai harjoituksesta palauttavia koordinaatio-ja motorisia harjoitteita, hyppelyjä, juoksuja, askelluksia tai pallon kanssa tehtäviä syöttö-, kuljetus,-ja pienpeliharjoitteita, jotka on mahdollista tehdä myös kenttäalueen ulkopuolella. Useat oheisharjoitteina tehtävät koordinaatio-ja motoriset harjoitteet on mahdollista suorittaa myös pallon kanssa. Yli 10-vuotiailla oheisharjoitteluun voidaan ottaa mukaan säännöllinen fyysinen harjoittelu liikkuvuuden, kehonhallinnan, nopeuden, ketteryyden ja kimmoisuuden kehittämiseksi. Harjoittelun määrä lisääntyy pelaajan iän karttuessa. U7- ikäluokassa jalkapalloharjoittelua tulee olla yhteensä 8-10 tuntia viikossa. Niistä suurin osa on henkilökohtaista harjoittelua ja pihapelejä. U10-11 ikäluokassa harjoittelun ja pelaamisen määrä voi olla jo tuplasti enemmän.

18 Lapsuusvaihe harjoittelu U7-U11
SUOSITUKSET -U7 U8-U9 U10-U min/harj min/harj min/harj. Harjoituksen Kerro harjoituksen sisältö lyhyesti aloitus Tarkista aika ajoin tehtävät/kotiläksyt Alkuverryttely/ 10 min pallon kanssa 10min pallon kanssa 20-30min. Oheisharjoittelu Oheisharjoittelu ennen kenttää ennen kenttää ennen kenttää Harjoittelun 20min. pienpelejä/ 20min. pienpelejä/ 20min. Pienpelejä/teemat Kenttäosiot futisleikit futisleikit 20min. Jalkapallotaito 20min. Jalkapallotaito 20min. Jalkapallotaito 20min. Pienpelit 20min. Pienpelit 30min. Pienpelit/teemat Oheisharjoittelu ja Varmista että kaikki ymmärtävät vielä kerran mitä harjoiteltiin. Harjoituksen päätös Oheisharjoittelu ja vinkit kotona tehtäviin harjoituksiin.

19 Lapsuusvaihe harjoittelun ja pelien määrä U7-U11
Valtaosa lapsen kokonaisliikuntamäärästä koostuu monipuolisesta omaehtoisesta liikkumisesta ja urheilusta. Jalkapalloa harrastava lapsi liikkuu ja urheilee vähintään 20 tuntia viikossa. Ohjattu harjoittelu ja kilpaileminen on laadukasta ja tukee jalkapallossa tarvittavia perustaitoja ja urheilijaksi kasvua. Yksittäisten pelien sekä turnausten ottelujen yhteydessä suoritettavilla verryttelyillä sekä liikunnallisella oheistoiminnalla on harjoitteluvaikutusta ja ne kasvattavat myös liikuntamäärää.

20 Lapsuusvaihe harjoittelun ja pelien määrä u7-u11
-U7 U8-U U10-U11 Jouk.harjoittele/vko 1-2 x 60 min. 3 x min x min. Oheisharjoittelu/ 1 x 60 min 1 x 75 min x 90 min tukevalaji Ohjattu yksilöllinen 1 x 60 min. 1 x min x 90min. Taito-kykykoulu Oppilaitos Liikkuvakoulu Henkilökohtainen 5 x 60 min. 6 x 60 min x 60 min. (Pihapelit, omatoiminen) Pelit + turnauspelit kpl/vuosi kpl/vuosi kpl/vuosi Jalkapallo harj./pelit h/viikko h/viikko h/viikko Kokonaisliikunta yht h/viikko h/viikko h/viikko

21 Lapsuusvaihe yksilönä ryhmässä
HENKISEN VALMENNUKSEN KOKONAISUUS JALKAPALLOSSA LAPSET NUORET AIKUISET ”Yksilönä ryhmässä” Pelaajille vastuuta Henkinen valmentautuminen osana harjoittelua Osa-alueet: Osa-alueet: Osa-alueet: Palaute(ohjaaja + lapsi) > Tavoitteen antaminen > Oman harjoittelun ohjaaminen Tunnetilojen tunnistaminen > Tunnetilojen säätely > Oman toiminnan arviointi Keskittyminen > Mielikuvien käyttö > Kilpailuun valmistautuminen Vuorovaikutus > Itseluottamus > Pelaajan itsetuntemus Innostus > Motivaatio > Joukkueen yhtenäisyys Urheilijan hyvinvointi

22 Lapsuusvaihe yksilönä ryhmässä!
Henkisen valmennuksen painopiste on hauskuuden ja onnistumisen korostamista. Lapsuusvaiheessa valmentajan on tärkeää tiedostaa henkisen valmennuksen teemat ja tuoda teemat osaksi valmennusprosessia. Tämä näkyy tässä ja nyt tapahtuvissa asioissa, eli toiminnassa kentällä. Arvosta valmennuksessa ahkeraa yrittämistä ja halua kehittyä. PALAUTE (ohjaaja-lapsi) Palautteella on tarkoitus vahvistaa oikein tehtyjä asioita. Lähes kaiken palautteen tulisi olla positiivista ja kannustavaa. Palautteenannon kaava on rohkaise-neuvo-kannusta. TUNNETILOJEN TUNNISTUMINEN Tunteet vaikuttavat suorittamiseen. Tunnetilojen tunnistamisen lähtökohta on tietoisuus eri tunnetiloissa. KESKITTYMINEN Keskittyminen on huomion suuntaamista ja tarkkavaisuuden ylläpitoa. Toiminta, näytöt ja selkeät ohjeet pitävät lapset keskittyneinä.

23 Lapsuusvaihe yksilönä ryhmässä
VUOROVAIKUTUS Vuorovaikutus on ajatusten vastaanottamista ja viestintää Sanojen lisäksi vuorovaikutusta ovat ilmeet, eleet ja koko näkyvä toiminta. INNOSTUS Innostus syttyy toiminnasta, joka tarjoaa onnistumisen kokemuksia taitotasosta riippumatta.


Lataa ppt "Musan Salaman valmennuslinja 2018"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google