Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TU Läsnäoloharjoitukset 3 SUHDANNENÄKYMÄT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TU Läsnäoloharjoitukset 3 SUHDANNENÄKYMÄT"— Esityksen transkriptio:

1 TU-91.1001 Läsnäoloharjoitukset 3 SUHDANNENÄKYMÄT

2 1. Pohdi tämän hetkisiä talousnäkymiä Suomessa ja muualla Euroopassa
1. Pohdi tämän hetkisiä talousnäkymiä Suomessa ja muualla Euroopassa. Mm. alla olevan linkin kautta voit tarkastella EU:n komission arvioita talouskehityksestä eri EU maissa. Valitse tarkastelusi kohteeksi kolme maata ja vertaa niiden talouskehitysennusteita. Lisäksi selvitä mitkä näyttäisivät olevan Suomen ja Euroopan suurimmat talouspoliittiset haasteet tällä hetkellä?

3

4

5

6

7

8

9 Suhdanne-ennusteiden vertailu
2017 BKT Inflaatio Työttömyys Budjettitasa-paino, % BKT:sta Julkinen velka, % BKT:sta Suomi 3,3 0,9 8,6 -1,4 62,7 Ruotsi 3,2 1,8 6,6 39 Saksa 2,2 1,7 3,7 64,8 Kreikka 1,6 1,2 21,8 -1,2 179,6 Espanja 3,1 2 17,4 -3,1 98,4

10 Työttömyys EU-alueella osoittaa parantumisen merkkejä
Työttömyys EU:n alueella on alimmillaan sitten vuoden 2009

11 Inflaatio pysyy maltillisena
Suurin tekijä inflaation takana on energian hinnan vaihtelu Se sijaan ns. core-inflaatio, jossa energian hinnan vaikutusta ei ole huomioitu, pysyy maltillisena

12 Brexit-neuvottelut tuovat epävarmuutta Eurooppan
Britannian keskuspankki ennustaa talouskasvun hidastuvan – brexit jarruttaa investointeja Punnan heikentyminen

13 Yksi EU:n pahimmista ongelmista – nuorisotyöttömyys

14 EU:n nuorisotyöttömyys

15 Aste vs. suhde Korkea nuoriso-työttömyysaste kuvaa nuorten vaikeutta saada töitä, mutta ei välttämättä tarkoita sitä, että v. työttömien ryhmä olisi suuri.

16 Työttömyys aste vs. suhde
Ainoastaan puolet nuorista kuuluu työvoimaan, joten n. 20 prosentin nuorisotyöttömyys ei tarkoita sitä, että joka viides nuori olisi työtön. Työttömien osuus 15–24-vuotiaiden ikäluokasta on n. 10 prosenttia. Toisin sanoen noin joka kymmenes nuori on työtön Suomessa.

17 Suomen talouspolitiikan päähaasteet
Työllisyyden parantamien Julkisen talouden vakauttaminen Rakenteellisten muutosten aikaansaaminen

18 Työllisyyden, investointien ja tuottavuuden edistämiseksi tarvitaan:
Pitkään jatkuvaa palkkamalttia. ?? Työmarkkinoiden tasapainon palauduttua siirtymistä pysyvästi palkkanormiin, jossa palkankorotukset mitoitetaan inflaatiotavoitteen ja avoimen sektorin tuottavuuskehityksen mukaan. Nykyistä parempia työn ja yrittämisen kannustimia, joihin voidaan vaikuttaa myös asuntopolitiikalla ja byrokratia- loukkuja purkamalla. Vakaata elinkeinoelämän ja yrittäjyyden toimintaympäristöä.

19 2. Kerää lehdistöstä muutamia talousuutisia, jotka kertovat taloudellisista näkymistä Euroopan ulkopuolella (esim. USA:ssa, Kiinassa, Intiassa ja/tai Brasiliassa). Tee löytämistäsi uutisista lyhyt yhteenveto. OECD’s Economic Outlook GDP is set to grow by at least 1.6% in , supported by private consumption and investment. The labour market is improving, but productivity gains are too low to sustain the current level of social protection, high- quality public services and rising incomes in the long run.

20 Kiina jatkaa etenemistä kohti pankkikriisiään HS 2.11.2017
Kiinan talouskasvu saattoi hidastua kesän ja syksyn taitteessa STT Kiinan talouskasvu vaikuttaa hidastuneen kolmannella vuosineljänneksellä, arvioivat analyytikot. Kasvu yltää kuitenkin edelleen tavoitteisiin, jotka Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue on asettanut. Analyytikot odottavat, että maan talous kasvoi heinä–syyskuussa noin 6,8 prosentin tahtia. Kiina julkistaa viralliset talouslukunsa torstaina, eli päivä kommunistisen puolueen puoluekokouksen avaamisen jälkeen. Kiina jatkaa etenemistä kohti pankkikriisiään HS Kiina on politiikan ja talouden keinulaudalla. Maalla on rahaa ja mahdollisuuksia hillitä velkakuplan kasvua. Mutta jos hillitsee, silloin vaarantaa poliittisen vakauden.

21 Työllisten määrän kasvu kiihtyi selvästi Yhdysvalloissa – työttömyys vähäisintä 17 vuoteen
Petri Sajari HS Työllisten määrän kasvu Yhdysvalloissa kiihtyi selvästi lokakuussa, mitä voi pitää merkkinä talouden vakaasta kasvusta. Kausivaihtelusta tasoitettu työttömyysaste oli lokakuussa 4,1 prosenttia, mikä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin syyskuussa. Viimeksi työttömyys on ollut yhtä vähäistä lähes 17 vuotta sitten. Hieman huolestuttavana voi pitää siitä, että keskimääräiset tuntipalkat kasvoivat viime vuoden lokakuuhun verrattuna vain 2,4 prosenttia. Syyskuussa keskimääräiset tuntipalkat kasvoivat 2,8 prosenttia. Työmarkkinoiden kehittyminen lokakuussa tuskin muuttaa markkinoiden odotuksia siitä, että Yhdysvaltojen keskuspankki kiristäisi rahapolitiikkaa joulukuussa. Keskuspankki on kuluvan vuoden aikana kiristänyt rahapolitiikka jo kahdesti.

22 Brasilia pääsi yllättäen jo irti taantumasta
HS Brasilia pääsi yllättäen jo irti taantumasta Huhti–kesäkuu oli toinen peräkkäinen vuosineljännes, jolloin Brasilian kokonaistuotanto kasvoi. Poliittisen sekasorron halvaannuttaman Brasilian talous on yllättäen jo irtautumassa taantumasta. Maan tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien tietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi huhti–kesäkuussa 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Kyseessä oli toinen peräkkäinen vuosineljännes, jolloin bruttokansantuote kasvoi. Yleisesti käytetyn määritelmän mukaan taantuma on ohitse, jos bruttokansantuote kasvaa kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä. Brasilian bruttokansantuote supistui 3,8 prosenttia vuonna 2015 ja 3,6 prosenttia viime vuonna.

23 Kauppalehti Maailmanpankki arvioi, että Intian talouskasvu vauhdittuu viime vuodesta. Intian talouden ennustetaan kasvavan tulevana vuonna aikaisempaa nopeammin. Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan Intian bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 7,2 prosenttia vuonna verrattuna 6,8 prosentin edellisen tilivuoden kasvuun. Intia talouskasvu hyötyy järjestön mukaan etenkin lisääntyneistä yksityistä investoinneista. Edustustojen raportit, 10/28/2017 | Suomen suurlähetystö, New Delhi Intian talouskasvu yskii Intian talouskasvun hidastuminen on saanut vaatimaan vuoroin elvytystä ja toisaalta rakenneuudistusten nopeuttamista. Modin hallituksen toteuttamien seteli- ja verouudistusten syyttäminen taantumasta (>7 prosentin kasvuluvuista 5,6 prosenttiin) on luonnollista, mutta argumentointi ei kestä edes seuraaviin vaaleihin. Sitä vastoin kritiikki hallituksen kärkihankkeiden hidasta etenemistä kohtaan on perusteltua. Erityisesti liiketoiminnan helpottaminen, byrokratian purku ja talouden avaaminen etenevät hitaasti tai jopa ottavat takapakkia.


Lataa ppt "TU Läsnäoloharjoitukset 3 SUHDANNENÄKYMÄT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google