Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Koulumatka-hanke.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Koulumatka-hanke."— Esityksen transkriptio:

1 Koulumatka-hanke

2 HANKKEEN TAUSTAA Turvallisuus on yksi Hyvinkään kaupungin toimintaa ohjaavista arvoista (Safety Community jäsen). Hyvinkäällä on toiminut aktiivisesti jo 25 vuoden ajan poikkihallinnollinen liikenneturvallisuustyöryhmä. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuonna 2016 Hyvinkään kestävä liikkuminen ohjelman. Tilastoissa koulumatkojen liikennetapaturmat eivät suuresti näy. Sen sijaan huoli koulumatkojen ja koululaisten turvallisuudesta on päivittäinen keskustelunaihe. Koulupuolella kaivataan yksinkertaisia, helposti saatavissa olevia ja kouluyhteisön vuosirytmiin kytkettäviä aineistoja viisaan liikkumisen edistämiseksi.

3 Hankkeen taustaa Koulumatkojen liikenneturvallisuuskysymykset voidaan jakaa: koululaisten liikkumisen ongelmiin (tiedot, taidot, riskikäyttäytyminen), saattoliikenteen ongelmiin (turha saattoliikenne, saattoliikennejärjestelyt), koululaiskuljetusten ongelmiin (kuljettajien toiminta, oppilaiden toiminta kuljetusjärjestelyt, pysäkkijärjestelyt) ja koulumatkojen ja koulujen piha-alueiden liikenneympäristön ongelmiin. Toiminta koulumatkojen turvallisuuden edistämiseksi on harvoin järjestelmällistä, yhdenmukaista, jatkuvaa tai kaikki osapuolet tavoittavaa ja sitouttavaa. Haasteena on myös toiminnan integroiminen osaksi kouluyhteisöjen vuosittaista toimintaa. Erilaisia aineistoja ja toimintamalleja on olemassa paljon, mutta kokonaisuus jää silti usein pirstaleiseksi.

4 Hankkeen sisältö Hankkeessa kehitetään Hyvinkäälle toimintamalli turvallisten koulumatkojen ja turvallisen koulumatkaliikkumisen edistämiseksi. Kestävien kulkumuotojen edistäminen nähdään osaksi koulumatkojen liikenneturvallisuuden parantamista. Vuosikelloajatteluun pohjautuva toimintamalli auttaa avainosapuolia tunnistamaan kuhunkin vuodenaikaan liittyvät teemat, tehtävät ja oman roolinsa, sekä tarjoaa kaikki työkalut toimintaan. Vuosikello integroidaan pilottikoulujen vuosirytmiin ja opetussuunnitelmiin.

5 Hankkeen tavoite Kehitettävä toimintamalli kattaa vuosikelloon asemoituna seuraavat tehtäväalueet ja niiden edellyttämät toteutusmallit: liikennekasvatuksen ja viestinnän (oppilaat, opettajat, huoltajat ym.) liikenneympäristön turvallisuuden parantamisen (jatkuva toimintamalli) seurannan (kulkutavat, turvalaitteet, tapaturmat, tehty toiminta) Mahdollisia toteutuksen kanavia ”normaalin” opetustoiminnan ohella ovat mm.: teemaviikot ja -päivät, vanhempainillat ja muu huoltajavuoro-vaikutus, kouluun tutustumispäivät, ryhmäytymispäivät, kouluterveydenhoitajien tapaamiset, rehtori-/opettajakokoukset, veso-päivät, koululaiskuljettajien tapaamiset, koulujen liikennevastaavien ja EKOTUKI-henkilöiden tapaamiset, oppilashuoltoryhmien kokoukset, yläkoulun päihdeoppitunnit jne. Hanke toteutetaan läheisessä vuoropuhelussa pilottikoulujen ja kouluyhteisöjen sekä sivistyspalveluiden edustajien kanssa. Toimintamalli raportoidaan helppokäyttöisenä Internet-sivuna (kaupungin www-sivuna).

6 KESKEISET TYÖVAIHEET Organisoituminen ja osapuolten sitouttaminen (loka-joulukuu) Pilottikoulujen sitouttaminen Tiiviin ohjausryhmän kokoaminen Hankkeesta viestiminen kaupungin organisaatiossa Kaupungin viestinnän kytkentä hankkeeseen Toimintamallin suunnittelu (marraskuu-maaliskuu) Sisältöelementtien kartoitus (teemat, tapahtumat, aineistot jne.) ja pääkäyttäjäryhmien rajaus Sisällön kytkentä vuosikelloajatteluun, lukuvuosirytmiin ja opetussuunnitelmiin Toimintamallin (raportoinnin) käyttöliittymän ja ilmeen suunnittelu Toimintamallin pilotointi (huhtikuu-syyskuu) Toimintamallia ja sen käyttöliittymää testataan pilottikouluissa soveltuvin osin keväästä 2018 alkaen. Toimintamallin viimeistely ja raportointi (syyskuu-lokakuu) Vaikutusten arvioiminen (lokakuu)

7 Hankkeen yhteyshenkilöt
Marjukka Aronen, Hyvinkään kaupunki Kimmo Kiuru, Hyvinkään kaupunki Juha Heltimo, Strafica Oy Annu Korhonen, Trafi

8 Kiitos!


Lataa ppt "Koulumatka-hanke."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google