Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ"— Esityksen transkriptio:

1 AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ
YHTEISHAKU 2018 AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ Riihikallion koulu

2 YLEISIÄ PERUSTEITA Yhteishaussa haetaan toisen asteen opintoihin (lukio ja ammattikoulut) Yhteishaku on VALTAKUNNALLINEN: samat haku- ja valintaperusteet kaikille hakijoille. Hakijalle tarjotaan hakutoivejärjestyksessä ensimmäistä paikkaa, johon keskiarvo tai pisteet riittävät  muut haut poistuvat rekisteristä. Kaikki jatkokoulutustieto löytyy osoitteessa Jouluna saatavalla välitodistuksella ei haeta eikä oppilaita valita mihinkään; valinnat tehdään ainoastaan kevään päättötodistuksen perusteella. Yhteishakulaskuri sekä ammatilliseen ja lukiokoulutukseen hyväksyttyjen alimmat keskiarvot ja pistemäärät v :

3 Toisen asteen opiskelupaikan valintaan vaikuttavia tärkeimpiä seikkoja:
Omat toiveet ja kiinnostus (motivaatio ja asenne nyt ja jatkossa) Koulumenestys, miten realistisia omat toiveet ovat? Esim. lukuaineiden keskiarvo alle 7.00  ei pääse lukioon PK-seudulla (harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta). Koulumatkan pituus ja kulkuyhteydet (koulunkäynti kotoa käsin/muuttaminen?) Koulutustarjonta voi myös vaihdella jonkin verran vuosittain etenkin ammatillisella puolella! Kaverien/huoltajien vaikutus ja toiveet ovat myös joskus taustalla.

4 AIKATAULU 2017 Hakuaika 20.2.-13.3.2018 klo 15.00
Haun muutokset mahdollisia vain hakuaikana! Vain oppilas itse voi tehdä muutoksia! (oppilaan sähköpostiin linkki) Myös huoltajan sähköpostiosoite tärkeä laittaa hakulomakkeelle; hakukohteet ja mahdolliset muutokset tiedoksi huoltajalle! Mahdollinen pääsy-/ soveltuvuuskoe tai haastattelu on pakollinen  kutsu tulee postitse. Tieto valinnoista aikaisintaan Opiskelupaikan vastaanottamisen vahvistus hoidettava viimeistään ! (ohjeet hyväksymiskirjeessä)

5 Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen keväällä 2018.
Valmistavan koulutuksen haussa on mukana: Perusopetuksen lisäopetus (kympit) VALMA – ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus Hakuaika on 22.5.— Nettihakemuksen on oltava tallennettuna viimeistään klo 15.00

6 Haku erityisopetuksena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen keväällä 2018
Erityisopetuksen haussa on mukana erityisopetuksen ammatilliset perustutkinnot ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus erityisopetuksena (VALMA er) Hakuaika on 14.3.— Nettihakemuksen on oltava tallennettuna Opetushallituksessa viimeistään klo 15.00

7 KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS Hakemus tehdään verkossa sivustolla alkaen. Hakua voi harjoitella joulukuusta alkaen demoversiossa osoitteessa Hakuja tehdään koululla talviloman jälkeen alkaen keskitetysti opon valvonnassa, ellei hakua halua tehdä kotona. Hakija voi laittaa hakemukseen enintään viisi hakutoivetta paremmuusjärjestyksessä. HUOM. Hakutoivejärjestystä voi muuttaa vain opiskelija itse haun aikana. Hakijan sähköposti tärkeä; linkki mahdollisia muutoksia varten! Lain mukainen huoltajan kuuleminen hoidetaan joko allekirjoituksella tulostetulle lomakkeelle tai Wilman kautta  huom. huoltajan sähköpostiosoite hakulomakkeelle erittäin tärkeä; tieto hakukohteista ja mahdollisista muutoksista myös huoltajalle!

8 Ammatillisen koulutuksen valintaperusteet
Ammatillisiin koulutuksiin lasketaan pisteitä erilaisin kriteerein. 6 pistettä kaikille, jos on suorittanut perusopetuksen oppimäärän samana tai edellisenä vuonna kuin hakee. 2 pistettä siihen ammatilliseen koulutukseen, jonka on hakulomakkeessa merkinnyt 1. hakutoiveeksi. 1–16 pistettä yleisestä kaikkien oppiaineiden koulumenestyksestä keskiarvon perusteella (ka. 5,50 = 1 piste, ka. 9,25 tai parempi = 16 pistettä) 1–8 pistettä painotettavien arvosanojen keskiarvosta. Kaikilla ammatillisilla koulutusaloilla otetaan siis huomioon perusopetuksen päättötodistuksen arvosanat liikunnassa, kuvataiteessa, käsityössä, kotitaloudessa ja musiikissa yleistä koulumenetystä pisteytettäessä. Painostuksena lasketaan lisäksi keskiarvo kolmesta parhaan taito- ja taideaineen numerosta. Ka. 6,00-6,49 = 1 piste ka. 9,50 tai parempi = 8 pistettä.

9 Ammatillisen koulutuksen valintaperusteet
Mahdollinen pääsykoe/haastattelu 0-10p.  pääsykokeen tulos lisätään todistuksen pisteisiin Nolla pistettä ei tarkoita hylättyä, mutta pääsykokeisiin on pakko osallistua! Pisteitä sukupuolen perusteella 2 pistettä, jos hakemaasi ammatilliseen koulutukseen ensisijaisesti hakeneista alle 30 prosenttia on samaa sukupuolta kuin hakijalla. Käytännössä hakija on vahvoilla alalle kuin alalle, jos ammatilliseen koulutukseen haettaessa päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo on yli 8,00!

10 Valinta ammatilliseen koulutukseen pelkästään pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella
Seuraavissa koulutuksissa oppilaitoksella voi olla oma pääsy- ja soveltuvuuskoe, ja valinta tehdään koetuloksen perusteella. Hylätty koetulos on todennäköisimmin este valinnalle. taideteollisuusalan perustutkinto media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto tanssialan perustutkinto musiikkialan perustutkinto sirkusalan perustutkinto lentokoneasennuksen perustutkinto liikunnanohjauksen perustutkinto ensihoidon osaamisala sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa.

11 Harkintaan perustuva valinta (ammatillisiin koulutuksiin)
Koulutuksen järjestäjä voi ottaa hakijan henkilöön liittyvien syiden perusteella max. 30 % hakukohteeseen otettavista opiskelijoista pistemääristä riippumatta. Perusteita hakemiselle ovat oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt, koulutodistusten puuttuminen tai todistuksen vertailuvaikeudet. Erittäin hyvät perusteet ehdoton edellytys! Oppimisvalmiuskoe voi olla osana harkintaan perustuvassa valinnassa.

12 Kaksoistutkinto Yhteishaussa haku ammatilliseen koulutukseen
Jos ammatillisen koulutuksen lisäksi haluaa suorittaa ylioppilastutkinnon, on opiskeltava vähintään neljä lukion ainetta. Keudan esimerkki: lukiossa opiskelija keskittyy suorittamaan kursseja aineista, jotka valmentavat ylioppilastutkinnon kokeisiin: äidinkieli, pitkänä vieraana kielenä englanti, matematiikka ja/tai ruotsi sekä reaaliaine (esim. terveystieto, psykologia tai muu ammattitaitoa täydentävä aine ammattialasta riippuen). Mitä hyötyä on kaksoistutkinnosta? voi syventää ja laajentaa omaa ammattitaitoa valitsemalla muiden oppilaitosten opintoja saa paremmat edellytykset työelämää varten paremmat jatko-opiskelumahdollisuudet esim. ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa lisäopintoja voidaan osittain laskea hyväksi jatko-opiskeluissa.

13 Ammatillisen tutkintorakenteen uudistuksista lyhyesti Tutkintorakenteesta poistuvat ammatilliset perustutkinnot: •Lapsi-ja perhetyön perustutkinto •Nuoriso-ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto •Viittomakielisen ohjauksen perustutkinto •Kuvallisen ilmaisun perustutkinto •Käsi-ja taideteollisuusalan perustutkinto •Liiketalouden perustutkinto •Kello-ja mikromekaniikan perustutkinto •Kiinteistöpalvelujen perustutkinto •Muovi-ja kumitekniikan perustutkinto •Puualan perustutkinto •Sähkö-ja automaatiotekniikan perustutkinto •Tekstiili-ja vaatetusalan perustutkinto •Veneenrakennuksen perustutkinto •Verhoilu-ja sisustusalan perustutkinto •Puutarhatalouden perustutkinto •Hiusalan perustutkinto •Kauneudenhoitoalan perustutkinto •Hotelli-, ravintola-ja catering-alan perustutkinto •Kotityö-ja puhdistuspalvelujen perustutkinto •Media-alan perustutkinto

14 Ammatillisen tutkintorakenteen uudistuksista lyhyesti Uudet ammatilliset perustutkinnot alkaen •Kasvatus-ja ohjausalan perustutkinto •Taideteollisuusalan perustutkinto •Liiketoiminnan perustutkinto •Puhtaus-ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto •Puuteollisuuden perustutkinto •Sähkö-ja automaatioalan perustutkinto •Tekstiili-ja muotialan perustutkinto •Veneenrakennusalan perustutkinto •Puutarha-alan perustutkinto •Hius-ja kauneudenhoitoalan perustutkinto •Välinehuoltoalan perustutkinto •Ravintola-ja catering-alan perustutkinto •Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

15 OPISKELIJAKSI OTTAMISEN PERUSTEET; LUKIOKOULUTUS
Lukuaineiden keskiarvo valintaperusteena Lukioon (tavallinen lukiolinja, ei erityislukio) pääsyn ratkaisee peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden arvosanojen keskiarvo: äidinkieli ja kirjallisuus toinen kotimainen kieli vieraat kielet uskonto tai elämänkatsomustieto historia yhteiskuntaoppi matematiikka fysiikka kemia biologia terveystieto maantieto A2 ja/tai B2 –kielet (keväällä mahdollisuus valita, haluaako mahdollisen A2- tai B2-kielen numerolla vai merkinnällä ”suoritettu”)

16 OPISKELIJAKSI OTTAMISEN PERUSTEET; LUKIOKOULUTUS
Lukiot valitsevat opiskelijat keskiarvon osoittamassa järjestyksessä. Lukiot voivat halutessaan määrätä etukäteen alarajan keskiarvolle (mm. Tuusulassa ja yleisesti Uudellamaalla 7.00)  ei voi tulla hyväksytyksi lukioon, jos jää tämän alle Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteen alin hyväksytty keskiarvo (viimeisen hyväksytyn oppilaan ka.) oli kevään 2016 yhteishaussa 7.33 ja kevään 2017 haussa 7.15

17 OPISKELIJAKSI OTTAMISEN PERUSTEET; LUKIOKOULUTUS
Erityislukioiden valintaperusteista: Painotettavat oppiaineet (esim. Helsingin luonnontiedelukion luma-linjalle lasketaan painotettu keskiarvo) Pääsy- ja soveltuvuuskokeet (esim. Sibeliuslukion musiikkilinja) Lukioissa voi olla myös pääsy- ja soveltuvuuskokeita. Niiden pistemäärä voi olla korkeintaan puolet enimmäispistemäärästä*. Muu koulutus, harrastukset tai muut lisänäytöt (esim. Mäkelänrinteen lukion urheilulinja) Lukiot voivat ottaa huomioon myös hakijan muun koulutuksen, harrastukset tai muita lisänäyttöjä. Lisänäyttöjen pistemäärä yhdessä pääsy- ja soveltuvuuskokeiden kanssa voi olla korkeintaan puolet enimmäispistemäärästä*. *käytännössä päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo muunnetaan pisteiksi (enintään 10 p.), ja siihen lisätään muut näytöt (enintään 10 p.)

18 Arvosanojen korottamisesta
Kevätlukukauden aikana on mahdollisuus korottaa eri aineiden arvosanoja, vaikka aineen opiskelu olisi jo päättynyt. mahdollisuus suorittaa joko kirjallinen työ tai osallistua korotustenttiin oppilas ja huoltaja ottavat yhteyttä ao. aineen opettajaan opettaja määrittelee suoritettavan tehtävän, suoritusajankohdan ja kriteerit sille, että suoritus voidaan hyväksyä päättöarvioinnin numeroa korottavana oppilas tekee sovitusti suorituksen, suoritus arvioidaan ja tulos tiedotetaan oppilaalle ja huoltajalle

19 Lopuksi Kiitos osallistumisesta!
2. asteen opinnot (sekä lukiotutkinnot että ammatilliset tutkinnot) antavat jatko-opintokelpoisuuden kaikkiin korkea-asteen opintoihin ilman rajoituksia, ainakin toistaiseksi. Kiitos osallistumisesta!


Lataa ppt "AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google