Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Metsä- ja kasvupaikkatyypit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Metsä- ja kasvupaikkatyypit"— Esityksen transkriptio:

1 Metsä- ja kasvupaikkatyypit
Monivärisävytetty kuva (Perustaso) Jos haluat tehdä samanlaisia kuvaefektejä kuin tässä diassa, toimi seuraavasti: 
Valitse Aloitus-välilehden Diat -ryhmä, valitse Asettelu, ja sittenTyhjä. Valitse Lisää-välilehden Kuvat-ryhmästä Kuva. Valitse kuva Lisää kuva -valintaikkunassa ja valitse sitten Lisää. Napsauta Kuvatyökalut-valikon Muotoile-välilehden Koko-ryhmän oikeassa alakulmassa olevaa Koko ja sijainti -valintaikkunan avainta. Muuta kuvan kokoa tai leikkaa kuvaa Muotoile kuva -tekstiruudussa siten, että korkeus on 4,08” ja leveys on 10”. Jos haluat leikata kuvaa, valitse Leikkaa vasemmasta ruudusta ja Leikkaa-ruudussa Leikkauskohta-kohdassa kirjoita haluamasi arvot Korkeus-, Leveys-, Vasen- ja Ylä-ruutuihin. Jos haluat muuttaa kuvan kokoa, valitse Koko vasemmasta ruudusta, ja Koko-ruudussa Koko ja kierrä -kohdassa kirjoita haluamasi arvot Korkeus- ja Leveys-ruutuihin. 
Valitse kuva. Valitse ensin Aloitus-välilehti ja sitten Piirto-ryhmän oikeasta alakulmasta Muokkaa muotoa -tekstiruutu. Valitse Muokkaa kuvaa -tekstiruutu, valitse Kuvan väri vasemmasta ruudusta, ja toimi sitten seuraavasti Kuva-ruudussa: 
Napsauta ensin Muuta värejä -kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Väritilat-kohdassa Harmaaskaala (ensimmäinen vaihtoehto vasemmalla). 
Kirjoita Kirkkaus-ruutuun 25 %. 
Kirjoita Kontrasti-ruutuun 25 %. 
Valitse ensin Muokkaa muotoa -tekstiruutu ja sitten vasemmasta ruudusta Varjostus. Paina Varjostus-ruudussa Esiasetukset-kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Sisä-kohdassa Ylhäällä sisäpuolella (ensimmäinen rivi, toinen vaihtoehto vasemmalta). Valitse ensin Aloitus-välilehti, sitten Piirto-ryhmästä Muodot ja lopuksi Suorakulmiot-kohdassa Suorakulmio (ensimmäinen vaihtoehto vasemmalla). Piirrä suorakulmio vetämällä hiiren osoitinta. Tee Piirtotyökalujen Muotoile-välilehden Koko-ryhmässä seuraavat toimet: 
Kirjoita Muodon korkeus -ruutuun 4,08”. 
KIrjoita Muodon leveys -ruutun 10”. 
Valitse ensin Aloitus-välilehti ja sitten Piirto-ryhmän oikeasta alakulmasta Muokkaa muotoa -tekstiruutu. Valitse Muokkaa muotoa -tekstiruutu, valitse Täytä vasemmasta ruudusta, valitse Liukuvärjäystäyttö Täyttö-ruudussa ja toimi seuraavasti: 
Napsauta Valmiit värit -kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Sateenkaari II (neljäs rivi, toinen vaihtoehto vasemmalta). 
Valitse Laji-luettelosta Lineaarinen. Napsauta Suunta-kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Lineaarinen vasen (ensimmäinen rivi, viides vaihtoehto vasemmalta). 
Valitse Kulma-ruudussa 180°. 
Valitse Liukuvärjäys-rajojen kohdalla avattavasta luettelosta jokainen viidestä rajasta erikseen ja kirjoita Läpinäkyvyys-ruutuun 70 %. Valitse Muokkaa muotoa -tekstiruutu. Valitse Viivan väri vasemmasta ruudusta ja sitten Ei viivaa Viivan väri -ruudusta. Pidä SHIFT-painike alhaalla ja valitse sekä kuva että suorakulmio. Valitse ensin Aloitus-välilehti Piirustus- ryhmässä ja sitten Järjestä. Toimi näin: 
Osoita Tasaa-valikkoa ja valitse sitten Tasaa diaan. Osoita Tasaa-valikkoa ja valitse sitten Tasaa keskikohdat vaakasuunnassa. 
Osoita Tasaa-valikkoa ja valitse sitten Tasaa keskelle. 
Valitse Ryhmä. 
Vedä ryhmää diassa pystysuoraan haluttuun sijaintiin. Jos ryhmä ei ole enää keskitetty pystysuunnassa diassa, valitse Aloitus-välilehti Piirustus-ryhmässä, valitse Järjestä, osoita Tasaa-ruutua ja toimi näin: 
Valitse Tasaa diaan. Valitse Tasaa keskikohdat pystysuunnassa. Voit luoda tässä diassa käytetyn taustan seuraavasti: Napsauta hiiren kakkospainikkeella dian tausta-aluetta ja valitse sitten Muotoile taustaa. Valitse Muotoile taustaa -valikon vasemmasta ruudusta Täyttö, valitse Liukuväritäyttö Täyttö-ruudussa, ja toimi sitten seuraavasti: 
Napsauta Suunta-kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Lineaarinen oikea (ensimmäinen rivi, neljäs vaihtoehto vasemmalta). Kirjoita Kulma-tekstiruutuun 0⁰. 
Valitse Liukuvärjäyksen rajat -valikosta Lisää liukuvärjäyksen raja tai Poista liukuvärjäyksen raja, kunnes kolme rajaa ilmestyy liukusäätimeen. 
Muokkaa Liukuvärjäyksen rajat -valikossa lisäämiäsi liukuvärjäyksen rajoja seuraavasti: 
Valitse liukusäätimen ensimmäinen raja ja toimi sitten seuraavasti: Kirjoita Sijainti-ruutuun 0%. 
NapsautaVäri-kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Teemavärit-kohdassa Valkoinen, Tausta 1, Tumma 15% (kolmas rivi, ensimmäinen vaihtoehto vasemmalta). 
Valitse liukusäätimen toinen raja ja toimi sitten seuraavasti: Kirjoita Sijainti-ruutuun 20%. 
Napsauta Väri-kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Teemavärit-kohdassa Valkoinen, Tausta 1 (ensimmäinen rivi, ensimmäinen vaihtoehto vasemmalta). 
Valitse liukusäätimen kolmas raja ja toimi sitten seuraavasti: Kirjoita Sijainti-ruutuun 100 %. 
Napsauta Väri-kohdan vieressä olevaa painiketta ja valitse sitten Teemavärit-kohdassa Valkoinen, Tausta 1, Tummempi 25 % (neljäs rivi, ensimmäinen vaihtoehto vasemmalta).

2 Metsätyypit: Lehdot Kangasmetsät Kitu- ja joutomaat

3 Lehdot Lehdon maannos on ruskomaannos. Ylin osa siitä on mururakenteista multaa, joka on sekoittunut orgaaniseen ainekseen. Pohjakerros on aukkoinen, mutta silti monilajinen. Lehtosammalien, kuten lehväsammalien yms. lisäksi voi olla kangasmetsäsammalia. Jäkäliä ei juurikaan koskaan ole. Kenttäkerros on ruohojen ja heinien vallitsema. Lehtolajeja ovat esim. lehto-orvokki, lehtotähtimö, sudenmarja ja koiranputki. Varpuja on yleensä niukasti. Pensaskerros koostuu enimmäkseen lehtopensaista, joita ovat esim. lehtokuusama, koiranheisi ja pähkinäpensas. Puustoon kuuluu kuusia, lehtipuita ja harvemmin mäntyjä.

4 Kangasmetsät Kangasmetsien maannos on podsolimaannos. Siitä on usein helppo erottaa vaaleanharmaa huuhtoutumiskerros ja sen alapuolella punaruskea rikastumiskerros. Pohjakerros on kangasmetsäsammalien ja jäkälien vallitsemaa. Mitä karumpi kasvupaikka on, sitä suurempi on jäkälien osuus. Kenttäkerroksessa vallitsevat yleensä varvut mutta mitä parempi on kasvupaikan viljavuus, sitä suurempi on ruoho- ja heinäkasvien osuus kasvillisuudesta. Pensaskerroksessa vallitsevat havu- ja lehtipuiden taimet sekä mm. kataja, korpipaatsama ja eräät pajut. Puusto on tavallisimmin havumetsää eli taigaa.

5 Kitu- ja joutomaat Joutomaata on luonnostaan puuton/melkein puuton alue, jonka puuntuotoskyky on alle 0,1 m³/ha/v. Kivennäismailla esimerkiksi puuttomat tai lähes puuttomat luodot ja tunturit ovat joutomaata. Joutomailla kasvaa ainoastaan yksittäisiä, kituliaita tai pensasmaisia puita. Kitumaalla puuston keskimääränen kasvu on 0, m3/ha/v. Puusto on harvaa ja matalaa, usein myös vielä vanhanakin.

6 Lähteet: Tekijät: Salla, Taika ja Henna


Lataa ppt "Metsä- ja kasvupaikkatyypit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google