Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tervetuloa veropäivään!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tervetuloa veropäivään!"— Esityksen transkriptio:

1 Tervetuloa veropäivään!
Miksi veropäivä järjestetään? Verohallinto haluaa auttaa opiskelijoita ottamaan veroasiat haltuun. Veroasiat tuntuvat joskus hankalilta, erityisesti silloin, kun tietoa ei ole saanut ajoissa ja tarpeeksi. Veroihin törmää kuitenkin jokainen ja kanssakäymistä niiden kanssa helpottaa, jos perustermit ja yleisimmät tavat ovat tiedossa. Kolmatta kertaa järjestettävässä Veropäivässä muistutetaan, miksi veroasiat kannattaa hoitaa kuntoon ja kannustetaan tekemään Verokortti verkossa -sivuja. Vuoden 2016 esityksessä lähestymme veroasioita sekä yrittäjäksi aikovan että palkansaajan näkökulmasta. Esityksen sisältö: Verovarojen käyttö Tuleeko minusta palkansaaja Näin hankit verokortin Tarkista esitäytetty veroilmoitus Tuleeko minusta yrittäjä Yrityksen perustaminen Muista nämä, kun olet yrittäjä Apua vero.fi:stä Pimeä työ pettää Sinä valitset Verokampus Sosiaalinen media

2 Verohallinto tilittää keräämänsä verot yhteiskunnan palveluja ylläpitäville veronsaajille: valtiolle, kunnille, Kelalle ja seurakunnille. Vuonna verovaroja tilitettiin veronsaajille yhteensä 55,1 miljardia euroa.

3 Verovaroilla kustannetaan esimerkiksi
terveydenhoito eli sairaalat, terveysasemat ja palvelutalot koulutus, opettajien palkat, kouluruoka ja opintoraha päivähoito sosiaaliset tuet ja avustukset maanpuolustus tiet, sillat ja katuvalot kirjastot liikuntahallit ja muut harrastustilat

4 Tuleeko minusta palkansaaja?
Toimin oikein, niin turvaan toimeentuloni kerrytän etuuksia, kuten työttömyys-, äitiys- ja isyyspäivärahaa sekä eläkettä varmistan, että työturvallisuusasiat ovat omalta osaltani kunnossa Otan asioista selvää Valitsen oikein toimivan työnantajan Hankin verokortin ja toimitan sen työnantajalle Miten palkansaaja toimii oikein ja miksi hänen kannattaa toimia oikein.

5 Hanki verokortti helposti verkosta
Voit tehdä verokortin verkossa vero.fi/verokortti Tunnistautuminen palveluun onnistuu verkkopankkitunnuksilla Kysy apua chatissä Kokeile rohkeasti! Käy tilaaminen ja tarvittavat tiedot läpi demon avulla. Ohjeita löytyy sivun oikeasta laidasta. Chat löytyy osoitteesta vero.fi/verokortti arkisin klo 9−16.15. Mitä on etuus? Etuuksia ovat esimerkiksi opintoihin liittyvät tai työttömyystuet. Tukien veronalaisuus voi vaihdella. Opintotuesta opintoraha on veronalaista tuloa, joka tulee ottaa huomioon muutosverokorttia laskettaessa.

6 Palkansaajana saat keväällä esitäytetyn veroilmoituksen
tarkista, että tulosi ja vähennyksesi on merkitty siihen oikein. korjaat tai täydennät tietoja tarvittaessa: vero.fi/veroilmoitus Kaikki yli 16-vuotiaat saavat esitäytetyn veroilmoituksen keväällä. Veroilmoituksesta tarkistat, ovatko edellisen vuoden verotukseesi vaikuttavat tiedot oikein. Työnantajasi on ilmoittanut palkkasi ja perityn veron määrän sekä pankkilainojen ja korkojen määrän verottajalle. Ne näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessasi valmiina. Toimi näin: Säilytä viimeisin palkkanauhasi. Tarvitset sitä veroilmoituksen tarkistamiseen. Kun saat veroilmoituksen, tarkista, että tulosi, maksamasi verot ja muut tietosi ovat oikein. Muista laittaa talteen kaikki verotukseen liittyvät kuitit. Tällaisia tositteita sinulla voi olla esim. arvopapereista tai lahjoituksista. Jos ilmoituksesta puuttuu jotakin tai siinä on virheitä, tee tarvittavat korjaukset verkossa. Säilytä verotustodistus, joka on esitäytetyn veroilmoituksen liitteenä. Voit tarvita sitä erilaisiin hakemuksiin.

7 Tuleeko minusta yrittäjä?
Toimin heti alusta lähtien rehellisesti ja oikein! Pääsen helpommalla, kun hoidan asiat oikein ja ajallaan Saan hyvän maineen asiakkaiden ja muiden yritysten silmissä Turvaan omat etuni eläke, sairauspäiväraha toiminnan jatkuvuus rahoituksen saaminen Miten yrittäjä toimii oikein ja miksi oikein toimiminen kannattaa?

8 Perusta hyvä yritys - ohjeita alkuun
Hae neuvoja ja tietoa (vero.fi ja yrityssuomi.fi) Tee liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat (esim. uusyrityskeskus.fi) Selvitä mahdollisuutesi starttirahaan (te-palvelut.fi) Valitse yritysmuoto Täytä yrityksen perustamisilmoitus, eli Y-lomake (ytj.fi) Yritysmuodot toiminimi avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö osakeyhtiö ja osuuskunta Tutustu tarkemmin yritysmuotoihin osoitteessa vero. fi (liikkeen- ja ammatinharjoittaja > perustaminen-tilanne) ja yrityssuomi.fi

9 Yrittäjänä olet kirjanpitovelvollinen ja kuulut ennakkoperintärekisteriin maksat ennakkoveroa yrityksen voitosta annat tuloveroilmoituksen ja ilmoituksen arvonlisäveroista Ilmoita sähköisesti: vero.fi/veroilmoitus, yrityksen veroilmoitus ja OmaVero ( alkaen, vielä vero.fi/verotili) muistat aina antaa asiakkaalle kuitin vero.fi/muistakuitti Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa verojen ennakkoperintään. Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen tarkoitus on osoittaa, ettei suorituksen maksajan tarvitse tehdä maksusta ennakonpidätystä vaan rekisteriin merkitty toimija huolehtii ennakkoverojen maksamisesta itse. Ennakkovero = Verovelvollisen toiminnastaan etukäteen maksama tuloveron arvioitu määrä. Yrittäjä maksaa ennakkoveroa yrityksen voitosta (liikevaihdosta, eli tuloista vähennetään kulut). Ennakkoveron on vastattava mahdollisimman tarkoin verovuoden lopullista veroa. Ennakkoverojen määrää kannattaa aktiivisesti seurata. Tarvittaessa niitä voi muuttaa (alentaa, poistaa tai korottaa). Verokortti verkossa –palvelussa voi myös muuttaa ennakkoveroja. Yrittäjän kannattaa hankkia heti alkumetreillä tilitoimisto hoitamaan yrityksen kirjanpitoa. Esimerkki arvonlisäverosta: Kampaaja lisää palveluidensa esim. hiustenleikkauksen ja -värjäyksen myyntihintoihin arvonlisäveron. Hän saa itse vähentää kampaamoon ostamiensa tuotteiden esim. shampoiden, väriaineiden, saksien, kampojen jne. arvonlisäveron. Ostetut tuotteet jäävät maksamaan kampaajalle siis vain arvonlisäverottoman hinnan verran. Arvonlisäveroilmoitusta ei tarvitse antaa, jos yrittäjä ei ole arvonlisäverovelvollinen.

10 Vero.fi:stä löydät tietoa
elämäntilanteiden mukaan esim. opiskelu, nuoret, asevelvollisuus asiakasryhmän mukaan esim. henkilöasiakkaat, yritysasiakkaat kaikki sähköiset palvelut Vastauspankki Chat auttaa nopeasti! Chatit löytyvät eri osa-alueiden sivuilta. Kaikki aihealueet löydät Vero.fi ->Palaute ->Chattaile verottajan kanssa. Mistä vastauspankkii löytyy ja minkälaisiin kysymyksiin siellä vastataan? Vastauspankista kannattaa ensin etsiä itse tietoa ja ellei kysymystäsi ole vielä esitetty, voit itse sen siellä esittää.

11 Mitä työnantaja hyötyy tilanteesta ja mitä yhteiskunta menettää?
Siiri 19v. saa kesätyöpaikan jäätelömyyjänä. Myynti tapahtuu torilla. Työsopimusta ei tehdä palkasta eikä työehdoista. Siiri toimittaa työnantajalle verokortin, jonka mukaan häneltä peritään veroa palkasta 2%. Kun tulee palkanmaksun aika, työnantaja ei anna palkkalaskelmaa maksetusta palkasta eikä peritystä verosta. Työnantaja ei ilmoita maksettuja palkkoja eikä perittyjä veroja myöskään seuraavan kevään Siirin esitäytetylle veroilmoitukselle. Mitä työnantaja hyötyy tilanteesta ja mitä yhteiskunta menettää? Miten Siirin pitäisi toimia tilanteessa? Mitä työnantaja hyötyy tilanteesta ja mitä yhteiskunta menettää? Työnantajan mahdollisesti pidättämä vero jää työantajalle itselleen. Työnantaja voi kohdella työntekijää oman mielensä mukaan (työajat jne.). Työnantaja ei verotuksessa todennäköisesti ilmoita saaneensa torimyynnistä tuloja, joten yritykseltäkin jäävät verotulot saamatta. Verotuloja ei kerry (vaikutus yhteisiin palveluihin). Työnantaja ei maksa sosiaalimaksuja tai eläkemaksuja lainkaan (vaikutus yhteisiin palveluihin). Miten Siirin pitäisi toimia tilanteessa? Koska ei ole työsopimusta, palkansaaja ei ole virallisesti edes töissä: Ei ole turvaa työtapaturman/sairastumisen varalta. Palkansaajalla ei ole näyttää työtodistusta kokemuksestaan seuraavalle työnantajalle. Palkansaajalle jää huono ensikokemus työelämästä. Työ ei kerrytä eläkettä. Koska palkka puuttuu esitäytetyltä veroilmoitukselta, Siirin tulee ilmoittaa saamansa tulot ja maksamansa verot itse veroilmoitukselleen (vero.fi/veroilmoitus) saadakseen veron hyväkseen. Siirin kannattaa jatkossa aina vaatia työsopimus.

12 Sinä valitset, oletko mukana rakentamassa ja
ylläpitämässä toimivaa yhteiskuntaa! Toimitko yrittäjänä rehellisesti? Teetkö töitä ainoastaan verokortilla? Pyydätkö ostoksistasi kuitin? 1) Saatko opintotukea? Suomessa harmaan talouden tappiot ovat arvioiden mukaan 4-5 -miljardia euroa vuodessa. Jos kaikki nämä rahat jaettaisiin opintotukea saaville, jokainen saisi 1200 euroa enemmän kuukaudessa. (taustatietoa: Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön tekemän Harmaan talouden tilannekuvan mukaan harmaan talouden vahingot ovat vuosittain 4-6 miljardia euroa. Luku koostuu maksamattomista veroista ja maksuista. Kelan tilaston mukaan opintotuen saajia on noin euroa on laskettu jakamalla 5 miljardia euroa opintotuen saajien määrällä sekä vielä 12:lla, eli kuukausien lukumäärällä) 2) Tiedätkö jonkun, joka on jäänyt ilman opiskelupaikkaa? Opiskelupaikan saaminen on nykyisin vaikeaa. Jos yksi ammatillisen koulutuksen opiskelupaikka maksaa noin euroa vuodessa, joka vuosi voitaisiin tarjota opiskelupaikkaa nykyistä enemmän. (Taustatietoa: Valtioneuvosto vahvistaa ammatillisen koulutuksen keskimääräisen yksikköhinnan varainhoitovuotta edeltävän vuoden syyskuussa. Ammatillisen koulutuksen keskimääräinen yksikköhinta on noin euroa. 5 miljardilla eurolla saataisiin kustannettua opiskelupaikkaa)

13 Verokampus tulee! Oletko valmis?
Mikä ihmeen Verokampus? Verokampus on vuodenvaihteessa aukeava sivusto, jonka tarkoituksena on auttaa nuoria ymmärtämään verotusta. Verotussanasto on vaikeaa, miten sivusto auttaa ymmärtämään? Verokampuksessa kerrotaan veroasioista sinuakin koskettavien elämäntilanteiden kautta. Jos olet esimerkiksi lähdössä ensimmäistä kertaa kesätöihin, tiedätkö mitä sinun tarvitsee verotuksen liittyen tehdä? Näihin ja muihin visaisiin kysymyksiin löytyy vastaus Verokampuksesta! Tammikuussa 2017 suuntaa osoitteeseen Verokampus.fi !

14 Seuraatko meitä jo sosiaalisessa mediassa?
@verouutiset Verohallinto Verohallinto Verohallinto @verohallinto Tutustu Verohallinnon somekanaviin ja etsi niistä sinua kiinnostavia julkaisuja. Seuraamalla kanavia saat tietoa ajankohtaisista veroasioista. Facebook, Periscope, Youtube, Twitter, LinkedIn, Snapchat, blogi, Instagram verohallinto Verona-blogi Verohallinto


Lataa ppt "Tervetuloa veropäivään!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google