Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tehokkuutta herukan tuotantoon Raija Kumpula

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tehokkuutta herukan tuotantoon Raija Kumpula"— Esityksen transkriptio:

1 Tehokkuutta herukan tuotantoon 2.2.2017 Raija Kumpula
Herukan lisäys Tehokkuutta herukan tuotantoon Raija Kumpula

2 Herukan lisäys viljelyyn tarkoitetut herukat lisätään yksinomaan suvuttomasti, koska pensaiden ominaisuudet muuttuvat siemenlisäyksessä suvuttomasti lisätyt ovat perimältään täysin emoyksilönsä kaltaisia lisäystavat: mikrolisäys ->kallista pistokaslisäys -> yleisin tapa taivukaslisäys -> lähinnä kotitarveviljelyssä

3 Pistokaslisäys/materiaali
lajikeaitoa puhdasta taudeista ja tuholaisista saanut runsaasti auringonvaloa eivät ole kärsineet kuivuudesta eivät ole saaneet liikaa N-lannoitusta ei oteta vanhoilta viljelmiltä

4 Emotaimimaa perustetaan terveistä taimista mielellään kauaksi viljelmästä versot leikataan joka vuosi alas, vaikka pistokkaita ei otettaisikaan-> tauti- ja tuholaisongelma pienenee emopensaasta saa vuosittain kpl hyvälaatuisia pistokkaita pistokkaiden laatua on vaikea nähdä silmämääräisesti ja vähänkin epäilyttävissä tapauksissa kannattaa tarkistuttaa, mutta missä?

5 Lisäys puutuneista pistokkaista 1/3
pistokas otetaan terveestä emotaimesta sen ollessa lepotilassa huolehditaan, ettei materiaali pääse sekoittumaan, jos useampia lajikkeita-> lajikemerkinnät! ottoajat: sadonkorjuun jälkeen, myöhään syksyllä tai talvella otetut juurrutetaan vasta seuraavana keväänä 1-vuotiaasta versosta otetuilla juurtuvuus yleensä hyvä voidaan säilyttää viileässä kellarissa (käärittävä muoviin, kosteassa hiekassa tai turpeessa, lumihangessa)

6 Lisäys puutuneista pistokkaista 2/3
pistokkaan sopiva paksuus n. 6 mm halkaisija (=lyijykynän paksuus), pituus cm nuoren pensaan versosta yleensä 2-4 pistokasta pistokkaassa tulisi olla 4-5 tervettä silmua alapään voi leikata viistoksi ja yläpään suoraksi-> erotetaan pistokkaan suunta; tyvi painuu helpommin maahan ja imee kosteutta suuremmalla pinnalla ennen pistämistä kannattaa liottaa vedessä? (45-46 astetta 10 min. äkämäpunkkien ja rataspunkkien torjuntakäsittely; voi myös parantaa pistokkaiden juurtumista T.Tuovinen Luke)

7 Lisäys puutuneista pistokkaista 3/3
pistokkaat voidaan pistää joko juurrutusalustaan tai suoraan lopulliselle paikalle (muista varataimet) voidaan pistää pystyyn tai vaakasuoraan pystyyn pistettäessä 1/3 pistokkaasta jää maan pinnalle kasvun käynnistyttyä taimet voidaan latvoa lähes maan rajasta haaroittumisen edistämiseksi maata voidaan kasata taimen tyvelle, jotta haaroittumiskohta saadaan maan alle

8 Lisäys ruohomaisista pistokkaista
vaatii sopivat lisäystilat eli vaatii investointeja erityisesti vaikeammin juurtuville (puna- ja valkoherukka, karviainen) pistokkaat otetaan kesällä terveistä, aidoista emokasveista sopiva ottoaika juhannuksesta heinäkuun puoliväliin pistokkaaseen n. 3 silmua; ylin lehti jätetään, muut poistetaan pistokkaat pistetään ruukkuihin tai laatikoihin vaatii sumutuksen

9 muuta taimiaineistolaki 1205/1994 +muutokset www.evira.fi
kasvintuhoojat, joita ei saa esiintyä taimiaineiston silmämääräisessä tarkastuksessa (taimien osto, menestymisvyöhykkeet jne.) kehittämiskohteita: -taimituottajia pitäisi saada lisää -oman pistokasmateriaalin terveystarkastus?

10 kysymyksiä ja vastauksia:
marjojen variseminen on ongelma, samoin epätasainen kypsyminen-> onko lajikekysymys ja voidaanko jotenkin vaikuttaa? -sekä että, osin on lajikekysymys. Tutkimusten (muiden) tulokset antavat melko vaihtelevia tuloksia: veden puute, vaihteleva lämpötila, heikko pölytys. -valkoherukalla terttuherukan tuotantoa selvitellessämme, minulle on tullut seuraava tuntuma (ei varsinainen tutkimustulos): -isossa pensaassa pölytys voi jäädä huonoksi, mehiläiset tms. eivät mene syvälle pensaisiin, toisiaan peittävien oksien alle. Lisäksi uskon, että on osin resurssikysymys: kun oksia on vähän, kasvi jaksaa pitää marjat tertuissa. Sitä en osaa sanoa, onko vesi vai ravinteet tässä avainkysymys, ehkä molemmat. (Saila Karhu Luke)

11 -marjan paksukuorisuus; onko lajikekysymys vai voidaanko vaikuttaa?
tämä varmaan on lajikekysymys. -pistokaslisäys; voidaanko satoikään tuloa nopeuttaa? Jos pistetään muoviin, kuumeneeko juuret liikaa? meillä Piikkiössä on pantu muoviin hyvin tuloksin: satoikään tulon nopeuttamiseen en osaa kommentoida, paitsi tuon että pistetään kolme pistokasta paikkaansa, niin ei tarvitse tehdä voimakasta istutusleikkausta (Saila Karhu Luke) -lämminvesikäsittely, onko tarpeellinen?


Lataa ppt "Tehokkuutta herukan tuotantoon Raija Kumpula"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google