Esitys aiheesta: "Toimitsijakouluttajapalaveri"— Esityksen transkriptio:

2 TOIMITSIJAKOULUTUS Vastuu on erotuomariorganisaatiolla Arto I. Järvelä
Kilpailutoimenjohtaja SM-liigan tilastointivastaava Erkki Loikkanen

3 Yleinen koulutus Pauliina Rokkila

4 Kaudella 2010/2011 Time-out:it jatkuvat, 2 kpl / erä
Tulospalveluohjelmana edelleen SA-TU Tv-pelit URHOtv:llä ja netissä Testausta (maalintekijä ja syöttäjät nauhalta)

5 SM-Liigan mainoskatkot
Kaikissa otteluissa ja jokaisessa erässä on 2 kappaletta 60 sek. pituisia mainoskatkoja Katkot pidetään 6.30 ja jälkeisillä katkoilla Valo palaa 40 sek. ja peli jatkuu minuutin katkon jälkeen TV- yhtiöillä on oikeus pidentää mainoskatkoa tai näyttää ns. maalihidastuksia, jolloin mainoskatkoa määrittelee TV- ohjaaja. Muissa kuin TV- otteluissa mainoskatkon päättää ottelun viralliset toimitsijat.

6 SM-Liigan mainoskatkot
Mainoskatkoa ei pidetä jos katkoa on edeltänyt jommankumman joukkueen vajaalukuisuus ja se jatkuu saman joukkueen vajaalukuisuudella edelleen katkon jälkeen. playoffs- otteluissa jatkoerien aikana eli 4-, 5-, erässä jne.

7 SM-Liigan mainoskatkot
Mainoskatko pidetään maalinteon jälkeen. pitkänkiekon jälkeen. Tuomareilla on vastuu siitä, että jäällä olleet pelaajat jatkavat jäällä myös mainoskatkon jälkeen. kun jäähy alkaa tai syntyy ns. tasoittava jäähy eli peli jatkuu katkon jälkeen samalla tai tasoittavalla pääluvulla. jokaisessa ottelussa ja ns. erissä, jotka ovat edellä mainittuna. kun jokin muu kuin pelitilanne aiheuttaa pelikatkon esim. pleksi rikkoutuu, niin mainoskatko aloitetaan normaaliin tapaan.

8 SM-Liigan mainoskatkot
Mainoskatko pidetään jos mainoskatko tulisi tilanteessa, joka on erän peliminuutin jälkeen. Pelikatkolla kuitenkin tuomaristo määrää erän lopun pelattavaksi seuraavan erän alussa (esim. kentän kunnostusta vaativa toimenpide). Mainokset ajetaan ennen erätauolle siirtymistä. Jos 6.00 jälkeen tulee 5 min rangaistus, pidetään mainoskatko ennen jäähyn alkamista. HUOM! Pitää olla hereillä varsinkin niiden jäähyjen kohdalla, joista tulee automaattisesti 5 min.

9 TV-pelit tv-pelit alkavat normaalisti klo 18:30
Superlauantait pelit klo 16 (huom! Normaalit lauantaipelit alkavat klo 18:30) Kaikki pelit näkyy ainakin netissä Normaali 18 minuutin erätauko Ottelu ja erät alkavat tv-yhtiön merkistä Peliaikojen tilastointi tv-peleissä normaalisti Toimitsijapöydän ääreen yksi tv:n työntekijä

10 Voittomaalikilpailu Voittomaalikilpailu, mikäli peli vielä jatkoajankin jälkeen tasan Voittomaalikilpailu suoritetaan molempiin päätyihin Aloittava joukkue arvotaan Maalivahdin voi vaihtaa jokaiseen laukaukseen Kolmen laukojan jälkeen laukausten ampumisjärjestys muuttuu

11 SA-TUsta Satun soitettava ennen peliä – tulospalvelu paikalla tuntia ennen peliä. Yritettävä uudestaan, jos numero on varattu tai ei vastausta Jos pelaajalistassa on kokoonpanomuutoksia, on muutoksesta soitettava tulospalveluun, ei korjata satuun suoraan.

12 SA-TUsta Satu ja pöytäkirja on oikeasti verrattava!
Ottelun tarkastuslista on edelleen täytettävä, listaan merkittävä kaikki ongelmatilanteet Puhelin pidettävä näkyvillä/kuuluvilla, mikäli tulospalvelulla on asiaa Ensimmäiseen peliin ajoissa, muistakaa koneiden päivitykset kuntoon ennen sarjakauden alkua Satu-tunnukset samat kuin viime kaudella

13 Yleistä muistutettavaa
Ainoat palkittavat peleissä IS-tähdet Alkavallakin kaudella kaikki pelit 2 pt:a Myös rangaistuslaukauksiin on merkittävä toisen syöttäjän kohdalle PT1 tai PT2 riippuen siitä kumpi pt rangaistuslaukauksen tuomitsi, samoin merkittävä satuun Tehtäväkohtaiset tekijät (ei liian montaa tekijää -> liian pieni pelimäärä -> ei synny rutiinia) 1 joukkueen paikkakunnilla max.3 tekijää per tehtävä Listat kirjureista ja satuista Liigalla veto-oikeus

14 Toimintojen tehostaminen edelleen
SM-Liiga on ammattilaissarja, myös toimitsijat ammattitaitoisia ASENNE - Kaikki toimivat vapaaehtoisesti toimitsijoina Nykypäivänä toimitsijat ovat palvelun tarjoajia

15 Sääntötestin tuloksia 2009
Keskiarvotulokset paikkakunnittain

16 Sääntötestin tuloksia 2010

17

18 Eniten vääriä vastauksia
20a. Samalle pelaajalle tuomitaan ajassa seuraavat rangaistukset: 2+2, 10, 20 (PRK) ja 25 (OR). Missä järjestyksessä rangaistukset merkitään pöytäkirjaan? 21. Pelaaja A 8 syöttää kiekon A 9:lle, joka yrittää syöttää kiekon edelleen pelaajalle A10. Kuitenkin, B-joukkueen pelaaja onnistuu katkaisemaan syötön. Pelaaja A 10 taklaa B-joukkueen kiekollista pelaajaa ja laukaisee kiekon maaliin. Miten pöytäkirjaan merkitään maalintekijä ja syöttäjä(t)?

19 Eniten vääriä vastauksia
25. Varsinainen peliaika päättyy tasatulokseen. Molemmilla joukkueilla on voimassa yksi pieni rangaistus. Kuinka monta kenttäpelaajaa kumpikin joukkue saa asettaa kentälle jatkoajan alkaessa? 22. A-joukkue min. Aika B-joukkue min. Aika A30 (mv) A30 (mv) Milloin käytösrangaistusta kärsivä sijainen palaa peliin?

20 Eniten vääriä vastauksia
14. Joukkueen A pelaajalle on tulossa siirrettynä pieni rangaistus. Pelikatkolla A-joukkueelle tuomitaan myös joukkuerangaistus. Voiko yksi joukkueen pelaajista kärsiä molemmat rangaistukset?

21 Toimitsijakouluttajat Liiga-paikkakunnilla
Helsinki Sareva Kimmo Hämeenlinna Ruoranen Akseli Jyväskylä Harju Kimmo Kuopio Kauhanen Jarmo Koivisto Markku Lahti Tuhkanen Minna Lappeenranta Verhelä Jouni Kumpulainen Jari Oulu Mämmelä Eija Kemi Sakke Pori Westergård Aaro Rauma Kuro Marjo Tampere Paavola Kirsi Turku Rajalin Tom

22 Lisämateriaali edellisiltä vuosilta mikäli tarpeellista.

23 MUISTUTUKSIA Pöytäkirjamerkinnät
Voittomaalikilpailun suorittaja merkitään ”tekijä” kohtaan +/- -merkki (riippuen siitä tuliko maali vai ei) merkitään ”1. syöttäjä” kohtaan Laukauksen torjunut maalivahti merkitään ”2. syöttäjä” kohtaan 1. riville ”aika”-kohtaan merkitään VL, jotta selviää, että kyse on voittomaalikilpailusta ”e” kohta jää tyhjäksi ratkaiseva maali numeroidaan normaalisti, muuten maali sarake jää tyhjäksi Ratkaiseva maali näkyy yhteenveto sarakkeessa ainoastaan lopputuloksessa

24 MUISTUTUKSIA Voittomaalikilpailu
Pelaajia ei enää nimetä = tuomarit eivät hae laukojia joukkueilta Voittomaalikilpailu suoritetaan äkkikuolema –periaatteella Ensin 3 laukojaa kummastakin joukkueesta, jonka jälkeen lauotaan pari kerrallaan Laukaisujärjestys muuttuu ensimmäisen kolmen laukojan jälkeen Sama pelaaja voi laukoa useammankin kerran (ensimmäisen kolmen laukauksen jälkeen) Kaikki laukojat merkitään pöytäkirjaan kuten ennenkin Voittomaalikilpailun aikana mailanmittauspyyntö on mahdollinen

25 PRK:n päättyminen ptk:ssa
PRK:n päättymisajaksi pöytäkirjassa (ja satussa) merkitään ottelun päättymisaika (l. runkosarjassa 60.00, tai jotain siltä väliltä, play-offeissa ottelun päättymisaika)