Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luentokurssi Hanna Tervanotko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luentokurssi Hanna Tervanotko"— Esityksen transkriptio:

1 Luentokurssi 3.4.2017 Hanna Tervanotko
Vanhan testamentin teologisia kehityslinjoja (EK253B): Vanhan testamentin syntyprosessi: Mikä on kaanon? Luentokurssi Hanna Tervanotko

2 Mitä teemme tänään? Analysoidaan kirjoitusten ja kirjallisuuden merkitystä Vanhan testamentin maailmassa. Mikä merkitys kirjoituksilla oli ennen ajanlaskun alkua? Tutustutaan Raamatun tekstien syntyhistoriaan materiaalin näkökulmasta. Pohditaan miten eri materiaalit ja kirjojen muodot vaikuttivat eri teosten kopiointiin, käyttöön ja kokoelmien syntyyn.

3 Kirjoitus ja kirjat Vanhassa testamentissa
2 Moos. 17:14: Herra sanoi Moosekselle: "Kirjoita tämä kirjaan, ettei se unohdu, ja teroita se Joosuan mieleen: 'Minä pyyhin pois maan päältä amalekilaiset ja heidän muistonsakin.'" 24:7: Sitten hän otti liiton kirjan ja luki sen kansan kuullen, ja kansa sanoi: "Me teemme kuuliaisesti kaiken, mitä Herra on käskenyt.” 32:32-33: Anna anteeksi heidän syntinsä. Mutta jos et anna, niin pyyhi minun nimeni kirjastasi.” Silloin Herra sanoi Moosekselle: "Minä pyyhin kirjastani kaikkien niiden nimet, jotka tekevät syntiä minua vastaan. 4. Moos. 21:14: Sen vuoksi sanotaan Herran sotien kirjassa: Vaheb, joka sijaitsee Sufassa, joenuomat, Arnon,joenuomien halkomat rinteet, jotka nousevat kohti Arin asuttuja seutuja ja reunustavat Moabin maita. 5. Moos. 28:58: "Jos ette tarkoin noudata tähän kirjaan kirjoitetun lain määräyksiä ettekä kunnioita Herran, Jumalanne, suurta ja pelottavaa nimeä Herra saattaa teidät ja teidän jälkeläisenne kärsimään ankarista ja pitkällisistä vitsauksista ja pahoista, parantumattomista sairauksista. Hän tuo teille taas kaikki Egyptin taudit, joita pelkäätte, ja tartuttaa ne teihin. Herra lähettää teidän vaivaksenne kaikki sellaisetkin sairaudet ja vitsaukset, joita tässä lain kirjassa ei ole edes mainittu, ja te tuhoudutte. (ks. Myös 29:20; 29:21; 29:27; 30:10; 31:24; 31:26). Joos. 1:8: Pidä tämän lainkirjan sanat aina huulillasi. Tutki lakia päivin ja öin, niin pystyt tarkoin noudattamaan kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu. Silloin sinä menestyt ja onnistut kaikissa toimissasi. ( 8:31; 8:34; 10:13; 18:9; 23:6; 24:26).

4 Kirjoitus ja kirjat Vanhassa testamentissa
1 Sam. 10:25 : Sitten Samuel luetteli kansalle oikeudet, jotka kuuluivat kuninkaalle, kirjoitti ne kirjaan ja talletti sen pyhäkköön Herran eteen.  2 Samuel 1:18 : Jousilaulu. Tarkoitettu opetettavaksi Juudan asukkaille, alkuaan kirjoitettu Oikeamielisen kirjaan.  1 Kun 11:41: Kaikki muu, mitä Salomosta on kerrottavaa, hänen teoistaan ja viisaudestaan, on kirjoitettu Salomon historiaan. 14:19: Kaikki muu, mitä Jerobeam teki, mitä sotia hän kävi ja miten hän hallitsi, on kirjoitettu Israelin kuninkaiden historiaan. 14:29: Kaikki muu, mitä Rehabeamista ja hänen teoistaan on kerrottavaa, on kirjoitettu Juudan kuninkaiden historiaan. (ks myös 1 Kun 15:7 ;15:23; 15:31; 16:5; 16:14; 16:20; 16:27; 22:39; 22:45; 2 Kun 1:18; 8:23 ; 10:34; 12:20;13:8; 13:12) 2. Kun 14:6: Murhaajien lapsia hän ei kuitenkaan surmannut. Tässä hän noudatti Mooseksen lain kirjaa, jossa on Herran käsky: "Isää ei saa tuomita kuolemaan poikansa eikä poikaa isänsä rikoksesta, vaan kukin tuomittakoon vain omasta rikoksestaan." 2. Kun 20:20: Kaikki muu, mitä on kerrottavaa Hiskiasta ja hänen aikaansaannoksistaan, siitä kuinka hän rakensi vesialtaan ja tunnelikanavan ja johti veden kaupunkiin, on kirjoitettu Juudan kuninkaiden historiaan. 2. Kun 23:21: Kuningas antoi sitten koko kansalle tämän käskyn: "Viettäkää Herran, Jumalanne, pääsiäisjuhlaa siten kuin tähän liiton kirjaan on kirjoitettu." 2. Aik 17:9: He kaikki opettivat Juudassa. Herran lain kirja mukanaan he kiersivät Juudan kaupungeissa ja opettivat kansaa. 34:14-18: Mutta kun Herran temppeliin tuodut rahat otettiin esiin, löysi ylipappi Hilkia kirjan, jossa oli Herran Moosekselle antama laki. 15 Hilkia sanoi kirjuri Safanille: "Minä löysin Herran temppelistä lain kirjan." Ja hän antoi kirjan Safanille. 16 Safan vei kirjan kuninkaalle ja sanoi: "Palvelijasi ovat tehneet kaiken, mikä on annettu heidän tehtäväkseen. 17 He ovat ottaneet esiin Herran temppeliin kertyneet rahat ja antaneet ne korjaustöiden valvojille ja työntekijöille." 18 Sitten kirjuri Safan kertoi kuninkaalle, että pappi Hilkia oli antanut hänelle kirjan. Hän luki kirjan kuninkaalle.

5 Kirjoitus ja kirjat Vanhassa testamentissa
Esra 6:8: Sitten he asettivat papit ryhmittäin ja leeviläiset osastoittain huolehtimaan Jerusalemissa jumalanpalveluksesta niin kuin Mooseksen kirjassa on määrätty. Neh 7:5: Jumala kehotti minua kutsumaan ylimykset, johtomiehet ja kansan koolle sukuluetteloihin merkitsemistä varten. Löysin ensimmäisinä palanneiden sukuluettelot, ja niihin oli kirjoitettu näin… Neh 8:1: Kansa kokoontui nyt yksissä tuumin Vesiportin aukiolle ja pyysi Esraa, lainopettajaa, tuomaan Mooseksen lain kirjan, joka sisälsi Herran Israelille antamat käskyt. Ester 2:23: Asia tutkittiin ja havaittiin todeksi, ja Bigtan ja Teres hirtettiin. Tapaus merkittiin kuninkaan aikakirjoihin. 6:1: Sinä iltana kuningas ei saanut unta silmiinsä, ja niin hän käski tuoda aikakirjansa, viralliset muistiinpanonsa, ja luetti niitä itselleen. Job 19:23-24: Kunpa minun sanani kirjoitettaisiin muistiin, kunpa ne talletettaisiin kirjaan,24 uurrettaisiin kallioon ikuisiksi ajoiksi taltalla hakaten, lyijyllä piirtäen!

6 Kirjoitus ja kirjat Vanhassa testamentissa
Ps 40:8 : Siksi minä sanoin:"Nyt olen tullut, Herra. Kirjaan on kirjoitettu, mitä minun pitää tehdä. 69:29 Pyyhittäköön heidät pois elämän kirjasta, älköön heidän nimeään merkittäkö vanhurskaiden joukkoon. 139:16 Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut. Jes 30:8: Tule ja kirjoita tämä heille tauluun, kaiverra se heille piirtokirjoitukseksi, niin että se pysyy tuleviin päiviin asti, todistuksena ikuisesti. 34:16: Tutkikaa Herran kirjaa, lukekaa: ainoakaan näistä eläimistä ei sieltä puutu, kaikki ne ovat siellä, eikä yksikään ole kumppania vailla. Totisesti, hän on näin käskenyt, hän itse on koonnut nämä kaikki yhteen. Jer 25:13: Minä annan toteutua kaiken, mitä olen sanonut tuosta maasta -- kaiken, mitä Jeremia on eri kansoista ennustanut ja mitä tähän kirjaan on kirjoitettu. 30:2: Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Kirjoita kirjaan kaikki, minkä minä sinulle puhun. Dan 10:21: Mutta minä kerron sinulle, mitä on merkitty totuuden kirjaan. Ainoa, joka tukee minua heitä vastaan, on teidän enkeliruhtinaanne Mikael, jota minä autoin ja suojasin meedialaisen Dareioksen ensimmäisenä hallitusvuotena. 12:1: Silloin astuu esiin Mikael, suuri enkeliruhtinas, joka seisoo kansasi suojana. Ja tulee ahdistuksen aika, jonka kaltaista ei ole ollut siitä alkaen, kun kansoja on ollut, aina tuohon aikaan saakka. Mutta sinun kansasi pelastuu, pelastuu jokainen, jonka nimi on kirjoitettu kirjaan. 12:4: "Mutta sinä, Daniel, pidä nämä asiat salassa ja sulje tämä kirja sinetillä lopun aikaan saakka. Monet harhailevat, mutta tieto lisääntyy." Nahum 1:1: Ennussana Ninivestä. Elkosilaisen Nahumin näyn kirja.

7 Kirjoitus ja kirjat: materiaalin näkökulma
Mitä on Raamatun ajan kirjallisuus? Mille materiaalia käytettiin? Kivi: (5. Moos. 27:1-4): 1 Mooses ja Israelin vanhimmat sanoivat kansalle: "Noudattakaa tarkoin tätä käskyä, jonka nyt saatte. 2 Heti kun olette päässeet Jordanin yli siihen maahan, jonka Herra, teidän Jumalanne, teille antaa, teidän tulee pystyttää suuria kiviä, sivellä ne kalkilla 3 ja kirjoittaa niihin tämän lain kaikki käskyt. Silloin saatte asettua, niin kuin Herra, teidän isienne Jumala, on teille luvannut, siihen maahan, jonka hän antaa teille, maahan, joka tulvii maitoa ja hunajaa. 4 Kun olette kulkeneet Jordanin yli, teidän tulee pystyttää Ebalinvuorelle kivet, joista olen teille juuri puhunut, ja sivellä ne kalkilla.

8 Kivi Joos. 8:32: ”Ebalinvuorella Joosua jäljensi israelilaisten nähden kiviin sen lain, jonka Mooses oli kirjoittanut.” 1. Moos. 35:14-20: ”Sitten Jumala lähti Jaakobin luota siitä paikas- ta, missä oli hänelle puhunut. Jaakob pystytti patsaan, muistokiven, siihen kohtaan, missä Jumala oli puhunut hänelle, vuodatti sen päälle viiniä juomauhriksi ja valeli sen öljyl- lä. 15 Ja hän antoi sille paikalle nimen Betel. Sitten he lähtivät liikkeelle Betelistä. Kun vielä oli vähän matkaa Efrataan, Raakelin synnytys alkoi, ja siitä tuli hyvin vaikea. 17 Kun tuskat olivat pahimmillaan, kätilövaimo sanoi hänelle: "Ei hätää, sinä saat taas pojan."Mutta Raakel oli jo kuolemaisillaan, ja viime hetkellään hän antoi pojalle nimen Benoni. Jaakob kuitenkin antoi hänelle nimeksi Benjamin. 19 Raakel kuoli, ja hänet haudattiin Efratan eli Betlehemin tien varteen. 20 Jaakob pystytti patsaan hänen haudalleen, ja tämä Raakelin hautapatsas on olemassa vielä tänäkin päivänä.

9 Papyrus Valmistettiin papyrus kasvin sisustasta, paperimaisesta materiaalista. Käytössä naapurikulttuureissa, erityisesti Egyptissä jo eksiiliä edeltävänä aikana. Materiaali mahdollisti pitkät kirjoitukset, esimerkiksi ”The Book of Dead,” joka oli peräti 40 metriä pitkä. Kirjoitus/kirja oli käytössä 1600 luvulta eaa ensimmäiselle kristille vuosisadalle saakka. Huom! Tiiviit kauppa- ja poliittiset yhteydet antiikin Juudean ja Egyptin välillä. Esimerkkejä?

10 Papyrus Jer 51: 60-63: ”60 Jeremia oli kirjoittanut kirjakääröön kaikki Babylonia vastaan suunnatut sanat, kaikki tuon kaupungin hävitystä koskevat ennustukset. 61 Jeremia antoi käärön Serajalle ja sanoi: "Kun tulet Babyloniin, pidä huoli siitä, että luet julki kaiken, mitä kääröön on kirjoitettu. 62 Sano sitten: 'Herra, sinä olet nyt ilmoittanut hävittäväsi tämän paikan, niin ettei tänne jää yhtään asukasta, ei ihmisiä eikä karjaa, vaan tästä paikasta tulee ikuisiksi ajoiksi autiomaa.' 63 Luettuasi kaiken sido kirjakääröön kivi ja heitä se Eufratiin. 64 Sano sitten: 'Näin uppoaa Babylon eikä enää nouse sen tuhon alta, jonka Herra sille tuottaa. Turhaan se näki vaivaa.'” Hes 2:9-10: ”9 Minä näin, kuinka minua kohti ojentui käsi, ja kädessä oli kirjakäärö. 10 Se avattiin minun eteeni, ja minä näin, että se oli kirjoitettu täyteen molemmin puolin: valituksia ja huokauksia, huutoa ja tuskaa.”

11 Nash Papyrus: yksi varhaisimmista papyruksista, jossa Heprealaisen raamatun teksti
Kirjoitettu noin 150 eaa ja 100 jaa välisenä aikana. Sisältää 24 riviä 10 käskyä ja Kuule Israel-rukous (5. Moos 6:4-9)

12 Qumranin papyrustekstit
Qumran luola 7, tunnetaan nimellä ”Papyrus cave” Luolassa 7 ainoastaan papyruksia, yhteensä 19 fragmenttia. Myös muissa luolissa papyruksia, esim. 4QpapIsa sekä 6Q3-7 sisältäen katkelmia Deuteronomiumista, Kuninkaitten kirjoista, Psalmeista sekä Danielin kirjasta.

13 Nahka Toisen temppelin aikakauden alussa, kirjurin alkoivat hyödyntää nahkaa (586 eaa. jälkeinen aika) Nahan valmistelussa kirjoitusta varten käytettiin erilaisia menetelmiä Pergamentti valmistettiin myös nahasta mutta eri tavoin kuin nahka Suurin osa Kuolleemeren kirjakääröistä on kirjoitettu nahalle

14 Kuparikäärö 3Q15 Kupari ja tina
Ei ole kirjallinen työ, vaan lista eri paikoista, joihin kultaa ja hopeaa piilotettu Latinankielisiä tekstejä laadittu kuparilevyille

15 Teksteistä kirjoihin? Ensimmäisen ja toisen temppelin aikakausilla tekstit laadittiin kääröille, jotka oli valmistettu joko papyruksesta tai nahasta Jer 36:1-2 viitata kirjakääröön: ”Juudan kuninkaan Jojakimin, Josian pojan, neljäntenä hallitusvuotena tuli Jeremialle Herralta tämä sana: "Ota kirjakäärö ja kirjoita siihen kaikki ne sanat, jotka minä olen puhunut sinulle Israelista, Juudasta ja kaikista muista kansoista Josian ajoista lähtien tähän päivään saakka.” Hes 2:9 ”Minä näin, kuinka minua kohti ojentui käsi, ja kädessä oli kirjakäärö.” Jer 34:4: ” Taivaan voimat hajoavat, ja taivas kiertyy kokoon kuin kirjakäärö. Sen tähtien joukot varisevat maahan kuin viiniköynnösten lakastuneet lehdet, niin kuin kuivettuneet viikunat karisevat puusta.” Kirjakääröissä useita palstoja jotka liimattu tai ommeltu yhteen Kirjakäärön voi avata eri suunnista

16 Kirjakääröjen sisältö
Sisältävät yleensä ainoastaan yhden kirjan tai otteita siitä, esim. Suuri Jesajakäärö Poikkeuksia: pienet profeetat, Toora kääröt (Gen-Exod sekä Lev- Num), psalmit Huom! Kirjat kopioitiin erikseen, ei kokoelmina Ks. Myös Luuk 4:16-17

17 Käsikirjoitusten mitat
Mitan sääteli kopioitavan tekstin pituus. Pisin tunnettu Raamatun teksti on ns. Suuri Jesajakäärö, 1QIsa, johon kuuluu 66 lukua (7.34 m). Temppelikäärö, 11QTemple ( m). Kirjurien tarkkuuteen perustuen voimme määritellä kirjakääröjen koon, vaikka tekstit olisivat säilyneet ainoastaan fragmentaarisina.

18 Koodeksit Koodeksi on kirja, joka rakentuu useista yhteenliitetyistä sivuista, ja jonka sisältö on käsinkirjoitettu. Mahdollista avata mistä kohtaa tahansa. Ensimmäisten koodeksien materiaalina oli pergamentti ja papyrus. Sivun molemminpuolinen kirjoitus mahdollisti materiaalin paremman hyödyntämisen (vrt. kääröt). Varhaisimmat koodeksin tunnetaan kristillisistä yhteyksistä. (huom! Juutalaisissa synagoogissa on yhä käytössä kääröt). Esimerkiksi Nag Hammadiin ”kirjasto” noin 390 jaa. Myöhemmin kristillinen tapa levisi myös muihin konteksteihin. Joissain tapauksissa myös Heprealainen raamattu koodeksimuodossa.

19 Koodeksit ja juutalaiset kirjoitukset
Varhaisin tunnettu kokonainen koodeksi: Codex Leningradensis 1008, (BHS:n pohjateksti) Tunnetut käännökset: Codex Vaticanus js Codex Alexandrinus sisältävät Septuagintan (=HR:n kreikankielisen käännöksen) Keskiajalla: kaksoissivujen rajaton määrä Koodeksin käyttö erityisesti Talmudien jälkeisellä ajalla, huom kääröjen liturginen käyttö!

20 Kirjakääröt ja koodeksit?
Miten voidaan vertailla? Kirjakäärö: voidaan pidentää loputtomiin Koodeksi: helpompi avata ja löytää tietty tekstikohta, formaatti mahdollistaa useamman tekstien yhteenliittämisen.

21 Codex Sinaiticus http://www.codexsinaiticus.org/en/

22 Yhteenveto Eri materiaalit ja niiden vaikutus eri kirjaformaatteihin
Kirjakääröistä koodekseihin Kysymyksiä?

23 Luentopäiväkirjakysymyksiä ja tehtävät huomiselle:
KYSYMYS 1: Miten arvioisit kirjoitusmateriaalin vaikutusta eri tekstien kopioimiseen ja säilyttämiseen (esim. varastoimiseen)? KYSYMYS 2: Miten materiaali saattaa heijastella tekstin merkittävyyttä? KYSYMYS 3: Millainen merkitys kirjoilla oli ajanlaskua edeltävänä aikana? TEHTÄVÄ 1: Lue Jeremiaan kirjan luvut, jotka käsittelevät Baarukin kirjuritoimintaa (Jer 36) mitä tekstien kirjallisesta muodosta/käytöstä/kirjurin ja profeetan suhteesta jne selviää niiden perusteella? (Lisätietoa saat apokryfisesta Baarukin kirjasta).


Lataa ppt "Luentokurssi Hanna Tervanotko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google