Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lapsirikkaiden perheiden toimiva arki -hanke 2016–2018

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lapsirikkaiden perheiden toimiva arki -hanke 2016–2018"— Esityksen transkriptio:

1 Lapsirikkaiden perheiden toimiva arki -hanke 2016–2018

2 Mistä Lapsirikas-hankkeessa on kysymys?
Lapsirikas-hanke kehittää uudenlaista palvelua, josta perheet saavat helposti vastaanotettavaa apua erilaisiin arjen tilanteisiin. Arjen auttajat ovat koulutettuja vapaaehtoisia tai esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita. Hankkeessa työskentelee 1 henkilö oppisopimuksella sekä useita työkokeilussa olevia henkilöitä Hanke on avoin kaikille lapsia ja perheitä tukeville järjestöille ja toimijoille. Toiminta on uskonto- ja aatesuunnista riippumatonta, ja se keskittyy toimivan arjen rakentamiseen.

3 Lapsirikas-hanke Palvelu pilotoidaan Oulun ja Raahen alueilla yhteistyössä Oulun kaupungin ja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Toimintaa kehitetään ja laajennetaan saatujen kokemusten myötä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella uudenlaisen toimintamallin juurtumiseksi. Lapsirikas-hanketta hallinnoi lastensuojeluyhdistys Auta Lasta ry Oulussa Raha- automaattiyhdistyksen tukemana. Hankkeen työntekijät ovat projektipäällikkö Anne-Maria Takkula Oulussa ja projektisuunnittelija Saana Savela Raahessa Oppisopimustyössä Noora Savolainen

4 Lapsirikas-apu konkreettisia arjen tekoja vapaaehtoistyön ja työllistämisen kautta perheelle maksutonta perheen ehdoilla lasten parhaaksi vapaaehtoisille ilmainen koulutus sekä tuki koulutuksen jälkeen yhteiskunnallinen kannanotto keskinäisen välittämisen puolesta ja kotiin järjestettävän käytännön avun merkityksellisyydestä

5 Lapsirikas-hankkeen taustaa
Toiminnan taustalla on yleisesti tunnettu ilmiö lapsiperheiden palvelujen riittämättömyydestä ja toisaalta lasten, nuorten ja perheiden pahoinvoinnista. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Auta Lasta ry toteuttivat keväällä lapsiperheille kyselyn kotipalvelun toimivuudesta. Kysely osoitti selvästi, että nykyisillä järjestelyillä on mahdollista vastata vain osaan perheiden arjen tuen tarpeista. Perheiden tuen tarpeet ovat toisaalta hyvin tavallisia, mutta keskenään erilaisia. "Perheet kaipaavat yksilöllisten tarpeidensa mukaista konkreettista apua ja tukea matalalla kynnyksellä, ennaltaehkäisevästi, nopeasti ja helposti".

6 Lapsirikas-hankkeen taustaa
Pro gradu -tutkielma Ikkunoita arkeen – lastensuojelun asiakkaina olleiden monilapsisten perheiden äitien kokemuksia arjesta ja tuen tarpeesta. Heidi Telkki, Jyväskylän yliopisto. Konkreettisen avun tarve kaikissa lapsiperheille yleisissä elämäntilanteiden muutoksissa (esim. lapsen syntymä, työttömyys, perheen yksinäisyys, työelämän muutostilanteet). Apua toivottiin muun muassa talkoo- ja naapuriapuna, tukihenkilötoimintana, kummiperhetoimintana, ruuanlaitto- ja leivonta-apuna, kotimiesapuna sekä lasten harrastuskyydityksinä.

7 Lapsirikas-hankkeen taustaa
Osa perheistä saa tukea lähiverkostoista. Kaikilla perheillä ei ole tätä mahdollisuutta. Joskus lähiverkostosta voi olla vaikea pyytää apua kiitollisuuden velan syntymisen vuoksi tai muusta syystä. Äidit puhuivat paljon kodinhoidollisen tuen merkityksellisyydestä kriisivaiheissa ja toimivien rutiinien rakentamisessa.  Toimivien rutiinien merkitys korostuu monilapsisissa perheissä

8 Lapsirikas-hankkeen taustaa
Erityisesti monilapsisiin perheisiin liittyviä näkökulmia Monilapsisen perheen arki ei ole samanlaistan kuin pienen perheen arki. Perheen erityisyys tulee huomioida ja sitä tulee kunnioittaa. Joskus on näyttänyt siltä, että monilapsisen perheen on vaikeampi saada tukea kuin pienen perheen, vaikka perheessä olisi erityislapsi. Monilapsisessa perheessä on paljon vuorovaikutusta ja tunteita. Monilapsisen perheen sisarusten väliset suhteet ovat tutkimaton alue. Monilapsisen perheen äidin arjessa keskeinen ilonlähde on omat lapset.

9 Apua lapsirikkaiden perheiden arkeen
Vapaaehtoiset auttajat koulutetaan Lapset puheeksi -menetelmällä Toimiva lapsi&perhe - mallin pohjalta. Vapaaehtoisten koulutuksessa hyödynnetään keskeisesti myös kokemusasiantuntijoita sekä sosiaali-, terveys ja kasvatusalan asiantuntijoita. Kaiken toiminnan lähtökohtana on perheen oman elämänsä asiantuntijuus ja sen vahvistaminen. Vapaaehtoisilta edellytetään koulutuksiin osallistumisen lisäksi moitteetonta rikosrekisteriotetta. Perheet voivat pyytää apua puhelimitse ja hankkeen nettisivujen kautta Lapsirikas-apu ei korvaa ammattilaisapua, vaan sijoittuu ihmisten keskinäisen välittämisen ja vastuunoton maastoon.

10 Tule vapaaehtoiseksi – rikastu itse!
Kokoamme vapaaehtoisia avun antajia uudenlaiseen lapsiperheiden tukijärjestelmään. Vapaaehtoiset auttavat tavalla, joka heille on luontevinta ja siinä määrin, kun se on heille sopivaa. Perheet tarvitsevat esimerkiksi kotimiesapua, ruuanlaitto- ja leivonta-apua, pienimuotoista kotityöapua, harrastuskuljetusapua lapsille, ystävätoimintaa, teinikummitoimintaa, apua pieniin kodin korjaustöihin sekä kaikenlaista sellaista toimivan arjen apua, jolle löytyy tekijä ja vastaanottaja.

11 Tule vapaaehtoiseksi – rikastu itse!
Vapaaehtoiset saavat maksuttoman koulutuksen, joka toteutetaan yhteistyössä Varesverkoston kanssa ( Vuolle Setlementti ). Ilmoittautua voi – sivun kautta Tehdystä vapaaehtoistyöstä saa todistuksen, jota voi hyödyntää esimerkiksi koulu- tai työpaikkaa hakiessa sekä sosiaali- ja terveysalan opinnoissa. Ota rohkeasti yhteyttä, jos kiinnostuit ja olisit halukas osallistumaan vapaaehtoisten koulutukseen syksyllä 2016.

12 Ota yhteyttä! www.lapsirikas.fi
Lapsirikkaiden perheiden toimiva arki -hanke tekee parhaillaan kehitystyötä uudenlaisen tukijärjestelmän rakentamiseksi. Mikäli sinulla on ideoita ja ajatuksia vapaaehtoisten auttajien löytämiseksi tai muuten hankkeen kehittämistyöhön liittyen, ole rohkeasti yhteydessä meihin! Ajantasaista tietoa hankkeen edistymisestä saat seuraamalla Lapsirikas-hankkeen Facebook- sivua sekä kotisivuamme lapsirikas.fi. Anne-Maria Takkula Saana Savela

13 Kiitos mielenkiinnosta!


Lataa ppt "Lapsirikkaiden perheiden toimiva arki -hanke 2016–2018"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google