Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuKaroliina Käppi Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
Kahvilapalvelut 15 osp
2
Suomalainen ravitsemistoiminta sai alkunsa 1100-luvulla luostarilaitoksissa Keskiajalla tyypillisiä olivat kiltatuvat, joita rakennettiin eri ammattikuntien kokoontumispaikoiksi Komeista rakennuksista tuli kokoontumistiloja ja erilaisten tilaisuuksien pitopaikkoja Kuningas Kustaa Vaasa kielsi toiminnan ja keräsi haltuunsa kiltojen omaisuuden vuosina 1556-15557 Kuningas Maunu Ladonlukko asetti majatalolaitosasetuksen, joka oli voimassa vuosina 1279-1955 Säännön mukaan jokaisen vieraan oli kustannettava oma ravintonsa eikä kukaan ollut velvollinen antamaan mitään vieraille ilmaiseksi 1500- luvun loppupuolella ilmestyivät ruokahinnastot ja myös majoituksesta alettiin perimään maksua. Matkustaja luettelot tulivat pakollisiksi
3
Ensimmäiset kaupunkihotellit syntyivät Viipuriin, Helsinkiin ja Turkuun 1870- luvulla 1800-1900- luvulla kehittyminen oli nopeaa Teollistuminen alkoi Elintaso nousi Ulkomailta tuli yrittäjiä Suomeen Suomalainen ravintola-alakin alkoi kehittyä Ravintolat jakautuivat tuolloin kahteen eri ryhmään eli sivistyneistön ja rahvaiden ravintola Vuonna 1876 perustettiin Alkon edeltäjä Anniskeluyhtiöt Nämä lakkautettiin kieltolain voimaan tullessa vuonna 1919 Ensimmäisiä tunnettuja ravintoloitsijoita olivat Kaisa Wahllund (Turun Seurahuone, Kaivohuone ja Kaisaniemi) ja Johan Seibert (Helsingin Seurahuone).
4
Ensimmäisen maailmansodan aiheuttama elintarvikepula vaikeutti alan kehittymistä 1935 perustettiin ensimmäinen ravintolakoulu Helsinkiin. Vuonna 1940 Suomeen rakennettiin uusia ja edustavia hotelleja ja valmistauduttiin olympialaisiin. Sota vuosina 1939-1944 tilanne muuttui ja ravintoloiden toiminta romahti, myös tanssiminen ravintoloissa kiellettiin. Vuosina 1947-48 Suomessa oli 328 anniskeluravintolaa.
5
Sodan vuoksi siirtyneet olympialaiset pidettiin vuonna 1952 Helsingissä. Olympialaisiin odotettiin runsaasti turisteja, mutta kisoista tuli monelle yrittäjälle liiketaloudellinen pettymys. Liike-elämän muutokset ja ulkomaalaisten turistien lisääntyminen kasvattivat matkailua ja siten myös hotelleja rakennettiin lisää. 1950-luvulla avattiin esimerkiksi Hamburger Börs Turussa, Arina Oulussa, Satakunta Porissa ja Vaakuna Helsingissä. Työskentelyä ravintolassa ei vielä 1950-luvulla arvostettu ja työntekijöistä oli huutava pula.
6
Yhteiskunnan rakennemuutoksen myötä muutti maaseudulta paljon ihmisiä kaupunkeihin. Keskiolutlaki tuli voimaan vuoden 1969 alussa ja tämän vuoksi melkein jokaiseen kylään perustettiin olutbaareja. Työvoimapula näkyi ja alan koulutusta lisättiin, myös Hotelli- ja ravintolaopistossa aloitettiin esimieskoulutus. Keski-Euroopasta saapui Suomeen Tukholman kautta uusia trendejä kuten diskot, grillit, pubit ja yökerhot. Elintaso nousi ja ihmisten vapaa-aika kasvoi.
7
1970-luvulla hotelli- ja ravintolayritysten määrä nousi huimaa vauhtia. Ravintoloiden liikeideat monipuolistuivat ja myös lomahotelleja rakennettiin paljon. Jokaisessa kaupungissa oli pizzeria tai baari, lähes jokaisessa ravintolassa oli myös lähiöravintola. Lisäksi etnisten ravintoloiden määrä alkoi lisääntyä ulkomaanmatkailun kasvaessa. Asiakaskunnat laajenivat, sillä myös naiset olivat tervetulleita ravintolaan keskenään. 1970- luvulla suosittuja asioita olivat Happy hours ja naisten tanssit
8
1980-luvulla Suomi kaupungistui ja ravintoloista tuli uuden keskiluokan olohuoneita. Ravintoloiden määrä ja tarjonta monipuolistuivat, silloin mukaan tulivat myös gourmetravintolat, musiikkipubit, yökerhot ja pikaruokapaikat. Asiakkaat muuttivat tapojaan nautiskeleviksi ja seurusteleviksi.
9
Lama katkaisi hyvät kehitysnäkymät 1990-luvulla. Asiakasmäärät romahtivat Konkurssien määrä kasvoi Markan arvo romahti ja Suomesta tuli hyvin edullinen matkailumaa vuosina 1993- 1994 Hampurilaisravintoloiden määrä kasvoi hurjasti ja tämä näkyi koko 1990-luvun ajan. Estonia-laivan uppoaminen syksyllä 1994 vähensi hetkellisesti matkailua.
10
Vuosituhat vaihtui näyttäväsi ympäri maailman. Ympäristöasiat ja energian puute alkoivat vaikuttaa ravintola-alaan ja nämä asiat näkyvät edelleen. Suomessa alkoi heti 200-luvun alussa fine dining-ravintoloiden nousukausi. Mitä maailmalla tapahtui? Vuosituhannen alkua kuohuttivat Britaniasta löydetyt BSE-tapaukset eli hullun lehmän tauti. New Yorkin Worl Trade Centeriin tehtiin mittava terrori-isku ja terrorismi loi varjon matkailuun. Luonnonilmiöt kuten tsunami vaikuttivat myös matkailuun.
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.