Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ohjaus Suomessa 2008 –seminaari 2.-3.10.2008, Espoo/Hotelli Matinlahti Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ohjaus Suomessa 2008 –seminaari 2.-3.10.2008, Espoo/Hotelli Matinlahti Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden."— Esityksen transkriptio:

1 Ohjaus Suomessa 2008 –seminaari 2.-3.10.2008, Espoo/Hotelli Matinlahti Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittämisohjelmalla – katsaus ohjelman sisältöön ja toteutuksen tilanteeseen Liisa Winqvist Työ- ja elinkeinoministeriö, Työllisyys ja yrittäjyys –osasto, Työvoiman kohtaanto ja työvoiman saatavuus -ryhmä

2 ESR-ohjelmakausi 2007-2013 EU:n tuki jäsenmaille kanavoidaan jäsenmaissa valmisteltujen ja komission määräajaksi hyväksymien tavoiteohjelmien kautta. Suomen rakennerahastostrategia määrittelee ne tavoitteet ja painopisteet, joiden perusteella eri kehityshankkeille myönnetään rahoitusta. Kansallinen seurantakomitea hyväksyi Manner-Suomen ESR-ohjelman valtakunnalliset kehittämisohjelmat toimintalinjoittain kokouksessaan 24.-25.5.2007. Euroopan komissio hyväksyi vasta syksyllä 2007 Suomen ESR -ohjelma- asiakirjan vuosiksi 2007–2013. Manner-Suomea koskevan ohjelman julkinen kokonaisrahoitus on 1,4 miljardia euroa, josta EU:lta tuleva rahoitus on yhteensä 615 miljoonaa euroa.Ohjelmassa on valtakunnallinen ja 4 alueellista osiota. Valtakunnalliset kehittämisohjelmat perustuvat Manner-Suomen ESR– ohjelman tavoitteisiin ja ne on ryhmitelty ohjelma-asiakirjan toimintalinjaluokittelun mukaisesti.Projektien valintakriteerit ja 1. haku vahvistettiin 4.12.2007 kansallisen seurantakomitean kokouksessa. Euroopan komissio hyväksyi vasta syksyllä 2007 Suomen ESR -ohjelma- asiakirjan vuosiksi 2007–2013. Manner-Suomea koskevan ohjelman julkinen kokonaisrahoitus on 1,4 miljardia euroa, josta EU:lta tuleva rahoitus on yhteensä 615 miljoonaa euroa. Ohjelmassa on valtakunnallinen ja 4 alueellista osiota. Valtakunnalliset kehittämisohjelmat perustuvat Manner-Suomen ESR– ohjelman tavoitteisiin ja ne on ryhmitelty ohjelma-asiakirjan toimintalinjaluokittelun mukaisesti. Projektien valintakriteerit ja 1. haku vahvistettiin 4.12.2007 kansallisen seurantakomitean kokouksessa.

3 ESR–ohjelman tavoitteet Euroopan sosiaalirahaston ohjelman tavoite on tukea työllisyyttä ja työllistymisedellytyksiä osaamista ja palvelurakenteita kehittämällä. Euroopan sosiaalirahaston tuella voidaan edistää tasa-arvoa, ehkäistä syrjäytymistä, kehittää osaamista, työoloja ja henkilöstön hyvinvointia tai kehittää järjestelmiä, jotka helpottavat työmarkkinoiden toimintaa sekä aktivoivat ihmisiä osallistumaan ja tekemään työtä. Ohjelman hallintoviranomaisena toimii työ- ja elinkeinoministeriö.

4 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Toimintalinjan tavoitteena on parantaa koulutuksen työelämävastaavuutta, koulutuksesta työelämään siirtymistä sekä työmarkkinoilla tarvittavaa osaamista. Parannetaan erityisesti aikuisväestön koulutukseen osallistumisedellytyksiä. Kehitetään kysyntälähtöisesti työelämän edellyttämän ammattitaidon saavuttamista, työvoiman saatavuutta ja työllistymistä edistäviä työvoimapalvelu-, tiedotus-, ohjaus-, ja neuvontajärjestelmiä sekä työelämäläheisiä ja luovuutta edistäviä oppimismalleja. Tavoitteena on edistää osaamisen kehittämiseen ja tuottavuuden kasvuun tähtäävän toimintaympäristön kehitystä, parantaa ja vahvistaa uuden tiedon ja osaamisen siirtämistä olemassa olevaan yritystoimintaan innovaatioiden edistämiseksi, työn tuottavuuden lisäämiseksi sekä uusien yritysten ja työpaikkojen luomiseksi. Valtakunnallista ja alueellista ennakointitoimintaa juurrutetaan ja vahvistetaan tukemaan strategisia valintoja. Tavoitteena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä kestävää kehitystä osana osaamis-, palvelu- ja innovaatiojärjestelmien kehittämistä.

5 Aikuisohjauksen muistiossa (Aikuisopiskelun tietopalvelujen, neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen,Työhallinnon julkaisu 365/2006) esitettyä toimenpideohjelman toteutusta varten nimettiin syksyllä 2006 valtakunnallinen koordinaatio- ja seurantaryhmä, jossa puheenjohtajat OPM:stä ja TM:stä. Tätä ryhmää täydennettiin kesällä 2008 ja se toimii jatkossa myös aikuisohjauksen kehittämisohjelman valtakunnallisena ”ohjausryhmänä”. ESR/Toimintalinja 3/ OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOHJAUKSEEN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN KEHITTÄMISOHJELMALLA KOORDINAATIO- JA SEURANTARYHMÄ: toimii jatkossa ”OHJAUSRYHMÄNÄ” KEHITTÄMISOHJELMATIIMI: valmistelee

6 Koordinaatioprojekti (ESLH - > JAMK) TEM/TYO/TOKI ”NUOVE, NEUVONTA- JA OHJAUS- PALVELUJEN KEHITTÄMISPROJEKTI” (osa-ohjelmat 1 ja 3) - verkkoneuvonta ja –ohjausosio 4 projektihenkilöä+ryhmät ns. omaa tuotantoa - tutkimus- ja arviointiosio kilpailutetaan julkisena hankintana OPM/ESLH JA TEM + TEK ”AIKUISOHJAUS TYÖELÄMÄN VOIMAVARANA” (osa-ohjelma 2) - OPIN OVI ESLH: aluehankkeet ja TE-keskukset: aluehankkeet - STUDIO/ESLH: opettajien/koulutta- jien ohjaustaitojen parantaminen - ERKKERI / TEM/TYO/TOKI neuvojien ja ohjaajien ohjaustaito- jen parantaminen

7 Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla/ NUOVE, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittämisprojekti Aloituspäivämäärä hakemuksessa 1.4.2008. Projekti sai rahoituspäätöksen 22.8. ja aloitti 1.9.2008. verkkoneuvonta ja –ohjausosio ns omaa tuotantoa, vastuutahona TEM/TYO/TOKI 4 projektihenkilöä + ryhmät tutkimus- ja arviointiosio kilpailutetaan julkisena hankintana

8 Mihin verkkoneuvonta ja -ohjausosiolla haetaan ratkaisua 1 koulutusneuvonnan ja uraohjauksen saatavuutta parannetaan luomalla tuotteistetut koulutusneuvonnan ja uraohjauksen palvelut ja työmenetelmät verkkoon uudet palvelut yhdistyvät jo toimiviin valtakunnallisiin palveluihin täydentäen ja laajentaen niitä (työ- ja elinkeinohallinnon contact center -palvelut, Opintoluotsi) palveluja kehitetään siten, että jatkossa puhelin- ja verkko-osuuksia voidaan yhdistää sujuvasti osaksi muilla tavoin annettuja palveluja tavoitteena asiakaslähtöisen ja asiakkaalle oikea-aikaisen yhteistyön tiivistäminen läheisimpien sidosryhmien kanssa (OPM, CIMO, OPH, oppilaitokset, järjestöt yms) Tavoitteena on valtakunnallinen, tunnettu ja luotettava neuvonta- ja ohjauspalvelu, joka linkittyy sujuvasti alueellisiin neuvonnan ja ohjauksen asiakaspalveluihin. Verkon kautta annettava neuvonta ja ohjaus on henkilökohtaista, asiakkaan tilanteesta ja tarpeista lähtevää.

9 Mihin verkkoneuvonta- ja ohjausosiolla haetaan ratkaisua 2 Verkkoneuvonta ja –ohjaus dokumentoituu, joten tätä dokumentointia voidaan käyttää tutkimuksen ja arvioinnin välineenä. Koulutusneuvonnan ja uraohjauksen apuna käytettäviä ohjelmasovelluksia halutaan samalla kehittää palvelemaan sujuvammin neuvojia ja ohjaajia sekä asiakasta tiedonetsintä- ja päätäntäprosessissa. Yhteiset sisäänmenosivut nettiin!

10 Verkkoneuvonta- ja ohjausosiossa kehitettävät uudet tuotteet Uusia palvelutuotteita ovat: 1)koulutusneuvonta verkkoneuvontana 2)ammatinvalinta- ja uraohjaus verkossa 3)Uraohjauslinja, valtakunnallinen uraohjauksen palvelunumero sekä 4)uusia välineitä päätöksentekovalmiuksien ja palvelutarpeiden arviointiin puhelin- ja verkkopalvelun tueksi 5)kehittynyt urasuunnittelupalvelujen ajanvarausjärjestelmä Lisäksi uutena tuotteena otetaan käyttöön verkkoneuvonnan ja –ohjauksen tarpeisiin kehitettävä työväline, sähköinen alusta. Kehitetään nettisivut, joiden kautta neuvonta- ja ohjauspalveluihin mennään sekä verkkoneuvojien ja uraohjaajien tukipalveluita verkkoon. Laaditaan ja testataan käytännössä uusi koulutusmoduli vastaajille verkkoneuvonnan ja –ohjauksen tueksi.

11 Valmistelussa mukana olleet tahot OPM, OPH, Palmenia/Opintoluotsi TM/eri tiimit (TR, TP, MAMU) vanhassa organisaatiossa, TEKien ja työvoimatoimistojen edustajia, Koulutuslinjan ja Työlinjan edustajia (contact center Mikkelissä) Työmarkkinajärjestöjen edustajia, KTL (Koulutuksen tutkimuslaitos/Jyväskylän yliopisto), Kela/opintotuki sekä CIMOn, Noste-ohjelman, Erilaisten oppijoiden liiton ja HEROn, Kansanopistoyhdistyksen, Lukion opinto-ohjaajien, Ammatillisen oppilaitoksen opinto-ohjaajien, Helsingin kaupungin opetusviraston, Yritys-Suomi –verkko- ja puhelinpalvelujen ja Mielenterveysseuran verkkoneuvonnan edustajat …

12 Kohderyhmät Kohderyhmänä ovat työ- ja elinkeinohallinnon koulutusneuvonnan ja uraohjauksen ammattilaiset sidosryhmäkumppaneineen. Koulutusneuvontaa verkossa tulevat antamaan koulutusneuvojat sidosryhmäkumppaneineen ja uraohjausta verkossa antavat ammatinvalintapsykologit. Toissijaisena kohderyhmänä, hyödyn saajina, ovat ammatti- ja koulutusvalintoja suunnittelevat nuoret ja aikuiset; koulutusneuvonta ja uraohjaus verkossa kohdistuu kaikille kansalaisille, jotka haluavat saada itselleen lisää osaamista sijoittuakseen toivomallaan tavalla työelämään. Kysyjät voivat olla työssä, työelämän ulkopuolella ja työelämään paluuta suunnittelevia, työttömiä tai opiskelijoita, jotka tarvitsevat ammatillisen ohjauksen palveluja. Kysyjät voivat saada sidosryhmäyhteistyön seurauksena verkkoneuvontaa ja – ohjausta myös yhteistyökumppaneilta, esim. halutessaan tietoa ja neuvoa opiskelusta ja työskentelystä ulkomailla, lukiongelmista, opintotukiasioista, yrityksen perustamisesta, Opintoluotsin verkkosivustoista tai muista sopivista nettisivuista ja tiedonlähteistä sekä mahdollisesti tietoja ja neuvontaa koulutuksen järjestäjiltä jne. Linkitys ohjaus-, neuvonta- ja tietopalvelun aluehankkeisiin tärkeää!

13 Resurssit Henkilöstö: NUOVE-projekti (sähköposti: etunimi.sukunimi@tem.fi) :etunimi.sukunimi@tem.fi Seija Pohjanoksa, projektipäällikkö Jaana Puuronen, projektisuunnittelija (koulutusneuvonta) Minna Maksniemi, projektisuunnittelija (urasuunnittelu) Sirpa Lindroos, projektiassistentti sekä kumppanuussopimuksen kautta työpanosta Opintoluotsista. Toimintatapojen kehittäminen verkkoon edellyttää myös toimivan sähköisen alustan kehittämistä. Kustannukset ja kesto Verkkoneuvonnan ja –ohjauksen osahankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 2 milj. euroa 3 vuoden aikana.

14 Verkkoneuvonta- ja uraohjausosion ryhmät Ohjausryhmä (yhteinen tutkimus- ja arviointiosion kanssa): Pieni, operatiivinen johtoryhmä; hallinnollinen seuranta, hyväksyy toimintasuunnitelman ja kustannukset, hyväksyy eteenpäin ehdotettavaksi mahdolliset muutokset Asiantuntijafoorumi: Varmistaa tiedonkulun sidosryhmäkumppanien kesken, koordinoi ja tuo synergiaa, kommentoi, mutta ei tee päätöksiä. Kokoontuu noin 2 kertaa/vuosi. Kehittämisryhmä koulutusneuvonnalle: Kehittää toimintamallit koulutusneuvontaan liittyen, koulutusneuvojia ja Opintoluotsin ja sidosryhmien neuvontaan osallistuvia toimijoita. Kehittämisryhmä uraohjaukselle: Kehittää toimintamallit uraohjaukseen liittyen, ammatinvalintapsykologeja.

15 Tutkimus- ja arviointiosio Liittyy aikuisohjauksen kehittämisohjelman arviointiin, mutta tarkoituksena on myös kehittää seuranta- ja arviointimenetelmiä ja -välineitä eri neuvonta- ja ohjaustyötä tekevien toimijoiden tarpeisiin. Julkinen hankinta: NUOVEn johtoryhmä on hyväksynyt tarjouspyynnön, lähtee kilpailutukseen viimeistelyn jälkeen. Tavoitteita ja tuloksia tarkennetaan tarjouspyynnössä sekä kilpailutuksen voittaneen tahon kanssa tehtävässä sopimuksessa.

16 ERKKERI -hanke Kuuluu läheisesti yhteen opetusministeriön/Etelä-Suomen lääninhallituksen osa-ohjelman ”Aikuisohjaus työelämän voimavarana” Opin ovi – ja Studio-osioiden kanssa, vaikka on työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla. Osaohjelma ERKKERIssä kehitetään ja tarjotaan ohjaajakoulutusta aikuisten neuvonta- ja ohjaustyötä tekeville henkilöille eri organisaatioissa. ERKKERIn tavoitteena on lisätä aikuisten neuvontaa ja ohjausta tekevien henkilöiden ohjauksellista osaamista ja asiantuntijuutta sekä lisätä valmiuksia moniammatilliseen ohjaukselliseen verkostotyöhön. Haku päättyi toukokuun lopussa. Rahoitusneuvotteluja käydään Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa (jolla kumppaneita toteutuksessa).

17 TE-keskusten aluehankkeet TE-keskuksilta pyydettiin aikuisohjauksen kehittämisohjelmaan liittyvien kehittämishankkeiden hanke-esityksiä siten, että ne voitaisiin hyväksyä tulostavoiteneuvottelujen (TUJO) yhteydessä syksyllä 2007. TUJO-neuvottelujen yhteydessä hanke-esitysten perusteella tehtiin ns. indikatiivinen rahanjako TE-keskuksille: vuodelle 2008 jaettiin 1 milj euroa 10 TE-keskukselle. TE-keskukset toteuttavat hankkeet joko ns. omana tuotantona tai projektihakuna. Yhteensä ESR-kaudelle on varattu TE-keskusten hankkeisiin 3 milj. euroa (valtakunnallisen rahan alueosiota). Itä-Suomi (eli Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kainuu) osallistuu omilla päätöksillään alueellisen rahoituskehyksen puitteissa.

18 Mistä tietoa? www.rakennerahastot.fi on palveluportaali Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksen hakijoille, viranomaisille ja kaikille EU-rahoituksesta kiinnostuneille. ESR-teemabulletiinissa on toimintalinjoittain lyhyet kuvaukset kaikista valtakunnallisista kehittämisohjelmista ohjelmakaudella 2007 – 2013. Aikuisohjauksen kehittämisohjelman ns. pitkä kuvaus: www.minedu.fiwww.minedu.fi -> EU-asiat (yläpalkki) -> Rakennerahastot (vasemmalla) ->ESR-kehittämisohjelmat (vasemmalla) ->Valitaan kohta: Toimintalinja 3: ….Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla (pdf)Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla

19 Sattumasta suunnitteluun – tuumasta toimeen Kiitos!


Lataa ppt "Ohjaus Suomessa 2008 –seminaari 2.-3.10.2008, Espoo/Hotelli Matinlahti Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google