Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Niemenkulman vanha koulu Yhdistysten talot ja tilat –ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Niemenkulman vanha koulu Yhdistysten talot ja tilat –ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää."— Esityksen transkriptio:

1 Niemenkulman vanha koulu Yhdistysten talot ja tilat –ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää

2 yi Niemenkulman koulu

3 Koulun käyttötarkoitus muotoutunut vuosien saatossa tilanteiden mukaan o Rakennettu kansakouluksi vuonna v. 1902. o Koulutoiminta päättyi v. 1967 o Jäi kunnan omistukseen, kyläläisten aloitteesta otettiin yhteiseen käyttöön 1970-luvulla o Sivukirjasto, partio, 4H-kerho, työväenopiston kudontapiiri, srk:n kerhot, eri yhdistysten kokoukset ja kurssit, terveydenhoitajan vastaanotto o Lisäksi vuokra-asunto talonmiehelle o Vuonna 2009 Maskun kunta listasi myytäviä kiinteistöjä ja koulu joutui listalle o Tästä alkoi vilkas keskustelu ja aktiivinen lobbaus, koulu haluttiin pitää kylän keskuksena o Kylältä löytyi yrittäjä, joka oli halukas kehittämään koulun käyttöä Neljäsluokkalaisia vuonna 1954. Kuva Kari Ajosenpään albumista.

4 Lähtökohtia toiminnalle talossa ja sen pihapiirissä (2010) o Yritystoiminnan edellytetään olevan sen luonteista, että se sopeutuu olemassa olevaan miljööseen ja kyläläisten monimuotoiseen käyttöön. o Kyläläisten mahdollisuus käyttää taloa turvattaan myös siinä tapauksessa, että yritystoiminta syystä tai toisesta päättyy. o Rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo säilytetään niin ulko- kuin sisäpuoleltakin. o Nykyinen piha-alue ja leikkikenttä tulee rauhoittaa leikki- ynnä muuhun pihakäyttöön. o Autoliikenne ja autojen pysäköinti sijoitetaan nykyisen piharakennuksen taakse.

5 Koulun ylläpito ja hallinta o Kunta vastaa edelleen talon ylläpitokuluista kyläläisten/järjestöjen osalta o sähköt, vedet o jätevesien käsittely, siivous, jätteenkuljetus o rakenteelliset remontit o materiaalit pieniin pintaremontteihin ja pihatöihin, työ tehdään talkoilla o yritystoiminnan aloittamisen aiheuttamien järjestelyiden kustannuksista esim. kaapit ja ulkovarasto o Yrittäjä ja kunta ovat solmineet vuokrasopimuksen. Yrittäjä maksaa vuokraa toteuttamalla erilaisia kunnostustöitä, esim. uusi parkkipaikka, yhteistilojen pintaremontti ja kalustus, asunnon remontti.

6 Tilojen jakaminen Yhteiskäytössä iso luokkahuone/sali, eteinen, keittiö ja saniteettitilat. Yrittäjä vuokraa isoa salia eri käyttötarkoituksiin pääasiassa viikonloppuisin. Kyläläisillä/ järjestöillä käyttö ajoittuu pääasiassa arkipäiviin ja –iltoihin. Kyläläisten ja järjestöjen käytössä yläkerran kerhotilat ja vanha kirjasto/kudontaluokka. Yrittäjän käytössä vanha asunto ja yläkerran rakentamaton ullakko.

7 Ison salin/luokkahuoneen käyttöaste nousi huomattavasti, kun kudonta siirtyi vanhaan kirjastoon. Pintaremontti ja uudet kalusteet ovat mahdollistaneet salin monipuolisen käytön juhliin, kokouksiin, luentoihin, kursseihin, kerhoihin. Ilman yrittäjän panosta ei kunnan budjetista olisi tällaisia resursseja todennäköisesti löytynyt ainakaan näin nopealla aikataululla.

8 o Käyttäjien muodostama toimikunta, joka yhteisesti vastaa toiminnasta koululla ja sen pihapiirissä o Jokaisesta käyttäjäryhmästä on toimikunnassa yksi edustaja, jonka ryhmä itse valitsee keskuudestaan. o Toimikunnan tehtävänä on: o sovittaa yhteen erilaisia käyttömuotoja ja ratkaista mahdollisia käytössä esiintyviä ristiriitoja o seurata talon yleistä käyttöä o kehittää toimintaa ja käsitellä uudet toimintaideat o suunnitella keinoja kustannusrakenteen helpottamiseksi o seurata talon kuntoa ja tehdä ehdotukset vuosittaisesta kunnostustoimenpiteistä o järjestää talkoita pihapiirin kunnostamiseksi ja pienten pintaremonttien tekemiseksi ym. o pitää yhteyttä kuntaan Talotoimikunta

9

10 Niemenkulmalaiset suosittelevat etsimään ennakkoluulottomasti ratkaisuja kylätalojen ylläpitoon. Uusi toimintamallimme on ollut käytössä vuodesta 2013 ja se on toiminut hyvin. Pieniä pulmia on ratkottu sitä mukaan, kun niitä ilmaantuu. Talotoimikunnan toimintaa toivotaan vakiinnutettavan esim. pari kertaa vuodessa kokoontuvaksi. www.niemenkulmankylayhdist ys.fi


Lataa ppt "Niemenkulman vanha koulu Yhdistysten talot ja tilat –ilta 3.5. Vartsala Terhi Ajosenpää."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google