Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pohdintapaketti linnut AKTIIVINEN OPPIMATERIAALI Taina Perkiö 2014 POKE LUVA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pohdintapaketti linnut AKTIIVINEN OPPIMATERIAALI Taina Perkiö 2014 POKE LUVA."— Esityksen transkriptio:

1 Pohdintapaketti linnut AKTIIVINEN OPPIMATERIAALI Taina Perkiö 2014 POKE LUVA

2 Lintujen luontaiseen käyttäytymiseen kuuluu lentäminen. Millainen Bull Billin häkin tulisi olla ja riittääkö linnulle elo häkissä?

3 Aviaarion iso tila mahdollistaa lentämisen. Mitä aviaariosta pitää löytyä pidettäessä undulaatteja?

4 Ruoka- ja vesikippoja tai –automaatteja tarvitaan lintujen jyväruualle, tuorerehuille, ruuansulatushiekalle, mahdolliselle voimaruualle ja juomavedelle. Vertaile ruokakippoja keskenään, hyödyt ja haitat? Tunnista lajit!

5 Mikä tämän ruokakipon salaisuus mahtaa olla? Miksi tämä on tällainen?

6 Mitä nämä möykyt ovat? Millaisia tehtäviä näillä on?

7 Mitä rehuja löydät kuvasta? Miksi kupit ovat tasolla? Millaista materiaalia kupit voivat olla? Millaisia rakenteeltaan?

8 Miten juomakupit eroavat toisistaan? Mitä huomioitavaa vasemman puoleisessa, mitä oikeanpuoleisessa?

9 Paljon orsia. Mitä hyötyä, mitä haittaa? Mitä virikkeitä keksit? Mikä turvallista/vaarallista?

10 Mitä hyvää näissä orsissa, mitä ongelmia?

11 Mitä ongelmia tekokasveista aviaariossa?

12 Miten ikkunoita voidaan suojata?

13 Tunnista laji! Kuuluuko tämä laji mihin linturyhmään seuraavista: varpuslinnut, papukaijalinnut, kanalinnut vai kyyhkylinnut? Miten järjestää tälle lajille pitopaikka?

14 Piilo – pesäkoppi, oksia, pahnoja Mutta mitä on kipossa?

15 Tarpeeksi iso haavi on hyvä, jos lintu on haavittava kiinni. Turvatoimet?

16 Kuljetushäkkiä kannetaan aina pohjasta, sillä häkin pidikkeet voivat pettää ja pohja pudota. Tässä on melko lämmin ilma ja linnut siirretään ulkoa sisälle. Miten linnut kuljetetaan talvella?

17 Kanarialinnulle on luontaista pomppia myös maassa etsimässä syötävää. Tunnista, kummatko linnut ovat maassa, kanarialinnut vai seeprapeipot?

18 Linnuissa on ns. suora- ja koukkunokkia. Kumpaan ryhmään papukaijalinnut kuuluvat ja mitä se tarkoittaa linnun käsittelyssä?

19 Tunnista laji! Koukkunokille on ominaista käyttää nokkaa monipuolisesti eri tarpeisiin. Nokalle on oltava työtä. Mitä virikkeitä keksit tällaiselle linnulle? Mitä tapahtuu, jos nokka kasvaa liikaa?

20 Tunnista laji! Miten linnun keuhkot eroavat nisäkkäiden keuhkoista? Millaisia hengitystieongelmia linnuilla voi olla?

21 Linnun verenkiertojärjestelmä on samanlainen kuin nisäkäillä, tosin aortta kaartuu oikealle. Leposykenopeus vaihtelee linnun koon mukaan. Keskikokoisilla linnuilla (kyyhkyt) 100-200 sykäystä, 10 g painavilla linnuilla n.500 sykäystä/min. Hyvillä lentäjillä on suurempi sydän kuin paikkalinnuilla

22 Lintujen veritilavuus on 6-12% ruumiinpainosta Esim. 300g painavan kyyhkyn verimäärä on 28ml (9,2%) Linnun veritilavuus ei muutu linnun painon mukaan, miten suorituskyky vaikuttaa siihen?

23 Tunnista laji, mitä sukupuolta tämä lintu on? Miten luonnosta kerätyt oksat soveltuvat linnuille? Montako varvasta tällä linnulla on jalassaan ja miten ne sijaitsevat linnun istuessa orrella?

24 Tunnista laji ja kerro, mitä sukupuolta kyseiset linnut mielestäsi ovat? Onko orsi, jolla linnut ovat mielestäsi hyvä? Mitä nokan rakenne kertoo lintujen ravinnosta?

25 Mikä tämän linnun laji on? Mistä tunnistat sukupuolen? Missä sijaitsevat tämän linnun käsisulat? Onko peili hyvä virike linnulle?

26 Mikä lintu tässä näin vahvoin lihaksin seisoo? Mitä vahanahka tästä yksilöstä mahtaa kertoa? Millainen on jalassa oleva rengas ja miksi linnulla on rengas?

27 Millainen luiden rakenne linnulla on ajatellen sen kykyä lentää ja laskeutua lennosta maahan? Miksi pulun rintalastassa on tällainen harja?

28 Miten linnut huolehtivat sulkapeitteestään? Millaisia vaurioita sulkapeitteeseen voi tulla, mitkä eivät kerro sairaudesta? Miltä näyttää sairaan linnun sulkapeite? Millaiset tekijät voivat aiheuttaa sulkapeitteen huonoa kuntoa?

29 Tunnista laji! Kumpaa sukupuolta tämä lintu on? Mandi on vielä aika nuori, onko jotain merkkejä, mistä sen voit päätellä?

30 Windy on jo kehittyneempi kuin Mandy, Mistä sen voi päätellä?

31 Tunnista laji! Kumpaa sukupuolta tämä lintu on? Montako varvasta tällä lajilla on ja miten varpaat sijaitsevat linnun istuessa orrella?

32 Isolla osalla linnuista on erittäin hyvä näkö ja kuulo. Mistä voit päätellä tämän linnun, Pörjen, värinäön tärkeyttä? Mitä linnut voivat viestittää väreillään? Voiko höyhenpuvun huonokuntoisuus voi vaikuttaa linnun asemaan laumassa?

33 Tässä koiraat Rico, Mats ja Hårald istuvat orrella. Millaisia eroja linnuissa huomaat ajatellen niiden tunnistamista?

34 Äkkiä katsoen Heive, Julia ja Fiia näyttävät samanlaisilta. Millaisia eroja huomaat näiden naaraiden höyhenissä?

35 Kolme naarasta: Fiia, Julia ja Heive. Miten näiden naaraiden vahanahat eroavat toisistaan?

36 Kumpi koiras, kumpi naaras? Mitä ulkoisia eroja huomaat Mandissa ja Juuhanissa?

37 Danin yläperä on keltainen mutta alaperässä on keltaisen lisäksi vihreää. Missä ylä- ja alaperä sijaitsevat linnulla? Onko Dan aikuinen lintu ja mistä sen päättelet?

38 Juuhanin käsisulat ovat valkoiset, isot, keskimmäiset ja pienet peitinhöyhenet näyttävät olevan keltaiset. Pyrstön alapeitinhöyhenissä on vihreää. Missä kyseiset höyhenet sijaitsevat?

39 Luonnossa undulaatit ovat kelta-vihreitä. Jalostamisella undulaateissa saadaan aikaan monia värejä. Mitä pääväriä undulaateissa ei esiinny?

40 Jalostamalla värejä voimme aikaan saada erikoisia tapauksia. Onko tämä lintu koiras vai naaras?

41 Jalostettaessa väriä voi tuloksena tulla jokin muukin ominaisuus. Mitä nämä kuvat sinulle kertovat?

42 Miten tavalliset pienet lemmikkinä pidettävät linnut hoidetaan päivittäin? Millaiset olosuhteet linnuille on luotava, että ne voivat hyvin ja pysyvät terveenä? Millaisia terveysuhkia linnuilla on?

43 Snow on fiksu lintu. Tässä se muistuttaa sinua kolmesta asiasta, miten huolehtia sen terveyden hoidosta! Mitkä ne mahtavat olla?

44 Lintujen kynnet voivat kasvaa liikaa, jolloin niitä on leikattavalyhyemmiksi. Vaihtoehtoja kynsien kuluttamiselle oli. Miksi emme päätyneet orrelle asetettavan hiekkapaperiin? Mitkä tekijät tekevät tästä vaihtoehdosta aika hyvän kynsien kulumisen kannalta?

45 Miten korkealla oleminen vaikuttaa lintuun? Voiko olla eroja eri lajien kasken?

46 Undulaatti on parvilintu. Mitä undulaatille voi tapahtua sen kaverin kuollessa? Mitä undulaatille tulisi tehdä, jos siltä kuolee kumppani?

47 Tunnista laji Isommat papukaijalinnut voivat pieniä herkemmin alkaa nyppiä höyheniään? Mistä se voi johtua?

48 Kasvata luottamustasi antamalla linnuille herkkua kädestä. Mitä hyötyä tästä on?

49 Tarkastettaessa lintuja, niitä ei oteta käteen, ellei ole pakko, elleivät ne itse halua tulla kädelle. Millaisia merkkejä havaittaessa, lintu on otettava tarkempaan tarkasteluun?

50 Tämä lintu on loukannut silmäkulmansa. Se on otettava käteen ja tarkastettava vamman laatu. Mitä voidaan tehdä kotona ja missä vaiheessa lintu on vietävä eläinlääkäriin?

51 Tämä lintu kököttää ikkunan päällä suojassa ja helpossa paikassa. Millaisia huonovointisuuden merkkejä huomaat linnussa? Millainen tukihoito on tarpeen linnun sairastuessa?

52 Tätä lintua vaivaa kalkkijalkapunkki. Miten se linnussa näkyy? Miten voidaan vähentää painetta ilman punkkeja tappavaa myrkkyä?

53 Kanojen kalkkijalkapunkkipainetta voidaan lievittää kylvetämällä kanoja laimeassa mäntysuopaliuoksessa. Muita kotikonsteja on tuhkakylpy. Voiko kanarialintujen kalkkijalkaa hoitaa näin?

54 Suurilla papukaijoilla on suurempi vaara alkaa nyppiä höyheniään. Mistä se voi johtua?

55 Sylvester on vanha lintu. Mistä linnun iäkkyyttä voi tunnistaa? Miten vanhuus tulisi huomioida linnun hoidossa?

56 Linnut voivat alkaa pesiä myös ruokakuppiin. Miksi ne niin tekevät ja miten pitäisi toimia?

57 Tunnista laji! Millaisia orsia nämä linnut näyttävät suosivan? Nämä tyytyvät yleensä munimaan yleensä vain kaksi munaa, silti ne lisääntyvät melko tehokkaasti. Miten liikamunintaa voidaan yrittää rajoittaa?

58 Minkä linnun munia tässä on? Miksiköhän munat ovat tällaisessa järjestyksessä? Kuinka kehittyneenä kyseisen lajin poikaset kuoriutuvat ja mitkä on emon tehtävät kuoriutumisen jälkeen? Mitä erityisvaatimuksia emot vaativat selvitäkseen poikasen kasvatusurakasta?

59 Minkä linnun munia nämä mahtavat olla? Miten linnun muna muodostuu? Kuinka kehittyneinä tämän lajin poikaset kuoriutuvat ja mikä on emon tehtävä kuoriutumisen jälkeen?

60 Pesäviipyiset / pesäpakoiset? Mitä se tarkoittaa? Tässä on haudottu kananpoikia omatekoisella hautomakoneella ja nyt on linnunpoikien aika oppia syömään itse. Eksoottisia lintuja myydään myös käsin ruokittuina, mitä se tarkoittaa?

61 Jotkut linnut kuoriutuvat aivan alastomina, ne ovat siis riippuvaisia emon lämmöstä. Höyhenpeitteen kehitys alkaa iholla havaittavasta pullistumasta. Orvasketeen muodostuu painauma, höyhentuppi. Sitten pullistumasta kehittyy höyhentuppeen kiinnittynyt höyhensukkula.

62 Joillakin lajeilla sulan kehitys alkaa jo munassa Höyhen kasvaa vain tyvestään. Kehittyykö siis ensin höyhenen kärki vai tyvi? Pienillä linnuilla höyhen kasvaa n.1mm/vrk ja suurilla kasvuvauhti voi olla jopa 13mm/vrk

63 Nälkiintyminen, ruuan huono laatu, äkilliset ympäristömuutokset, elimistön kuivuminen, tartunnat, kylmettyminen, liikalämpöisyys, vangitseminen, tunnekuohut voivat olla stressin syitä, mikä voi aiheuttaa höyhenten rakenteellisia muutoksia

64 LEMMIKKILINNULLE TÄRKEÄÄ OIKEAT PITO-OLOSUHTEET

65 OIKEA RUOKINTA PUHDAS VESI

66 SULKAPEITTEEN HOITO

67 LIHASTEN HARJOITTAMINEN

68 LENTÄMINEN

69 LEPO

70 VIRIKKEET ESIM. NAKERTELU JA PUSSAILU

71 PARVIELÄMÄ

72 VÄISTÄMIS MAHDOLLI- SUUS

73 TURVALLISUU- DEN TUNNE

74 LAULU

75 Televisio on vahva vaikuttaja. Millaisia vaikutuksia sillä on ollut lintumaailmassa?


Lataa ppt "Pohdintapaketti linnut AKTIIVINEN OPPIMATERIAALI Taina Perkiö 2014 POKE LUVA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google