Muuttujat ja vakiottMyn1 Muuttujat ja vakiot PHP-kielen syntaksi on lainattu suurimmaksi osaksi C- kielestä. PHP on erityisesti HTML-dokumenttien sisään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

15. Loogiset operaatiot.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Muutamia käsitteitätMyn1 Muutamia käsitteitä •Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan,
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
2.8.3 Abstraktit tietotyypit
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Käännösaikaiset virheilmoitukset • Tulee silloin, kun koodissa on jotain sellaista, joka ei ole Javan syntaksin mukaista • Esim. – Syntax error, insert.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Syksy 2008
13. Pakkaukset.
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
C-ohjelmointi, kevät 2006 Taulukot Binääritiedostot Luento
Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 4 Toistolauseet
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
5.3.3 Koodin generointi Koodin generointi tarkoittaa objektikoodin eli konekielisen ohjelman tuottamista. Generointi jakautuu kolmeen osatehtävään: 1.Muistin.
Poikkeustenkäsittely  Mitä poikkeustenkäsittely tarkoittaa?  Poikkeuksen käsitteleminen  Poikkeusluokkien hierarkia  Poikkeuksen heittäminen 1.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista Jukka Juslin.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
Tietotyypit Tietotyyppi määrittää muuttujan sisältämän datan luonnetta, muistista tarvittavaa tilaa ja sitä, millaisia operaatioita siihen voidaan kohdistaa.
20. Javan omat luokat.
XML Namespaces 1 XML Namespaces provide a method to avoid element name conflicts –name conflict will occur when two different documents use the same element.
PHP funktiot Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö.
Ville Seppänen PHP osa 1 Verkkotekniikan jatkokurssi Kevät 2003 Ville Seppänen
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
HTML-lomakkeettMyn1 HTML-lomakkeet Web-sovelluksen käyttöliittymä rakentuu web-selaimen ominaisuuksista ja keskeisimmiltä osiltaan erityisesti HTML-kielellä.
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
Hyvä ohjelmointitapa (osa 2) Yleistä Lisää hyviä ohjelmointikäytäntöjä: − Jaa pitkä koodi osiin. − Käytä attribuutteja säästeliäästi.
Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn1 Ohjelman keskeytys virhetilanteessa Poikkeustilanteet voidaan ryhmitellä logiikkavirheisiin ja muihin ajonaikaisiin.
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Johdatus ohjelmointiin – C kielen peruselementit Tutkijayliopettaja Manne Hannula Opetusharjoittelu (ohjaava opettaja Jukka Jauhiainen)
Johdetun luokan olion esittely... tMyn1 Johdetun luokan olion esittely ja määrittely Esittelyluokka tarkoittaa olion tunnuksen luokkaa. Määrittelyluokka.
FunktiottMyn1 Funktiot Funktiot voidaan jakaa –Kirjastofunktioihin, jotka ovat valmiina kaikkien käytössä. Erikoisempien kirjastofunktioiden käyttöönotto.
Poikkeustenkäsittely- lohkot tMyn1 Poikkeustenkäsittelylohkot try-catch Poikkeustilanteiden käsittelymekanismi toteutetaan varatuilla sanoilla try, throw.
Visual Basic -ohjelmointi
Kontrollirakenteet laajemmin
Monimuotoinen luokka tMyn1 Monimuotoinen luokka Monimuotoinen luokka mahdollistaa saman jäsenfunktion toteutuksen monella tavalla. Tällöin puhutaan virtuaalisesta.
Java - Tietokanta. JDBC=Java database connectivity  ODBC:n kaltainen ohjelmointiliittymä SQL- tietokantoihin  Koostuu Java-kehitysympäristön (esim.
Javascript 2: Ohjelmointikielen ominaisuudet Jaana Holvikivi Metropolia.
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
Osoittimen määrittely ja alustus tMyn1 Osoittimen määrittely ja alustus Osoitin (pointer) on muuttuja, joka voi sisältää keskusmuistiosoitteen. Osoitinmuuttujan.
For-toistolausetMyn1 for-toistolause for-lauseen rakenne on: for(aloituslauseke; lauseke; lopetuslauseke) lause; Puolipisteiden on oltava aina paikoillaan,
Ohjausrakenteet Määräävät ohjelmakoodin suoritusjärjestyksen Ehtolause if – else on muotoa if (lauseke) lause1 else lause2 Jos lauseke on tosi, niin suoritetaan.
PHP Muuttujien määrittely, sijoituslause ja aritmeettiset operaattorit Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö.
Poikkeustenkäsittelylohkot try-catch
Verbin perusmuoto 1 ’TO SING’ OR ’SING’.
7. Hyvä ohjelmointitapa..
YLIOPISTOTENTTI / UNIVERSITY EXAM
YLIOPISTOTENTTI / UNIVERSITY EXAM
for-toistolause for-lauseen rakenne on:
Ohjelman keskeytys virhetilanteessa
3. Luokat, oliot ja metodit Java-kielessä (Lausekielinen ohjelmointi I ja II –kursseilla opitun kertausta.)
Toisto Toistolausekkeet for, while(ehto){…} ja do {…} while(ehto)
Muutamia käsitteitä Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan, perusluokan (superclass,
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Aakkosnumeerinen tieto
11. Javan valintarakenteet
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
7. Hyvä ohjelmointitapa..
3. Attribuutit.
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
Esityksen transkriptio:

Muuttujat ja vakiottMyn1 Muuttujat ja vakiot PHP-kielen syntaksi on lainattu suurimmaksi osaksi C- kielestä. PHP on erityisesti HTML-dokumenttien sisään upotettava, web-palvelimella tulkattava skriptikieli. PHP-komentoja varten HTML-dokumenttiin tulee merkitä erityiset alueet. Näitä alueita voidaan merkitä mihin tahansa HTML- dokumentin kohtaan. Alue voidaan merkitä (upottaa) osaksi HTML- dokumenttia monella tapaa.

Muuttujat ja vakiottMyn2 Yksi toimiva merkintätapa on: Jos ajatellaan, että HTML-dokumentti luetaan merkeittäin alusta loppuun, niin lukukohdan ollessa edellä merkityllä alueella sanotaan, että ollaan ns. PHP- moodissa, muulloin nk. HTML-moodissa:

Muuttujat ja vakiottMyn3 HTML/PHP-dokumentti HTML-moodissa ollaan <?php … echo (”PHP-moodissa ollaan”); … ?> HTML-moodissa ollaan …

Muuttujat ja vakiottMyn4 PHP-lause päätetään puolipisteellä. Lohko merkitään aaltosulkeisiin. Kommentit merkitään samoin kuin C/C++:ssa. PHP-kielessä muuttujia ei tarvitse määritellä etukäteen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Muuttujan tyyppi määräytyy sen mukaan, minkä tyyppistä dataa siihen kulloinkin sijoitetaan. Vasta tämän perusteella varataan muistista tarvittava tila. Tyyppi voi määräytyä tai muuttua myös erilaisten operaatioiden seurauksena automaattisesti.

Muuttujat ja vakiottMyn5 Tämän seurauksena PHP:tä sanotaan heikosti tai dynaamisesti tyypitetyksi kieleksi. Tämä vaatii huolellisuutta tyyppien käytössä. Muuttujiin viitataan tunnuksella $muuttuja. Dollarimerkki muuttujan nimen alussa on pakollinen. Isojen ja pienten kirjainten ero huomioidaan (case- sensitive). Muuttujan nimi voi sisältää merkkejä –Alfanumeeriset merkit ja alaviiva (a-z, A-Z ja _) –Numerot (0-9) –ASCII-merkit välillä

Muuttujat ja vakiottMyn6 Muuttujan nimi ei voi alkaa numerolla.

Muuttujat ja vakiottMyn7 Etukäteen määritellyt muuttujat PHP-skripteillä on käytössä ympäristöstä riippuva määrä erilaisia etukäteen määriteltyjä (taulukko)muuttujia. Ympäristöön vaikuttaa käyttöjärjestelmä, web-palvelin, PHP ja niiden eri asennustavat ja versiot. Näistä muuttujista osan luo web-palvelin ja osan PHP itse. Täyden listan käytetyn ympäristön etukäteen määritellyistä muuttujista saa funktiolla phpinfo():

Muuttujat ja vakiottMyn8

Muuttujat ja vakiottMyn9

Muuttujat ja vakiottMyn10 Mainitaan tässä pari muuttujaa, jotka takuuvarmasti tulevat jatkossa vastaan: $_GET, assosiatiivinen taulukko, joka sisältää kaikki muuttujat, jotka on välitetty skriptille get-metodilla. $_POST, assosiatiivinen taulukko, joka sisältää kaikki muuttujat, jotka on välitetty skriptille post-metodilla.

Muuttujat ja vakiottMyn11 Vakion arvoa ei voida muuttaa tai poistaa sen määrittelyn jälkeen. Vakiot voidaan määritellä missä ohjelmalohkossa tahansa ja ne näkyvät kaikissa ohjelmalohkoissa. Vakio voi sisältää vain skalaarityypin arvoja (boolean, integer, float ja string). Vakion nimeämisessä ei käytetä alussa dollarimerkkiä. Myös vakioiden nimissä isojen ja pienten kirjainten ero huomioidaan. Tavallisesti vakiot määritellään isoin kirjaimin. Vakiot määritellään define() -funktion avulla:

Muuttujat ja vakiottMyn12

Muuttujat ja vakiottMyn13

Muuttujat ja vakiottMyn14 The define() function defines a constant. Constants are much like variables, except for the following differences:  A constant's value cannot be changed after it is set  Constant names do not need a leading dollar sign ($)  Constants can be accessed regardless of scope  Constant values can only be strings and numbers Syntax define(name,value,case_insensitive) ParameterDescription nameRequired. Specifies the name of the constant valueRequired. Specifies the value of the constant case_insensitiveOptional. Specifies whether the constant name should be case-insensitive. If set to TRUE, the constant will be case-insensitive. Default is FALSE (case-sensitive)