Roller 3 © Reiska, 2007. Blogging Roller  Roller Weblogger on blog-palvelinohjelmisto, joka asennetaan JavaEE sovelluspalvelin- ja relaatiotietokanta-

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokannat: MySQL ja PostgreSQL. Yleistä • Relaatiotietokantaohjelmisto, jolla voidaan luoda, ylläpitää ja muuttaa ja hallinnoida tietokantoja • Avoin.
Advertisements

WordPress- koulutus Kaarinan & Espoon NKK.
ENTERPRISE SEARCH Toteutustekniikka Mikko Uusitalo Tampereen ammattikorkeakoulu.
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
Suorita menulta voit ottaa yhteyden iSeries:iin tai katkaista yhteyden sinne ja poistua RI400:sta.
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
IBM WebSphere Application Server Mediatekniikan Seminaari Mikko Matilainen.
1 Java-kieleen pohjautuvien ohjelmien käyttökohteita Ohjelmat Appletit JavaBeans JavaScript Java Server Pages (JSP) Java Servletit J2ME, mobiililaitteet.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö Netbeans ja XAMPP Projektin luominen.
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
PHP ja sessionhallinta Verkkotekniikan jatkokurssi Kevät 2003 V. Seppänen
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Bloggaa! Wordpress-blogialustan käyttö Antti Huttunen.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
Ubuntuun LAMP server sekä Samba tiedostonjako palvelu.
JSP Uraani-ryhmän toteuttamassa Vainu- palvelussa.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
IGOOGLE YRITTÄJILLE Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Ortodoksinen viestintäseminaari Helsinki
Asentaminen  Asennuspaketeista CentOS, RHEL, Windows  Lähdekoodista  Vaatii muutaman lisäkirjaston.
YASA Simple Library Ahmed Alkaleedy & Yll Syla.
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
Ennen asentamista  Autentikointilähde LDAP, SQL-tietokanta…  Autentikointimetodi Olemassa oleva kirjautumisjärjestelmä (Pubcookie, CAS…) Uusi autentikointijärjestelmä.
Info-TV Projekti.
Vapaa aihe Kysymykset.
Workshop: Test-first approach Pietu Pohjalainen. Testaus perinteisesti Tarkoituksena löytää virheitä ohjelmasta mutta mikä on virhe? Sijoittuu tavallisesti.
Virtuaalisointi.
Yrityksen maineen, toimialan ja kilpailijoiden seuranta: iGoogle ja RSS-syötteet Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär.
JSPWiki © Reiska, WikiWiki Idea Applen Hypercard-pinosta. Juuret Hawaijin lentokentällä (WikiWiki, pikapikabussit). Ward Cunningham. WikiWikiWeb.
PlugIT-ydinrajapintademo Marko Sormunen PlugIT-projekti, HIS-yksikkö Kuopion tietotekniikkakeskus Kuopion yliopisto
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Liferay Portal © Reino Aarinen, Liferay Portal Olemassa jo Liferay Portal 4.3.0rc1. Tässä asennettu Liferay Portal Liferay on avoimeen.
Ville Ahola EL5. Yleistä  Avoimen lähdekoodin www- serveriohjelma  Lähes jokaiseen käyttöjärjestelmään löytyy oma versio  Ollut suosituin www-palvelin.
vuorovaikutteiset www-sivut1 Palvelinpuolen www- ohjelmointi Dynaaminen Internet  käyttäjän tai selaimen tunnistaminen  käyttäjän toiveiden.
4-Tietokantaohjelmointi Teuhola Tietokantasovellusten ohjelmointi Taustaa 4.1. Relaatioskeemaa täydentäviä piirteitä 4.2. Sulautettu SQL, Java.
Tietokannan luominen Tietokanta luodaan komennolla CREATE DATABASE
PlugIT-rajapintaesittely ja demo PlugIT-rajapintakoulutus , Kuopio.
© 2010 IBM Corporation1 Sivustoalue  Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin.  Sivustoalueella.
Susanna Ylä-Himanka Tuomas Pihlajakoski. Historia Ensimmäinen julkaisu heinäkuu 2004 Ted Kulp.
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
Shibboleth 2 uudet ominaisuudet & päivän käytännöt Haka koulutus
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Avoin lähdekoodi - Open Source.
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Kaksi- ja kolmitasoiset sovellukset Two and Three Tier Systems.
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
HTTP (c) Reino Aarinen, HTTP yhteyskäytäntö Web asiakasohjelmat (yleensä erilaiset selaimet) käyttävät HTTP protokollaa tiedon siirtoon WWW sivustojen.
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Joni Kelloniitty & Niko Säyriö
Apache - yhteisnimitys useille Pohjois- Amerikan intiaaniheimoille - yhteinen etninen ja kulttuurinen tausta - puhuvat eteläisiä athabasca- kieliä Apassipäällikkö.
APACHE Kurssi: V Linux Sami Karjalainen OH3 Mika Haaja OH5.
Metadata editor - rakenteen luonnos 1. TEHTÄVÄ 1) Järjestelmä lukee xml-dokumentin ja xml- skeeman sekä tarkistaa niiden validiuden 2) Järjestelmä lukee.
Servlet-esimerkki: "VerkkoPizzeria"
Tietokannat -kurssi KSAO, Datanomit, käytön tuki kevät 2015 Lauri Tapola.
Pekka Paananen Toni Valkonen OH3. Historia 1994 NCSA:n HTTPd pääkehittäjä erosi NCSA:n palveluksesta syntyi Apache - A Patchy Server sekä Apache Group.
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
Samba - perustietoja Samba on ilmainen ”Open Source” –ohjelma (GNU GPL). Sitä on kehitetty vuodesta 1992 alkaen. Toimii mm. tiedosto- ja tulostuspalvelimena.
Jean Danielsbacka EL3 Linux. Samba? ● Tiedosto- ja tulostuspalvelin, joka toimii lähes missä tahansa TCP/IP:tä tukevassa ympäristössä ● Samba on ilmainen.
Tietokantapalvelimet Ville Parviainen. Sisältö Yleistä tietokannoista SQL PostgreSQL MySQL MySQL vs. PostgreSQL Linux -työ.
DHCP Antti Pöyhönen.
Lähiverkot erikoistyökurssi TIETOKANTAPALVELIN Linux-harjoitustyö Mari Toukola
Tietokantapalvelimet -Mikko Pehkonen, Tite4. Tietokantapalvelimista  DBMS (Database Management Systems)  Tarkoitettu tiedon keskitettyyn hallintaan.
Web-sisällönhallintajärjestelmät
WWW-Sisällönhallintaohjelmat
Sisältö PostgreSQL MySQL Historia yms. ORDBMS Ominaisuuksia Asennus
Koha & Eclipse.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Samba Tuukka Toropainen.
PHP Tietokantaohjelmointi 1
Digiopastus kirjastossa – googlen kaikki mahdollisuudet
Esityksen transkriptio:

Roller 3 © Reiska, 2007

Blogging Roller  Roller Weblogger on blog-palvelinohjelmisto, joka asennetaan JavaEE sovelluspalvelin- ja relaatiotietokanta- ympäristöön, ja jota useammat weblog-kirjoittajat (tekijät, author) voivat käyttää yhtäaikaa.  blog = weblog on lehti (journal) tai julkinen (netti)päiväkirja, jonne voi 1) kirjoittaa asioita (artikkeleita), joita kirjoittaja haluaa jakaa muiden kanssa, 2) kommentoida sivuja, kiinnostavia asioita ja 3) linkittyä uusiin/toisiin web-sivuihin tai weblogeihin  Roller on avoimen lähdekoodin ohjelmisto ja kirjoitettu kokonaan Javalla. Rollerin alkuperäinen kehittäjä oli Dave Johnson. Nyt Roller on Apache hautumossa kypsytettävä (incubated) palvelinohjelmisto.

Roller  OpenSource Apache Incubator projektin tulos/tuotos (  Täysiverinen monen käyttäjän ryhmäblogi-palvelin  Parhaiten tuetut ovat Tomcat ja MySQL.  Glassfish (Sun AS9), Webwphere (IBM), Jboss, Resin, Gerinimo ja Derby, Oracle, DB2, SQLServer…testattu.  Referenssejä:  blogs.sun.com  IBM Developer Works  N.C. State University  JavaLobby JRoller

Ominaisuuksia  Jopa kymmeniä tuhansia samanaikaisia monen käyttäjän blogeja.  Ryhmäblogeissa kolmenlaisia käyttäjätasoja (editori, kirjoittaja ja rajoitettu).  Bloggaajat voivat mallipohjaa (template) muuttamalla vaikuttaa sivujen layoutiin ja tyyliin.  Sisäänrakennettu automaattinen hakukone, joka indeksoi blogi entryjä (artikkeleita).  Plugattavat cache- ja renderointijärjestelmät  MetaWeblog API asiakastuki  RSS 2.0 ja Atom 1.0 artikkeli- ja kommenttisyötteet (entry- ja comment).

Weblog eli blog. Hierarkia  Weblog eli blog on online lehti (journal), johon artikkeleita kirjoittaa yksi tai useampi kirjoittaja (tekijä, author).  Rollerissa weblog koostuu 1) weblog entryistä, artikkelista 2) kategorioista, aiheluokista 3) bookmarks suosikeista = kirjanmerkeistä ja 4) asetuksista (jotka määräävät weblogin ulkoasun ja käyttäytymisen).  Weblog entry on yksittäinen entry (artikkeli) weblogissa. Sillä on oma otsikko, luontipäivämäärä ja tekstisisältö.

Lisää ominaisuuksia  Tukee kaikkia viimeisimpiä ja hyväksi koettuja Weblo- ominaisuuksia:  Ryhmäblogit  RSS- ja Atom-syötteet  Rikas tekstieditointi  Sivupohjat räätälöitävissä  Kommentit ja trackback referointi, blogroll (OPML)  XML-RPC liityntä asiakkaalle (WebServices)  JSPWiki Plugin. Blog-editor Client-ohjelmat (Ecto, MarsEdit, WBlogger ainakin toimivat). Kaikkien blog-editorien, jotka noudattavat BloggerAPI/ MetaWeblogAPIa pitäisi toimia.

Tomcat-asennus. Yhteenveto 1. Tomcat ja MySQL. Roller-jakelupaketin purku. 2. Lisäkirjastot (3rd Party jar-tiedostot) Hibernate ja JDBC sekä JavaMail ja Activation. 3. Tietokantataulut. 4. Roller Deployment. Context. 5. UTF-8 (i18n) asetukset. 6. roller.properties Datahakemistot. Hibernate. 7. Security.

Tomcat, MySQL ja Roller  Parhaiten on tuettu Tomcat+MySQL yhdistelmä. Tässä on käytetty:  JAVA_HOME: JDK 1.6.0_03 Java kehitys- ja ajoympäristö. Ympäristön version voi tarkistaa komennolla java – version.  CATALINA_HOME: apache-tomcat Version näkyy palvelimen käynnistyksen yhteydessä.  MYSQL_HOME: mysql alpha-win32. Connector/J (mysql-connector-java bin.jar). Tietokannassa pitää olla TCP protokolla ja UTF koodaus päällä.  Roller3 ( apache-roller-3.1.zip ) löytyy Apachen sivuilta ( Tässä se on purettu hakemistoon C:\Apache\apache- roller-3.1.

Lisäkirjastot löytyvät yhdestä paikasta osoitteesta Ne asennetaan Roller-sovelluksen kotihakemistoon. Hibernate- ja JDBC-kirjastot

Muut lisäkirjastot  JavaMail ja JavaBeans Activation Framework (JAF) kirjastot löytyvät osoitteesta  MySQL tietokannan ajurit löytyvät osoitteesta

MySQL Tietokanta  Käynnistä MySQL tietokantademoni ja Monitor-ohjelma:  %MYSQL_HOME%\bin\mysqld –console  %MYSQL_HOME%\bin\mysql –u root -p  Luo roller tietokanta ja käytä sitä:  create database roller;  use roller;  Luo taulut createdb.sql sktiptillä, joka löytyy hakemistosta %ROLLER%\WEB_INF\dbscripts\mysql.  source …\createdb.sql  grant all on roller.* to identified by ’tomcat’;  grant all on roller.* to identified by ’tomcat’;  flush privileges;

Kokeile: mysql roller –h –u reiska -p

Roller Deployment  Roller konteksti määritellään tiedostoon roller.xml, joka sijoitetaan hakemistoon: %CATALINA_HOME%\conf\Catalina\localhost\

UTF-8 (i18n) asetukset  Tiedostoon %CATALINA_HOME%\conf\server.xml asetetaan konnektorien UTFEncoding=”UTF-8” seuraavasti:

Roller configuration  WEB-INF/classes/roller.properties sisältää oletusarvot (default). Sitä ei kuitenkaan mielellään editoida suoraan   Konfiguraatio lisätään roller_custom.properties tiedostoon, joka sijoitetaan CLASSPATH polulla olevan hakemistoon, esim. %CATALINA_HOME%\conf.  Konfiguraatiotiedostoon lisätään oletusarvoja korvaavat ominaisuudet nimi=arvo pareina:  uploads.dir=/Sites/roller/roller_data/uploads  search.index.dir=/Sites/roller/roller_data/search-index  passwds.encryption.enabled=true  hibernate.dialect=org.hibernate.dialect.MySQL5Dialect

Security  WEB-INF/security.xml  Pavuilla ( bean elementeillä), joiden id on:  anonymousAuthenticationProvide r ja  anonymousProcessingFilter vaihdetaan property name=”key” arvo value=”anonymous”  ”reiska”  Pavuilla ( bean elementeillä), joiden id on:  rememberMeServices ja  rememberMeAuthenticationProvider vaihdetaan property name=”key” arvo value=”rollerlovesacegi”  ”reiska2”

Roller palvelin voidaan nyt käynnistää  Tarkista, että tietokantapalvelin on käynnistetty. Palvelin käynnistetään komennolla:  %MYSQL_HOME%\bin\mysqld –console  Sovelluspalvelin käynnistetään:  %CATALINA_HOME%\bin\startup  Sovelluspalvelin pysäytetään:  %CATALINA_HOME%\bin\shutdown  Koko CATALINA palvelin pitää asetusten jälkeen pysäyttää ja käynnistää uudelleen, koska osa Roller asetuksista on CATALINAn asetuksia.

1 2 3

Ensimmäinen Blogi on käynnissä! Server administration > Configuration

Yhteenveto  Rekisteröidään uusi käyttäjä. Ensimmäiselle käyttäjälle tulee Global Admin oikeudet:  Rollerin ylläpito  Käyttäjien ylläpito  Muut ylläpitoasiat *)  Luodaan Weblogeja  Editoidaan ja postataan uusia ”uutisia”, web entryjä *)  Ylläpidetään Weblogia (asetukset)  Räätälöidään  blogroll  linkkilistat  teemat (Look-And-Feel)

Roller’in käyttö. Yhteenveto 1. Mistä aloitan? Selaa Roller-palvelimen etusivulle Weblogin luominen. Etusivun määrääminen. Entryjen editointi 3. Kommenttien ja trackbackien käsittely 4. Weblog asetukset 5. Weblogin blogroll 6. Weblogin pingien käyttäminen 7. Rollerin Administrointi 1. Käyttäjät 2. Konfiguraatio 3. Ping 4. Planet Roller käyttöohje