3 ATOMIN MALLI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mekaaninen energia voimatarinoita
Advertisements

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Aineen rakenteen standardimalli
KVANTTI Määrämittainen paketti
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Atomin rakenteen vaikutus kuvautumisessa
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Ammattikemia Terhi Puntila
4 ATOMIN YDIN.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Todennäköisyys ja epämääräisyysperiaate
2. Modernin fysiikan perusta
Luento 9 Potentiaalikuoppa
2. Fotonit, elektronit ja atomit
Mustan kappaleen säteily
Luento 5 Atomimalli J J Thomson löysi elektronin 1897 ja määritti sen varaus-massa-suhteen e/m. Vuonna 1909 Millikan määritti öljypisarakokeella elektronin.
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
Vetyatomin stationääriset tilat
tarinaa virrasta ja jännitteestä
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
Luento 8 Vapaan hiukkasen Schrödingerin yhtälö (yksiulotteinen)
Luento 11 Elektronin spin
5. Atomin rakenne Vetyatomi
Energia Kineettine ja potentiaalienergia? Energy… …on kykyä saada kappaleet liikkeelle.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Maailmankaikkeuden rakenne
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 4: kvanttimekaniikka Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Kritiikin alkulähteillä
5 Lämpö ja energian siirtyminen
1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen. 1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen.
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
MUSTA KAPPALE.
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Jaksolliset ominaisuudet
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Muutokset atomin elektronirakenteessa
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Revontulien synty Anni Leinonen & Anniina Väyrynen
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
Esityksen transkriptio:

3 ATOMIN MALLI

3.1 Varhaiset atomimallit (1/3) Thomsonin rusinakakkumallissa positiivisesti varautuneen hyytelömäisen aineen sisällä on negatiivisia elektroneja kuin rusinat kakussa. Rutherford pommitti ohutta kultakalvoa alfa-hiukkasilla, jolloin pieni osa alfa-hiukkasista kimposi takaisin tulosuuntaansa. Näiden havaintojen perusteella syntyi Rutherfordin atomimalli, jossa lähes koko atomin massa on keskittynyt pieneen ytimeen ja sen ympärillä oleva elektroniverho määrää atomin koon.

3.1 Varhaiset atomimallit (2/3) Klassisen fysiikan mukaan ympyräradalla kiertävä elektroni on kiihtyvässä liikkeessä ja säteilee energiaa, joten sen pitäisi lopulta syöksyä ytimeen. Miksi näin ei käy? Ratkaisun avain löytyi vetyatomin emissiospektristä: Vetyatomin emissiospektristä havaittiin, että spektriviivojen aallonpituudet saadaan yhtälöstä , missä RH on rydbergin vakio vedylle = 1,0974 · 107 n = 1, 2, 3,… m = n+1, n+2,…

3.1 Varhaiset atomimallit (3/3) Elektroni kiertää ympyrärataa positiivisen ytimen ympärillä. Elektroni pysyy radallaan sähkömagneettisen vuorovaikutuksen ansiosta. Elektronin rata voidaan määrittää klassisen mekaniikan mukaisesti dynamiikan peruslain avulla. Tietyt elektronin radat ovat pysyviä, jolloin atomi on stationäärisessä tilassa eikä säteile energiaa. Kun atomi siirtyy stationäärisestä tilasta toiseen, se absorboi tai emittoi energiakvantin ja elektroni siirtyy radalta toiselle. Bohrin vetyatomimalli selitti havaitut vetyatomin spektriviivat ja Rutherfordin tekemät havainnot: Vetyatomin energiatilat Vetyatomin pysyvien eli stationääristen tilojen energiat En = . Vetyatomi on perustilassa, kun n = 1. Muut tilat ovat viritystiloja.

3.2 Energiatasokaavio, virittyminen ja purkautuminen (1/3) Atomi virittyy, kun atomi absorboi fotonin, jonka energia on kahden energiatilan energioiden erotus. Tällöin elektroni siirtyy alemmasta energiatilasta korkeampaan. Viritystilan purkautuminen Atomin viritystila purkautuu, kun elektroni palaa korkeammasta energiatilasta alempaan. Tällöin atomi emittoi fotonin, jonka energia on kyseisten energiatilojen energioiden erotus. Siirtymää vastaava energia Vetyatomin kahden tilan energioiden erotus on E = Em – En = , missä n on alempi energiatila, n = 1, 2,... m on ylempi energiatila, m = n+1, n+2,…

3.2 Energiatasokaavio, virittyminen ja purkautuminen (2/3) Kvanttimekaaninen atomimalli Kvanttimekaanisessa atomimallissa elektronin tilaa kuvataan neljällä kvanttiluvulla: Pääkvanttiluku n = 1, 2, 3,… Sivukvanttiluku l = 0, 1, 2, …, n-1 Magneettinen kvanttiluku ml = 0, ±1, ±2,…, ±l Spinkvanttiluku ms = +½, -½ Kvanttiluvut n, l ja ml määrittelevät atomin elektroniorbitaalin. Elektroniorbitaalin avulla voidaan ennustaa alue, jossa elektroni todennäköisimmin on. Yhdellä orbitaalilla voi olla kaksi elektronia, joilla on eri spinkvanttiluku. Paulin kieltosääntö Kaikilla saman atomin elektroneilla on erilainen neljän kvanttiluvun yhdistelmä. Toisin sanoen saman atomin elektronit ovat aina eri tiloissa.

3.2 Energiatasokaavio, virittyminen ja purkautuminen (3/3) Atomin kuorimalli Energiatilojen sijasta käytetään usein mallia, jossa puhutaan atomin elektronikuorista: Atomin pääkuori määräytyy pääkvanttiluvun mukaan. Pääkvanttiluvun tunnuksina käytetään yleensä kvanttiluvun arvoja 1, 2, 3, 4,…, mutta joskus myös isoja kirjaimia K, L, M, N, O, P. Atomin alakuoret määräytyvät pääkvanttiluvun ja sivukvanttiluvun l mukaan. Sivukvanttiluvun tunnuksina käytetään yleensä pieniä kirjaimia s, p, d, f ja g. Atomin alakuoret ovat 1s, 2s, 2,p, 3s, 3p, 3d, 4s,… Energiatasokaavio Samalla alakuorella voi olla kaksi elektronia, joilla on eri spinkvanttiluku. Samalla alakuorella olevilla elektroneilla on sama energiatila. Energiatasokaaviossa energiatilat ilmaistaan alakuorien tunnuksilla.

3.3 Kvanttimekaanisia ilmiöitä (1/2) Energian kvantittuminen näkyy kaikessa, mitä fysiikassa nykyisin tehdään. Luminenssi-ilmiössä viritystilan purkautuessa atomit lähettävät näkyvää valoa. kiiltomadot, itämeren pikkumaneetit Fluoresenssi-ilmiössä fotonin synnyttämä viritystila purkautuu välittömästi virittymisen jälkeen. television kuvaputki ja loistelamppu Fosforesenssi-ilmiössä fotonin synnyttämä viritystila purkautuu viiveellä. itsevalaisevat eli fosforoivat aineet Fosforesenssi

3.3 Kvanttimekaanisia ilmiöitä (2/2) Laserissa valo syntyy stimuloidun emission kautta. Laserissa olevan kaasun atomien viritystilojen purkautuessa syntyneet fotonit purkavat lisää viritystiloja ja syntyy säteilyä, joka on samassa vaiheessa ja jolla on sama aallonpituus. cd- ja DVD-soittimet, tulostimet, viivakoodinlukijat silmäleikkaukset, etäisyysmittaukset LED:n valo syntyy p- ja n-tyypin puolijohteiden rajapinnassa. Sähkövirran vaikutuksesta elektronit ”putoavat” aukkoihin ja energiaa vapautuu säteilynä. erilaiset lamput, liikennevalot Spektrianalyysiä käytetään aineiden tunnistamiseen (esim. s. 63 ja 64).