Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eurooppa ja sosiaalipolitiikka

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eurooppa ja sosiaalipolitiikka"— Esityksen transkriptio:

1 Eurooppa ja sosiaalipolitiikka
Marja Järvelä Yhteiskuntapolitiikan peruskurssi

2 Kirjallisuutta Juho Saari: Uusi aikakausi, Yhdentyvä Eurooppa ja sosiaalipolitiikka, Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry, Helsinki 2003 Matti Kari: EU ja jäsenmaiden sosiaaliturvajärjestelmät Näkemyksiä artikkeli 1/2005, Eurooppatiedotus: Ulkoasiainministeriö. • EU:n sosiaalisen suojelun prosessi etenee, Yhteiskuntapolitiikka 67(2002):1. • Leif Rönnberg & Riitta Särkelä (toim.) Osallisena Euroopassa kansalaisjärjestön näkökulma Euroopan Unionin tulevaisuuteen, Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry, Helsinki 2003

3 Sosiaalipolitiikka Euroopassa
Sosiaalipoliittiset järjestelmät ovat kehittyneet Euroopassa kansallisvaltioiden puitteissa. Kehitykseen vaikuttaneita tekijöitä mm. teollistuminen ja taloudellinen kasvu, poliittiset rintamalinjat ja ideologiat, perinteisten instituutioiden sosiaalinen suojelutoiminta (social protection), kansalaistoiminnan organisoituminen ja kulttuuriset arvot.

4 Yhteisiä piirteitä Taloudellisen kasvun ja teknologisen kehityksen turvaaminen tarve säännellä ja tukea palkkatyön kasvua, kehitystä ja työvoiman liikkuvuutta. eurooppalaiset arvot. Euroopan unioniin kuuluu tällä hetkellä  27 jäsenmaata. Kuva: Euroopan yhteisöt

5 Euroopan unioni ja sosiaalipolitiikka
Sosiaalipolitiikka ei varsinaisesti kuulu EU:n toimialaan mutta… 2000-luvulta alkaen kasvavia harmonisointipyrkimyksiä Tavoitteena sosiaalinen markkinatalous Uusia strategioita Institutionaaliset muutokset melko vähäisiä

6 Historiaa 1. Sosiaalipoliittinen aspekti esillä jo 1957, kun EU perustettiin. Päästiin kuitenkin sopimukseen vain talousliiton perustamisesta. 1970-luvulla haettiin mahdollisutta taloudelliseen ja poliittiseen integraatioon (taloudellisen vapauden ja sosiaalisten oikeuksien yhdistäminen) Vapaakauppaa painottava linja osoittautui voimakkaammaksi verrattuna solidaarisuutta ja (uudelleen)jaon oikeudenmukaisuutta korostavaan linjaan.

7 Historia 2 Euroopan talousyhteisön ydin, sisämarkkinat, edellytti sitä, että maasta toiseen siirtyvät työntekijät perheineen saisivat sosiaaliturvaoikeuksia heti uuteen maahan tullessaan ja säilyttäisivät ansaitsemansa oikeudet maasta poistuessaan. Koordinointilainsäädäntö (nykyisin asetukset no 1408/71 ja 574/72) tehtiin, mutta sosiaaliturvajärjestelmät ja sosiaalipolitiikat jäivät kunkin jäsenmaan vastuulle. (Matti Kari 2005)

8 Historia 3 Vähimmäisturvan/suojelun takaaminen työelämässä Maastrichtin 1993 ja Amsterdamin 1999 sopimusten avulla. Kansallisella tasolla kuitenkin laajat valtuudet mm. asumiseen perustuvaan sosiaaliturvaan. Lainsäädännöllinen harmonisointi on edennyt hitaasti. Informaatio-ohjaus keskeinen menetelmä.

9 Tavoitteena sosiaalinen markkinatalous
Sosiaalinen suojelu (social protection) on asiakirjoissa käytetty käsite, joka kattaa laajapohjaisesti sosiaalivakuutuksen, sosiaaliavustukset, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muut vastaavat sosiaalipolitiikan lohkot. Vastaa pitkälti sosiaaliturvan käsitettä Suomessa (Saari 2003)

10 Sosiaalinen malli Koskee erityisesti sosiaali- ja työpolitiikkaa työpolitiikkavetoisesti. Perustuu yhteisiin arvoihin, jotka ovat demokratia ja (sosiaaliset) oikeudet, neuvotteluoikeus, yhtäläiset mahdollisuudet, hyvinvointipolitiikka ja soidaarisuus/yhteisvastuullisuus.

11 Sosiaalinen malli 2 Ohjelmallisesti tärkeitä - työllisyyspolitiikka
- naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Kuva Yle 1969 (Saksa); Kuvateksti: joko teillä on sähköinen purkinavaaja?

12 Eurooppa ja maailma Euroopasta maailman kilpailukykyisin tietotalous
Eurooppalainen malli voidaan säilyttää, jos toimintaperiaatteita kyetään muokkaamaan globaaliin talouteen sopivaksi. Toisaalta työvoiman polkumyynnin estäminen.

13 Uudet strategiat Uusi toimintamalli: avoimen koordinaation menetelmä: jäsenmaiden sosiaalipoliittisten järjestelmien vertailu erityisesti esikuvavertailu (benchmarking) sekä vertaisseuranta (peer review). • Sovelletaan erikseen eri politiikkalohkoilla. Perustettu korvaamaan unionin (lainsäädännöllisen) toimivallan puutetta (Lissabonin Euroopan neuvosto 2000). Lainsäädännön harmonisoinnin sijasta menetelmien kopioimista ja yhdensuuntaistamista yhteistyössä.

14 Euroopan mallin kehittäminen (yhteiskunta)politiikka lohkoilla
Sisämarkkinat Kilpailupolitiikka Maatalous- ja kalastus Liikenne Taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus Sosiaalipolitiikka ja työllisyys Ympäristö Tutkimus ja teknologian kehitys Kuluttajansuojelu Eurooppalaiset verkostot (esim. energia) Terveys Täydentävät toimet (koulutus, nuorisopolitiikka, ammatillinen politiikka, kulttuuri adv-toiminta, siviilien puolustus,avaruus) Juho Saari 2003 Penelope- asiakirjan pohjalta

15 Demokratia1 Sosiaalipolitiikan integraatio tapahtuu pitkälti Komission ohjeistamana ja asiantuntijavetoisesti Sosiaalisen suojelun komiteassa, jossa jäsenmaiden edustus (ministeriöiden korkea virkamiestaso). Ulkona varsinaisesta arviointiprosessista ovat mm. Euroopan parlamentti, työmarkkinajärjestöt ja kansalaisjärjestöt, ainakin pääosin. Myös Euroopan tuomioistuin menettää valtaa. Kyse ei ole lainsäädäntöjen harmonisoinnista.

16 Demokratia 2 Yhteiskuntapoliittisiin periaatteisiin on luettu myös subsidiariteetti periaate Vaikuttaminen lobbaamalla ja julkisella informaatiolla. EU tuomioistuin tekee päätöksiä siitä, mitkä toimet kuuluvat sisämarkkinoille ja mitkä eivät.

17 Sisämarkkinat ja sosiaalipolitiikka
Sosiaalivakuutusta rahastoiva yksityisten liikelaitosten toiminta sijoittuu sisämarkkinoille Julkisesti tuotettavat sosiaalipalvelut eivät sijoitu niille. Palveluiden yksityistäminen tuo sosiaalipalvelut kasvavassa määrin sisämarkkinoiden piiriin. Yleishyödyllisten palveluiden määrittely Euroopan tasolla on osoittautunut ongelmalliseksi.

18 Pohjoismainen hyvinvointivaltio
Kopioitava malli Euroopalle ? Universalismin perinne – sopiiko Eurooppaan ? Suurten ja pienten maiden dilemma EU:n laajentumisen problematiikka Pohjoismaiden taloudellinen kantokyky Pohjoismaiden hallinnollisen perinteen erityisyys Kuva:


Lataa ppt "Eurooppa ja sosiaalipolitiikka"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google