Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin."— Esityksen transkriptio:

1 Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin

2 Työllisyysturvan vaihtoehtoiset mallit Liberaali malli, jossa työnantajan oikeuden solmia ja purkaa työsopimuksia ovat lähes rajattomat (lukuunottamatta syrjinnän sääntelyä) Rajoittuva malli antaa suhteellisen hyvän työllisyysturvan ja sosiaaliturvan minimitasolla, mutta suuri joukko työvoimaa on sen ulkopuolella Kattava malli takaa sekä korkean työllisyysturvan että sosiaaliturvan koko työvoimalle. Kaikki nämä työllisyysturvan mallit ovat kokeneet muutoksia sitten 1980 –luvun (uusliberaali politiikka) ja joutuneet koetukselle kriisien aikana.

3 Keinot suojautua globaalin talouden riskeiltä Protektionismi (tuotannon alat, ammatit, työsuhteet) Kotimainen kompensaatio (tulojen menetys, uudelleenkoulutus, alueelliset ja sektorikohtaiset rakennemuutostuet) Työehtojen harmonisoiminen ja työllisyysturva irtisanomisten yhteydessä (joukkoirtisanomiset) Pro-aktiiviset keinot: Vahvemmassa asemassa olevat jäsenmaat, liitot jne. Tukevat heikommassa asemassa olevia myöntämällä taloudellista ja teknistä apua (Gitterman 2003)

4 KELA:n juhlaseminaari 28.11.2007 Sosiaalinen suojelu Pro-market modernisaatio Keskiluokka tukee sekä sijoittajien intressejä että sosiaalipolitiikkaa Taloudellinen ja poliittinen eliitti tukee sijoittajien intressejä Työväestö tukee sosiaalipolitiikka ja tiukkaa yritysten kontrollia Sijoittajien intressien turvaaminen Sosiaalisen suojelu- ja kompensaatiop olitiikka Poliittisten kenttien välinen jännitys

5 Työllisyysturvan toteuttamisen keinot eri maissa Toiminnan taso Työllisyys- ja sosiaaliturvan keinot Suojelu Kompensaa tio Harmonisoi minen Proaktiviset keinot Yksilö Yritys Yhteiskunta Kansainväli- nen

6 Johtopäätökset Globaalissa taloudessa sijaintipaikan vaihtamisesta (locational flexibility) on tullut yritysten kilpailustrategia (Stiegler 1939) eikä vain keino sopeutua rakennemuutoksiin Voiko työväestö enää suojautua globaalin talouden riskeiltä? Valtio on edelleen merkittävä toimija mitä tulee talouden kasvuun, sosiaaliturvaan ja työllisyysturvaan, mutta Onko globalisaation yhteydessä mentävä kansallisvaltion taakse ja yli (“transcendental institutionalism”) (Sen 2009)? Tarvitsemmeko uuden ja globaalin käsityksen sosiaalisten riskien hallinnasta?

7 Lukemistoa Jolkkonen, A. Koistinen, P. & Kurvinen, A. (2010) Työpaikan menetys riskitilanteena. Talous & Yhteiskunta 1:2010 Jolkkonen, A. & Kurvinen, A., (2010) Joustavuus ja turvallisuus irtisanomistilanteissa. Tapaustutkimus Perlos Oyj:n tuotannon lopettamisesta Joensuun seudulla. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja. Koistinen, P., (2010) Employment Protection in the context of collective dismissals – An European view.


Lataa ppt "Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google