Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vierassanojen oikeinkirjoitus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vierassanojen oikeinkirjoitus"— Esityksen transkriptio:

1 Vierassanojen oikeinkirjoitus
Tehnyt: Tero, Jere ja Joanna

2 Vieraskieliset sanat eli sitaattilainat
Yleislainat: ovat mukautuneet niin, ettei niissä ole vierasperäisiä äänteitä b, d, g, f ja š. Esim: kahvi – filosofi. Erityislainat: ovat mukautuneet suomen kielen osiin, mutta sisältävät myös vieraita äänteitä ja äänneyhtymiä b, d, f tai g taikka sananalkuisia konsonantti yhtymiä, kuiten ts, kr. Esim: biologia, kreivi ja kranaatti

3 Erityislainojen kirjoittaminen
Erityislainat äännetään niin kuin ne kirjoitetaan. - Vokaali on lyhyt, kun -sanan lopussa on –oli, -oni, -omi, -ovi, -ori esim. neutroni, konttori, aerosoli… -sanan viimeisessä tavussa on vierasperäinen konsonantti vokaalin jälkeen. –b, -d, -g, -f… esim. kollega, invalidi, ameba… -sana loppuu äänteeseen –ia. Eurasia, akasia… -poikkeuksiakin löytyy kuten bitumi, kameli, kolera, sikari.

4 Vokaali on pitkä, kun -ensi tavun vokaali on yleensä vakiintunut pitkäksi. -toiseksi viimeisen tavun vokaali on yleensä pitkä. Esim. banaali, kemikaali, intiimi, vinyyli… -myös sananloppujen –beli, -beri ja –deri edellä on pitkä vokaali. -lyhyt vokaalisia poikkeuksia ovat romani, evankeliumi.

5 Yksi vai kaksi konsonanttia?
sanan keskelle kirjoitetaan yleensä yksi konsonantti k, p, t, s. Esim. arkeologia, orkidea, Baltia. Poikkeuksia on esim. samppanja. -eli, -eri, -ori edelle kirjoitettaan kaksi konsonanttia kk, pp, tt tai ss. Esim moottori

6 Päätteen kirjoittaminen vieraskieliseen sanaan.
Jos sana loppuu konsonanttiin, siihen lisätään päätteen eteen sidevokaali: -i- Esim: fast food- fast foodia Jos sana loppuu vokaaliin sanan loppuun lisätään pelkkä: -n Jos sana päättyy kirjoittaessa konsonanttiin, mutta äännettäessä vokaaliin siihen lisätään heittomerkki ja pääte. Esim. show- show’ssa.

7 Tehtäviä Kirjoita seuraavat sanat suomenkielen kirjoitusasuun:
-meteor: -motor: -sabotage: -shampoo: -evolution:


Lataa ppt "Vierassanojen oikeinkirjoitus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google