Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MULTI- JA HYPERMEDIAN PERUSTEET

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MULTI- JA HYPERMEDIAN PERUSTEET"— Esityksen transkriptio:

1 MULTI- JA HYPERMEDIAN PERUSTEET
© Irja Aarinen, 2005

2 Multi- ja hypermedia Multimedialla (multi=moni, media=viestintäväline) tarkoitetaan tässä digitaalista, tietokoneella tapahtuvaa tekstin, taulukoiden, grafiikan, valokuvien, äänen ja liikkuvan kuvan (animaatio, elokuva) yhdistä- mistä yhdeksi, yhdellä laitteella – tietokoneella, tai oikeammin ”media- koneella” – nautittavaksi kokonaisuudeksi. Hypermediadokumenteissa tiedostot on tallennettu vain kerran ja yhteen järjestelmään, mutta niihin voidaan viitata useasta eri paikasta ja kohdasta. Hypermediassa tieto on tallennettu solmuihin, jotka yhdistyvät toisiinsa linkein. Yhdessä solmussa voi olla kuva tai tekstin osa. Linkit liittävät nämä eri osat toisiinsa kokonaisuudeksi.

3 Internet ja WWW Internet tarkoittaa maailmanlaajuista digitaalista tietoverkkoa, joka perustuu yhteisiin teknisiin sopimuksiin ja menettelytapoihin. Se koostuu tuhansista pienemmistä kaupallisista, akateemisista tai valtiollisista verkoista, jotka on teknisesti liitetty toisiinsa Internet-protokollaperheen (TCP/IP) avulla. WWW (web) on vain yksi, joskin suurin Internetissä toimiva järjestelmä. Internetin käyttötapoja: Liiketoimintamalleja: Tiedon levittäminen e-lehdet, e-kirjat, ... Tiedon haku pelit Keskustelupalstat ja verkkoyhteisöt e-kaupat, e-pankit, e-hankinta ... Tiedostojen jako (FTP) erilaiset markkinapaikat Sähköinen kaupankäynti Palveluketjun tiettyyn osa-alueeseen Chat keskittyvät palveluntarjoajat Sosiaalinen media Virtuaaliset yhteisöt

4 Intranet, Ekstranet Intranet on yrityksen tai muun organisaation sisäinen verkko. Perus- tekniikat ovat samat kuin internetissä, mutta se on ulkopuolisilta suljettu, eli käyttäjät pääsevät verkkoon vain tunnuksilla. Voidaan käyttää yrityksen sisäiseen viestintään, koulutukseen jne. Ekstranet on yrityksen tai muun organisaation asiakkaitaan ja yhteistyö- kumppaneitaan varten perustama verkko. Ekstranetissä voidaan jakaa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille tietoa, jota ei haluta yleiseen jakeluun.

5 WWW-tekniikan termejä
HTML-dokumentti: Dokumentti, joka sisältää tekstiä ja HTML-merkkausta. Tiedostopääte on .htm tai .html Web-dokumentti: Yleisnimitys webissä käytettäville dokumenteille, jotka vaikuttavat web-sivun sisältöön ja muotoon. Esim. HTML- dokumentti, erilliset CSS-tyylisivut, DTD-määrittely, JavaScript- tiedosto, sovelma (Applet, Flash), kuva, äänite, video jne. Web-sivu: Kokonaisuus, joka muodostuu edellisen kohdan osista.

6 Kokonaisuus, joka teknisesti vastaa web-sivua, mutta voi sijaita
Verkkosivu tai sivu: Kokonaisuus, joka teknisesti vastaa web-sivua, mutta voi sijaita vain intranetissä tai ekstranetissä rajoitetulle käyttäjäkunnalle. Sivusto (saitti, site): Sivujen muodostama looginen kokonaisuus, jossa sivut on linkitetty toisiinsa. Selain: Asiakasohjelma, joka pystyy esittämään verkkosivuja ja jolla voi kulkea, navigoida eri sivujen välillä Graafiset selaimet (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari) Tekstiselain (Lynx) Puheselain. Braille-selain Hakukoneet

7 Palvelin Web-palvelin vastaa asiakasohjelmana toimivalta web-selaimelta tulevaan palvelupyyntöön esimerkiksi lähettämällä selaimelle web-sivun katseltavaksi. Tyypillisiä web-palvelimia ovat mm. Apache HTTPD ja MS Internet Information Server (IIS).

8 HTML (Hypertext Markup Language)
HTML on Internetissä julkaistavien dokumenttien loogisen rakenteen kuvaamiseen käytetty kieli. HTML-dokumentin runko on ASCII-muodossa oleva tekstitiedosto, joka sisältää sekä itse aineiston, että aineiston rakennetta ja osin muotoiluakin ohjaavat komennot. HTML-tiedostoa voi siis selata ja muokata tavallisella tekstieditorilla. Dokumentissa voidaan viitata osoitteilla eli URLeilla esimerkiksi kuviin, äänitallenteisiin ja animaatiota tuottaviin ohjelmiin (esim. Applet, Flash).

9 HTTP (HyperText Transfer Protocol)
HTTP on sovittu yhteyskäytäntö eli protokolla dokumenttien (tiedostojen) siirtämiseksi web-palvelimen ja selaimen välillä. Protokolla perustuu siihen, että asiakasohjelma (selain, hakurobotti tms.) avaa TCP/IP-yhteyden palvelimelle ja lähettää pyynnön. Palvelin vastaa lähettämällä sopivan vastauksen, tavallisimmin HTML-sivun tai binääridataa kuten kuvia, ohjelmia tai ääntä. Vastauskoodit (kolminumeroisia lukuja) kertovat selaimelle kuinka tiedonsiirrossa kävi: 1-alkuiset koodit ovat tiedottavia 2-alkuiset ilmoittavat onnistuneesta toiminnosta. Yleisin 200 OK 3-alkuiset kertovat uudelleenohjauksesta toiselle sivulle 4-alkuiset ovat erilaisia virhekoodeja, esim. 404 Not Found 5-alkuiset kertovat palvelimen virhetilanteista (server error)

10 URI (Uniform Resource Identifier)
Resurssin identifiointi: Resurssi tarkoittaa verkkosivua tai yleisemmin, yksilöitävissä olevaa datan lähdettä. URI on yleisnimi, URN tai URL on konkreettinen nimi tai lokaattori (paikannin), vastaavasti. Paikannin tarkoittaa määrämuotoista merkkijonoa, jonka perusteella resurssi löytyy verkosta tai järjestelmästä. Esim. (https=HTTP secure)

11 MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions)
Internet-mediatyypit eli MIME-tyypit on alkujaan kehitetty sähköpostia varten, jotta tekstin merkkivalikoimaa voitiin laajentaa ja lähettää myös muuta kuin tekstimuotoista tietoa. Sähköpostin lisäksi MIME-tyyppi on tärkeä myös WWW-sivuilla. Kun selain- ohjelmalla katsellaan sivuja, HTTP-palvelin ilmoittaa selaimelle, minkätyyp- pinen tiedosto on tarjolla. Palvelinohjelma liittää MIME-tyypin HTML-tiedoston otsikkotietoihin, jotka se lähettää selaimelle ennen varsinaista dokumenttia. MIME-tyypin selvittyä selain etsii ohjelman, jolla kyseinen tiedosto voidaan avata. Yleisin tyyppi on HTML-tiedoston text/html -tyyppi. Mediatyypin nimi muodostuu päätypistä ja alityypistä. text/html tarkoittaa text-päätyypin html-alityyppiä.

12 Webin evoluutio

13 XML ja HTML XML ei korvaa HTML:a, vaan ne täydentävät toisiaan. Standardeilla on eri päämäärät: XML on tarkoitettu datan kuvaamiseen HTML on tarkoitettu datan näyttämiseen

14 SGML XML HTML XHTML SGML = Standard Generalized Markup Language. SGML on yleinen ISO standardi sähköisen dokumentaation taltioimiseen ja siirtämiseen. HTML on SGML-sovellus XML = eXtensible Markup Language on metakieli kuten SGML. Metakieli on kieli, joka kuvaa standardin, jolla luoda ja kuvata muita kieliä. XHTML on eräs XML sovellus.

15 HTML:ään upottaminen ja linkittäminen
Esim. kuva voidaan liittää HTML-dokumenttiin kahdella tavalla, upottamalla tai linkittämällä. Näiden välinen ero on tärkeä myös oikeudellisesti, sillä kuvaan linkittäminen on yleensä vapaata, kun taas kuvan upottaminen vaatii kuvan tekijänoikeuden haltijan luvan. Upotukseen voidaan käyttää img-, embed tai object-elementtiä, joka on kehotus selaimelle hakea elementissä mainittu kuva ja liittää se osaksi sivua. Linkityksessä esim. sana voidaan tehdä linkiksi. Jos käyttäjä seuraa linkkiä, selain pyytää kuvaa palvelimelta, jolloin se aukeaa joko samaan selainikkunaan HTML-dokumentin esityksen tilalle, tai uuteen ikkunaan.

16 Staattinen ja dynaaminen sivu
Staattinen sivu jokaisella kerralla ja jokaiselle selaajalle samanlainen muutokset tehtävä sivun HTML-tiedostoon Dynaaminen sivu sivu luodaan joka kerta uudestaan eli tiedot luetaan esimerkiksi tietokannasta sivun HTML-tiedosto ei muutu muutokset tehtävä tietokantaan

17 Staattisen sivun teko Vaihtoehtoja staattisen sivun laatimiseksi:
HTML-koodin kirjoittaminen tekstieditorilla Erilaiset sivugeneraattorit Perus toimisto-ohjelmat Word, Excel, PowerPoint jne. Frontpage, Dreamweaver,.. Ideana tuottaa puhdas HTML-tiedosto

18 Dynaaminen HTML-pohjainen ratkaisu
Server Side Sivulla on HTML-koodin joukossa tietokantaa käsitteleviä lauseita (PHP, ASP, JSP ...) - CGI, PHP, JavaServlet, JavaServer Pages/Faces Palvelimella on ohjelma, joka tuottaa HTML-koodin, joka palautetaan asiakkaalle - Tietokantakäsittely tehdään sivun rakentamisen aikana - Tarvitaan sovelluspalvelin ja tietokantapalvelin Client Side JavaScript, E4X, AJAX CSS, DOM


Lataa ppt "MULTI- JA HYPERMEDIAN PERUSTEET"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google