Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Probioottit
2
Historia Fermentoidut maito- ja vihannestuoteet ovat olleet käytössä tuhansia vuosia Ranskalainen kuningas François I oli parantunut ripulista fermentoidun vuohenmaidon nautimisen jälkeen Eli Metchnikoff liitti Bulgarialaisten talonpoikien pitkäikäisyyden heidän hapanmaitotuotteiden käyttöön (1907) Hän sanoi jogurtin syöminen vähentää mädättäjäbakteereja paksusuolessa.
3
Eli Metchnikoff
4
Mitä probiootit ovat? Antibioottisen vastakohta (Vergin 1954)
Yhden mikro-organismin tuottamia aineita, jotka stimuloivat toisten mikro-organismien kasvua (Lilly and Stillwell 1965) Antibioottisen vastakohta (70-luvun alku) Terveydelle hyödyllisiä mikro-organismeja tai mikro-organismien tuotteita (Parker 1976) Eläviä mikroobisia rehun ravintolisiä, jotka vaikuttavat suotuisasti lisäämällä käyttäjän suoliston mikrobiston tasapainoa (Fuller 1989)
5
Probioottit ovat: Elävää mikrobivalmistetta, joka riittävässä määrin annosteltuna edistää ihmisen tai eläimen terveyttä. (Guarner & Schaafsma 1998) Lactobacillus sp. Bifidobacterium sp. Enterococcus sp., E. coli, hiivat, Bacillus sp. jne.
6
Lactobasillit
7
Bifidobakteerit
8
Enterokokit
9
Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua
Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja
11
Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua
Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta maksan aineenvaihdunta
13
Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua
Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta maksan aineenvaihdunta Paksusuolessa on yli 400 bakteerilajia Noin 10 yleisintä bakteerisukua kattaa lukumääräisesti 95-99% koko mikrobistosta Osa on hyödyllisiä, toiset ovat vahingollisia ja niillä voi olla tehtävä, jota ei tunneta.
14
Probioottien ominaisuudet
Kestävät matalaa pH:ta (mahalaukussa, tuotteessa) Kestävät sappea (ohutsuolessa) Kiinnityvät suolistolimakalvolle (ohutsuolessa) Ihmisperäinen (?) Turvallinen Tehokas Tekniset ominaisuudet Määrä? Nyrkkisääntö on 109/annos
15
Lyhytaikainen kolonisaatio
Probioottien syöminen biopsies
16
Probiootteja Laktoosi-intoleranssi (ei probiootteja vaan jogurtti)
Rotavirus ripuli (-1 päivä) Antibioottiripuli, vähentää riskiä, hoito Allergia, vähentää riskiä, hoito Säätelevät immuunivastetta ? Muuttavat bakteerien entsyymiaktivisuutta ? L. rhamnosus GG L. reuteri B. lactis Bb12 ? + ? + ?
17
Teknologia, jogurtin valmistus
Maitojauhe Maito pastörisaatio Hapate L. delbrueckii ssp. bulgaricus S. thermophilus jäähdytys 45°C inkuboi 2½-3t ~1% sekoittettu valmiste ”Bulgaria”-tyyppinen valmiste viileä pakkaus
18
Teknologia Hapate probiootti
19
Teknologia Hapate probiootti
20
Yakult Kopiot? Valio Nestlé Danone Proviva Malaysian Dairies
21
Yakultin probiootti Lactobacillus casei Shirota
22
Yakult Sokeri maitojauhe vesi glukoosi sekoitus
Lactobacillus casei Shirota sterilisointi (UHT) fermentaatio 6-9 päivät maku (vanilja) viileä pakkaus
23
Gefilus
24
Gefiluksen probiootti
Lactobacillus rhamnosus GG
25
Hapate Lactobacillus GG piimä viili jogurtti juusto
26
Probioottisen juuston valmistus
Pastöroitu maito juoksete hapate + Lactobacillus GG rahka suola hera puristus hera kypsytys rahka rahka laktokokit
27
Probioottinen maito Miksi ei muutu piimäksi/jogurtiksi? Säilytys 4-8°C
Monet probioottit (esim. Lactobacillus GG) kasvavat huonosti maidossa “laktoosi intolerantti” Voi kasvaa maidossa, jos toinen hapate on mukana (hapate pilkkoo laktoosia)
28
Herajuoma, mehu ja kapselit
+?? b-galaktosidaasi (laktaasi) hera Lactobacillus GG fermentaatio bakteerien erotus ja puhdistus + mehu pakastekuivaus + mehu herajuoma kapselit mehu
29
Rela
30
Relan probiootti Lactobacillus reuteri
31
L. reuteri pilissä
32
Reuterin Homofermentaatio 1 Hexose + 2ADP + 2Pi 2 Lactate + 2 ATP Heterofermentaatio 1 Hexose + 1 ADP + Pi Lactate + Ethanol + CO2 + 1 ATP or (if external e- acceptor) 1 Hexose + 2 ADP + Pi Lactate + Acetate + CO2 + 2 ATP
33
Reuterin
34
AB(C)-tuoteet Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium
Lactobacillus casei
35
Probioottit äidinmaidonvastikessa
Lactobacillus reuteri Bifidobacterium lactis Bb-12
36
probioottinen lastenruoka
37
Fermentoidut kauratuotteet
Kaurajauho amylaasit vesi ’kauramaito’ keitä viileä bakteerit inkuboi 37°C viileä pakkaus B. lactis Bb-12 + L. acidophilus La-5 L. plantarum 299v
38
Probiootinen jäätelö Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi
Kypsennys Probioottisen jogurtti lisäys Jogurttijäätelö Pakastus Pakkaus Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi Kypsennys Probiootin lisäys Pakastus Pakkaus
39
Probioottinen salami Hapate (probiootti) Suola Mausteet Liha Kypsennys
Kuivaus
40
Probiootinen leipä
41
Probioottinen mysli Schneekopfe, Saksa
42
Synbioottinen keksi Celigüeta, Espanja Inuliini 1,8 g
Bifidobakteerit 107
43
Probioottisten tuoteiden laatu (1)
International Dairy Federation: >106/g tuote
44
Probioottisten tuoteiden laatu (2)
45
Avainsanat Probiootti Suoliston mikrobisto Kolonisaatio Tuoteet
Tekniikka Laatu
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.