Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tenttiakvaario – osana joustavien tenttikäytäntöjen kehittämista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tenttiakvaario – osana joustavien tenttikäytäntöjen kehittämista"— Esityksen transkriptio:

1 Tenttiakvaario – osana joustavien tenttikäytäntöjen kehittämista
Förstudie om system för elektronisk tentamen vid Åbo Akademi, syyskuu 2008 Selvitys sähköisen tenttimisen eli ns. tenttiakvaarion toteuttamiseksi - joustavat tenttikäytännöt osana kehittyvää yliopistoa, marraskuu 2008 (TY ja TuKKK) Esittely yo-kuntien edustajille Riitta Koskimies (TuKKK+TY) ja Tove Forslund (ÅA)

2 Mikä on tenttiakvaario?
Tenttiakvaario on tila, jossa opiskelija voi videovalvotusti tehdä tenttejä haluamanaan aikana. Koneelta on yhteys vain tenttiohjelmaan 1. tenttiakvaario (LTY). Käytössä myös mm. HY, TTY, TY, valmisteilla useissa yliopistoissa

3 Tenttijärjestelmä Akvaario sopii erityisesti tenttipäivien täydentäjäksi, kielten tasotesteille ja yksittäisille tenttijöille, kuten kypsyysnäytteiden kirjoittajille. Tentti voi olla tentittävissä tietyn ajan (esim. 2 kk kurssin päättymisen jälkeen) tai jatkuvasti (esim. syventävät kirjatentit) Tenttiakvaarion toiminta perustuu opettajan ohjelmaan valmiiksi laatimiin kysymyksiin.

4 Opettajan ja opiskelijan toimet
Opettaja luo tentin ja tenttikysymykset (sarjan) järjestelmään. Opiskelija ilmoittautuu tenttiin ja samalla varaa ajan tenttiakvaarioon. Ilmoittautumisesta lähtee sähköposti sekä opettajalle että opiskelijalle. Opiskelija käy tenttimässä tentin tenttiakvaariossa. Tentin päätyttyä opettajalle lähtee sähköposti että tentti on tarkistettavissa Opettaja tarkistaa tentin. Tentin arvostelu (ja palaute opiskelijalle) lähtee sähköpostitse.

5 Tenttiakvaarion hyödyt opiskelijalle
mahdollisuus käydä tenttimässä itselleen sopivana aikana ja näin nopeuttaa opintoja mahdollisuus kirjoittaa tentti tietokoneella  mahdollisuus saada tenttikirjoja paremmin tenttipäivien ”osuminen” päällekkäin ei hidasta opintoja.

6 Tenttiakvaarion hyödyt opettajalle
Opettaja määrittää vain ohjeet tentin muodostamista varten sekä tallentaa ennakolta riittävästi kysymyksiä tietokantaan. Ainoaksi tehtäväksi jää tentin arvostelu. Tietokoneella kirjoitetut vastaukset todennäköisesti paremmin jäsenneltyjä. Ei käsialojen tulkintaa Aikaa säästyy tentin järjestelyrutiineista ja valvonnasta. Monivalintatehtävät voidaan tarkistaa automaattisesti. Yksittäisille tenttijöille ei tarvitse järjestää poikkeusvalvojaa tai -tiloja. Tentti ja sen arvostelu on helppo sovittaa opettajan omiin aikatauluihin tavallista pidemmän arviointiajan ansioista.

7 Tilan varustelu ja valvonta
Tila pidetään lukittuna ja sinne opiskelija pääsee vain erikseen noutamallaan kulkukortilla. Ensimmäiseen tilaan tulee noin 20 tietokonepaikkaa. Tietokoneilta ei tule pääsyä muualle kuin tenttiohjelmaan. Tilassa on sekä tallentava että suoraan seurattava videokameravalvonta. Valmistelukeskustelujen aikana ei nähty minkään rakennuksen sinänsä olevan ”paremmalla paikalla” kuin toisten. Tilasta on käyty alustavia neuvotteluja, mm. atk-luokista, joiden käyttöaste on selvästi vähentynyt. Käyttöönoton aikataulu vaikuttaa ratkaisevasti tilan valintaan.

8 Tilassa tulisi olla Riittävästi valoa Sermit tenttijöiden välillä
Kameravalvonta niin ettei jää katveita Lukollisia kaappeja laukuille, kännyköille jne. Turun ratkaisuksi ehdotetaan tunnistamisen, valvonnan ja ongelmatilanteiden hoitamista niin, ettei yhtään henkilöä sidota tehtäviin, esimerkiksi tarkistamaan opiskelijoiden henkilöllisyyttä. Järjestelmän tulee toimia niin, että ongelmatilanteessa opiskelijalla on riittävän selvät toimintaohjeet, eikä ”hätäpäivystäjää” tarvita.

9 Tenttijän tunnistaminen ja vilpin minimointi
Tenttijän tunnistamisesta ei vielä ole tehty päätöksiä. Tilan kulkukorttia voidaan käyttää ja joka tapauksessa järjestelmään kirjaudutaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Lisäksi voidaan tentin aluksi kuvata tenttijä ja hänen opiskelijakorttinsa. Vilpin minimoimiseksi tenttitilaan ei saa vielä mitään. Kartoituksen mukaan sellaisia tenttejä, joissa opiskelijalla saa olla oheismateriaalia mukanaan, ei tenttiakvaarioissa ole suoritettu. Pöytien välissä olevat särmit estävät toisten päätteeltä katsomisen, kuiskaamisen ja lappujen siirtämisen. Kuvan ja äänen tallentava videovalvonta estää vilppiyritykset. Tietokoneilta ei ole yhteyksiä muualle kuin tenttiohjelmaan.

10 Ongelmatilanteet tentin aikana
Tenttiminen voi keskeytyä tietoteknisen vian, sähkökatkon, ulkopuolisen häiriön tai opiskelijan itsensä vuoksi. Tenttiohjeissa on kerrottava selvästi, miten eri tilanteissa on toimittava. Ohjeiden tulee olla saatavilla myös tenttitilassa. Opiskelijan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että ulkoisen syyn vuoksi keskeytynyt tentti on suoritettavissa niin pian kuin mahdollista.

11 Sääntö- ja ohjemuutokset
Opintosuorituksia koskevassa johtosäännössä tulee käydä ilmi, että sähköinen tenttiminen on mahdollinen sekä siihen liittyvät mahdolliset rajoitukset, kuvata sen suorittamis- ja valvontatapa pääpiirteissään, toimenpiteet keskeyttämis- ja ongelmatilanteissa sekä poikkeava (pitempi) arvosteluaika. Opetussuunnitelmissa tulee etukäteen informoida opetussuunnitelmassa ja kurssikuvauksissa, mitkä kurssit voi tenttiä sähköisesti ja minä ajanjaksona. Videovalvonnassa on otettava huomioon, mitä on määrätty yksityisyyden suojasta kameravalvonnassa (tietosuojavaltuutetun toimisto 2001,

12 Kolmen yliopiston yhteistyönä
Merkittävimmät hyödyt: enemmän joustavuutta opiskelijoille volyymi riittävän iso, että yhtä atk-huonetta voidaan käyttää vain tenttimiseen jaetut hankinta- ja ylläpitokustannukset Ratkaistava suunnittelussa ja hankinnassa: tarvitaan kolmikielinen ohjelmisto tarvitaan kirjautuminen kolmen yliopiston tunnuksilla (pitää joka tapauksessa ratkaista TY:n ja TuKKK:n osalta) opiskelijoilla ei ole samaa kulkukorttia

13 Opiskelijaedustus Tekninen työryhmä: tenttiohjelman valinta sekä tietotekniset ja videovalvontaan liittyvät tekniset ratkaisut Käyttöryhmä: Pilotoinnin järjestäminen, opettajien ja opiskelijoiden ohjeistus, käyttökokemusten kerääminen, myös sääntö- ja ohjemuutokset Pilotointiin sopivia aineita??? Muuta kysyttävää?


Lataa ppt "Tenttiakvaario – osana joustavien tenttikäytäntöjen kehittämista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google