Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Intiaanikulttuurien tuho

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Intiaanikulttuurien tuho"— Esityksen transkriptio:

1 Intiaanikulttuurien tuho
Uusi aika Intiaanikulttuurien tuho

2 Espanjalaiset aloittivat intiaanien tuhoamisen etsiessään rikkauksia Etelä-Amerikasta. Eurooppalaisten löytöretket tuhosivat Amerikan alkuperäisasukkaiden, intiaanien kulttuurin ja niiden väestömäärä väheni rajusti. Eurooppalaiset orjuuttivat intiaaneja. Intiaanit eivät sopeutuneet pakkotyöhön esim. kaivoksissa ja kuolivat. Löytöretkeilijät myös toivat mukanaan tauteja, joihin suuri osa intiaaneista menehtyi.

3 Tappavat taudit Taudit tulivat Amerikkaan Eurooppalaisten mukana.
Intiaaneilla ei ollut vastustuskykyä tauteja vastaan, koska he eivät harjoittaneet karjataloutta tai olleet paljoa yhteydessä muihin kansoihin. Tuhoisin taudeista oli isorokko. Intiaaneja menehtyi myös ruttoon, hinkuyskään, tuhkarokkoon ja influenssaan. Eurooppalaiset hyötyivät taudeista, sillä heidän vastustuskykynsä oli riittävä ja kun intiaanit olivat sairaita, eurooppalaisten oli helpompi murtaa vastustajansa. Pienissä yhteisöissä asuvien Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa taudeilla ei ollut niin tuhoisaa vaikutusta.

4 pakkotyö johti kuolemaan
Alkuperäiskansoja pakotettiin työskentelemään epäinhimillisissä oloissa, orjina. Kaivokset, plantaasit jne. Intiaanit eivät olleet tottuneet todella rankkaan työhön, joten suuri osa pakkotyöläisistä kuoli. > Amerikan väestömäärän romahtaessa orjia alettiin tuomaan Afrikasta.

5 Inkat Etelä-Amerikassa asunut intiaanikansa.
Loivat sadassa Andien vuoristoon suuren valtakunnan, jonka pääosa sijaitsee nykyisen Perun ja Bolivian vuoristoalueella Puhuivat ketsuan kieltä He viljelivät esim. maissia, perunaa Pitivät laamaa ja alpakkaa ,karjana ja kulkuvälineenä inkoilla ei ollut raha yksikköä, mutta kaupankäynti ulottui laajalle

6 Inkojen uskonto oli monijumalainen
Kuningasta palvottiin auringon jumalan poikana Yrittivät estää kansan kapinointia kaikin keinoin Inkojen armeijat olivat jopa satojen tuhansien miesten vahvuisia Ehtivät rakentaa mm. mahtavia kaupunkeja ja tieverkoston.


Lataa ppt "Intiaanikulttuurien tuho"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google