Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

7. Joulukuuta 1941. Yhdysvallat ja Japani kävivät rauhanneuvotteluja, mutta tuloksia ei tuntunut syntyvän. Japanilaiset alkoivat harkita yllätysiskua.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "7. Joulukuuta 1941. Yhdysvallat ja Japani kävivät rauhanneuvotteluja, mutta tuloksia ei tuntunut syntyvän. Japanilaiset alkoivat harkita yllätysiskua."— Esityksen transkriptio:

1 7. Joulukuuta 1941

2 Yhdysvallat ja Japani kävivät rauhanneuvotteluja, mutta tuloksia ei tuntunut syntyvän. Japanilaiset alkoivat harkita yllätysiskua. Yhdysvallat pelkäsivät iskua Pearl Harborin laivastosatamaan ja alkoivat varautua hyökkäyksen varalle. He kuitenkin uskoivat ettei isku onnistuisi koska laivastosataman alue on matala ja Havaiji sijaitsee kaukana Japanista. Taustaa

3 Japanilaiset huomasivat hyökkäyksen olevan mahdollista uusien laivastotyyppien ansiosta. Japanin keisarillisen neuvoston suostuttua iskuun tehtiin päätös aloittaa hyökkäys 7. joulukuuta. Japanilaiset valmistautuivat sotaan huomattavasti Amerikkaa paremmin. Heillä oli monta sataa taistelukonetta sekä mm. uudenmallisia torpedoja. Myös Japanin lentolaivasto oli maailman voimakkain ilmavoimien joukko- osasto. Keskiyöllä 6. ja 7. päivän välillä Japanin ensimmäiset laivat lähtivät liikkeelle.

4 Aamulla hyökkäys alkoi. Japanilaiset levittivät kääpiösukellusveneitä sataman ulkopuolelle estämään laivoja lähtemästä pois satamasta. Kello kuuden aikaan myös ensimmäisiä koneita alettiin lähettämään lentoon. Wardin tähystäjät huomasivat sukellusveneen komentotornin ja pudottivat syvyyspommeja sitä kohti sekä lähettivät koodiviestin komentajalle tapahtuneesta. Koska viime aikoina oli tullut paljon turhia hälytyksiä, päätti komentaja odottaa viestin varmentumista. Oahun pohjoisrannikolla ei ollut ketään estämässä hylkkäystä, joten hyökkäyksen komentaja morsetti viestiä ”TORA, TORA” eli ”hyökkäys onnistunut”. Viesti lähetettiin Tokioon ja Hiroshimaan, josta japanilaiset yksiköt lähtivät hyökkäämään eri kohteisiin. Kello kahdeksan aikaan aamulla japanilaisten hyökkäys alkoi. He hyökkäsivät eri ilmavoimien kentille sekä Pearl Harborin satama-alueelle. 7. Joulukuuta 1941

5 Japanilaisten pääkohteena olivat Tyynenmeren laivaston seitsemän taistelulaivaa. Niitä kohti lähetettiin 29 torpedoa, joista ainakin 19 osui laivoihin. Japanilaiset pudottivat yli 800kg painavan panssaripommin taistelulaiva Arizonaan, mikä synnytti valtavan paineaallon. Seitsemän muun osuman jälkeen se oli uponnut vain yhdeksässä minuutissa. Iskussa kuoli 1177 miehistön jäsentä.

6 Puoli kymmenen aikaan aamulla japanilaisten pommi osui hävittäjä Swanin keulan ammusvarastoon. Syntyi valtava räjähdys, joka sai laivan katkeamaan kahtia. Japanilaiset kärsivät Pearl Harborin iskussa vain vähän tappioita. He päättivät jättää tekemättä kolmannen iskun, jonka tarkoitus oli tuhota amerikkalaisten polttoaine- säiliövarastot. Tämän virheen takia japanilaiset kuitenkin menet- tivät ainoan mahdollisuutensa voittaa sodan.

7 Hyökkäyksessä menehtyi 2403 ihmistä. Japanilaiset onnistuivat vaurioittamaan kaikki Tyynenmeren seitsemän taistelualusta toimintakyvyttömiksi. Suurin osa saatiin kuitenkin korjattua. Amerikkalaiset hävittäjät ja risteilijät selvisivät pienin vaurioin. Myös sukel- lusveneet ja polttoainevarastot selvisivät tuhoutumatta. Amerikkalaiset saivat tietoa japanilais- ten varustuksesta heidän pudotetuista koneistaan. Näin amerikkalaiset osasivat varautua paremmin tulevaa varten. Seuraukset


Lataa ppt "7. Joulukuuta 1941. Yhdysvallat ja Japani kävivät rauhanneuvotteluja, mutta tuloksia ei tuntunut syntyvän. Japanilaiset alkoivat harkita yllätysiskua."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google