Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Viisi näkökulmaa uskoon

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Viisi näkökulmaa uskoon"— Esityksen transkriptio:

1 Viisi näkökulmaa uskoon
Maailmankaikkeus Päivitetty /Bror Oswald Nyman

2 Aluksi Tämä alustus on yhden tavallisen kuolevaisen ihmisen yritys maailmankaikkeutta tarkastelemalla löytää merkkejä Jumalan olemassaolosta. Voidaanko Jumalaa lähestyä yleisen ilmoituksen, luonnollisen teologian, uskontofilosofian, metafysiikan ja oman henkilökohtaisen pohdinnan avulla vai onko ihmisen ainut mahdollisuus löytää Jumala vain Raamatun perusteella ja uskomalla siitä kehitettyjen tulkintojen ja dogmien olevan lopullinen totuus?

3 Selvittämistarve "Uskokaa niitä, jotka etsivät, epäilkää niitä jotka sanovat löytäneensä” Andre Kide

4 Selvittämistarve Positiivinen
Perustuu kokemukseen ”Jotakin muutakin on kuin tämä näkyvä maailma” Uteliaisuus ja tiedon halu ”Kyllä minä Jumalaan uskon, mutta en niin kuin kirkko opettaa”

5 Selvittämistarve Negatiivinen
Välinpitämättömyys, piittaamattomuus Jotkut ihmiset saattavat olla niin välinpitämättömiä ja piittaamattomia, että heitä ei voi sanoa edes ateisteiksi. Jotkut taas saatavat olla niin varmoja oikeasta uskostaan, että etsintää ei enää koeta tarpeelliseksi.

6 Jokamiehen pohdintoja
”Miksi on olemassa jotakin sen sijaan, ettei olisi mitään?” G.W.Leibniz

7 Jokamiehen pohdintoja Harhakuva
Onko kaikki pelkää harhakuvaa tai unta? Mitään mitä näemme, ei ole oikeasti olemassa… Mutta joku kuitenkin on aiheuttanut harhakuvan. On myös oltava joku jolla on harhakuva. (skeptismi, nihilismi) (Nietzsche, Hume)

8 Jokamiehen pohdintoja Itsestään syntynyt
Onko maailmankaikkeus itsestään syntynyt? Olisiko se saanut itse itsensä aikaan?….. Mutta, voidakseen olla oma syynsä, maailmankaikkeuden olisi ensin oltava olemassa

9 Jokamiehen pohdintoja Ikuinen
Onko maailmankaikkeus ikuinen? Sillä ei ole alkua, ei loppua, eikä mitään syytä. Se vain on, ikuisena ja selittämättömänä…… Mutta jos maailmankaikkeus olisi ikuinen, se olisi saavuttanut lopullisen tasapainotilansa jo ikuisia aikoja sitten.

10 Maailmankaikkeus Jos nyt näemme tähden sammuvan taivaalta, sitä ei ole ollut olemassa miljooniin vuosiin.

11 Maailmankaikkeus Tunnettu maailmankaikkeus
Maailmankaikkeus eli universumi tarkoittaa avaruuden ja siinä olevan aineen ja energian muodostamaa kokonaisuutta, tai todellisuutta, kaikkeutta, olevaista. Maailmankaikkeus muodostuu useista galakseista joissa puolestaan on useita aurinkokuntia.

12 Maailmankaikkeus Etäisyydet
Kauas on pitkä matka Valovuosi on matka, jonka valo kulkee yhdessä vuodessa eli noin 9,461,000,000,000 miljoonaa kilometriä. Galaksien keskinäiset etäisyydet eivät ole kovin suuria. Esimerkiksi Andromedan galaksin etäisyys linnunradastamme on vain 2 miljoonaa valovuotta eli 20 Linnunradan läpimittaa. Linnunradan läpimitta on siis noin 100,000 valovuotta.

13 Tieteellisiä teorioita
Mitä enemmän me maailmankaikkeudesta tiedämme sitä vaikeampi sitä on ymmärtää

14 Tieteellisiä teorioita Alkuräjähdysteoria
Teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,7 miljardia vuotta sitten ja on siitä lähtien laajentunut jatkuvasti. (Albert Einstein, Georges Lemaîtren, Edwin Hubble)

15 Tieteellisiä teorioita Vierekkäiset maailmankaikkeudet
Tämän teorian mukaan voi olla lukemattomia kaikkeuksia vierekkäin, joissa on jokaisessa eri todellisuus ja mahdollisesti eri luonnonlait Teorian mukaan on mahdollista, että jossain on tämän meidän kaikkeutemme täydellinen kopio ihmisineen kaikkineen

16 Tieteellisiä teorioita Sisäkkäiset maailmankaikkeudet
Maailmankaikkeus on vain osa suurempaa järjestelmää, joka voi puolestaan olla osa suurempaa järjestelmää ja niin edelleen. (Viktor Ambarzumjan) Maailmankaikkeuksia voisi olla siis ääretön määrä, jolloin lähestytään epäilyttävästi käsitettä ikuisuus Olisiko ikuisuudessa kuitenkin aika. Aika vain muodostuisi pitemmäksi aina sitä mukaa kun siirrymme ulommaksi tässä hierarkiassa.

17 Uskonnollisia teorioita
Alkumunasta ja muista muinaisista uskomuksista Raamatun luomiskertomukseen

18 Uskonnollisia teorioita Alkumuna
Alkumuna on useiden luonnonuskontoon liittyvien käsitysten mukainen maailman alku ja synnyttäjä. Alkumunan sisällä painuivat pahat ainekset alas, niistä syntyi maa, ja hyvät aineet nousivat ylös, niistä syntyi taivas. Kalevalassa sotka munii munan meren selällä kelluvan Ilmattaren polvelle. Muna rikkoutuu ja niiden palasista syntyy maailmankaikkeus. Myös alkuräjähdystä on verrattu alkumunaan.

19 Uskonnollisia teorioita Raamatun luomiskertomus
Kirjoitettu joskus eaa. Alussa luotiin taivas ja maa sekä yö ja päivä. Vedet, jotka olivat taivaan päällä erotettiin vesistä jotka olivat maassa. Maassa olevat vedet koottiin yhteen paikkaan ja näin syntyi kuiva maa Kuiva maa alkoi tuottaa kasveja ja puita Sitten Jumala loi kuun valaisemaan yötä ja auringon valaisemaan päivää. Sitten ilmestyivät vesieläimet ja linnut joiden jälkeen maaeläimet ja viimeksi ihmiset.

20 Uskonnollisia teorioita Sumerilainen luomistaru
Kirjoitettu joskus 6000 eaa. Alussa oli alkumeri josta syntyi taivas ja maa. Niiden väliin syntyi ilma. Laajeneva ilma erotti taivaan ja maan toisistaan. Ilmasta syntyi kuu. Kuusta syntyi aurinko. Maan päälle ilmestyi kasveja eläimiä ja ihmisiä. Kaiken elämän alkuna oli ilman, maan ja veden yhtyminen toisiinsa.

21 Uskonnollisia teorioita Fundamentalismi ja kreationismi
Uskoo, että Raamatun luomiskertomus on totuus Älykäs suunnittelu Pyrkivät perustelemaan luomiskertomuksen totuudeksi tieteen menetelmin.

22 Uskonnollisia teorioita Liberaaliteologia
Liberaaliteologia syntyi pääasiassa vastauksena tieteen asettamille vaatimuksille, kun tiede saavutti yhä enemmän tuloksia, jotka asettivat kyseenalaiseksi monet Raamatussa kerrotut asiat. Luomiskertomuskin haluttiin nähdä vain eräänlaisena myyttinä tai taruna, joissa kuitenkin on eräänlaista syvää totuutta maailmankaikkeuden olemuksesta ja ihmisen luonteesta.

23 Uskonnollisia teorioita Lentävä Spagettihirviö
Kesäkuussa 2005 Bobby Henderson lähetti julkisen kirjeen Kansasin opetuslautakunnalle vastauksena suunnitelmille älykkään suunnittelun opetuksesta luonnollisen valinnan rinnalla. Hän pyysi virallisesti, että lentävän spagettihirviön uskonnosta on tasapuolisuuden vuoksi annettava yhtä paljon tilaa opetuksessa kuin tavanomaiselle älykkäälle suunnittelulle ja evoluutiolle. Tämän parodioivan uskonnon mukaan lentävä spagettihirviö loi kaikkeuden aloittaen vuorista, puista ja kääpiöistä. Kaikki todisteet evoluution olemassaolosta luotiin samalla.

24 Loppupäätelmiä Jos maailmankaikkeus olisi syntynyt sattumalta, niin kaikki muukin olisi pelkkää sattumaa

25 Loppupäätelmiä Kausaliteetti
Kausaliteetti on syy-seuraus -suhde, jossa toinen aiheuttaa toisen. Ensimmäinen tapahtuma on tällöin syy ja toinen seuraus. Tieteellisen näkemyksen mukaan mitään ei voi tapahtua ilman syytä. Jos maailmankaikkeus kuitenkin on olemassa, on sen olemassaololle oltava jokin syy.

26 Loppupäätelmiä Tyhjästä ei voi nyhjäistä
Koska tyhjästä ei voi syntyä mitään, täytyy materian, energian, tilan ja ajan olla peräisin jostain. On siis oltava joku välttämätön tapahtuma, asia tai olio jossain syy-seuraus ketjun päässä tai sitten maailmankaikkeus on pohjimmiltaan käsittämätön.

27 Loppupäätelmiä Kaikkeudella on alku
Tunnettuuden tuolla puolen Jos maailmankaikkeus ei ole harhakuvitelma, ikuinen, itsestään syntynyt eikä itsensä syy, sillä on oltava alku. Maailmankaikkeuden on saanut aikaan jokin, joka on tämän tunnetun maailmankaikkeuden ulkopuolella ja on syynä sen olemassaololle.

28 Kaikkeuden syy Sattuma vai suunniteltu
Jotkut sanovat, että alkuräjähdys tapahtui sattumalta toiset taas sanovat, että Jumala aiheutti alkuräjähdyksen. Jos sattuma rajataan pois ja päädytään Jumalaan, seuraa luonnollisesti kysymys: Mikä sitten on syynä Jumalan olemassaoloon? Tätä syy- seurausketjua voitaisiin jatkaa loputtomiin.

29 Voitaisiinko luomiskertomus ja alkuräjähdysteoria yhdistää?
Loppupäätelmä Voitaisiinko luomiskertomus ja alkuräjähdysteoria yhdistää?

30 Loppupäätelmä Alkumuna
Alkumuna = alkuräjähdys Kun muna rikkoutui ts. kun alkuräjähdys tapahtui niin tässä alkuräjähdyksen aiheuttajana olevan äärimmäisen tiiviin, pienen ja kuuman pisteen (alkumunan) informaatio lähti purkautumaan ennalta laaditun suunnitelman mukaan, aiheuttaen koko maailmankaikkeuden, joka ei ole vielä valmis, vaan sen kasvu jatkuu yhä.

31 Loppupäätelmä Munasolu
Munateoria - alkuräjähdys - munasolu Geeni eli perintötekijä on biologisen informaation yksikkö solussa. Geeni sisältää rakennusohjeita joten se vaikuttaa perimmäisellä tavalla kaikkien eliöiden ulkoasuun ja ominaisuuksiin, joita myös ympäristötekijät muokkaavat. Geenien työ jatkuu yhä tulevissa sukupolvissa.

32 Lopuksi Totta vai tarua
Pienen kaupungin kaksi dirikkaa tulivat kartsalla vastatusten. Molemmat johtivat temppeliä. Toinen Herran, ja toinen Thalian. ”Voi hyvä veli” - päivitteli kirkkoherra - ”mistähän johtuu, että Herran temppelimme on aina tyhjä ja se sinun Thalian temppelisi on aina täynnä?” ”Jospa se, veljeni Herrassa”, myhäili teatterinjohtaja - ”johtuu siitä, että te siellä kirkossa puhutte totta kuin tarua ja me tuolla omassamme puhumme tarua kuin totta”.


Lataa ppt "Viisi näkökulmaa uskoon"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google