Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Miten tulisi kehittää Rakokiven liikekeskusta? www.enknastola.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Miten tulisi kehittää Rakokiven liikekeskusta? www.enknastola.fi."— Esityksen transkriptio:

1 Miten tulisi kehittää Rakokiven liikekeskusta? www.enknastola.fi

2 Rakokiven liikekeskuksessa on monentasoisia ongelmia. Sijaintinsa ja luonteensa perusteella se palvelee paikallista väestöä, eikä siis ”ongi” asiakkaita valtateiden liikennevirrasta kuten ramppien yhteyteen rakennetut alueet. Rakokivessä on monia erilaisia kaupallisia palveluita, mutta käydessään kirjakaupassa, postissa, pankissa ja päivittäistavarakaupassa voi autoilla lähes joka liikkeen välillä. Hyvätasoinen kirjasto vaatii jälleen siirtymisen ajoneuvolla. Myymälöiden ripottelu on aiheuttanut Rakokiveen sisäistä liikennettä, jota voitaisiin vähentää toimintojen tiivistämisellä. Kirjasto ja tori sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, mutta niiden välinen kulkuyhteys ei toimi..

3 Asemakaavatasolla pitäisi tutkia ns. Ruokakiven (Lidl) – Nordean korttelin järjestelyjä. Näiden kahden liiketalon väli on varmastikin Rakokiven epämiellyttävin paikka. Voisiko tähän väliin osoittaa lisärakentamista, liiketilaa? Korttelissa on jo paljon pysäköintipaikkoja, joita harva liike hyödyntää tehokkaasti. Rakokiven liikkeille on etu, että alueelle rakennetaan lisää asuntoja. Näitä näyttää syntyvän. Liikekeskuksessa on paljon yksityiskohtia, jotka kaipaavat parannusta. Esimerkiksi kirjakaupan takana oleva pysäköinti on tasattu liian kaltevaksi, torin liikenne toimisi nykyistä paremmin myötäpäivään kiertävänä jne. Rakokiventien liikenne on äärirajoillaan. Vanha roomalainen keksintö liikenteen järjestämiseksi on rakentaa pää- ja poikkitie, ”cardo ja decumanus”. Voisiko tällaisella ratkaisulla modernisoida Rakokiveä? Käytännössä tehtäisiin uusi pääkatu vanhalta Kouvolantieltä maalikaupan viereen, siis suoraan torille. Rinne tulisi leikata niin syvältä ja loivaksi, etteivät harjun reunalla olevat asunnot häiriintyisi

4 Rakokiven liikekeskuksen löydettävyys (opastus) tulisi olla paremmin järjestetty jo vt12:sta alkaen. Näin alueen ulkopuolelta tulevat asiakkaat löytäisivät helpommin keskuksen. (Opastuksen tarpeellisuuteen on syynä nauhakunnan ”hajanaisuus”. Liikekeskuksen tarjontaa tulisi pyrkiä lisäämään esimerkiksi käyttötavarakaupan pienliikkeiden avulla. Mielestäni Rakokiven keskustan liikennejärjestelmät kannattaisi suunnitella oikeasti järkevämmäksi, asiakasystävällisemmäksi, sillä nyt ne on todella hankalia. Kapealle Rakokiventielle "lyöty" liikennejakaja keskelle risteyksiä, (kenen älynväläys) ja oliko ollenkaan ajateltu/mietitty muita vaihtoehtoja? Eiköhän sen alan insinöörien ja muiden ammattilaisten kuuluisi kyseiset asiat ajatella pidemmälle tulevaisuuteen, varsinkin ottaen huomioon tällaisen pienen keskustan ominaisuudet, kaupat, ym. palvelut. Lisäksi Rakokiven torin, eli keskusaukion viihtyvyyttä kannattaisi asiantuntijoiden avulla kartoittaa ja toteuttaa asiakasystävällisemmäksi. Nyt se on ikävä kyllä aika yleisesti pelkkä toriparkki ja lämpiminä vuodenaikoina myös "laitatien kulkijoiden" parkki.

5 Erikoisliikkeitä kaivataan mutta suunta vetää vaan Lahteen. Rakokiven liikekeskuksen olemassaolosta ei tiedä Helsinki- Pietari junamatkustaja, eikä Valtatie 12llä liikkuva autoilija. Itse ehdotin opasteisiin Kunnan 2011 talousarvioon määrärahaa, mutta vain viisi valtuutettua äänesti määrärahan puolesta. Panostaisin Kauppakaaren keskittymää. Tämä keskus mahdollisimman elinvoimaiseksi eli kehittämispanokset rakokiveen Rakokivi on sivussa Villähteeläisen muualla työssäkäyvän arjesta lähes kokonaan, kirjastopalvelut ja ruokakaupat ovat kohtuulliset (aukiolot)

6 Kerrostaloja lisää, tori viihtyisämmäksi ja tapahtumia sinne, Rakokiventielle hidasteet, apteekki. Jos oikein radikaaliksi heittäydyn niin koko liikekeskus uusiksi: iso kauppakeskus keskelle, parkkihalli alle ja asutus ympärille. Viihtyisyyttä parantaa. Julkisivukorjauksilla ja istutuksilla. Identiteetin ja imagon määritteleminen ja sen vahvistaminen. Public designia suunnitellen ja toteuttaen. Keskuksen tiivistäminen. Torin kehittäminen ainakin kesäaikaan esim. perjantain iltatorina. Tämä voisi kiinnostaa kesäasukkaita kun tulevat mökeille. Alueen yrittäjät yhteiseen kehitystyöhön alueen kiinnostavuuden kannalta (yhteismarkkinointi, yhteiset tapahtumat jne.). Muutaman satasen panos voi tuoda panostuksen moninkertaisesti takaisin. Kauppojen julkisivuja parantaa, esim. valokatteilla, yrittäjien yhteistempauksia, joisi sytyttää kuntalaisissa ostohaluja.

7 Toriaukion viihtyvyystason parantaminen rakentamalla aukiota paremmin tapahtumiin soveltuvaksi ihmisille, ei autoille. Liikekeskuksen löydettävyyttä parannettava autoilijoille suunnatuin opastein. Liikekeskuksen vetovoiman lisääminen: - liiketilaa lisää vanhoja tiloja saneeraamalla ja/tai yhdistämällä ja rakentamalla uutta liiketilaa. Tehokkuutta lisää esim. toimistokerroksia. - liikenteen ja pysäköinnin sujuvuus tutkittava ja varmistettava, samoin kevyt liikenne. Opastus takkuilee edelleenkin. - viihtyisyyttä lisättävä ja ylläpidettävä - vetovoimaisen tarjonnan lisääminen ja ylläpito (esim. apteekki, Alko, Itella, Matkahuolto yms. logistiset palvelut). - ostovoiman turvaamiseksi tiivistettävä asumista, siis lähialueelle lisää asuntoja! Kaikki löytyvät panokset ja aktiviteetit Liikekeskuksen kehittämiseen.

8 Liikennejärjestelyt kuntoon: esim. K-kaupan parkkis aivan liian tukkoinen ja vaikea pysäköidä. Jalankulkijoille ei mitään sijaa. S-marketilla taas liikaa parkkitilaa, autoja vain muutama Seppälän talon takana. Lisää saatava mahtumaan liiketiloja Rakokiveen, yrittäjiä olisi varmasti tulossa. Esim. kunnollinen suomalainen ruokaravintola puuttuu kokonaan, joka olisi iltaisinkin auki. Liiketilat aivan liian pieniä, että isommat yritykset kiinnostuisivat. Kuka omistaa elementtitien elementtitehtaan puoleisen kaistaleen kevyenliikenteen kohdalla huoltoasemaa vastapäätä Kausantiellä? Eikös siinä olisi tilaa rakentaa liiketiloja lisää? Mikontoria myös kehitettävä, aakeetalaakeeta...:) Tiivistämällä infraa, kerrostaloja, jotta enemmän asukkaita, jotka omalta osaltaan pitävät yllä elinvoimaisuutta! Mutta mikä tärkeintä: Yhteinen tahtotila!!!! Jos yksi haluaa kehittää vain Uuttakylää toinen Villähdettä niin ei tahtotilaa saavuteta! Vain kokonaisvaltaisella suunnittelulla! Myös kaikenlainen kateus ja kyräily tulee lopettaa sekä olla myönteinen asenne kaikenlaiseen yrittämiseen! Yhdyskuntarakennetta ei tule hajauttaa varsinkaan elintarvikemyynnin aloittamista Kauppakaaressa, vaan Yrityspuisto on paikallaan pienteollisuudelle! Käy lähikaupassa, niin yksinkertaista se on!

9 Rakokivestä löytyy tällä hetkellä aika hyvin tarvittavia palveluita. Apteekkia kaipaisin. Joku on kaivannut elokuvia Nastolaan. Voisiko alueelta löytyä paikka- ja yrittäjä joka tuon palvelun voisi tarjota. Viihtyisää ruokapaikkaa myös kaipaan. Rakokivi on hyvä info-paikka, kun tarjotaan mm. kesäasujille palveluita kesäasukkaiden tarpeisiin. Torilta saa aineksia lähiruokaa, mutta voisiko tarjontaa lisätä ja kampanjoida lähiruoan puolesta? Rakokiveä ympäröi hiukan "rämettyneet" metsiköt. Olisiko hyvä järjestää Rakokivi- päivä jolloin takoilla otetaan jokin näistä "mäntykangaspuistoista" mallikkaaseen kuntoon? Mm. "Elementin montun" ympäristö kaipaa kipeästi "Tarttis tehrä jotain" Yhteisesti tehden tulee myöskin alueesta paremmin "meidän oma" jolloin myös sen arvostus kasvaa. Liikenne sujuvaksi. Kauppojen ulkonäkö kuntoon. Tapahtumalava torille, johon tapahtumia ja myyntiä. Rakokiven yrittäjät, kunta ja Nastolan yrittäjät alkavat puhaltaa yhteen hiileen. Uusia mielenkiintoisia tapahtumia torille esim. kesällä ja vetonauloiksi julkkiksia esim. Janne Kataja tai Vappu Pimiä.


Lataa ppt "Miten tulisi kehittää Rakokiven liikekeskusta? www.enknastola.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google