Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VAAHTOMUOVIKOULUTUS 2011 RECTICEL OY -Recticel Oy ja konserni

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VAAHTOMUOVIKOULUTUS 2011 RECTICEL OY -Recticel Oy ja konserni"— Esityksen transkriptio:

1 VAAHTOMUOVIKOULUTUS 2011 RECTICEL OY -Recticel Oy ja konserni
Mitä vaahtomuovi on? Oikea laatu oikeaan paikkaan: Miten valitsen? Mitä kestää? Miten hoidan? Turvallisuus ja ympäristöystävällisyys

2 Recticel Oy Kouvolan tehdas
Suomen suurin vaahtomuovin valmistaja Henkilöstö noin 120 Tuotanto: vaahtomuovi noin 4500 t / v

3 Vaahtomuovi 4500 t/v Recticel Oy Kouvolan tehdas
25 erilaista vaahtomuovia Peruslaadut; jämäkäntuntuiset EP-laadut; pehmeäntuntuiset HR-laadut; kimmoisantuntuiset RELAX; mukavantuntuiset Viskoelastinen; rentouttava Rouhepuristeet Tekniset vaahtomuovit

4 Vaahtomuovin asiakkaat
Recticel Oy Kouvolan tehdas Vaahtomuovin asiakkaat Huonekaluteollisuus Patjateollisuus Ajoneuvoteollisuus Muu teollisuus Erikoisliikkeet, verhoilijat Puolustusvoimat

5 Vaahtomuovipatjat / -tyynyt
Recticel Oy Kouvolan tehdas Vaahtomuovipatjat / -tyynyt Eri mallistoja kuluttajille, sairaaloihin ja laivoihin. Omat Uniroll-, Beddex- ja Fysicon -mallistot Private label patjoja: mm. Finlayson ja Jysk

6 Polyuretaanin moniosaaja
Recticel konsernista Polyuretaanin moniosaaja Recticel-konsernissa 4 divisioonaa: Flexible foams, Bedding, Insulation, Automotive Kaikissa jalostetaan polyuretaania sen eri muodoissa toimintaa 27 maassa, 110 toimipisteessa jako Eurooppa 92%, Yhdysvallat 4% ja Aasia 4% Pääkonttori Belgiassa, pörssiyhtiö

7 MITÄ VAAHTOMUOVI ON? VAAHTOMUOVIOPAS
Vaahtomuovi on pehmeää polyuretaanivaahtoa. Sen pääkemikaalit ovat polyoli ja isosyanaatti (TDI tai MDI). Lisäksi käytetään lukuisia apuaineita: katalyytteja, stabilaattoreita, väri- ja palosuoja-aineita. Jokaiselle laadulle on oma tarkka reseptinsä.

8 VAAHTOMUOVIN VALMISTUS
VAAHTOMUOVIOPAS VAAHTOMUOVIN VALMISTUS Vaahdotus on jatkuva prosessi, jossa tapahtuu kemiallinen reaktio ja lopputuloksena on polyuretaania. Kemikaalit sekoitetaan reseptin mukaan kermamaiseksi pastaksi, joka levitetään 2-3 cm kerroksena 2 metrin levyisen kaukalon päätyyn.

9 VAAHTOMUOVIN VALMISTUS
VAAHTOMUOVIOPAS VAAHTOMUOVIN VALMISTUS Vaahto nousee nopeasti ja jähmettyy noin metrin korkuiseksi aihioksi, joka leikataan 30 tai 60 metrin pituuteen. Blokkien pitää jäähtyä vähintään 24 tuntia ennen leikkausta. Leikkaus tehdään tilauksien mukaan blokeiksi, levyiksi tai muotopaloiksi.

10 VAAHTOMUOVIOPAS VAAHTOMUOVIN VISUAALINEN RAKENNE Suurennos

11 Suurennos 80 x YHDESSÄ SOLUSSA 12 viisikulmiota
SOLUN HALKAISIJA N. 0,6 MM

12 OIKEA LAATU OIKEAAN PAIKKAAN
VAAHTOMUOVIOPAS OIKEA LAATU OIKEAAN PAIKKAAN 1) Polyeetterilaadut E Pehmustekäyttö: patjat, huonekalut, ajoneuvot 2) HR-kimmolaadut Eterlon HR, Eterlon Relax ERX Vaativa pehmustekäyttö Yhdistyy pintapehmeys ja kantavuus 3) Viskoelastiset laadut Formax FXM mukautuu lämmön ja painon vaikutuksesta sijaus- ja sairaalapatjat, erikoistyynyt

13 OIKEA LAATU OIKEAAN PAIKKAAN
VAAHTOMUOVIOPAS OIKEA LAATU OIKEAAN PAIKKAAN 4) Rouhepuristelaadut LIMI Vaahtomuovirouheesta puristettuja tukevia ja painavia laatuja Jalkapallo- ja golfkentän alustat, judo- ja painimatot, askeläänivaimennus, lehmämatot 5) Tekniset vaahtomuovit Suodattimet, ääni- ja hirsieristeet, pesusienet, pakkaukset, jalkineet, kasvihuonealustat yms.

14 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS PAINAVUUS PAKSUUS PEHMEYS KIMMOISUUS
PALOTURVALLISUUS OIKEA PEHMUSTE KÄYTTÄJÄN MUKAAN

15 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS 1) PAINAVUUS
Tilavuuspaino kertoo paljonko yksi kuutiometri painaa Esim. E-23 = perusjämäkkä 23 kg/m³ ERX-55= Eterlon Relax erikoislaatu 55 kg/m³ Painavammat laadut ovat kestävämpiä. Aikuisille jatkuvaan käyttöön suositellaan vähintään 30 kg/m³ tai raskaampia laatuja.

16 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS 2) PAKSUUS
Vaahtomuovin paksuus lisää kestävyyttä. Aikuisen patjan paksuus vähintään cm, lisäksi suositellaan aina sijauspatjaa. Mitä ohuempi patja, sitä raskaampi vaahtomuovi. Mitä painavampi käyttäjä, sitä paksumpi patja.

17 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS 3) PEHMEYS
Hyvät käyttöminaisuudet saadaan yhdistämällä oikea pintapehmeys ja sopiva kovuus. Liian kevyt tai pehmeä tai ohut patja pohjaa ja kuoleutuu nopeasti. Uudet vaahtomuovipehmusteet saavuttavat lopullisen pehmeytensä parin käyttöviikon jälkeen.

18 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS 4) KIMMOISUUS
Vaahtomuovin solut toimivat kolmiulotteisena ‘mikrojoustimena’. Eri laatujen kimmoisuus vaihtelee suuresti. HR-kimmovaahdot ovat kestäviä ja kantavia. Viskolaadut taas ovat kimmottomia, ne muotoutuvat lämmön ja painon mukaan. Viskopatjoissa on hyvä olla kantava tukikerros pohjalla.

19 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS 5) PALOTURVALLISUUS
Normaalilaadut soveltuvat kotikäyttöön ja läpäisevät savuketestin (SL 2). Erityisiä paloturvallisia laatuja on eri vaahto-muovityypeissä, mm. E-33PS, HR-35, HR-50, ERX-55, FXM-65SSFR Julkipuolen tuotteissa vaaditaan Suomessa yleensä SL 1-luokan paloturvallisuutta (savuke+liekki). Vientikohteissa tarkistettava vaadittu standardi.

20 MITEN VALITSEN? VAAHTOMUOVIOPAS OIKEA PEHMUSTE KÄYTTÄJÄN MUKAAN
Käyttö: koti, sairaala, hotelli? Käyttäjän painoluokka? Haluttu käyttöikä? Pitkä käyttöikä=painava laatu. Haluttu tuntu: kova, pehmeä, kimmoisa? Hintaluokka? Painava laatu maksaa enemmän. Rakenne suora, profiloitu, muoto, kerros?

21 PÄÄTÄ ENSIN TUOTTEEN TUNTU … VALITSE SITTEN PEHMUSTE
PERUSPEHMUSTEET JÄMÄKKÄ VAIHTOEHTO VALINTA- MAHDOLLISUUS: E-23 E-25 E-30 E-35 E-50

22 PÄÄTÄ ENSIN TUOTTEEN TUNTU … VALITSE SITTEN PEHMUSTE
PERUSPEHMUSTEET PEHMEÄ VAIHTOEHTO VALINTA- MAHDOLLI- SUUS: E-25EP E-30EP E-35EP

23 PÄÄTÄ ENSIN TUOTTEEN TUNTU … VALITSE SITTEN PEHMUSTE
Pintapehmeys, kantavuus ja kimmoisuus VALINTA- MAHDOLLI- SUUS: HR-25EP HR-25 HR-35 HR-50

24 PÄÄTÄ ENSIN TUOTTEEN TUNTU … VALITSE SITTEN PEHMUSTE
Mukavan tuntuiset, raskas mutta pehmeä pintapehmeys istuin tai patja VALINTA- MAHDOLLI- SUUS: ERX-40 ERX-55

25 PÄÄTÄ ENSIN TUOTTEEN TUNTU … VALITSE SITTEN PEHMUSTE
”ÄLY”-VAAHTO TUNNISTAA KEHON LÄMMÖN PAINEEN VALINTA- MAHDOLLI- SUUS: FXM-55S FXM-55SS FXM-65S FXM-65SS

26 MITÄ KESTÄÄ? VAAHTOMUOVIOPAS 1) ELINIKÄ
Painava henkilö tarvitsee raskaamman vaahtomuovin. Monissa patjoissa on painoluokitus. Vm-patjan käyttöikä pitenee, kun se pääsee hengittämään ja kosteus haihtuu pois. Sängyssä on hyvä olla säle- tai reikäpohja. Normaali suositusten mukaisen patjan käyttöikä on noin 10 vuotta. Sijauspatjaa voi uusia useamminkin, varsinkin painon muuttuessa paljon.

27 MITÄ KESTÄÄ? VAAHTOMUOVIOPAS 2) PAKKAUS
Rullapakattu patja vie vähän tilaa kaupassa ja on helppo kuljettaa kotiin. Voimakas staattinen puristus kuitenkin väsyttää vaahtomuovia. Avaa rullapatja vähintään 6 kk kuluttua pakkauksesta, jottei siihen tule pysyviä mittamuutoksia.

28 MITÄ KESTÄÄ? VAAHTOMUOVIOPAS 3) SÄÄNKESTÄVYYS
Vaahtomuovi kestää hyvin lämpötilan muutoksia: kuivissa olosuhteissa - 50°C pakkasesta + 100°C kuumuuteen ilman pysyviä muutoksia. Viskoelastinen laatu reagoi herkemmin lämpöön: pakkasella se kovettuu ja yli 30°C lämmössä muuttuu hypersoftiksi. Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa vaahtomuovin ruskistumista, mutta se ei vaikuta normaalisti kestävyyteen.

29 MITÄ KESTÄÄ? VAAHTOMUOVIOPAS 4) TESTAUS
Vaahtomuoville voidaan tehdä lukuisia eri testejä sen kestävyyden määrittämiseksi: Kovuus, tiheys, lujuus, solukoko, paloturvallisuus yms.

30 VAAHTOMUOVIEN STAATTINEN KESTÄVYYS
VAAHTOMUOVIOPAS VAAHTOMUOVIEN STAATTINEN KESTÄVYYS PATJAN TUKIKERROKSEN VALINTA

31 Kehon tuen tarve patjalla PATJA ON LIIAN KOVA TAI OHUT: EI PETARIA
PATJA PURISTAA NÄITÄ KOHTIA LIIKAA. VERENKIERTO HÄIRIYTYY Paine 44 mmHG Paine 47 mmHG

32 Kehon tuen tarve patjalla PATJAN PÄÄLLÄ ON PAKSU PETARI JA NISKATYYNY
Paine 30 mmHG Paine 32 mmHG

33 Kehon tuen tarve patjalla OIKEAN PATJAN, PETARIN JA TYYNYN MERKITYS
PELKKÄ PATJA PATJA + PETARI PETARI + NISKATYYNY A B C

34 MITEN HOIDAN? VAAHTOMUOVIOPAS
-Käännä patjoja säännöllisesti, käyttöikä pitenee. Imuroi ja tuuleta kuivassa, vältä suoraa auringonvaloa. Ei saa tampata, se rikkoo solurakennetta. Pese päällinen tarvittaessa ohjeen mukaan. Älä kastele paksua patjaa, kuivuminen kestää erittäin kauan. Kuivata ja tuuleta mökkipatjat hyvin kylmän talven jälkeen.

35 MITEN HOIDAN? VAAHTOMUOVIOPAS
-Vaahtomuovi on synteettinen materiaali, joka ei puhtaana ja kuivana homehdu. Jos patjan alapintaan ilmestyy homepilkkuja, vuode on kostunut eikä hengitä kunnolla pohjan kautta. Vaihda patja uuteen! Pölypunkkeja voi hävittää pesemällä liinavaatteita ja tarvittaessa patjanpäällistä. Tunti kuivassa saunassa 60°C lämmössä + imurointi auttavat myös. Pölypunkit eivät elä patjan sisällä, vaan päällisessä, jossa on riittävästi ravintoa.

36 TURVALLISUUS VAAHTOMUOVIOPAS
-Vaahtomuovia suositellaan myös allergisille. Siitä ei irtoa pölyä eikä haihdu mitään terveydelle vaarallista kemikaalia. Uuden vaahtomuovin haju ei ole vaarallista. Valmistusprosessin ilmaa on jäänyt avosoluihin ja sen saa nopeimmin pois imuroimalla ja samalla painelemalla patjaa. Itse vaahtomuovissa ei ole mitään hajua.

37 YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS
VAAHTOMUOVIOPAS YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS -Vaahtomuovin raaka-aineita kehitetään jatkuvasti ympäristöystävällisemmiksi. Reach-kemikaaliasetus kieltää vaarallisten kemikaalien käytön Certipur-sertifikaatti vaahtomuovin turvallisuudesta ISO laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusjärjestelmät Lloydsin auditoimia

38 TURVALLISUUS VAAHTOMUOVIOPAS Haitta-aineettomat pehmusteet
Sertifioidut toimintajärjestelmät: ISO 18001 ISO 14001 ISO


Lataa ppt "VAAHTOMUOVIKOULUTUS 2011 RECTICEL OY -Recticel Oy ja konserni"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google