Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Harjoitteluinfo.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Harjoitteluinfo."— Esityksen transkriptio:

1 Harjoitteluinfo

2 Yleistä Suomen kielen pääaineopiskelijat, ei opettajaksi valmistuvat
Pakollinen Työelämään tutustuminen -jakso (694915A, 6 op) / suomen aineopinnot 1 kk töitä = 3 op Jos töissä 3 kk = 9 op -> 6 op pakolliseen Työelämään tutustumiseen ja 3 op suomen kielen syventävien valinnaisiin opintoihin Arvostelu hyväksytty / hylätty. Harjoittelupaikka hankitaan itse Harjoittelu tehtävä kyseisen vuoden aikana.

3 Harjoittelutuki ja palkka
Harjoittelutuen suuruus on €/opiskelija. Tukea 11 opiskelijalle. Harjoittelutuki maksetaan työnantajalle, ei opiskelijalle. -> Työnantaja maksaa ensin palkan harjoittelijalle ja laskuttaa heti työsuhteen päätyttyä tiedekunnalta harjoittelutuen. Harjoittelijan on saatava palkkaa vähintään €/kk (Kelan määrittelemä palkansaajan työssäoloehto). -> Tuki kattaa osan harjoittelijan palkasta, käytännössä noin yhden kuukauden palkan eli työnantaja maksaa 2 kk:n harjoittelusta itse toisen kuukauden. Työnantaja voi maksaa omista varoistaan korkeampaa palkkaa, mutta vastaa itse kaikista ylimenevistä palkkakustannuksista sivukuluineen. Työnantajan saama tuki on aina maksimissaan 1600 e. Harjoittelun on kestettävä vähintään 1,5 kk, jotta tuen voi saada.

4 Työsuhde Harjoittelija on aina työsuhteessa työnantajaan, ei yliopistoon (ellei yliopisto ole työnantajana, esim. Cimon suomen kielen ja kulttuurin kesäkurssin kurssiavustaja KK:ssa). Harjoittelija noudattaa työnantajan työehtoja ja on työnantajan vakuutusturvan piirissä. Harjoittelusta tehdään harjoittelusopimus työnantajan ja yliopiston välillä; harjoittelija tekee työsopimuksen työnantajan kanssa.

5 Mihin harjoitteluun? Harjoittelun tulee sisällöltään ja laadultaan vastata pääaineen koulutuksellisia tavoitteita eli tehtävien pitää olla suomen kielen asiantuntijuuteen liittyviä (kieli, kielenhuolto, tekstitaidot, viestintä, puheilmaisu). Tarkoitus on, että saat kokemusta sellaisista työympäristöistä, joihin voit sijoittua myös valmistumisen jälkeen. Jos olet epävarma harjoittelun sopivuudesta, kysy neuvoa harjoittelun yhdyshenkilöltä. Tyypillisiä tehtäviä ovat toimittajan, tiedottajan tehtävät, viestinnän alan tehtävät…; esim. kirjastotyöntekijän tehtävät eivät käy, elleivät ne muodostu kuitenkin esim. tiedottamiseen/viestintään liittyvistä tehtävistä. Viimeaikaisia harjoittelupaikkoja: valtakunnalliset ja paikallislehdet, OAKK, seurakuntayhtymä, ELY-keskus, OY:n kielikeskus, puolustusvoimien esikunta, OY:n viestintäyksikkö, Kulttuuritalo Valve, Oulun kärpät, Cimon suomen kielen ja kulttuurin kesäkurssi

6 Mihin harjoitteluun (2)
Ks. harjoittelupaikkoja: Älä tyydy ilmoitettuihin paikkoihin, etsi aktiivisesti omaa paikkaa. Käytä olemassa olevia suhteitasi. Ole sinnikäs. Kerro mitä osaat, ei vain mitä opiskelet! Etsi hakuohjeita esim. verkosta.

7 Mitä kerron työnantajalle hakiessani paikkaa?
Oma osaaminen Harjoittelun käytänteistä: Yliopiston ehdot Vähimmäispalkka on e / kk Tuki on e / opiskelija, ja se kattaa osan palkasta Tuki maksetaan työnantajalle Tehdään kirjallinen työsopimus Harjoittelija on työsuhteessa työnantajaan Harjoittelun vähimmäiskesto 1,5 kk Työnantaja on velvollinen ohjaamaan harjoittelijaa

8 Harjoittelu ulkomailla
Ylipiston harjoittelutuella Erasmus-harjoitteluvaihdossa Harjoittelun kesto 3–12 kk Erasmus-apuraha palkattomaan harjoitteluun 500 e / harjoittelija + 400 e / ensimmäiset 3 kk ja seuraavat 200 e / kk Palkalliseen harjoitteluun 200 e / kk Eurooppa Yritykset, yksityiset ja julkiset organisaatiot (eivät suurlähetystöt ja konsulaatit) Lisätietoja: Koulutuspalvelut

9 Mitä harjoittelun jälkeen?
Raportti ja kopio työtodistuksesta harjoittelun yhdyshenkilölle välittömästi harjoittelun päätyttyä. Raportin laajuus on 3–5 sivua ja siinä kerrotaan kokemuksista, työtehtävistä ja kuinka ne tukivat tai eivät tukeneet suomen kielen asiantuntijan ammatti-identiteetin muodostumista. Kerro myös, kannattaako ko. paikkaan mennä suomen opiskelijoiden harjoittelijaksi tulevina vuosina. Vain raportin ja työtodistuskopion palauttamalla saat suoritusmerkinnän. Tee harjoittelupalaute koulutuspalveluihin: Pidä yhteyttä saamiisi kontakteihin ja luo niiden avulla uusi kontakteja, verkostoidu.

10 Mitä työnantaja tekee? Allekirjoittaa harjoittelusopimuksen.
Maksaa palkan Ohjaa työtehtävissä (nimetty harjoittelun ohjaaja?; onko kokenutta henkilökuntaa paikalla?) Antaa harjoittelupalautteen: (työnantajan palautelomake) Hakee harjoittelutuen yliopistolta eli lähettää laskun HUTKiin: Arja Meskus, humanistinen tiedekunta, PL1000, OULUN YLIOPISTO.

11 Eteneminen Haet harjoittelutukea (harjoittelupaikan ei tarvitse olla selvillä haettaessa, esitä kuitenkin suunnitelma). Otat yhteyttä työnantajiin. Kun harjoittelupaikka varmistunut, täytät harjoittelusopimuksen omilla tiedoillasi, täytätät sen työnantajalla ja palautat allekirjoitettavaksi harjoittelun yhdyshenkilölle. Teet harjoittelun. Palautat raportin ja työtodistuskopion sekä täytät koulutuspalveluiden harjoittelupalautteen.

12 Ohje harjoittelutuen hakuun
Tee vapaamuotoinen hakemus (1 x A4), jossa kerrot yhteystietosi: puhelin ja sp-osoite vuosikurssisi, tähänastisen opintopistemäärän kokonaisuudessaan ja eriteltynä pää- ja sivuaineittain ranskalaisin viivoin harjoittelupaikkatoiveesi tai varmistuneen paikan, toivotun ajankohdan ja keston haluttua harjoittelupaikkaa tukevan työ- tai muun kokemuksen onko sinulla opinto-oikeutta pedagogisiin opintoihin tai oletko suorittanut ne oletko saanut aiemmin harjoittelumäärärahaa (mistä). Liitä mukaan ajantasainen opintosuoritusote. Hakemus liitteineen Sisko Brunnille (työhuone tai sp) Valintakriteerit oppiaineessa: Vuosikurssi Opintomenestys Harjoittelupaikan sopivuus Valinnoista tiedotetaan hakijoille sähköpostitse. Viimeistään harjoittelurahan saatuasi ota yhteyttä potentiaaliseen harjoittelupaikkaan.

13 Lisätietoa Oppiaine: Sisko Brunni


Lataa ppt "Harjoitteluinfo."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google